Discussies tbv Wiki-Hobbybrouwen.nl > Discussies tbv Wiki-Hobbybrouwen.nl

Verstijfselen

(1/3) > >>

Jacques:
Vandaag heb ik de pagina over verstijfselen aangevuld en verbeterd. De pagina is oorspronkelijk aangemaakt door  george81.

Opmerkingen, aanpassingen en verbeteringen van de huidige pagina zijn weer welkom.

MaJa:
Vraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de mas bij 60 C of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

Jacques:

--- Citaat van: MaJa op 03-07-2013  15:24 u ---Vraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de mas bij 60 C of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

--- Einde van citaat ---

De verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

De verstijfselde mas voeg je toe met het water waarmee je gekookt hebt. Voor de berekeningen houd je de hoeveelheden mas en water bij. Die voer je in bij de brouwsoftware.

William:

--- Citaat van: Jacques op 03-07-2013  21:22 u ---De verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

--- Einde van citaat ---

Als je het zetmeel met relatief weinig water verstijfseld en daarna laat afkoelen loop je de kans dat het zetmeel geleerd en dat je het daarna niet goed kunt oplossen / dispergeren in de maisch ook al warm je het weer op.

Oh ja Robin, dat geleren van zetmeel is geen retrogradatie :P, dat laatste is herkristallisatie van zetmeel wat gebeurt na gelering. :)

RobinB:
Verschil zat hem in de snelheid van het koelen toch? ;D

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie