Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ik stel mij ff voor... Richard  (gelezen 16762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik stel mij ff voor... Richard
« Gepost op: 15-01-2013 00:10 u »
Hallo ik ben Richard en kom uit de buurt van Emmen.

Ik heb mij een aantal weken geleden een starterspakket gekocht met de bedoeling om na de eerste blik te starten met het "echte" brouwen.
Inmiddels heb ik al de meeste gereedschap verzameld om hier ook echt mee te beginnen.
Mijn blikbrouwsel heb ik inmiddels gebotteld en sta te popelen om hiervan te gaan genieten.

Binnenkort wil ik gaan beginnen met het "echte" bierbrouwen en ben op zoek naar een "startersrecept".
Het biersoort wat ik lekker vind ligt in de trant van palm/tripel.
Is er misschien iemand die een recept heeft wat niet al te lastig voor een beginner?
Mag eventueel ook eerst wel een recept zijn van een normaal biertje, zodat ik even wat feeling krijg met het brouwproces.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #1 Gepost op: 15-01-2013 00:21 u »
Welkom Richard!

Zoek eens bij de bewezen recepten. Soms lijkt het brouwen allemaal erg onoverzichtelijk maar als je de stappen rustig neemt valt het allemaal wel mee. Een tripel is goed te doen.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #2 Gepost op: 15-01-2013 06:58 u »
Speciale Belg (Palm) of Tripel kan allebei. Zoek (inderdaad) bij bewezen recepten naar eentje met een eenstapsmaisch en gebruik gewoon een korrelgist. Bij Bewezen recepten staat vast wel wat leuks!

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2013 12:37 u »
Ik kan je het boek van Adrie Otte "Verander Water in Bier" zeer aanraden (staat HIER tussen), daar kan je als beginner erg veel informatie uit halen en achterin staan leuke en goede recepten achterin.

Een recept wordt pas ingewikkeld als er veel verschillende mouten, kruiden en temperatuurstappen in zitten, een recept is niet snel echt ingewikkeld.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #4 Gepost op: 15-01-2013 12:57 u »
Welkom op het forum!

Het boek van Adrie Otte is inderdaad aan te raden. Daar staat ook een goed startersrecept in voor een blond bier.

Is er misschien iemand die een recept heeft wat niet al te lastig voor een beginner?
Mag eventueel ook eerst wel een recept zijn van een normaal biertje, zodat ik even wat feeling krijg met het brouwproces.
Je zou een blond bier kunnen maken, dat kan heel simpel. Dit is ongeveer het recept dat ik voor het eerst brouwde:

Voor 10 liter bier
- 10 liter maischwater
- 4 liter spoelwater
- 2,5 kilo pilsmout (pale mout kan ook)
- 20 gram Hallertau Perle hop 9% (60 min koken)
- 1 zakje safbrew S-33 gist
- eventueel nog wat water om in gistvat aan te vullen tot ongeveer 10,5 liter

Als maischschema kan je doen:
1. 30 min op 63 graden
2. 30 min op 73 graden
3. zetmeel-test
4. als negatief: even verhitten naar 78 graden en dan gaan filteren

Als je voor het eerst brouwt weet je nog niet wat je brouwzaalrendement is. Met die 2,5 kilo zal je ergens tussen begin SG van 1050 en 1060 komen.
Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #5 Gepost op: 15-01-2013 13:18 u »
Hier een simpele tripel die wij met het Maasland Thuisbrouwers Genootschap gemaakt hebben, gisteravond geproefd en hij is echt lekker geworden!
Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMTG Tripel
KenmerkMTG Experiment
Brouwdatum21-11-2012
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1072 (7,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34,1 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater22,2 liter
Spoelwater11,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC87,5 %5427 gr3 EBC
Caramünch type 22,0 %122 gr120 EBC
Basterdsuiker (wit)10,6 %655 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger8,0 %26 gr90 minuten27 EBU
Saaz (CZ)3,3 %17 gr30 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,3 %15 gr10 minuten2 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Iers Mos5 gr10 Min.
Gistvoeding3 gr10 Min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten4,0 l/kg

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #6 Gepost op: 15-01-2013 13:36 u »

Veel simpeler als dit gaat het niet worden ;)

:weetniet:

- 2 verschillende mouten en suiker
- 3 hopgiften
- iers mos
- gistvoeding

Lijkt me niet 'zo simpel mogelijk'

Dat ie lekker is geworden geloof ik wel!  :)

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #7 Gepost op: 15-01-2013 13:40 u »
Nou 2 mouten is niet zo spannend en suiker is ook geen drempel en maar 1 temperatuurs stap.
OK die 2 soorten hop in 3 hopgiften is misschien wat lastig maar niks te moeilijk.

Post zelf anders eens een recept  ::)

p.s. Iers Mos en gistvoeding mag je overslaan, dat zijn geen noodzakelijke extra ingrediënten.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #8 Gepost op: 15-01-2013 14:29 u »
Nou 2 mouten is niet zo spannend en suiker is ook geen drempel en maar 1 temperatuurs stap.
OK die 2 soorten hop in 3 hopgiften is misschien wat lastig maar niks te moeilijk.
Nee helemaal niet ingewikkeld; maar niet zo simpel mogelijk  :)

Citaat
Post zelf anders eens een recept  ::)
Heb ik al gedaan (staat boven jouw post)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #9 Gepost op: 15-01-2013 20:52 u »
Bedankt allen voor het warm onthaal en voor het meedenken.

Ik denk dat ik ze allebei ga proberen, maar moet wel eerst wat grondstoffen inslaan zie ik wel.
Als ik een andere totaal hoeveelheid wil gaan maken, kan ik dan van alle grondstoffen eenzelfde percentage nemen?
Waarom blijft er trouwens zo weinig totale liters bier over?
Als je, zoals bij het eerste recept, 10 liter maischwater en 4 liter spoelwater neemt en dan ook nog moet bijvullen tot je totaal 10,5 liter, waar blijft dan de rest? Zoooveel water verdampt er toch niet?

Als ik korrelgist gebruik hoef ik volgens mij geen giststarter te maken toch?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #10 Gepost op: 15-01-2013 21:45 u »
Bedankt allen voor het warm onthaal en voor het meedenken.

Ik denk dat ik ze allebei ga proberen, maar moet wel eerst wat grondstoffen inslaan zie ik wel.
Als ik een andere totaal hoeveelheid wil gaan maken, kan ik dan van alle grondstoffen eenzelfde percentage nemen?
Waarom blijft er trouwens zo weinig totale liters bier over?
Als je, zoals bij het eerste recept, 10 liter maischwater en 4 liter spoelwater neemt en dan ook nog moet bijvullen tot je totaal 10,5 liter, waar blijft dan de rest? Zoooveel water verdampt er toch niet?

Als ik korrelgist gebruik hoef ik volgens mij geen giststarter te maken toch?
Ten eerste neemt de mout/bostel veel water op; die gooi je weg na het filteren.
Ten tweede verdamp je best wel wat als je een uur met open deksel aan het koken bent.

Recepten kan je gewoon opschalen naar minder of meer liters.

Succes!  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #11 Gepost op: 15-01-2013 21:45 u »
Geen starter nodig voor een korrel inderdaad, slechts adequaat doseren. :)

Offline Teuntje1992

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Beginnend brouwer.
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #12 Gepost op: 15-01-2013 23:28 u »
Geen starter nodig voor een korrel inderdaad, slechts adequaat doseren. :)

Klopt het ook dat je alleen bij vloeibare gist hoeft te beluchten en bij korrelgist dit niet nodig is?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #13 Gepost op: 15-01-2013 23:32 u »
Je hoeft niet per se beluchten, zolang er maar voldoende gist is. Bij te weinig korrelgist is beluchten van belang omdat gist met name groeit bij beschikbaarheid van zuurstof. Voeg je voldoende gist toe (korrel of vloeibaar), dan is beluchten niet per se noodzakelijk (ik belucht het wort al jaren niet meer).

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #14 Gepost op: 16-01-2013 15:40 u »
Beluchten is vooral nodig bij opkweken van gist of om uitgeputte gist nieuw leven in te blazen.

Je kan de ingrediënten halveren als je de helft wil maken, dat is eenvoudig om te zetten.
20 liter is inderdaad wel veel voor een eerste keer :nut:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.456
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #15 Gepost op: 16-01-2013 20:23 u »
Beluchten is vooral nodig bij opkweken van gist of om uitgeputte gist nieuw leven in te blazen.

Beluchten is nodig voor de aanmaak van nieuwe cellen. Uitgeputte gist alleen beluchten is geen goed idee. Beluchten moet altijd in combinatie met voldoende voedingstoffen.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #16 Gepost op: 16-01-2013 23:20 u »

3. zetmeel-test
4. als negatief: even verhitten naar 78 graden en dan gaan filteren


Als ik het goed heb gelezen kan ik hiervoor betadine gebruiken en als het verkleurd moet ik doorverhitten naar 78 graden.
Heb ik dit goed begrepen?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #17 Gepost op: 16-01-2013 23:21 u »
Nee, als het verkleurd (blauw/zwart) moet je juist langer doormaischen. Naar 78 ºC gaan houdt in dat je het maischen stopt door de enzymen te deactiveren.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #18 Gepost op: 16-01-2013 23:35 u »

Als je een sterker bier wilt zou je ook nog 250 of 500 gram suiker kunnen toevoegen als je bijna klaar bent met hopkoken; dan gaat ie meer richting een tripel.

Bedoel je hiermee de laatste 10 minuten?

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #19 Gepost op: 16-01-2013 23:38 u »
Nee, als het verkleurd (blauw/zwart) moet je juist langer doormaischen. Naar 78 ºC gaan houdt in dat je het maischen stopt door de enzymen te deactiveren.

Haha ik zie het, juist net andersom dus  ;)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor..
« Reactie #20 Gepost op: 17-01-2013 12:21 u »
Bedoel je hiermee de laatste 10 minuten?
Ja bijvoorbeeld laatste 10 minuten meekoken. Het moet gewoon goed oplossen, en door het koken wordt het ook 'steriel'.

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #21 Gepost op: 17-01-2013 22:32 u »
Ik lees ook dat de soms de pH getest wordt en als dit niet goed is moet je melkzuur toevoegen.

Is dit ook nodig bij bovenstaande recepten?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #22 Gepost op: 17-01-2013 22:35 u »
Ik lees ook dat de soms de pH getest wordt en als dit niet goed is moet je melkzuur toevoegen.

Is dit ook nodig bij bovenstaande recepten?
Ja maar is niet essentieel.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.813
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #23 Gepost op: 17-01-2013 22:40 u »
Dat kun je niet zomaar stellen, dit ligt aan het water, aan de gebruikte mout. Aanzuren van water vind ik overigens een onderwerp waar je je niet direct druk om moet maken, tenzij je pH wel heel erg ver van het ideaal af ligt. Profiel van je water kun je opvragen bij je leverancier (meestal op de site). Zonder correcties zul je best een prima bier brouwen, pH correcties zorgt voor verfijning en mogelijk wat hoger rendement.

Ga je alle onderwerpen langslopen in je voorstel topic? ;)

Offline kluukluuk

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ik stel mij ff voor... Richard
« Reactie #24 Gepost op: 17-01-2013 23:06 u »
Ga je alle onderwerpen langslopen in je voorstel topic? ;)

Sorry, maar is zo makkelijk om op een antwoord te reageren, maar ik zal bij de komende vragen een nieuwe topic openen  :proost: :biersmile:

Tags: