Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vragen aan professionele brouwers  (gelezen 34451 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Vragen aan professionele brouwers
« Gepost op: 08-01-2013 23:09 u »
Heb je vragen die al altijd had willen stellen aan een brouwer van een grote professionele brouwerij?
Dit is je kans!


Hier op het forum helpen we elkaar om een zo goed mogelijk bier te brouwen. We weten dat bij ons bepaalde zaken anders werken dan in een grote professionele brouwerij. Vandaar dat we veel zaken anders aanpakken dan de professionele brouwers.
Toch kunnen we veel leren van professionele brouwers. Het zijn immers de experts bij uitstek. Ze zijn elke dag professioneel bezig met het brouwen van bier.

De mogelijkheid doet zich voor dat wij over een tijdje als hobbybrouwers een aantal vragen kunnen voorleggen aan deskundige professionele brouwers. Ik heb vandaag met een (nog) niet nader te noemen brouwerij daarover contact gehad.

De vraag is echter welke vragen zouden wij willen voorleggen? Hier in dit topic kun je jouw meest brandende vragen kwijt. De vragen zal ik over een aantal weken verzamelen en doorspelen.

Je zou bevestiging kunnen vragen van forumwijsheden, kunnen vragen of de kwaliteit van het bier belangrijker is dan de productiekosten of dat er tips gegeven kunnen worden voor een helderder bier zonder te filteren. Maar het kunnen natuurlijk ook heel andere vragen zijn die jullie eens aan een professional willen stellen. Dus stel je vraag in dit topic.

PS
We hoeven niet de antwoorden te bedenken. Dat laten we deze keer over aan de professionals. Laat je vooral inspireren door de vragen van een ander. De ene vraag kan de andere oproepen. Het beantwoorden van vragen doen we zoals altijd in andere topics.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #1 Gepost op: 08-01-2013 23:22 u »
Ben je ook hobbybrouwer?

s7.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #2 Gepost op: 08-01-2013 23:31 u »
De mogelijkheid doet zich voor dat wij over een tijdje als hobbybrouwers een aantal vragen kunnen voorleggen aan deskundige professionele brouwers. Ik heb vandaag met een (nog) niet nader te noemen brouwerij daarover contact gehad.

Ik neem aan een van de grote (Pils) brouwerijen?  ;)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.297
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #3 Gepost op: 08-01-2013 23:41 u »
Ik heb mij altijd afgevraagd of er gebruik gemaakt wordt van gistculture die in een continu kweeksysteem zitten, dus in een fermentor of iets soortgelijk. Dus een heel lang lopende gist starter waarvan regelmatig getapt wordt.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.566
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #4 Gepost op: 09-01-2013 06:56 u »
Vragen die ik regelmatig tegen kom zijn:
* Moet de waterwaardes nu wel of niet gecorrigeerd worden, dus bij deze de vraag doen grote brouwerijen dit?
* Welk maischschema moeten we gebruiken, een 1staps, of een meerstapsschema. Hoe doen de grote brouwerijen dit.
* wel of niet door verwarmen naar 78  ļC en hoe warm is het spoelwater?




Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #5 Gepost op: 09-01-2013 07:33 u »
Hier in dit topic kun je jouw meest brandende vragen kwijt.

;)?

Dan nu vragen die in mij op komen:

Welk commercieel bier dat niet van eigen brouwerij komt, had u graag gebrouwen/ koopt u regelmatig?
Welke onderdelen of apparatuur in  jullie brouwerij zou u graag snel vervangen zien?
Hoeveel temperatuurverschil is er tussen het midden en de buitenwand van eengrote CCT?
Hoeveel invloed heeft u op een bestaand recept kunnen uitoefenen?
Hoe vaak ontwikkelen jullie nieuwe recepten en wie zijn daar bij betrokken?



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #6 Gepost op: 09-01-2013 07:35 u »
Ik neem aan een van de grote (Pils) brouwerijen?  ;)

De grote brouwerijen in Nederland brouwen heel veel pils maar ook bovengistende bieren.

Om welke brouwerij het precies gaat laat ik nu in het midden. Dat is voor onze vragen niet zo belangrijk.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #7 Gepost op: 09-01-2013 07:48 u »
Om welke brouwerij het precies gaat laat ik nu in het midden. Dat is voor onze vragen niet zo belangrijk.
Het is inderdaad niet zo belangrijk welke brouwerij het precies is, maar wel of het de categorie Heineken / Bavaria / Grolsch of De Molen /'t IJ / Klein Duimpje is.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.937
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #8 Gepost op: 09-01-2013 08:09 u »
Leuk inintiatief! Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is.

Wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
Wordt er gistvoeding gebruikt? Welke?
Wanneer er 'nieuwe' gistcellen worden gekweekt, hoe gaat dat in zijn werk?

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.297
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #9 Gepost op: 09-01-2013 08:32 u »
Sluit me graag aan bij Gerb. Mijn vraag was vrij specifiek maar uiteindelijk is voor de hobbybrouwer de vragen over gist van Gerb toch relevanter.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #10 Gepost op: 09-01-2013 09:25 u »
Ook mijn vraag zou gaan over gistmanagement en dan met name de temperatuur gevoeligheid van de vergisting.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #11 Gepost op: 09-01-2013 09:28 u »
Vraag:
Als u als brouwmeester het allerbeste bier wilt brouwen, welke dingen zou u dan veranderen aan uw werkwijze. Hierbij wordt gedoeld op zaken die vanwege efficientie, schaalgrootte of besparing worden gedaan, maar de kwaliteit van het bier toch iets verminderen. Stel u in de schoenen van een hobbybrouwer die deze beperkingen niet heeft.


Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #12 Gepost op: 09-01-2013 09:30 u »
Een vraagje over de hopgiften  of zij 1 hopgift doen of meerdere en het waarom wel/niet (heb van een semi professioneel Belgisch brouwer gehoord dat het allemaal niet klopt meerdere hopgiften en dat 1 genoeg is uitzonderlijk een 2de 5 min eind koken).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #13 Gepost op: 09-01-2013 09:48 u »
Het is inderdaad niet zo belangrijk welke brouwerij het precies is, maar wel of het de categorie Heineken / Bavaria / Grolsch of De Molen /'t IJ / Klein Duimpje is.

Inderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #14 Gepost op: 09-01-2013 17:05 u »
Inderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.

Het gaat niet om een kleine of middelgrote brouwerij.

Voor onze vragen maakt het feit dat het gaat om een grote brouwerij alleen maar interessanter. Ook grote brouwerijen hebben ervaringen met kleine brouwsels. De meesten hebben proefbrouwerijen waar op kleine schaal gebrouwen wordt. We kunnen dus vragen stellen over het brouwen in het groot maar ook over het brouwen op een kleinere schaal.

Dus kom maar op met jullie vragen. Afgesproken is dat de 10 meest gestelde vragen beantwoord worden.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #15 Gepost op: 09-01-2013 17:13 u »
Oke, klinkt als erg interessant.
Dan zal ik maar wat goede vragen gaan bedenken. Of aanhaken op door andere bedachte goede vragen.

Hoe bepaal je de 10 meest gestelde vragen Jacques?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #16 Gepost op: 09-01-2013 17:29 u »
Ik zou graag willen weten wat de exacte tijden en temperaturen zijn van de vergisting voor een volmout pils. Hoe lang hebben ze die in de hoofd en de navergisting en gebruiken bij die twee ook verschillende temperaturen of niet? (kan me voorstellen dat een prof. brouwerij alles zo optimaal en efficient mogelijk doet)
En ook met welk apparatuur ze de vergisting meten.

Offline Wybe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
  • 't Zal mij wort wezen.
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #17 Gepost op: 09-01-2013 17:47 u »
Gist en vergisting. Dat is zo'n beetje het belangrijkste wat ons bezighoud.
Wij zitten gemiddeld 3 a 5 weken te vergisten. Hoe doen ze dit bij de grote jongens. Hoe kunnen zij hun bier binnen  (welke) korte tijd vergisten?
Tweede vraag: hoe zit dat met helder filteren/bottelen zonder gistresidu op de bodem van de fles?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #18 Gepost op: 09-01-2013 18:00 u »
Leuk inintiatief! Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is.

Wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
Dit lijkt mij ook een interessante vraag.

En: hoeveel verschillende giststammen gebruikt de brouwerij?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #19 Gepost op: 09-01-2013 19:51 u »
Hoe bepaal je de 10 meest gestelde vragen Jacques?

Door een overzicht te maken van alle vragen en vragen te clusteren. Zo heb ik dat ook gedaan bij het opstellen van de pagina veel gestelde vragen voor de wiki.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #20 Gepost op: 09-01-2013 19:54 u »
Wij zitten gemiddeld 3 a 5 weken te vergisten.

Dat gaat bij mij toch eerder richting dagen dan weken.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #21 Gepost op: 09-01-2013 20:03 u »
Ik heb ook een vraag, maar die is helemaal niet technisch van aard :o ...

Zie je heil in meer "afwijkende" / experimentele bieren, is daar plaats voor op de Nederlandse markt (dus geen Dubbel, Tripel, Pils en Witbier)?
Zo ja, hoe zouden jullie een dergelijk biertype op de markt zetten?

 

Offline ypenga

  • De Koperen Tsjettel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • On my way
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #22 Gepost op: 09-01-2013 20:15 u »
Ik zou graag willen weten wat de invloed van het onder druk vergisten/lageren is, de invloed van de hoogte van vergistingstanks en verticale temperatuur stabiliteit in zo'n grote jongen.
Wat voor metingen ze allemaal doen tijdens de vergisting/lagering.
Wat ze met hun proefbrouwsels doen en hoe vaak ze die maken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #23 Gepost op: 09-01-2013 20:18 u »
Lageren: hoe lang doen jullie dat? En hoe, is het batch geweis, tank geweis, of een doorlopend gebeuren waar bij de gemiddelde verblijftijd x dagen/weken is.

s7.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #24 Gepost op: 09-01-2013 20:24 u »
Heb je vragen die al altijd had willen stellen aan een brouwer van een grote professionele brouwerij?

Inhakend op de vraag van Caspar: Bent u (is uw brouwerij) benaderd door iemand van de Campagne Nederlandse Bierstijlen of PINT om een Kuitbier te brouwen? Zo ja, gaat u dit doen. Zo niet, zou u dit willen proberen?
En als zo'n bier geprobeerd wordt op wat voor schaalgrootte gebeurt dit dan? En wat zijn de opschalingseffecten waar rekening mee gehouden moet worden (bijv. van 35 naar 35000 liter)?

Hopbier

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2013 21:32 u »
Leuk initiatief Jacques. Mij lijkt het volgende interessant om te weten: Bierbrouwen kost relatief veel water en energie. Wat doen jullie om water en energie te besparen? En hoe denk je dat dit te vertalen is naar een hobbybrouwerij?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.061
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2013 22:37 u »
Wat is jullie beste technologische innovatie van de afgelopen 10 jaar?
Wat is jullie beste commerciele innovatie van de afgelopen 10 jaar?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #27 Gepost op: 09-01-2013 22:53 u »
Is een eiwitrust met de huidige mout volgens u nodig of is dit traditie?
 >:D

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #28 Gepost op: 10-01-2013 08:48 u »
Leuke vragen komen er al binnen! Jammer dat het er maar 10 worden uiteindelijk!

(Mocht het Brand zijn, dan is het eigenlijk vreemd dat het tot 10 vragen beperkt wordt.. op Social Media roepen ze vaak op om vragen voor hun brouwmeesters te bedenken.. Ook kan je ze direct stellen via http://twitter.com/michelbormans ;) )

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #29 Gepost op: 10-01-2013 09:22 u »
Wat gebruiken commerciele brouwerijen om hun bier zo helder te krijgen. Is dit ook voor hobbybrouwers te gebruiken?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #30 Gepost op: 10-01-2013 10:36 u »
Wat gebruiken commerciŽle brouwerijen om hun bier zo helder te krijgen. Is dit ook voor hobbybrouwers te gebruiken?

Mag ik hier op antwoorden ???  :)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #31 Gepost op: 10-01-2013 11:22 u »
Mag ik hier op antwoorden ??? 

Wel eens van biersilica gehoord?

Hopbier

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #32 Gepost op: 10-01-2013 12:09 u »
Volgens mij zijn veel vragen al wel te beantwoorden, maar dat is dacht ik niet de bedoeling van dit draadje. ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #33 Gepost op: 10-01-2013 12:22 u »
Volgens zijn veel vragen al wel te beantwoorden, maar dat is dacht ik niet de bedoeling van dit draadje. ;)

Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #34 Gepost op: 10-01-2013 14:51 u »
Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...
Die zullen vast niet bij de 10 meest gestelde vragen belanden...  ;)

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #35 Gepost op: 10-01-2013 15:49 u »
Ik zou wel willen weten of en hoe brouwers hun water (al of niet uit een bron) behandelen.
Omgekeerde osmose? Brouwzouten toevoegen? Aanzuren?

Bert

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.365
  • drink gezond
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #36 Gepost op: 10-01-2013 15:56 u »
Ik zou wel willen weten of en hoe brouwers hun water (al of niet uit een bron) behandelen.
Omgekeerde osmose? Brouwzouten toevoegen? Aanzuren?

Bert

Idem..

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #37 Gepost op: 10-01-2013 20:36 u »
Dat klopt, maar vragen stellen waar de antwoorden hier al van bekend zijn is ook zonde...
Tja, 't is de opzet he? ;D

Erick

  • Gast
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #38 Gepost op: 10-01-2013 20:50 u »
Dat mensen hier de antwoorden op vragen 'denken' te hebben wil nog niet zeggen dat die antwoorden overeenkomen met de antwoorden van de professionele brouwers...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #39 Gepost op: 10-01-2013 20:52 u »
Ik weet zeker niet alle antwoorden, maar wel een paar... ;)
Beetje de literatuur volgen, heel veel opties zijn er niet.

Maar goed, is hier off-topic! Verder met vragen stellen! ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #40 Gepost op: 22-01-2013 23:17 u »
Binnenkort worden de vragen verzameld. Dus als je toevallig nog een vraag hebt stel hem snel. Morgenavond wordt dit topic gesloten.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #41 Gepost op: 23-01-2013 08:43 u »
Hoe moeilijk is het in de huidige economie om onderscheidend en winstgevend te zijn?

Offline michielr

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #42 Gepost op: 23-01-2013 09:02 u »
Hoe moeilijk is het in de huidige economie om onderscheidend en winstgevend te zijn?

Om antwoorden in de vorm van "mwa, valt wel mee hoor" te voorkomen, misschien beter: Wat doen jullie om in de huidige economie onderscheidend en winstgevend te zijn?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #43 Gepost op: 23-01-2013 23:52 u »
Een overzicht van de 10 geselecteerde vragen. Met dank aan Coen Dekkers voor het op een rijtje zetten van de vragen.

Het is jammer als jouw vraag er niet bij zit. De brouwers van Brand (ja, dat is de betreffende grote brouwerij) zullen proberen de vragen te beantwoorden. Met dank aan Coen Dekkers voor het op een rijtje zetten van de vragen.


-   Ik zou graag willen weten hoe het gistmanagement van de brouwerij is: wordt er met de overgebleven gist slurry gewerkt en hoe vaak wordt er hergebruikt.
-   Wordt er gistvoeding gebruikt? Welke?
-   Wanneer er 'nieuwe' gistcellen worden gekweekt, hoe gaat dat in zijn werk?
-    Als u als brouwmeester het allerbeste bier wilt brouwen, welke dingen zou u dan veranderen aan uw werkwijze. Hierbij wordt gedoeld op zaken die vanwege efficiŽntie, schaalgrootte of besparing worden gedaan, maar de kwaliteit van het bier toch iets verminderen. Stel u in de schoenen van een hobbybrouwer die deze beperkingen niet heeft.
-   Een vraagje over de hopgiften of zij 1 hopgift doen of meerdere en het waarom wel/niet (heb van een semi professioneel Belgisch brouwer gehoord dat het allemaal niet klopt meerdere hopgiften en dat 1 genoeg is uitzonderlijk een 2de 5 min eind koken). Inderdaad, dat is wel belangrijk om te weten.  De kleine en middelkleine brouwerijen hebben toch een andere werkwijze, kleiner brouwvolume, minder budget voor geavanceerde apparatuur en vaak vrijwel dezelfde kennis (uitzonderingen daargelaten) als wij hier op het forum.
-   Ik zou graag willen weten wat de exacte tijden en temperaturen zijn van de vergisting voor een volmout pils. Hoe lang hebben ze die in de hoofd- en de navergisting en gebruiken bij die twee ook verschillende temperaturen of niet? (Kan me voorstellen dat een prof. brouwerij alles zo optimaal en efficiŽnt mogelijk doet)
En ook met welk apparatuur ze de vergisting meten.
-   Hoeveel verschillende giststammen gebruikt de brouwerij?
-   Ik zou graag willen weten wat de invloed van het onder druk vergisten/lageren is, de invloed van de hoogte van vergistingstanks en verticale temperatuur stabiliteit in zo'n grote jongen.
-   Wat voor metingen ze allemaal doen tijdens de vergisting/lagering.
-   Wat ze met hun proefbrouwsels doen en hoe vaak ze die maken.

Volgens mij staan er mooie vragen bij.

Het slotje gaat weer van dit topic af.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #44 Gepost op: 24-01-2013 06:01 u »
Hey wat leuk, de mijne staat er ook bij.
Heb je een idee wanneer je een antwoord krijgt van de brouwers van Brand?

Erg leuk dat ze dit willen doen in ieder geval. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #45 Gepost op: 24-01-2013 07:37 u »
Wanneer we precies de antwoorden krijgen weet ik niet. Ik vermoed op de Brand wedstrijd.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #46 Gepost op: 24-01-2013 07:41 u »
Mag ik aannemen dat ze daarna ook hier worden gepubliceerd?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #47 Gepost op: 24-01-2013 07:47 u »
Wanneer we precies de antwoorden krijgen weet ik niet. Ik vermoed op de Brand wedstrijd.
So hey, dat duurt nog ff. Hebben ze extra bedenktijd gevraagd voor de hoogstaande vragen?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #48 Gepost op: 24-01-2013 08:32 u »
Hebben ze extra bedenktijd gevraagd voor de hoogstaande vragen?

Zorgvuldige literatuurstudie.... ;D ;D ;D

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #49 Gepost op: 24-01-2013 08:43 u »
Zorgvuldige literatuurstudie.... ;D ;D ;D
Lever jij naast je bieren ook wat filosofie boeken in dan?

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #50 Gepost op: 24-01-2013 13:14 u »
Beste Jaques en hobbybrouwers,

Even toch een reactie vanuit mij op de geselecteerde vragen. Het is goed om hier toch even duidelijk te maken dat dit niet de definitieve selectie is. Ik had de opsomming van vragen naar Jacques toegestuurd, direct gekopieerd vanuit dit forum. Daarbij zijn enkele vragen ook met gele arcering vanuit het forum zo gekopieerd. Mogelijk heeft Jaques dit opgevat als selectie. Dit was dus niet het geval.

We hebben nu een mooie selectie van ruim 30 vragen. Enorm bedankt voor jullie bijdrage hieraan! Vanuit deze opsomming zal ik samen met onze meesterbrouwers van Brand gaan bekijken welke vragen we gaan beantwoorden en hoe we deze gaan beantwoorden in aanloop naar de finaledag van de Brand bierbrouwwedstrijd!

Ik zal jullie op de hoogte houden uiteraard!

Nogmaals dank!
Hartelijke groet namens Brand bier! 
Coen Dekker
     

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #51 Gepost op: 24-01-2013 20:57 u »
Hahaha. Ja ik had de donkergele vragen gezien als geselecteerde vragen. Het waren er precies 10!

Het blijft dus nog even spannend welke vragen precies beantwoord gaan worden.

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #52 Gepost op: 24-01-2013 21:00 u »
Oh jee! De moeilijke, lees, meer intieme vragen die de goed bewaarde geheimen blootleggen voor ons hobbybrouwers en de commerciele concurrentie, zullen die overgeslagen worden?  ???

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #53 Gepost op: 11-03-2013 16:39 u »
Beste hobbybrouwers,

Hier volgt het eerste antwoord op een van de 10 geselecteerde vragen door de meesterbrouwers van Brand. Uiteraard beginnen we met een korte introductie van een van onze meesterbrouwers, Michel Bormans.

Zie hier de link met antwoord naar de film:


De 10 geselecteerde vragen door de Brand brouwmeesters, zijn de volgende:
0 ) Ben je ook hobbybrouwer en hoeveel invloed heeft u op een bestaand recept kunnen uitoefenen?
1 ) Gist en vergisting. Dat is zo'n beetje het belangrijkste wat ons bezighoud. Wij zitten gemiddeld 3 a 5 weken te vergisten. Hoe doen ze dit bij de grote jongens?
2 ) Mijn vraag gaat over gistmanagement en dan met name de temperatuurgevoeligheid van de vergisting. Wat voor metingen doen ze allemaal tijdens de vergisting?
3 ) Lageren: hoe lang doen jullie dat? En hoe, is het batch-, tankgewijs, of een doorlopend gebeuren waar bij de gemiddelde verblijftijd x dagen/weken is.
4 ) Hoeveel verschillende giststammen gebruikt de brouwerij? 
5 ) Ik heb mij altijd afgevraagd of er gebruik gemaakt wordt van gistcultuur die in een continu kweeksysteem zitten, dus in een fermentor of iets soortgelijks.
6 ) Een vraagje over de hopgiften of zij 1 hopgift doen of meerdere en het waarom wel/niet?
7 ) Als u als brouwmeester het allerbeste bier wilt brouwen, welke dingen zou u dan veranderen aan uw werkwijze?
8 ) Wat gebruiken commerciŽle brouwerijen om hun bier zo helder te krijgen?
9 ) Wat doen jullie om energie en water te besparen? En hoe denk je dit door te vertalen naar een hobbybrouwerij?

Wij zullen de komende tijd ook ons best doen om jullie resterende vragen die we niet via film kunnen beantwoorden, zo goed mogelijk te beantwoorden in dit forum.
Namens Brand, wens ik jullie vast veel plezier en nogmaals veel succes met het brouwen van jullie bieren, en hopelijk gaan we elkaar weer treffen op 1 juni op de finaledag in Wijlre! 

Coen Dekker

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #54 Gepost op: 11-03-2013 16:56 u »
Wat ik me al een tijd afvraag:

Hoe wordt een bierflesje (na het vullen onder druk) gesloten.
Het lijkt me dat er een korte tijd (tussen vullen en doppen) geen overdruk heerst .

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #55 Gepost op: 11-03-2013 16:59 u »
Wat ik me al een tijd afvraag:

Hoe wordt een bierflesje (na het vullen onder druk) gesloten.
Het lijkt me dat er een korte tijd (tussen vullen en doppen) geen overdruk heerst .

Noteert iemand de antwoorden en plaatst deze dan hier? Voor de nieuwsgierige hobbybrouwers die niet kunnen komen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #56 Gepost op: 11-03-2013 17:22 u »
Wat ik me al een tijd afvraag:

Hoe wordt een bierflesje (na het vullen onder druk) gesloten.
Het lijkt me dat er een korte tijd (tussen vullen en doppen) geen overdruk heerst .

De kans om vragen te stellen is inmiddels voorbij...

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #57 Gepost op: 11-03-2013 17:49 u »
Volgens mij wordt het bier sterk gekoeld en daardoor ontsnapt de CO2 niet direct.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #58 Gepost op: 11-03-2013 18:31 u »
Noteert iemand de antwoorden en plaatst deze dan hier? Voor de nieuwsgierige hobbybrouwers die niet kunnen komen?

10 vragen worden in filmpjes beantwoord en de rest op het forum zeggen ze..

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #59 Gepost op: 11-03-2013 21:36 u »
Wat ik me al een tijd afvraag:

Hoe wordt een bierflesje (na het vullen onder druk) gesloten.

Door een automatisch kroonkurkapparaat, het bier is vrij koud bij afvullen en na het vullen wordt de druk afgelaten en (bij de grote) wordt er middels een klein straaltje water gezorgd dat het bier opschuimt (zuurstof weg) daarna gaat er vrijwel direct een dopje op.

 :)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #60 Gepost op: 11-03-2013 22:11 u »
Wat ik me al een tijd afvraag:

Hoe wordt een bierflesje (na het vullen onder druk) gesloten.
Het lijkt me dat er een korte tijd (tussen vullen en doppen) geen overdruk heerst .
Als je bier in een glas schenkt is ook niet meteen alle koolzuur er uit, als je dus bier voorzichtig (onder druk) in een fles stopt is ook niet meteen alle gas er uit.

Offline Woozl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij 'De Hoender'
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #61 Gepost op: 11-03-2013 22:17 u »
Bedankt voor de reacties,

Mijn vermoeden wordt dus bevestigd.. :gistsmile:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #62 Gepost op: 18-04-2013 23:00 u »

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #63 Gepost op: 18-04-2013 23:31 u »




Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #64 Gepost op: 19-04-2013 00:21 u »
Wel leuk gedaan zo. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #65 Gepost op: 19-04-2013 08:36 u »
Mooie presentaties! Complimenten.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #66 Gepost op: 19-04-2013 09:19 u »
Super. Toch mooi dat een grote brouwerij de hobbybrouwers serieus neemt en met ons in dialoog gaat. Dit hadden we een paar jaar geleden nog niet kunnen denken.  :groots:

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #67 Gepost op: 19-04-2013 09:35 u »
Hiermee maakt Brand vrienden. :groots:

Bert

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #68 Gepost op: 19-04-2013 10:21 u »
Super. Toch mooi dat een grote brouwerij de hobbybrouwers serieus neemt en met ons in dialoog gaat. Dit hadden we een paar jaar geleden nog niet kunnen denken.

De Lindeboom was hier al jaren terug mee bezig.

Hopbier

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #69 Gepost op: 19-04-2013 10:29 u »
De Lindeboom was hier al jaren terug mee bezig.

Hopbier

Maar dat Heineken hierin meegaat vind ik toch wel bijzonder.

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #70 Gepost op: 23-04-2013 10:24 u »
Blijf het in de gaten houden want binnenkort zullen we hier ook de overige vragen beantwoorden!

Groet
Coen Dekker

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #71 Gepost op: 23-04-2013 20:43 u »
Blijf het in de gaten houden want binnenkort zullen we hier ook de overige vragen beantwoorden!

Groet
Coen Dekker

We wachten in spanning af...

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #72 Gepost op: 24-04-2013 13:11 u »
Super waterslot in het derde filmpje op 1:20 minuut  :gistsmile:

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.126
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #73 Gepost op: 24-04-2013 17:51 u »
Citaat
Super. Toch mooi dat een grote brouwerij de hobbybrouwers serieus neemt en met ons in dialoog gaat. Dit hadden we een paar jaar geleden nog niet kunnen denken.
Wat waren dan de redenen dat ze dit niet deden?
Geen crisis?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #74 Gepost op: 24-04-2013 18:16 u »
Wat waren dan de redenen dat ze dit niet deden? Geen crisis?

Ze, De Lindeboom was hier al jaren terug mee bezig.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #75 Gepost op: 24-04-2013 21:09 u »
Wat waren dan de redenen dat ze dit niet deden?
Geen crisis?

Nieuwe inzichten volgens mij. Hier op het forum denken we ook wel eens anders over bepaalde zaken in de loop van de tijd. Niets mis mee.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #76 Gepost op: 27-04-2013 12:02 u »
Leuke reacties van Brand.

Offline krek zat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #77 Gepost op: 03-05-2013 14:36 u »
Erg leuk gedaan. Er is veel werk in gestoken
Alleen staat op de site dat er 10 vragen geselecteerd zijn. Nu zie ik er 5 op Youtube staan en volgens de Brand website zijn alle vragen nu beantwoord.
Mis ik er nog ergens een paar of zijn er van de 10 geselecteerde vragen 5 'uitverkoren'?

Offline fwouters

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Opener over bier
    • Opener bier
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #78 Gepost op: 06-05-2013 14:16 u »
Het zijn vijf leuke filmpjes om te zien, en volgens mij niet alleen voor hobbybrouwers interessant. Ik kijk uit naar de volgende vijf!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #79 Gepost op: 06-05-2013 14:45 u »



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #80 Gepost op: 06-05-2013 19:14 u »


Hehehe!
Aromahop uit blik. :)
Wel constante kwaliteit waarschijnlijk, maar niet zo marketing-geniek... ;D

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #81 Gepost op: 06-05-2013 19:29 u »
[...] maar niet zo marketing-geniek... ;D

Maar wel eerlijk.

Ingo

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #82 Gepost op: 06-05-2013 20:10 u »
Van vorig jaar hebben ze ook opnames gemaakt van de proefsessies. Zouden ze dat dit jaar ook weer doen?
De proefdagen zijn binnenkort alweer.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #83 Gepost op: 06-05-2013 20:51 u »
Maar wel eerlijk.

In deze filmpjes (klein publiek) wel. Ook omdat ze wel weten dat wij weten dat ze geen bellen gebruiken.
In de TV-reclames echter... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #84 Gepost op: 06-05-2013 22:11 u »
Het zijn leuke filmpjes die ons een aardige blik in de brouwerij van Brand gunnen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #85 Gepost op: 06-05-2013 22:34 u »
Het zijn leuke filmpjes die ons een aardige blik in de brouwerij van Brand gunnen.

Hoewel ze ons wel een klein beetje onderschatten. Uitleggen wat het verschil is tussen ondergist en bovengist  :P  En zeggen dat het thuisbrouwen van bier moeilijk is,.. :nut:  Dat verschil kennen de meeste hier wel (mag ik toch hopen) en dat brouwen thuis moeilijk is, is wel een beetje overdreven mijn inziens. Maar goed verder alle lof over de openheid van Brand, zouden meer brouwerijen een voorbeeld aan kunnen nemen. :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #86 Gepost op: 07-05-2013 09:31 u »
..., zouden meer brouwerijen een voorbeeld aan kunnen nemen. :)

Ik zou zeggen: ga je gang. Als een van de profs op dit forum kun je zelf ook het goede voorbeeld geven.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #87 Gepost op: 07-05-2013 12:02 u »
Dat verschil kennen de meeste hier wel (mag ik toch hopen) en dat brouwen thuis moeilijk is, is wel een beetje overdreven mijn inziens.

Volgens mij zegt hij dat het moeilijker is dan in de Brand brouwerij. Om dezelfde kwaliteit consistent te blijven halen, zal hij daar gelijk in hebben.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #88 Gepost op: 07-05-2013 13:30 u »
Waarom zouden ze voor de bitterhop wel pellets gebruiken en voor de aromahop hopextract? Ik bedoel: waarom dan niet alles uit blik?

Verder jammer genoeg wel veel vage informatie. Hoog EBU... hoe hoog dan? Meer hop... meer dan welk ander bier dan? Meerdere giften... bij welke tijden dan?
Nou ja, ze willen die info natuurlijk geheim houden voor de andere pilsbrouwers.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #89 Gepost op: 07-05-2013 13:39 u »
Verder jammer genoeg wel veel vage informatie. Hoog EBU... hoe hoog dan? Meer hop... meer dan welk ander bier dan? Meerdere giften... bij welke tijden dan?
Nou ja, ze willen die info natuurlijk geheim houden voor de andere pilsbrouwers.

En ze willen hun recepten natuurlijk niet prijs geven... ;)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #90 Gepost op: 07-05-2013 13:48 u »
en ze willen hun recepten natuurlijk niet prijs geven... ;)
Ja dat snap ik wel. Alhoewel je met alleen een recept nog niet een bier 100% kan nabrouwen. Je kan toch niet aan hun giststam komen, of speciaal voor hun gemaakte mout.

Veel leuker vind ik het om bijvoorbeeld de serie Brew Masters te kijken. Daar geven de heren van Dogfish Head een stuk meer info over hun recepten: stamwortgehalte, aantal IBU's, moutsamenstelling, speciale ingrediŽnten, gist/lager tijden, etc.
hier een

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #91 Gepost op: 07-05-2013 14:23 u »
Veel leuker vind ik het om bijvoorbeeld de serie Brew Masters te kijken. Daar geven de heren van Dogfish Head een stuk meer info over hun recepten: stamwortgehalte, aantal IBU's, moutsamenstelling, speciale ingrediŽnten, gist/lager tijden, etc.
hier een

In de VS doen professionele brouwers helemaal niet moeilijk over het prijsgeven van hun recepten. Daar kunnen Nederlandse brouwers nog wat van leren.

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #92 Gepost op: 15-05-2013 15:29 u »
Binnenkort zijn hier de andere 5 filmpjes met antwoorden op jullie vragen te zien!

Houd het Brand Youtube kanaal in de gaten:



Groet
Coen Dekker

Offline Dekkert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #93 Gepost op: 23-05-2013 15:16 u »
Heren en dames hobbybrouwers,

de ander 5 filmpjes met vragen aan onze meesterbrouwers zijn nu ook geplaatst op ons Youtube Kanaal:
 


6 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 6
Brouwmeester Rob Habets stelt zich voor en geeft antwoord op de vraag hoe het vergistingsproces verloopt bij Brand bier

7 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 7
Hoe "manage" je gist, en wat voor soort metingen worden er door Brand bier gedaan tijdens het vergistingsproces?

8 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 8
Brouwmeester Rob Habets legt uit hoe Brand bier energie en water bespaart

9 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 9
Hoofdbrouwmeester Michel Bormans legt uit hoe Brand bier zijn bieren zo helder krijgt

10 Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Hobbybrouwer vraag 10
Brouwmeester Rob Habets legt uit hoe lang bier wordt gelagerd en op welke manier dat gebeurt. 

Groet en tot 1 juni!

Coen Dekker

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #94 Gepost op: 23-05-2013 15:42 u »


Ai Brand, hier maken jullie in 1 filmpje al meteen 3 dikke fouten.

* De vraagsteller zegt dat zijn vergisting 3 tot 5 weken duurt, vervolgens herhaalt de brouwer van Brand dat een vergisting van 3-5 dagen wel erg lang is  :weetniet:
* Vervolgens zegt de brouwer dat Bovengistend bier langzamer vergist dan ondergistend bier, daarna spreekt ie zichzelf tegen door te zeggen dat een hogere temperatuur een snellere vergisting oplevert.. :nut:
* Vervolgens wordt gemeld dat een bovengistend bier 7-10 dagen vergist en ondergistend bier 11-14 dagen...terwijl hij 3-5 dagen wel heel erg lang vond  :weetniet:

Kom op Brand...dit kan echt niet !!!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #95 Gepost op: 23-05-2013 16:01 u »


Dit roep ook vragen op mijn inziens....Eerst wordt er verteld dat er zo min mogelijk gemeten wordt en dat alles in 1 keer goed moet, als je moet bijsturen ben je al te laat. Echter wordt wel temperatuur en extract afname gemeten.. . dat dit gemeten wordt begrijp ik wel, maar juist bij deze parameters heeft bijsturen in jullie visie (Toch ?) geen zin... :weetniet:

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.587
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #96 Gepost op: 23-05-2013 16:18 u »


Eerst wordt er verteld dat er zo min mogelijk gemeten wordt en dat alles in 1 keer goed moet, als je moet bijsturen ben je al te laat. Echter wordt wel temperatuur en extract afname gemeten.. . dat dit gemeten wordt begrijp ik wel, maar juist bij deze parameters heeft bijsturen in jullie visie (Toch ?) geen zin... :weetniet:
Ik neem dan aan dat ze het meten om achteraf te kunnen gebruiken om eventuele analyses te maken?
Veel hobbybrouwers schrijven ook tijdens het brouwen van alles op, maar komen dan 3 weken later erachter dat ze nu net datgene vergeten waren te noteren wat van belang was om achteraf problemen te kunnen verklaren.
HansH

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.554
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #97 Gepost op: 23-05-2013 16:21 u »
Ik neem dan aan dat ze het meten om achteraf te kunnen gebruiken om eventuele analyses te maken?
Veel hobbybrouwers schrijven ook tijdens het brouwen van alles op, maar komen dan 3 weken later erachter dat ze nu net datgene vergeten waren te noteren wat van belang was om achteraf problemen te kunnen verklaren.

Tuurlijk dat begrijp ik wel, meten is altijd goed vind ik. Echter wordt er eerst gemeld dat ze zo min mogelijk meten omdat met bijsturen je altijd te laat bent. Dat spreekt een beetje tegen bij datgene wat ze doen mijn inziens... ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.779
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #98 Gepost op: 23-05-2013 16:55 u »
Komt de ober van Hobbybrouwervraag 8 ook naar de tapcursus op de open dag? :P

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.777
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vragen aan professionele brouwers
« Reactie #99 Gepost op: 23-05-2013 22:21 u »
Ai Brand, hier maken jullie in 1 filmpje al meteen 3 dikke fouten.

* De vraagsteller zegt dat zijn vergisting 3 tot 5 weken duurt, vervolgens herhaalt de brouwer van brand dat een vergisting van 3-5 dagen wel erg lang is  :weetniet:
* Vervolgens zegt de brouwer dat Bovengistend bier langzamer vergist dan ondergistend bier, daarna spreekt ie zichzelf tegen door te zeggen dat een hogere temperatuur een snellere vergisting opleverd.. :nut:
* Vervolgens wordt gemeld dat een bovengistend bier 7-10 dagen vergist en ondergisten bier 11-14 dagen...terwijl hij 3-5 dagen wel heel erg lang vond  :weetniet:

Kom op Brand...dit kan echt niet !!!

Ai Oscar. Brand is natuurlijk steeds met een hoofdletter. En het woord opleverd bestaat niet. Oplevert wel.  :)

Maar... is jouw reactie een open sollicitatie naar een functie bij Brand?  :D

Tags: