Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013

Gestart door William, 25-12-2012 11:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dennisbier

Citaat van: heijligers op 03-03-2013  22:33 uNee, wij zijn maar een stelletje amateurs, die hobbyen maar wat aan  :brouwen:
Da ge bedankt zèt, dè witte war!

Oscar

Citaat van: Jacques op 03-03-2013  22:27 uDe brouwers van Brand (lees Heineken) weten wat ze doen. Wij niet altijd...

Citaat van: heijligers op 03-03-2013  22:33 uNee, wij zijn maar een stelletje amateurs, die hobbyen maar wat aan  :brouwen:

En met dat hobbyen maken wij een smaakvol bier dat vaak net zo lekker, dan niet lekkerder is dan een commercieel bier. Ik weet vrijwel altijd wat ik doe... echter omdat die groten meer financiële middelen hebben en hun kunstje (bierbrouwen) ongeveer 8x per dag doen (en dat 7 dagen per week) en het daardoor tot in de puntjes kunnen perfectioneren. Dat wil alleen maar zeggen dat het product tot achter de komma constant gemaakt kan worden en kan worden bijgestuurd.
Wij kunnen dat niet, maar dat zegt niet dat wij een kwalitatief net zo'n goed product kan maken.

Wij kunnen een vergisting verwarmen en koelen... tot op heden zijn er nog weinig prof-brouwerijen die dat beide kunnen... :)

pincopallino

....en kunnen wij de kwaliteit van de ingrediënten incl. water controleren en zo nodig aanpassen?  Kunnen wij werken na het koken met een gesloten circuit? Kunnen wij bottelen zo als het zou moeten? Kunnen wij... kunnen wij...? Wat wij kunnen is de vrijheid om  te experimenteren zonder te worden beperkt door wat de bierwet bepaald heeft. We hoeven niet te economiseren om de prijs zo laag mogelijk te houden dus... We hebben een klein voordeel maar de nadelen t.o.v de professionals is niet te overbruggen.

Jacques

Citaat van: Oscar op 04-03-2013  00:43 uEn met dat hobbyen maken wij een smaakvol bier dat vaak net zo lekker, dan niet lekkerder is dan een commercieel bier. Ik weet vrijwel altijd wat ik doe... echter omdat die groten meer financiële middelen hebben en hun kunstje (bierbrouwen) ongeveer 8x per dag doen (en dat 7 dagen per week) en het daardoor tot in de puntjes kunnen perfectioneren. Dat wil alleen maar zeggen dat het product tot achter de komma constant gemaakt kan worden en kan worden bijgestuurd.
Wij kunnen dat niet, maar dat zegt niet dat wij een kwalitatief net zo'n goed product kan maken.

Wij kunnen een vergisting verwarmen en koelen... tot op heden zijn er nog weinig prof-brouwerijen die dat beide kunnen... :)

Het gaat om het beheersen van het proces. En om een brouwsel te kunnen klonen. De brouwmeesters van Brand hebben veel meer kennis en ervaring dan wij als het gaat om het sturen van een brouwsel.

En hoezo kunnen de grote brouwerijen niet verwarmen en koelen tijdens het vergistingsproces? Bij de grote CCT's zitten verwarmings- en koelingjackets om de tanks. Dat zou jij als regelmatige bezoeker van Brau moeten weten. De kleinere brouwerijen hebben vaak die mogelijkheid niet. Ik neem aan dat jij in Amersfoort alleen kunt koelen...

arluijen

Jammer. Afgelopen zaterdag gebrouwen maar ik heb het gewenste begin SG niet gehaald dus ik zou er suiker bij moeten gooien om mee te kunnen doen, maar dat mag niet. Daarbij heeft mijn 'secret ingrediënt' voor een donkerder bier gezorgd dan gewenst.

Hoewel het een lekker donker blonde gaat worden van 7% abv zal ik niet meedingen naar de Brand competitie.

dennisbier

CiteerWe hebben een klein voordeel maar de nadelen t.o.v de professionals is niet te overbruggen.
Wij hebben het grote voordeel, laat dat kleine nadeel van de professionals maar zitten. (constante kwaliteit)

CiteerDaarbij heeft mijn 'secret ingrediënt' voor een donkerder bier gezorgd dan gewenst.
Karamel?

Jacques

Citaat van: arluijen op 04-03-2013  12:37 uJammer. Afgelopen zaterdag gebrouwen maar ik heb het gewenste begin SG niet gehaald dus ik zou er suiker bij moeten gooien om mee te kunnen doen, maar dat mag niet.

En je hebt nog nooit van moutextract gehoord?

arluijen

Citaat van: Jacques op 04-03-2013  13:12 uEn je hebt nog nooit van moutextract gehoord?

Jawel, maar niet voorradig en gegeven de donkere kleur ook geen zin om het nog toe te gaan voegen.

Citaat van: dennisbier op 04-03-2013  12:38 uKaramel?

Neen. * hult zich verder in zwijgen *

RobinB

Citaat van: arluijen op 04-03-2013  13:32 uNeen. * hult zich verder in zwijgen *

Als je toch niet meedoet, kan je het wel vertellen toch?
Of ga je binnenkort nog een brouwsel maken?

pincopallino

Citaat van: dennisbier op 04-03-2013  12:38 uWij hebben het grote voordeel, laat dat kleine nadeel van de professionals maar zitten. (constante kwaliteit)
Met de beperkte middelen die wij thuis hebben kunnen we toch een goede bier brouwen maar... we moeten ons niet overschatten!

heijligers

Wat een zinvolle discussie  >:D. Laat ons vooral blij zijn dat we geen constante febriekskwaliteit hoeven te leveren die ook nog commercieel rendabel is. En dan hebben we het nog niet over smaak  :brouwen:

dennisbier

Ok. Het moet een bovengistende zware blonde zijn, zoals staat in het reglement.
Kan er ook een ondergistende zware blonde gebrouwen worden en zijn er bekende voorbeelden hiervan?

Het gaat nu toch even helemaal nergens over.

Zou een verboden vrucht gist een goede zware blonde kunnen maken? Die ligt nog te liggen.

Oscar

Citaat van: Jacques op 04-03-2013  09:46 uDe brouwmeesters van Brand hebben veel meer kennis en ervaring dan wij als het gaat om het sturen van een brouwsel.

Dat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet. Maar dat wordt gebruikt om één product zo goed en constant mogelijk te maken. Niets mis mee, maar wij "amateur" brouwers hebben meer kennis over grondstoffen (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.  :brouwen:

tjleet

Citaat van: Oscar op 06-03-2013  01:46 uVorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout
Wellicht niet door de kenners geplaatst, maar door marketing :weetniet:

Jacques

Citaat van: Oscar op 06-03-2013  01:46 uDat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet. Maar dat wordt gebruikt om één product zo goed en constant mogelijk te maken. Niets mis mee, maar wij "amateur" brouwers hebben meer kennis over grondstoffen (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.  :brouwen:

De professionele brouwers hebben echt heel meer kennis in huis over hun grondstoffen dan wij. Ze kennen die door en door. Ze hebben er uitgebreide analyses van en weten wat te doen als bijvoorbeeld het eiwitgehalte van de mout net een beetje anders is. En dat een operator niet alles weet klopt, maar er zijn er genoeg anderen (vooral de brouwmeester en kwaliteitscontroleur) die wel van de hoed en de rand weten.

heijligers

Citaat van: Jacques op 06-03-2013  07:44 uDe professionele brouwers hebben echt heel meer kennis in huis over hun grondstoffen dan wij. Ze kennen die door en door. Ze hebben er uitgebreide analyses van en weten wat te doen als bijvoorbeeld het eiwitgehalte van de mout net een beetje anders is. En dat een operator niet alles weet klopt, maar er zijn er genoeg anderen (vooral de brouwmeester en kwaliteitscontroleur) die wel van de hoed en de rand weten.
Ze hebben zeker meer kennis over HUN grondstoffen. Zij weten alles van een klein beetje. Het zijn de specialisten, wij de generalisten. Hoeveel verschillende soorten mout, hop en gist zouden ze gebruiken? Als nog niet zo heel ervaren hobbyist heb ik naar schatting vijftien soorten mout liggen, bijna tien soorten hop en de afgelopen vijf jaar tien giststammen gebruikt.

Het is gewoon niet te vergelijken. Zij moeten met hun paar soorten mout, hop en gist steeds een identiek fabrieksmatig product afleveren. Daar moet je specialist voor zijn.

seed7

Citaat van: heijligers op 06-03-2013  09:05 uZe hebben zeker meer kennis over HUN grondstoffen. Ze weten alles van een klein beetje. Het zijn de specialisten, wij de generalisten.

Helemaal mee eens Heijligers, maar als het goed is kunnen zij met hun specialistische kennis wel snel schakelen en die op de juiste wijze in een nieuwe situatie inzetten. Toch?

Ingo

Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 06-03-2013  01:46 uDat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet.  (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.

Waarom zou er geen caramelmout van tarwe kunnen zijn? Zie ook plaatje:


Hopbier

Raymond293

Daar ging het niet om. Er stond een zak gerstemout in de oude brouwzaal waarvan beweerd werd dat het tarwe was :)
De zak met mout had vliesjes, tarwe kan het dus nooit geweest zijn...cara of niet.

Drents Hopbier

Citaat van: Raymond293 op 06-03-2013  11:32 uDaar ging het niet om. Er stond een zak gerstemout in de oude brouwzaal waarvan beweerd werd dat het tarwe was :)
De zak met mout had vliesjes, tarwe kan het dus nooit geweest zijn...cara of niet.

Oscar schreef dat hij een zak tarwemout had zien staan.

Hopbier

heijligers

Citaat van: seed7 op 06-03-2013  09:30 uHelemaal mee eens Heijligers, maar als het goed is kunnen zij met hun specialistische kennis wel snel schakelen en die op de juiste wijze in een nieuwe situatie inzetten. Toch?

Ingo
Je citeert me, maar ik zie nu dat ik iets anders schreef dan dat ik wilde schrijven. Ik heb het in mijn post aangepast.
Ik bedoelde te zeggen dat zij specialisten zijn en alles weten van hun product en de daarbij gebruikte grondstoffen. Wij hobbyisten gebruiken echter veel meer verschillende grondstoffen, waar we wat kennis van hebben. Dus Brand=Specialisten / Hobbybrouwers=Generalisten  :brouwen:

EBC

Vandaag bottelen. Begin SG 1079, eind SG 1010. Die gist van Shepherd Neame kan er wat van! 87% op een volmout.

Het is dan ook een gist van hoge standing, als oudste brouwerij van Engeland hebben ze de tijd gehad om hem te selecteren. En dat voor een wedstrijd van de oudste brouwerij van Nederland.

Maar ik maak me wat zorgen over de hergisting en die 9,5% die het maar mag zijn.

Ronald_

Bottelsuiker in ruim water toevoegen en je blijft binnen de grenzen ;)

EBC

Citaat van: Ronald_ op 07-03-2013  17:36 uBottelsuiker in ruim water toevoegen en je blijft binnen de grenzen ;)

Ik zal 1 cl water aan elk flesje toevoegen.

Oscar

Citaat van: Drents Hopbier op 06-03-2013  11:49 uOscar schreef dat hij een zak tarwemout had zien staan.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.