Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vragen aan professionele brouwers  (gelezen 33241 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.544
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #75 Gepost op: 24-04-2013 21:09 u »
Wat waren dan de redenen dat ze dit niet deden?
Geen crisis?

Nieuwe inzichten volgens mij. Hier op het forum denken we ook wel eens anders over bepaalde zaken in de loop van de tijd. Niets mis mee.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #76 Gepost op: 27-04-2013 12:02 u »
Leuke reacties van Brand.

Offline krek zat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #77 Gepost op: 03-05-2013 14:36 u »
Erg leuk gedaan. Er is veel werk in gestoken
Alleen staat op de site dat er 10 vragen geselecteerd zijn. Nu zie ik er 5 op Youtube staan en volgens de Brand website zijn alle vragen nu beantwoord.
Mis ik er nog ergens een paar of zijn er van de 10 geselecteerde vragen 5 'uitverkoren'?

Offline fwouters

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Opener over bier
    • Opener bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #78 Gepost op: 06-05-2013 14:16 u »
Het zijn vijf leuke filmpjes om te zien, en volgens mij niet alleen voor hobbybrouwers interessant. Ik kijk uit naar de volgende vijf!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #79 Gepost op: 06-05-2013 14:45 u »



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #80 Gepost op: 06-05-2013 19:14 u »


Hehehe!
Aromahop uit blik. :)
Wel constante kwaliteit waarschijnlijk, maar niet zo marketing-geniek... ;D

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.728
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #81 Gepost op: 06-05-2013 19:29 u »
[...] maar niet zo marketing-geniek... ;D

Maar wel eerlijk.

Ingo

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.758
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #82 Gepost op: 06-05-2013 20:10 u »
Van vorig jaar hebben ze ook opnames gemaakt van de proefsessies. Zouden ze dat dit jaar ook weer doen?
De proefdagen zijn binnenkort alweer.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #83 Gepost op: 06-05-2013 20:51 u »
Maar wel eerlijk.

In deze filmpjes (klein publiek) wel. Ook omdat ze wel weten dat wij weten dat ze geen bellen gebruiken.
In de TV-reclames echter... ;)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.544
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #84 Gepost op: 06-05-2013 22:11 u »
Het zijn leuke filmpjes die ons een aardige blik in de brouwerij van Brand gunnen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #85 Gepost op: 06-05-2013 22:34 u »
Het zijn leuke filmpjes die ons een aardige blik in de brouwerij van Brand gunnen.

Hoewel ze ons wel een klein beetje onderschatten. Uitleggen wat het verschil is tussen ondergist en bovengist  :P  En zeggen dat het thuisbrouwen van bier moeilijk is,.. :nut:  Dat verschil kennen de meeste hier wel (mag ik toch hopen) en dat brouwen thuis moeilijk is, is wel een beetje overdreven mijn inziens. Maar goed verder alle lof over de openheid van Brand, zouden meer brouwerijen een voorbeeld aan kunnen nemen. :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #86 Gepost op: 07-05-2013 09:31 u »
..., zouden meer brouwerijen een voorbeeld aan kunnen nemen. :)

Ik zou zeggen: ga je gang. Als een van de profs op dit forum kun je zelf ook het goede voorbeeld geven.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #87 Gepost op: 07-05-2013 12:02 u »
Dat verschil kennen de meeste hier wel (mag ik toch hopen) en dat brouwen thuis moeilijk is, is wel een beetje overdreven mijn inziens.

Volgens mij zegt hij dat het moeilijker is dan in de Brand brouwerij. Om dezelfde kwaliteit consistent te blijven halen, zal hij daar gelijk in hebben.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #88 Gepost op: 07-05-2013 13:30 u »
Waarom zouden ze voor de bitterhop wel pellets gebruiken en voor de aromahop hopextract? Ik bedoel: waarom dan niet alles uit blik?

Verder jammer genoeg wel veel vage informatie. Hoog EBU... hoe hoog dan? Meer hop... meer dan welk ander bier dan? Meerdere giften... bij welke tijden dan?
Nou ja, ze willen die info natuurlijk geheim houden voor de andere pilsbrouwers.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #89 Gepost op: 07-05-2013 13:39 u »
Verder jammer genoeg wel veel vage informatie. Hoog EBU... hoe hoog dan? Meer hop... meer dan welk ander bier dan? Meerdere giften... bij welke tijden dan?
Nou ja, ze willen die info natuurlijk geheim houden voor de andere pilsbrouwers.

En ze willen hun recepten natuurlijk niet prijs geven... ;)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #90 Gepost op: 07-05-2013 13:48 u »
en ze willen hun recepten natuurlijk niet prijs geven... ;)
Ja dat snap ik wel. Alhoewel je met alleen een recept nog niet een bier 100% kan nabrouwen. Je kan toch niet aan hun giststam komen, of speciaal voor hun gemaakte mout.

Veel leuker vind ik het om bijvoorbeeld de serie Brew Masters te kijken. Daar geven de heren van Dogfish Head een stuk meer info over hun recepten: stamwortgehalte, aantal IBU's, moutsamenstelling, speciale ingrediŽnten, gist/lager tijden, etc.
hier een

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #91 Gepost op: 07-05-2013 14:23 u »
Veel leuker vind ik het om bijvoorbeeld de serie Brew Masters te kijken. Daar geven de heren van Dogfish Head een stuk meer info over hun recepten: stamwortgehalte, aantal IBU's, moutsamenstelling, speciale ingrediŽnten, gist/lager tijden, etc.
hier een

In de VS doen professionele brouwers helemaal niet moeilijk over het prijsgeven van hun recepten. Daar kunnen Nederlandse brouwers nog wat van leren.

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #92 Gepost op: 15-05-2013 15:29 u »
Binnenkort zijn hier de andere 5 filmpjes met antwoorden op jullie vragen te zien!

Houd het Brand Youtube kanaal in de gaten:



Groet
Coen Dekker

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #93 Gepost op: 23-05-2013 15:16 u »
Heren en dames hobbybrouwers,

de ander 5 filmpjes met vragen aan onze meesterbrouwers zijn nu ook geplaatst op ons Youtube Kanaal:
 


6 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 6
Brouwmeester Rob Habets stelt zich voor en geeft antwoord op de vraag hoe het vergistingsproces verloopt bij Brand bier

7 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 7
Hoe "manage" je gist, en wat voor soort metingen worden er door Brand bier gedaan tijdens het vergistingsproces?

8 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 8
Brouwmeester Rob Habets legt uit hoe Brand bier energie en water bespaart

9 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 9
Hoofdbrouwmeester Michel Bormans legt uit hoe Brand bier zijn bieren zo helder krijgt

10 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 10
Brouwmeester Rob Habets legt uit hoe lang bier wordt gelagerd en op welke manier dat gebeurt. 

Groet en tot 1 juni!

Coen Dekker

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #94 Gepost op: 23-05-2013 15:42 u »


Ai Brand, hier maken jullie in 1 filmpje al meteen 3 dikke fouten.

* De vraagsteller zegt dat zijn vergisting 3 tot 5 weken duurt, vervolgens herhaalt de brouwer van Brand dat een vergisting van 3-5 dagen wel erg lang is  :weetniet:
* Vervolgens zegt de brouwer dat Bovengistend bier langzamer vergist dan ondergistend bier, daarna spreekt ie zichzelf tegen door te zeggen dat een hogere temperatuur een snellere vergisting oplevert.. :nut:
* Vervolgens wordt gemeld dat een bovengistend bier 7-10 dagen vergist en ondergistend bier 11-14 dagen...terwijl hij 3-5 dagen wel heel erg lang vond  :weetniet:

Kom op Brand...dit kan echt niet !!!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #95 Gepost op: 23-05-2013 16:01 u »


Dit roep ook vragen op mijn inziens....Eerst wordt er verteld dat er zo min mogelijk gemeten wordt en dat alles in 1 keer goed moet, als je moet bijsturen ben je al te laat. Echter wordt wel temperatuur en extract afname gemeten.. . dat dit gemeten wordt begrijp ik wel, maar juist bij deze parameters heeft bijsturen in jullie visie (Toch ?) geen zin... :weetniet:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.223
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #96 Gepost op: 23-05-2013 16:18 u »


Eerst wordt er verteld dat er zo min mogelijk gemeten wordt en dat alles in 1 keer goed moet, als je moet bijsturen ben je al te laat. Echter wordt wel temperatuur en extract afname gemeten.. . dat dit gemeten wordt begrijp ik wel, maar juist bij deze parameters heeft bijsturen in jullie visie (Toch ?) geen zin... :weetniet:
Ik neem dan aan dat ze het meten om achteraf te kunnen gebruiken om eventuele analyses te maken?
Veel hobbybrouwers schrijven ook tijdens het brouwen van alles op, maar komen dan 3 weken later erachter dat ze nu net datgene vergeten waren te noteren wat van belang was om achteraf problemen te kunnen verklaren.
HansH

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.327
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #97 Gepost op: 23-05-2013 16:21 u »
Ik neem dan aan dat ze het meten om achteraf te kunnen gebruiken om eventuele analyses te maken?
Veel hobbybrouwers schrijven ook tijdens het brouwen van alles op, maar komen dan 3 weken later erachter dat ze nu net datgene vergeten waren te noteren wat van belang was om achteraf problemen te kunnen verklaren.

Tuurlijk dat begrijp ik wel, meten is altijd goed vind ik. Echter wordt er eerst gemeld dat ze zo min mogelijk meten omdat met bijsturen je altijd te laat bent. Dat spreekt een beetje tegen bij datgene wat ze doen mijn inziens... ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.758
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #98 Gepost op: 23-05-2013 16:55 u »
Komt de ober van Hobbybrouwervraag 8 ook naar de tapcursus op de open dag? :P

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.544
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #99 Gepost op: 23-05-2013 22:21 u »
Ai Brand, hier maken jullie in 1 filmpje al meteen 3 dikke fouten.

* De vraagsteller zegt dat zijn vergisting 3 tot 5 weken duurt, vervolgens herhaalt de brouwer van brand dat een vergisting van 3-5 dagen wel erg lang is  :weetniet:
* Vervolgens zegt de brouwer dat Bovengistend bier langzamer vergist dan ondergistend bier, daarna spreekt ie zichzelf tegen door te zeggen dat een hogere temperatuur een snellere vergisting opleverd.. :nut:
* Vervolgens wordt gemeld dat een bovengistend bier 7-10 dagen vergist en ondergisten bier 11-14 dagen...terwijl hij 3-5 dagen wel heel erg lang vond  :weetniet:

Kom op Brand...dit kan echt niet !!!

Ai Oscar. Brand is natuurlijk steeds met een hoofdletter. En het woord opleverd bestaat niet. Oplevert wel.  :)

Maar... is jouw reactie een open sollicitatie naar een functie bij Brand?  :D

Tags: