Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verstijfselen

Gestart door Jacques, 02-01-2013 00:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Vandaag heb ik de pagina over verstijfselen aangevuld en verbeterd. De pagina is oorspronkelijk aangemaakt door  george81.

Opmerkingen, aanpassingen en verbeteringen van de huidige pagina zijn weer welkom.

MaJa

Vraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de maïs bij 60 ºC of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

Jacques

Citaat van: MaJa op 03-07-2013  15:24 uVraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de maïs bij 60 ºC of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

De verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

De verstijfselde maïs voeg je toe met het water waarmee je gekookt hebt. Voor de berekeningen houd je de hoeveelheden maïs en water bij. Die voer je in bij de brouwsoftware.

William

Citaat van: Jacques op 03-07-2013  21:22 uDe verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

Als je het zetmeel met relatief weinig water verstijfseld en daarna laat afkoelen loop je de kans dat het zetmeel geleerd en dat je het daarna niet goed kunt oplossen / dispergeren in de maisch ook al warm je het weer op.

Oh ja Robin, dat geleren van zetmeel is geen retrogradatie :P, dat laatste is herkristallisatie van zetmeel wat gebeurt na gelering. :)

RobinB

Verschil zat hem in de snelheid van het koelen toch? ;D

Jacques

Citaat van: William op 03-07-2013  21:40 uAls je het zetmeel met relatief weinig water verstijfseld en daarna laat afkoelen loop je de kans dat het zetmeel geleerd en dat je het daarna niet goed kunt oplossen / dispergeren in de maisch ook al warm je het weer op.

William,

Bedankt voor deze aanvulling. Pas jij de wiki aan op dit punt?

William

Citaat van: Jacques op 03-07-2013  23:07 uWilliam,

Bedankt voor deze aanvulling. Pas jij de wiki aan op dit punt?

Ik heb hier blijkbaar geen rechten voor.

MaJa

Bedankt
Aan allen het is me nu allemaal duidelijker
MvG uit Lima
Mario

Jacques

Citaat van: William op 04-07-2013  08:32 uIk heb hier blijkbaar geen rechten voor.

Inmiddels wel.

harry

"Verstijfselen is nodig bij ongemoute granen waarvan de maischtemperatuur hoger is dan 60~65 ºC."

Had hier niet verstijfselingstemperatuur moeten staan?

Jacques

Citaat van: harry op 05-07-2013  13:06 u"Verstijfselen is nodig bij ongemoute granen waarvan de maischtemperatuur hoger is dan 60~65 ºC."

Had hier niet verstijfselingstemperatuur moeten staan?

Scherp opgemerkt. Inmiddels aangepast.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.