Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vragen aan professionele brouwers  (gelezen 34441 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2013 21:32 u »
Leuk initiatief Jacques. Mij lijkt het volgende interessant om te weten: Bierbrouwen kost relatief veel water en energie. Wat doen jullie om water en energie te besparen? En hoe denk je dat dit te vertalen is naar een hobbybrouwerij?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.051
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2013 22:37 u »
Wat is jullie beste technologische innovatie van de afgelopen 10 jaar?
Wat is jullie beste commerciele innovatie van de afgelopen 10 jaar?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.029
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #27 Gepost op: 09-01-2013 22:53 u »
Is een eiwitrust met de huidige mout volgens u nodig of is dit traditie?
 >:D

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #28 Gepost op: 10-01-2013 08:48 u »
Leuke vragen komen er al binnen! Jammer dat het er maar 10 worden uiteindelijk!

(Mocht het Brand zijn, dan is het eigenlijk vreemd dat het tot 10 vragen beperkt wordt.. op Social Media roepen ze vaak op om vragen voor hun brouwmeesters te bedenken.. Ook kan je ze direct stellen via http://twitter.com/michelbormans ;) )

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #29 Gepost op: 10-01-2013 09:22 u »
Wat gebruiken commerciele brouwerijen om hun bier zo helder te krijgen. Is dit ook voor hobbybrouwers te gebruiken?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #30 Gepost op: 10-01-2013 10:36 u »
Wat gebruiken commerciŽle brouwerijen om hun bier zo helder te krijgen. Is dit ook voor hobbybrouwers te gebruiken?

Mag ik hier op antwoorden ???  :)

Online Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.166
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #31 Gepost op: 10-01-2013 11:22 u »
Mag ik hier op antwoorden ??? 

Wel eens van biersilica gehoord?

Hopbier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #32 Gepost op: 10-01-2013 12:09 u »
Volgens mij zijn veel vragen al wel te beantwoorden, maar dat is dacht ik niet de bedoeling van dit draadje. ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #33 Gepost op: 10-01-2013 12:22 u »
Volgens zijn veel vragen al wel te beantwoorden, maar dat is dacht ik niet de bedoeling van dit draadje. ;)

Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #34 Gepost op: 10-01-2013 14:51 u »
Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...
Die zullen vast niet bij de 10 meest gestelde vragen belanden...  ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #35 Gepost op: 10-01-2013 15:49 u »
Ik zou wel willen weten of en hoe brouwers hun water (al of niet uit een bron) behandelen.
Omgekeerde osmose? Brouwzouten toevoegen? Aanzuren?

Bert

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.361
  • drink gezond
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #36 Gepost op: 10-01-2013 15:56 u »
Ik zou wel willen weten of en hoe brouwers hun water (al of niet uit een bron) behandelen.
Omgekeerde osmose? Brouwzouten toevoegen? Aanzuren?

Bert

Idem..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #37 Gepost op: 10-01-2013 20:36 u »
Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...
Tja, 't is de opzet he? ;D

Erick

  • Gast
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #38 Gepost op: 10-01-2013 20:50 u »
Dat mensen hier de antwoorden op vragen 'denken' te hebben wil nog niet zeggen dat die antwoorden overeenkomen met de antwoorden van de professionele brouwers...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #39 Gepost op: 10-01-2013 20:52 u »
Ik weet zeker niet alle antwoorden, maar wel een paar... ;)
Beetje de literatuur volgen, heel veel opties zijn er niet.

Maar goed, is hier off-topic! Verder met vragen stellen! ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #40 Gepost op: 22-01-2013 23:17 u »
Binnenkort worden de vragen verzameld. Dus als je toevallig nog een vraag hebt stel hem snel. Morgenavond wordt dit topic gesloten.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #41 Gepost op: 23-01-2013 08:43 u »
Hoe moeilijk is het in de huidige economie om onderscheidend en winstgevend te zijn?

Offline michielr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #42 Gepost op: 23-01-2013 09:02 u »
Hoe moeilijk is het in de huidige economie om onderscheidend en winstgevend te zijn?

Om antwoorden in de vorm van "mwa, valt wel mee hoor" te voorkomen, misschien beter: Wat doen jullie om in de huidige economie onderscheidend en winstgevend te zijn?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #43 Gepost op: 23-01-2013 23:52 u »
Een overzicht van de 10 geselecteerde vragen. Met dank aan Coen Dekkers voor het op een rijtje zetten van de vragen.

Het is jammer als jouw vraag er niet bij zit. De brouwers van Brand (ja, dat is de betreffende grote brouwerij) zullen proberen de vragen te beantwoorden. Met dank aan Coen Dekkers voor het op een rijtje zetten van de vragen.


-   Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is: wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
-   Wordt er gistvoeding gebruikt? Welke?
-   Wanneer er 'nieuwe' gistcellen worden gekweekt, hoe gaat dat in zijn werk?
-    Als u als brouwmeester het allerbeste bier wilt brouwen, welke dingen zou u dan veranderen aan uw werkwijze. Hierbij wordt gedoeld op zaken die vanwege efficiŽntie, schaalgrootte of besparing worden gedaan, maar de kwaliteit van het bier toch iets verminderen. Stel u in de schoenen van een hobbybrouwer die deze beperkingen niet heeft.
-   Een vraagje over de hopgiften of zij 1 hopgift doen of meerdere en het waarom wel/niet (heb van een semi professioneel Belgisch brouwer gehoord dat het allemaal niet klopt meerdere hopgiften en dat 1 genoeg is uitzonderlijk een 2de 5 min eind koken). Inderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.
-   Ik zou graag willen weten wat de exacte tijden en temperaturen zijn van de vergisting voor een volmout pils. Hoe lang hebben ze die in de hoofd- en de navergisting en gebruiken bij die twee ook verschillende temperaturen of niet? (Kan me voorstellen dat een prof. brouwerij alles zo optimaal en efficiŽnt mogelijk doet)
En ook met welk apparatuur ze de vergisting meten.
-   Hoeveel verschillende giststammen gebruikt de brouwerij?
-   Ik zou graag willen weten wat de invloed van het onder druk vergisten/lageren is, de invloed van de hoogte van vergistingstanks en verticale temperatuur stabiliteit in zo'n grote jongen.
-   Wat voor metingen ze allemaal doen tijdens de vergisting/lagering.
-   Wat ze met hun proefbrouwsels doen en hoe vaak ze die maken.

Volgens mij staan er mooie vragen bij.

Het slotje gaat weer van dit topic af.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #44 Gepost op: 24-01-2013 06:01 u »
Hey wat leuk, de mijne staat er ook bij.
Heb je een idee wanneer je een antwoord krijgt van de brouwers van Brand?

Erg leuk dat ze dit willen doen in ieder geval. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #45 Gepost op: 24-01-2013 07:37 u »
Wanneer we precies de antwoorden krijgen weet ik niet. Ik vermoed op de Brand wedstrijd.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #46 Gepost op: 24-01-2013 07:41 u »
Mag ik aannemen dat ze daarna ook hier worden gepubliceerd?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #47 Gepost op: 24-01-2013 07:47 u »
Wanneer we precies de antwoorden krijgen weet ik niet. Ik vermoed op de Brand wedstrijd.
So hey, dat duurt nog ff. Hebben ze extra bedenktijd gevraagd voor de hoogstaande vragen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #48 Gepost op: 24-01-2013 08:32 u »
Hebben ze extra bedenktijd gevraagd voor de hoogstaande vragen?

Zorgvuldige literatuurstudie.... ;D ;D ;D

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #49 Gepost op: 24-01-2013 08:43 u »
Zorgvuldige literatuurstudie.... ;D ;D ;D
Lever jij naast je bieren ook wat filosofie boeken in dan?

Tags: