Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik stel mij ff voor... Richard  (gelezen 16750 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #25 Gepost op: 17-01-2013 23:08 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2013 00:35 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

En dan mis ik nog: In Groningen zit een biergilde ;) (waar Herman en ik ook lid van zijn)
Elke 2de woensdag van de maand in de bar van het oude RKZ, Emmastraat 15 vanaf 8 uur.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #27 Gepost op: 20-01-2013 13:04 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

Dat lijkt me inderdaad wel een keer leuk.
Door het te zien pik je het veel sneller op dan te lezen.


En dan mis ik nog: In Groningen zit een biergilde ;) (waar Herman en ik ook lid van zijn)
Elke 2de woensdag van de maand in de bar van het oude RKZ, Emmastraat 15 vanaf 8 uur.

Is dit toegankelijk voor iedereen dan en wordt hier ook gebrouwen of alleen het uitwisselen van ervaringen?


P.S. Ik heb inmiddels de grondstoffen voor beide recepten gehaald bij Van der Kooy.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #28 Gepost op: 20-01-2013 13:13 u »
Ik heb inmiddels de grondstoffen voor beide recepten gehaald bij Van der Kooy
Succes met brouwen!  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #29 Gepost op: 20-01-2013 14:31 u »
Dat lijkt me inderdaad wel een keer leuk.
Door het te zien pik je het veel sneller op dan te lezen.


Is dit toegankelijk voor iedereen dan en wordt hier ook gebrouwen of alleen het uitwisselen van ervaringen?
Prima.

Het Gilde is open voor geïnteresseerden, wil je meer info dan ff je gegevens invullen op de site (zie onder mijn profiel). Op een gildeavond wordt niet gebrouwen. Wel worden er brouwcursussen verzorgt en soms een brouwdemonstratie. Voor de rest is het proeven van andermans bieren en kletsen over bier wat centraal staat. We hebben zowel jongere en oudere ervaren en onervaren leden. Het gilde is de laatste verdubbeld wat betreft het aantal leden, over opkomst mogen we niet klagen. Kom gerust eens langs zou ik zeggen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #30 Gepost op: 08-02-2013 23:15 u »
Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Kan ik dit ergens berekenen of ik 250 gram of 500 gram nodig ben of komt dit niet zo precies?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #31 Gepost op: 09-02-2013 08:10 u »
Kan ik dit ergens berekenen of ik 250 gram of 500 gram nodig ben of komt dit niet zo precies?

Het komt inderdaad niet zo precies. Het is meer een kwestie van je brouwonderbuik. Brouwen is meer dan alleen berekenen. Het is ook een kwestie van gevoel er voor krijgen. Dingen uit proberen, goed proeven en bijsturen. Bierbrouwen is geen exacte wetenschap, het is een ambacht!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #32 Gepost op: 09-02-2013 15:54 u »
Een evenwicht tussen de mouthoeveelheid is wel wenselijk.
Als je een hele lege tripel hebt met (te) veel alcohol weet je dat de onderbuik het niet goed had.
Als je genoeg smaakstoffen hebt van het mout en overige ingredienten kun je wat meer suiker, dus alcohol permitteren.
Anders zou ik er niet teveel bij gooien.  Ik had het laatst ook gedaan, ( had er wel wat reden voor...) en dan wordt je bier geen bier wat gewaardeerd wordt om zijn uitgebalanceerde smaak. Just the alcohol.

Een goede onderbuik zal wonderen doen! De ambacht! Het hart! Het verstand!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #33 Gepost op: 10-02-2013 00:41 u »
Als je een hele lege tripel hebt met (te) veel alcohol weet je dat de onderbuik het niet goed had.

Een lege tripel met veel alcohol zul je niet snel krijgen. Naast alcohol worden altijd vergistingsnevenproducten aangemaakt en die geven smaak aan je bier. Het is een hardnekkig misverstand dat het toevoegen van suiker alleen meer alcohol betekent. Er komen wel degelijk meer hogere alcoholen en esters in je bier en die stoffen zijn echte smaakmakers.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #34 Gepost op: 10-02-2013 13:45 u »
Citaat
Als je genoeg smaakstoffen hebt van het mout en overige ingrediënten kun je wat meer suiker, dus alcohol permitteren.
Dat zal bij een tripel wel het geval zijn. 
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #35 Gepost op: 11-02-2013 22:33 u »
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Ligt aan de mate waarin. Als je van 1020 naar 1080 gaat enkel door suiker toevoeging merk je er meer van dan een correctie van 1060 naar 1065... ;)
Van dat laatste merk je denk ik maar weinig.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #36 Gepost op: 12-02-2013 21:47 u »
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?


Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #37 Gepost op: 12-02-2013 22:27 u »
Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?
Brouwsoftware kan het SG na toevoeging van suiker voor je uitrekenen. Je kunt het natuurlijk nameten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.439
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #38 Gepost op: 12-02-2013 22:27 u »
Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?

Dat kun je uitrekenen. Daar heb je brouwsoftware voor. Je kunt ook dit Excelblad gebruiken.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #39 Gepost op: 13-02-2013 23:27 u »
Brouwsoftware kan het SG na toevoeging van suiker voor je uitrekenen. Je kunt het natuurlijk nameten.

Maar dan moet ik de SG van het hete wort (100 graden) vóór toevoeging van het suiker wel eerst meten.
Is een hydrometer tegen deze temperaturen bestand of ben ik dan een refractometer nodig?

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #40 Gepost op: 13-02-2013 23:30 u »
Maar dan moet ik de SG van het hete wort (100 graden) vóór toevoeging van het suiker wel eerst meten.
Is een hydrometer tegen deze temperaturen bestand of ben ik dan een refractometer nodig?

Je moet de temperatuur ff terug brengen door te koelen. Kleine hoeveelheid wort nemen. Die is zo afgekoeld.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.090
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #41 Gepost op: 13-02-2013 23:30 u »
of ben ik dan een refractometer nodig?

Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #42 Gepost op: 13-02-2013 23:59 u »
Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Ik zie op ebay dat deze ook niet zo heel duur zijn, maar ook hiermee kun je ook maar tot 30 ºC meten zag ik...  :)

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #43 Gepost op: 14-02-2013 00:11 u »
Ik zie op ebay dat deze ook niet zo heel duur zijn, maar ook hiermee kun je ook maar tot 30 ºC meten zag ik...  :)

Twee druppels wort zijn erg snel afgekoeld tot onder de dertig graden  ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #44 Gepost op: 14-02-2013 21:22 u »
Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Ik zie diverse refractometers met verschillende schalen en bereiken.
Sommige hebben zelfs 4 schalen.
Welke moet ik hebben en heb ik het meeste aan?  :weetniet: :weetniet:

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #45 Gepost op: 14-02-2013 21:36 u »
Ik zie diverse refractometers met verschillende schalen en bereiken.
Sommige hebben zelfs 4 schalen.
Welke moet ik hebben en heb ik het meeste aan?  :weetniet: :weetniet:
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #46 Gepost op: 14-02-2013 21:51 u »
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.
Ik zou voor alleen brix gaan. Om de vergisting te kunnen meten met een refractometer moet je namelijk omrekenen. De SG die je dan meet klopt niet tov de Brix.
En dan met een schaal van 0-32 of zo. Daarmee kun je tot zeer zware bieren meten.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #47 Gepost op: 14-02-2013 21:59 u »
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.

Ik zie er ook 1 met 3 schalen (0 ~ 190 Oe, 0 ~ 38 KMW, 0 ~ 44% Brix).
Mij lijkt des te meer schalen des te meer mogelijkheden, maar ik kan het verkeerd hebben....  :weetniet:
Die Brix kun je met oa BrouwVisie zo omrekenen naar SG.

En dan met een schaal van 0-32 of zo. Daarmee kun je tot zeer zware bieren meten.

Dan is tot 44 Brix nóg beter denk ik of is zo'n uitgebreide schaal niet nodig?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #48 Gepost op: 14-02-2013 22:03 u »
Dan is tot 44 Brix nóg beter denk ik of is zo'n uitgebreide schaal niet nodig?

Voor bierbrouwen is tot 44 Brix slechter omdat het bereik waar je normaal in werkt 10..20 Brix slechter af te lezen is. Ik heb een 0..32 Brix en een groter bereik is alleen maar lastig. Meer is niet altijd beter.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #49 Gepost op: 14-02-2013 22:12 u »
Voor bierbrouwen is tot 44 Brix slechter omdat het bereik waar je normaal in werkt 10..20 Brix slechter af te lezen is. Ik heb een 0..32 Brix en een groter bereik is alleen maar lastig. Meer is niet altijd beter.
Juist. En hoe ruimer de schaal, hoe groter de afleesfout.

Tags: