Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik stel mij ff voor... Richard  (gelezen 16737 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik stel mij ff voor... Richard
« Gepost op: 15-01-2013 00:10 u »
Hallo ik ben Richard en kom uit de buurt van Emmen.

Ik heb mij een aantal weken geleden een starterspakket gekocht met de bedoeling om na de eerste blik te starten met het "echte" brouwen.
Inmiddels heb ik al de meeste gereedschap verzameld om hier ook echt mee te beginnen.
Mijn blikbrouwsel heb ik inmiddels gebotteld en sta te popelen om hiervan te gaan genieten.

Binnenkort wil ik gaan beginnen met het "echte" bierbrouwen en ben op zoek naar een "startersrecept".
Het biersoort wat ik lekker vind ligt in de trant van palm/tripel.
Is er misschien iemand die een recept heeft wat niet al te lastig voor een beginner?
Mag eventueel ook eerst wel een recept zijn van een normaal biertje, zodat ik even wat feeling krijg met het brouwproces.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #1 Gepost op: 15-01-2013 00:21 u »
Welkom Richard!

Zoek eens bij de bewezen recepten. Soms lijkt het brouwen allemaal erg onoverzichtelijk maar als je de stappen rustig neemt valt het allemaal wel mee. Een tripel is goed te doen.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #2 Gepost op: 15-01-2013 06:58 u »
Speciale Belg (Palm) of Tripel kan allebei. Zoek (inderdaad) bij bewezen recepten naar eentje met een eenstapsmaisch en gebruik gewoon een korrelgist. Bij Bewezen recepten staat vast wel wat leuks!

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2013 12:37 u »
Ik kan je het boek van Adrie Otte "Verander Water in Bier" zeer aanraden (staat HIER tussen), daar kan je als beginner erg veel informatie uit halen en achterin staan leuke en goede recepten achterin.

Een recept wordt pas ingewikkeld als er veel verschillende mouten, kruiden en temperatuurstappen in zitten, een recept is niet snel echt ingewikkeld.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #4 Gepost op: 15-01-2013 12:57 u »
Welkom op het forum!

Het boek van Adrie Otte is inderdaad aan te raden. Daar staat ook een goed startersrecept in voor een blond bier.

Is er misschien iemand die een recept heeft wat niet al te lastig voor een beginner?
Mag eventueel ook eerst wel een recept zijn van een normaal biertje, zodat ik even wat feeling krijg met het brouwproces.
Je zou een blond bier kunnen maken, dat kan heel simpel. Dit is ongeveer het recept dat ik voor het eerst brouwde:

Voor 10 liter bier
- 10 liter maischwater
- 4 liter spoelwater
- 2,5 kilo pilsmout (pale mout kan ook)
- 20 gram Hallertau Perle hop 9% (60 min koken)
- 1 zakje safbrew S-33 gist
- eventueel nog wat water om in gistvat aan te vullen tot ongeveer 10,5 liter

Als maischschema kan je doen:
1. 30 min op 63 graden
2. 30 min op 73 graden
3. zetmeel-test
4. als negatief: even verhitten naar 78 graden en dan gaan filteren

Als je voor het eerst brouwt weet je nog niet wat je brouwzaalrendement is. Met die 2,5 kilo zal je ergens tussen begin SG van 1050 en 1060 komen.
Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #5 Gepost op: 15-01-2013 13:18 u »
Hier een simpele tripel die wij met het Maasland Thuisbrouwers Genootschap gemaakt hebben, gisteravond geproefd en hij is echt lekker geworden!
Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMTG Tripel
KenmerkMTG Experiment
Brouwdatum21-11-2012
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1072 (7,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34,1 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater22,2 liter
Spoelwater11,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87,5 %5427 gr3 EBC
Caramünch type 22,0 %122 gr120 EBC
Basterdsuiker (wit)10,6 %655 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8,0 %26 gr90 minuten27 EBU
Saaz (CZ)3,3 %17 gr30 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,3 %15 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos5 gr10 Min.
Gistvoeding3 gr10 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten4,0 l/kg

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #6 Gepost op: 15-01-2013 13:36 u »

Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

:weetniet:

- 2 verschillende mouten en suiker
- 3 hopgiften
- iers mos
- gistvoeding

Lijkt me niet 'zo simpel mogelijk'

Dat ie lekker is geworden geloof ik wel!  :)

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #7 Gepost op: 15-01-2013 13:40 u »
Nou 2 mouten is niet zo spannend en suiker is ook geen drempel en maar 1 temperatuurs stap.
OK die 2 soorten hop in 3 hopgiften is misschien wat lastig maar niks te moeilijk.

Post zelf anders eens een recept  ::)

p.s. Iers Mos en gistvoeding mag je overslaan, dat zijn geen noodzakelijke extra ingrediënten.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #8 Gepost op: 15-01-2013 14:29 u »
Nou 2 mouten is niet zo spannend en suiker is ook geen drempel en maar 1 temperatuurs stap.
OK die 2 soorten hop in 3 hopgiften is misschien wat lastig maar niks te moeilijk.
Nee helemaal niet ingewikkeld; maar niet zo simpel mogelijk  :)

Citaat
Post zelf anders eens een recept  ::)
Heb ik al gedaan (staat boven jouw post)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #9 Gepost op: 15-01-2013 20:52 u »
Bedankt allen voor het warm onthaal en voor het meedenken.

Ik denk dat ik ze allebei ga proberen, maar moet wel eerst wat grondstoffen inslaan zie ik wel.
Als ik een andere totaal hoeveelheid wil gaan maken, kan ik dan van alle grondstoffen eenzelfde percentage nemen?
Waarom blijft er trouwens zo weinig totale liters bier over?
Als je, zoals bij het eerste recept, 10 liter maischwater en 4 liter spoelwater neemt en dan ook nog moet bijvullen tot je totaal 10,5 liter, waar blijft dan de rest? Zoooveel water verdampt er toch niet?

Als ik korrelgist gebruik hoef ik volgens mij geen giststarter te maken toch?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #10 Gepost op: 15-01-2013 21:45 u »
Bedankt allen voor het warm onthaal en voor het meedenken.

Ik denk dat ik ze allebei ga proberen, maar moet wel eerst wat grondstoffen inslaan zie ik wel.
Als ik een andere totaal hoeveelheid wil gaan maken, kan ik dan van alle grondstoffen eenzelfde percentage nemen?
Waarom blijft er trouwens zo weinig totale liters bier over?
Als je, zoals bij het eerste recept, 10 liter maischwater en 4 liter spoelwater neemt en dan ook nog moet bijvullen tot je totaal 10,5 liter, waar blijft dan de rest? Zoooveel water verdampt er toch niet?

Als ik korrelgist gebruik hoef ik volgens mij geen giststarter te maken toch?
Ten eerste neemt de mout/bostel veel water op; die gooi je weg na het filteren.
Ten tweede verdamp je best wel wat als je een uur met open deksel aan het koken bent.

Recepten kan je gewoon opschalen naar minder of meer liters.

Succes!  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #11 Gepost op: 15-01-2013 21:45 u »
Geen starter nodig voor een korrel inderdaad, slechts adequaat doseren. :)

Offline Teuntje1992

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Beginnend brouwer.
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #12 Gepost op: 15-01-2013 23:28 u »
Geen starter nodig voor een korrel inderdaad, slechts adequaat doseren. :)

Klopt het ook dat je alleen bij vloeibare gist hoeft te beluchten en bij korrelgist dit niet nodig is?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #13 Gepost op: 15-01-2013 23:32 u »
Je hoeft niet per se beluchten, zolang er maar voldoende gist is. Bij te weinig korrelgist is beluchten van belang omdat gist met name groeit bij beschikbaarheid van zuurstof. Voeg je voldoende gist toe (korrel of vloeibaar), dan is beluchten niet per se noodzakelijk (ik belucht het wort al jaren niet meer).

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #14 Gepost op: 16-01-2013 15:40 u »
Beluchten is vooral nodig bij opkweken van gist of om uitgeputte gist nieuw leven in te blazen.

Je kan de ingrediënten halveren als je de helft wil maken, dat is eenvoudig om te zetten.
20 liter is inderdaad wel veel voor een eerste keer :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.417
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #15 Gepost op: 16-01-2013 20:23 u »
Beluchten is vooral nodig bij opkweken van gist of om uitgeputte gist nieuw leven in te blazen.

Beluchten is nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen. Uitgeputte gist alleen beluchten is geen goed idee. Beluchten moet altijd in combinatie met voldoende voedingstoffen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #16 Gepost op: 16-01-2013 23:20 u »

3. zetmeel-test
4. als negatief: even verhitten naar 78 graden en dan gaan filteren


Als ik het goed heb gelezen kan ik hiervoor betadine gebruiken en als het verkleurd moet ik doorverhitten naar 78 graden.
Heb ik dit goed begrepen?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #17 Gepost op: 16-01-2013 23:21 u »
Nee, als het verkleurd (blauw/zwart) moet je juist langer doormaischen. Naar 78 ºC gaan houdt in dat je het maischen stopt door de enzymen te deactiveren.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #18 Gepost op: 16-01-2013 23:35 u »

Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Bedoel je hiermee de laatste 10 minuten?

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #19 Gepost op: 16-01-2013 23:38 u »
Nee, als het verkleurd (blauw/zwart) moet je juist langer doormaischen. Naar 78 ºC gaan houdt in dat je het maischen stopt door de enzymen te deactiveren.

Haha ik zie het, juist net andersom dus  ;)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #20 Gepost op: 17-01-2013 12:21 u »
Bedoel je hiermee de laatste 10 minuten?
Ja bijvoorbeeld laatste 10 minuten meekoken. Het moet gewoon goed oplossen, en door het koken wordt het ook 'steriel'.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #21 Gepost op: 17-01-2013 22:32 u »
Ik lees ook dat de soms de pH getest wordt en als dit niet goed is moet je melkzuur toevoegen.

Is dit ook nodig bij bovenstaande recepten?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #22 Gepost op: 17-01-2013 22:35 u »
Ik lees ook dat de soms de pH getest wordt en als dit niet goed is moet je melkzuur toevoegen.

Is dit ook nodig bij bovenstaande recepten?
Ja maar is niet essentieel.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #23 Gepost op: 17-01-2013 22:40 u »
Dat kun je niet zomaar stellen, dit ligt aan het water, aan de gebruikte mout. Aanzuren van water vind ik overigens een onderwerp waar je je niet direct druk om moet maken, tenzij je pH wel heel erg ver van het ideaal af ligt. Profiel van je water kun je opvragen bij je leverancier (meestal op de site). Zonder correcties zul je best een prima bier brouwen, pH correcties zorgt voor verfijning en mogelijk wat hoger rendement.

Ga je alle onderwerpen langslopen in je voorstel topic? ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #24 Gepost op: 17-01-2013 23:06 u »
Ga je alle onderwerpen langslopen in je voorstel topic? ;)

Sorry, maar is zo makkelijk om op een antwoord te reageren, maar ik zal bij de komende vragen een nieuwe topic openen  :proost: :biersmile:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #25 Gepost op: 17-01-2013 23:08 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

Offline aldo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • op reis door smaakland
    • mijn feestboek
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2013 00:35 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

En dan mis ik nog: In Groningen zit een biergilde ;) (waar Herman en ik ook lid van zijn)
Elke 2de woensdag van de maand in de bar van het oude RKZ, Emmastraat 15 vanaf 8 uur.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #27 Gepost op: 20-01-2013 13:04 u »
Het mooiste is natuurlijk om eens mee te kijken bij een andere brouwer, of door een cursus te volgen. Ik kan wel es een seintje geven als ik van te voren weet dat ik ga brouwen, je woont redelijk in de buurt (ik woon in Borger).

Dat lijkt me inderdaad wel een keer leuk.
Door het te zien pik je het veel sneller op dan te lezen.


En dan mis ik nog: In Groningen zit een biergilde ;) (waar Herman en ik ook lid van zijn)
Elke 2de woensdag van de maand in de bar van het oude RKZ, Emmastraat 15 vanaf 8 uur.

Is dit toegankelijk voor iedereen dan en wordt hier ook gebrouwen of alleen het uitwisselen van ervaringen?


P.S. Ik heb inmiddels de grondstoffen voor beide recepten gehaald bij Van der Kooy.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #28 Gepost op: 20-01-2013 13:13 u »
Ik heb inmiddels de grondstoffen voor beide recepten gehaald bij Van der Kooy
Succes met brouwen!  :brouwen:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #29 Gepost op: 20-01-2013 14:31 u »
Dat lijkt me inderdaad wel een keer leuk.
Door het te zien pik je het veel sneller op dan te lezen.


Is dit toegankelijk voor iedereen dan en wordt hier ook gebrouwen of alleen het uitwisselen van ervaringen?
Prima.

Het Gilde is open voor geïnteresseerden, wil je meer info dan ff je gegevens invullen op de site (zie onder mijn profiel). Op een gildeavond wordt niet gebrouwen. Wel worden er brouwcursussen verzorgt en soms een brouwdemonstratie. Voor de rest is het proeven van andermans bieren en kletsen over bier wat centraal staat. We hebben zowel jongere en oudere ervaren en onervaren leden. Het gilde is de laatste verdubbeld wat betreft het aantal leden, over opkomst mogen we niet klagen. Kom gerust eens langs zou ik zeggen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #30 Gepost op: 08-02-2013 23:15 u »
Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Kan ik dit ergens berekenen of ik 250 gram of 500 gram nodig ben of komt dit niet zo precies?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.417
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #31 Gepost op: 09-02-2013 08:10 u »
Kan ik dit ergens berekenen of ik 250 gram of 500 gram nodig ben of komt dit niet zo precies?

Het komt inderdaad niet zo precies. Het is meer een kwestie van je brouwonderbuik. Brouwen is meer dan alleen berekenen. Het is ook een kwestie van gevoel er voor krijgen. Dingen uit proberen, goed proeven en bijsturen. Bierbrouwen is geen exacte wetenschap, het is een ambacht!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #32 Gepost op: 09-02-2013 15:54 u »
Een evenwicht tussen de mouthoeveelheid is wel wenselijk.
Als je een hele lege tripel hebt met (te) veel alcohol weet je dat de onderbuik het niet goed had.
Als je genoeg smaakstoffen hebt van het mout en overige ingredienten kun je wat meer suiker, dus alcohol permitteren.
Anders zou ik er niet teveel bij gooien.  Ik had het laatst ook gedaan, ( had er wel wat reden voor...) en dan wordt je bier geen bier wat gewaardeerd wordt om zijn uitgebalanceerde smaak. Just the alcohol.

Een goede onderbuik zal wonderen doen! De ambacht! Het hart! Het verstand!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.417
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #33 Gepost op: 10-02-2013 00:41 u »
Als je een hele lege tripel hebt met (te) veel alcohol weet je dat de onderbuik het niet goed had.

Een lege tripel met veel alcohol zul je niet snel krijgen. Naast alcohol worden altijd vergistingsnevenproducten aangemaakt en die geven smaak aan je bier. Het is een hardnekkig misverstand dat het toevoegen van suiker alleen meer alcohol betekent. Er komen wel degelijk meer hogere alcoholen en esters in je bier en die stoffen zijn echte smaakmakers.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #34 Gepost op: 10-02-2013 13:45 u »
Citaat
Als je genoeg smaakstoffen hebt van het mout en overige ingrediënten kun je wat meer suiker, dus alcohol permitteren.
Dat zal bij een tripel wel het geval zijn. 
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #35 Gepost op: 11-02-2013 22:33 u »
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Ligt aan de mate waarin. Als je van 1020 naar 1080 gaat enkel door suiker toevoeging merk je er meer van dan een correctie van 1060 naar 1065... ;)
Van dat laatste merk je denk ik maar weinig.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #36 Gepost op: 12-02-2013 21:47 u »
Het zal toch wel te proeven zijn als iemand zijn SG heeft rechtgetrokken met witte suiker toevoeging.

Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?


Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #37 Gepost op: 12-02-2013 22:27 u »
Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?
Brouwsoftware kan het SG na toevoeging van suiker voor je uitrekenen. Je kunt het natuurlijk nameten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.417
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #38 Gepost op: 12-02-2013 22:27 u »
Moet ik dan eerst de SG meten voordat ik suiker toevoeg en na toevoeging nogmaals en daarna eventueel nog een keer corrigeren met suiker om te kijken in hoeverre de SG is gestegen?

Dat kun je uitrekenen. Daar heb je brouwsoftware voor. Je kunt ook dit Excelblad gebruiken.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #39 Gepost op: 13-02-2013 23:27 u »
Brouwsoftware kan het SG na toevoeging van suiker voor je uitrekenen. Je kunt het natuurlijk nameten.

Maar dan moet ik de SG van het hete wort (100 graden) vóór toevoeging van het suiker wel eerst meten.
Is een hydrometer tegen deze temperaturen bestand of ben ik dan een refractometer nodig?

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #40 Gepost op: 13-02-2013 23:30 u »
Maar dan moet ik de SG van het hete wort (100 graden) vóór toevoeging van het suiker wel eerst meten.
Is een hydrometer tegen deze temperaturen bestand of ben ik dan een refractometer nodig?

Je moet de temperatuur ff terug brengen door te koelen. Kleine hoeveelheid wort nemen. Die is zo afgekoeld.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.081
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #41 Gepost op: 13-02-2013 23:30 u »
of ben ik dan een refractometer nodig?

Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #42 Gepost op: 13-02-2013 23:59 u »
Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Ik zie op ebay dat deze ook niet zo heel duur zijn, maar ook hiermee kun je ook maar tot 30 ºC meten zag ik...  :)

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #43 Gepost op: 14-02-2013 00:11 u »
Ik zie op ebay dat deze ook niet zo heel duur zijn, maar ook hiermee kun je ook maar tot 30 ºC meten zag ik...  :)

Twee druppels wort zijn erg snel afgekoeld tot onder de dertig graden  ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #44 Gepost op: 14-02-2013 21:22 u »
Dat kan nooit kwaad. Een beetje brouwer (amateur of commercieel) heeft een refractometer. Snel meten en maar 1-2 druppeltjes nodig..... :)

Ik zie diverse refractometers met verschillende schalen en bereiken.
Sommige hebben zelfs 4 schalen.
Welke moet ik hebben en heb ik het meeste aan?  :weetniet: :weetniet:

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #45 Gepost op: 14-02-2013 21:36 u »
Ik zie diverse refractometers met verschillende schalen en bereiken.
Sommige hebben zelfs 4 schalen.
Welke moet ik hebben en heb ik het meeste aan?  :weetniet: :weetniet:
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #46 Gepost op: 14-02-2013 21:51 u »
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.
Ik zou voor alleen brix gaan. Om de vergisting te kunnen meten met een refractometer moet je namelijk omrekenen. De SG die je dan meet klopt niet tov de Brix.
En dan met een schaal van 0-32 of zo. Daarmee kun je tot zeer zware bieren meten.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #47 Gepost op: 14-02-2013 21:59 u »
 
Ik zou iets kiezen met weinig schalen. De mijne heeft er twee. Links zie ik Brix en rechts zie ik het SG. Meer schalen geeft verwarring lijkt mij.

SG is denk ik het makkelijkst aangezien met hier op het forum daar veel mee werkt.

Ik zie er ook 1 met 3 schalen (0 ~ 190 Oe, 0 ~ 38 KMW, 0 ~ 44% Brix).
Mij lijkt des te meer schalen des te meer mogelijkheden, maar ik kan het verkeerd hebben....  :weetniet:
Die Brix kun je met oa BrouwVisie zo omrekenen naar SG.

En dan met een schaal van 0-32 of zo. Daarmee kun je tot zeer zware bieren meten.

Dan is tot 44 Brix nóg beter denk ik of is zo'n uitgebreide schaal niet nodig?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #48 Gepost op: 14-02-2013 22:03 u »
Dan is tot 44 Brix nóg beter denk ik of is zo'n uitgebreide schaal niet nodig?

Voor bierbrouwen is tot 44 Brix slechter omdat het bereik waar je normaal in werkt 10..20 Brix slechter af te lezen is. Ik heb een 0..32 Brix en een groter bereik is alleen maar lastig. Meer is niet altijd beter.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #49 Gepost op: 14-02-2013 22:12 u »
Voor bierbrouwen is tot 44 Brix slechter omdat het bereik waar je normaal in werkt 10..20 Brix slechter af te lezen is. Ik heb een 0..32 Brix en een groter bereik is alleen maar lastig. Meer is niet altijd beter.
Juist. En hoe ruimer de schaal, hoe groter de afleesfout.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #50 Gepost op: 14-02-2013 22:46 u »
Juist. En hoe ruimer de schaal, hoe groter de afleesfout.

Klopt, jullie hebben helemaal gelijk  :biersmile:

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #51 Gepost op: 19-02-2013 22:48 u »
Hier een simpele tripel die wij met het Maasland Thuisbrouwers Genootschap gemaakt hebben, gisteravond geproefd en hij is echt lekker geworden!
Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87,5 %5427 gr3 EBC
Caramünch type 22,0 %122 gr120 EBC
Basterdsuiker (wit)10,6 %655 gr0 EBC

Moet het basterdsuiker tegelijk met de mout gestort worden, zodat deze het hele maischschema doorloopt?  :weetniet:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #52 Gepost op: 19-02-2013 22:53 u »
Moet het basterdsuiker tegelijk met de mout gestort worden, zodat deze het hele maischschema doorloopt?  :weetniet:
Kan tegen het eind van het koken of zelfs pas na de hoofdvergisting. Dat laatste geeft een hogere vergistingsgraad, omdat de gist dan eerst aan de lastiger suikers knabbelt voordat de eenvoudige suikers uit de basterdsuiker aan de beurt zijn.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #53 Gepost op: 19-02-2013 22:55 u »
De suiker kun je toevoegen aan het einde van de kook, of na de hoofdvergisting. Je hoeft het niet mee te maischen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #54 Gepost op: 19-02-2013 23:37 u »
Ik zie dit (suiker) bij heel veel recepten staan bij de mout.
Betekent het hier dan ook altijd dat dit aan het einde van de kook cq na de hoofdvergisting toegevoegd moet worden?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.812
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #55 Gepost op: 19-02-2013 23:44 u »
Suiker hoeft niet te worden gemaischt, normaliter aan eind van het koken. Bij zware bieren wordt er ook wel voor gekozen om het direct na de hoofdvergisting (of liever als deze merkbaar inzakt) toegevoegd. Suikers zijn makkelijk vergistbaar, de laatste methode laat de gist eerst de complexere suikers van de mout vergisten, voordat ze smakelijke 'fastfood' wordt voorgezet.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #56 Gepost op: 21-02-2013 20:46 u »

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos5 gr10 Min.
Gistvoeding3 gr10 Min.


Moet de gistvoeding(complex) de laatste 10 minuten worden meegekookt?
Ik zit een beetje rond te neuzen hier op het forum, maar het wordt voornamelijk gebruikt om gist te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.417
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #57 Gepost op: 21-02-2013 22:51 u »
Moet de gistvoeding(complex) de laatste 10 minuten worden meegekookt?
Ik zit een beetje rond te neuzen hier op het forum, maar het wordt voornamelijk gebruikt om gist te maken.

Dat kan maar heeft niet mijn voorkeur. Dat spul geeft een bijsmaakje. Los maar eens een beetje op en proef.

Mijn werkwijze bestaat aan het toevoegen van gistvoeding aan de starter en na de gistvermenigvuldiging de starter af te gieten. Je bent dan de afwijkende smaak kwijt.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #58 Gepost op: 21-02-2013 23:02 u »
Dat kan maar heeft niet mijn voorkeur. Dat spul geeft een bijsmaakje. Los maar eens een beetje op en proef.

Mijn werkwijze bestaat aan het toevoegen van gistvoeding aan de starter en na de gistvermenigvuldiging de starter af te gieten. Je bent dan de afwijkende smaak kwijt.
En als je (voldoende) korrelgist gebruikt heb je helemaal geen gistvoeding nodig.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #59 Gepost op: 22-02-2013 18:21 u »
En als je (voldoende) korrelgist gebruikt heb je helemaal geen gistvoeding nodig.

Hmmm, voor nix gehaald dus....
Nou ja, komt vast nog wel eens een keer van pas...  :biersmile:

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #60 Gepost op: 22-02-2013 20:34 u »
Nou ja, komt vast nog wel eens een keer van pas...  :biersmile:

Voor het maken van een starter ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #61 Gepost op: 22-02-2013 23:15 u »
Voor het maken van een starter ;)

Denk het ja  :weetniet:

Maar moet eerst nog maar ff uitzoeken hoe dat allemaal werkt  :weetniet:

Laat ik het eerst maar houden bij de korrelgisten, want dat lijkt me veel simpeler.  :nut:

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #62 Gepost op: 22-02-2013 23:48 u »
Laat ik het eerst maar houden bij de korrelgisten, want dat lijkt me veel simpeler.  :nut:
Korrelgisten zijn inderdaad heel praktisch. Maar zolang je niet meer dan ongeveer 15 liter (afhankelijk van start SG) wilt enten is een pak Wyeast ongeveer net zo makkelijk. Enige extra stap is dat je enkele uren van te voren het pakje moet breken.
En als je bijvoorbeeld 30 liter brouwt kan je de helft met Wyeast doen en de andere helft (in ander vat) met een korrel. Zo kan je mooi gisten vergelijken.

Tags: