Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013  (gelezen 211301 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #300 Gepost op: 27-02-2013 08:40 u »
Hoe zo? De biertypendefinities zeggen toch niet dat een bier per se volmout moet zijn of niet.

Biertypendefinities beschrijven de eisen waaraan een bieren moet voldoen qua smaak, geur, sterkte (alcoholgehalte), kleur, bitterheid, body, mondgevoel, nasmaak. Volmout of niet, dat zou moeten volgen uit de eisen. Een brouwer zou op basis van de eisen tot de conclusie moeten komen hij met een significante suikerstort niet het gewenste eindresultaat kan bereiken.
En als er al zo'n extra randvoorwaarde geldt, moet hij wel duidelijk (SMART) omschreven worden (Nu staat er dat het wort volmout moet zijn, maar er wordt niets gezegd over het bier. Daaraan mag je blijkbaar van alles toevoegen)

Ik ben echt benieuwd hoe Brand / Pint / de keurmeesters Weizendoppelbocks met volmout-Sterke Blonden en volmout Barley Wines gaan vergelijken.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.228
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #301 Gepost op: 27-02-2013 08:45 u »
Ik ben echt benieuwd hoe Brand / Pint / de keurmeesters Weizendoppelbocks met volmout-Sterke Blonden en volmout Barley Wines gaan vergelijken.

op marketingcriteria, lekker en mooi, marktpotentieel? Al ben ik helemaal geen stijl-brouwer, ik ben het geheel met je eens dat er voor competitie brouwen absoluut eenduidige richtlijnen nodig zijn.

s7.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #302 Gepost op: 27-02-2013 08:50 u »
Ik ben echt benieuwd hoe Brand / Pint / de keurmeesters Weizendoppelbocks met volmout-Sterke Blonden en volmout Barley Wines gaan vergelijken.

Je vergeet nog de sterke saison.  ;)

Ik denk dat men gaat kijken naar
  • Past het bier binnen het Brand-gamma?
  • Zal dit bier in de smaak vallen van de doorsnee bierliefhebber?
  • Is dit bier goed in balans?
  • Kunnen wij (Brand) dit bier in onze installatie zonder problemen brouwen?

Erick

  • Gast
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #303 Gepost op: 27-02-2013 10:03 u »
In dat geval zouden ze de specs van hun installatie openbaar moeten maken. (Of zijn ze al openbaar?)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #304 Gepost op: 27-02-2013 16:20 u »
Biertypendefinities beschrijven de eisen waaraan een bieren moet voldoen qua smaak, geur, sterkte (alcoholgehalte), kleur, bitterheid, body, mondgevoel, nasmaak. Volmout of niet, dat zou moeten volgen uit de eisen. Een brouwer zou op basis van de eisen tot de conclusie moeten komen hij met een significante suikerstort niet het gewenste eindresultaat kan bereiken.
En als er al zo'n extra randvoorwaarde geldt, moet hij wel duidelijk (SMART) omschreven worden (Nu staat er dat het wort volmout moet zijn, maar er wordt niets gezegd over het bier. Daaraan mag je blijkbaar van alles toevoegen)

Ik ben echt benieuwd hoe Brand / Pint / de keurmeesters Weizendoppelbocks met volmout-Sterke Blonden en volmout Barley Wines gaan vergelijken.

Het mooie van deze wedstrijd vind ik nu net je eens niet binnen de lijntjes hoeft te denken. Het biedt hierdoor veel meer ruimte voor creativiteit. Dat kan ook bij de vrije klasse maar je ziet ook een ontwikkeling dat daar de bieren worden ingezonden die binnen de Amerikaanse definities passen maar niet in die van het Labo.
Overigens is door grenzen te stellen aan de minimale bitterheid en het alcoholgehalte er toch wel een kader. Ook het feit dat de stort moet bestaan aan gerste- of tarwemout is een begrenzing. Dat betekent dat er geen ongemoute granen of havermout mag worden gebruikt. Geheel lijntjes vrij is de wedstrijd dus niet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #305 Gepost op: 27-02-2013 19:00 u »
Het mooie van deze wedstrijd vind ik nu net je eens niet binnen de lijntjes hoeft te denken. Geheel lijntjes vrij is de wedstrijd dus niet.

De lijntjes die jij ziet zijn er eigenlijk niet zo. Het is slechts voor eenduidige communicatie. Biertypen belemmeren je creativiteit op geen enkele manier, je moet ze alleen goed gebruiken.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #306 Gepost op: 27-02-2013 19:23 u »
Citaat
De opdracht
Brouw thuis een zwaar blond bier! Daarbij dient het bier te voldoen aan de volgende eisen:

•   Bovengistend
•   Helderheid: (tweeschijn tot helder)
•   Gebruikmakend van uitsluitend natuurlijke ingrediënten
•   Met een alcoholgehalte tussen 8 en 9,5 procent
•   het wort is voor 100% afkomstig van gerste- en/of tarwemout.
•   Uiteraard moet het product ook voldoen aan de eisen van de Bierverordening 2003.Daarbij is het extractgehalte van de stamwort van 15,5 of hoger. Daarmee vallend in de categorie S
•   EBU minimaal 20
•   Kleur: lichtblond tot goud
Ik zie nogal wat lijntjes. Waarom bovengistend als het een Brand bier lookalike moet zijn.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #307 Gepost op: 27-02-2013 19:51 u »
De Brand pils brouwwedstrijd topic had 40 "pagina's'   ben benieuw hoeveel er hier gediscussieerd wordt.
We staan nu op 13.  :-\

"Gewoon lekker eigenwijs brouwen en inleveren, beetje je recept aanpassen aan de eisen en voila >:D "
 

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #308 Gepost op: 27-02-2013 19:55 u »
Dit was mijn eerste volmout sterke blonde die ik ooit gebrouwen heb (brouw pas sinds 11-2011 ;) ).
Ik heb weer wat geleerd over bitterheid en smaak... Daar gaat het om  ::)

Nu maar afwachten wat de heren van Pint en hopelijk Brand er van vinden  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #309 Gepost op: 27-02-2013 21:06 u »
Waarom bovengistend als het een Brand bier lookalike moet zijn.

In het assortiment van Brand zitten ook bovengisters.

http://www.brand.nl/smaakvolle-bieren/sylvester
http://www.brand.nl/smaakvolle-bieren/weizen


Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.128
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #310 Gepost op: 27-02-2013 22:25 u »
Dat zijn toch geen bieren die hier bedoeld worden?
Een zware blonde. Die weizen is een echt tarwebier. (Wat wel mocht)
De Sylvester een kruidig winterbier genoemd.
Tja, als je hier tussenin iets mag produceren is er geen sprake van beperkingen.  ;)

Ik heb gelezen dat de groentesmaak bij zo'n zware blonde vaak naar boven komt.
Helpt lang goed doorkoken dan voldoende? Komt het niet terug bij de vergisting?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #311 Gepost op: 27-02-2013 22:47 u »
De Brand pils brouwwedstrijd topic had 40 "pagina's'   ben benieuw hoeveel er hier gediscussieerd wordt.
We staan nu op 13.  :-\

Hmmm... Nog maar 13? Inderdaad, er moet nog veel gediscussieerd worden willen we over die 40 komen!
Dat is toch wel een nobel streven voor een discussie forum! ;D ;D ;D :duimop:




Ps. Het aantal pagina's is afhankelijk van je instellingen. Bij mij zijn het er maar 7. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #312 Gepost op: 27-02-2013 23:23 u »
Dat zijn toch geen bieren die hier bedoeld worden?
Een zware blonde. Die weizen is een echt tarwebier. (Wat wel mocht)
De Sylvester een kruidig winterbier genoemd.
Tja, als je hier tussenin iets mag produceren is er geen sprake van beperkingen.  ;)

Ik reageer op:
Waarom bovengistend als het een Brand bier lookalike moet zijn.
Brand heeft dus nu al twee bovengistende bieren. Een derde past daar prima bij.


Ik heb gelezen dat de groentesmaak bij zo'n zware blonde vaak naar boven komt.
Helpt lang goed doorkoken dan voldoende? Komt het niet terug bij de vergisting?

Goed doorkoken van het wort maar ook het snel koelen na het koken.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #313 Gepost op: 28-02-2013 07:40 u »
Even de knuppel in het hoenderhok gooien: mag er ook hop gebruikt worden?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.785
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #314 Gepost op: 28-02-2013 07:45 u »
mag er ook hop gebruikt worden?

Nee  dan is het geen volmout meer... ;D ;D ;D ;D   ;)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #315 Gepost op: 28-02-2013 07:57 u »
Jij mag niet meer raden ;)

Offline PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #316 Gepost op: 28-02-2013 10:01 u »
In het assortiment van Brand zitten ook bovengisters.

http://www.brand.nl/smaakvolle-bieren/sylvester
http://www.brand.nl/smaakvolle-bieren/weizen

Aansluitend op de bijdrage van Jacques:

Voordat ik het zwaar blond ben gaan brouwen heb ik de huidige bieren van Brand op een aantal kenmerken geanalyseerd.
Daarnaast heb 2 referentie bieren genomen.
In onderstaand overzicht staan de gegevens bij elkaar.
Daarna heb ik de basiskenmerken van mijn te brouwen PP Blond bepaald en is het recept verder uitgewerkt.

Als referentie bier 'zwaar blond' beschouw ik Duvel. De lage einddichtheid van het bier (zoals bij meerdere vergelijkbare zware blondbieren) wordt veroorzaakt door een stevige suiker dosering aan het wort. Een lage einddichtheid is binnen de randvoorwaarden van de wedstrijd met een volmout bier niet haalbaar.     

Overzicht bieren Brand:   (het exceloverzicht is helaas een puinhoop, krijg ik niet verandert, groet, Paul).            
               
Biertype,   Stamwort %   Alc vol%   Bitterheid   Hop-type   Koolhydraten, g/100mL, dichtheid
gist                                     

Weizen,   12-12,4   5,1   12   Saaz   3,5 = 1,012
boven               

Brand-up,   12-13   5,5   36   Saaz   3,5
onder               

Imperator,    16-17   6,5   27   Hallertau   4
onder               

Lentebok,    16-17   6,5   24   Saaz   4 = 1,014
boven, fruitige gist               

Sylvester,   17-18   7,5   26   Saaz   5 = 1,018
boven               

PP Blond,   20   8,5   30   Saaz +     6 = 1,019
streefwaarden               

Randvoorwaarden wedstrijd   >15,5   8-9,5   >20      Streefwaarde ca. 5
boven               

Referentiebieren:               
               
Leffe tripel   18   8,9   17      5 = 1,018
boven               Geen volmout !

Duvel   16,7   8,5   18      4 = 1,014
boven               Geen volmout !

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #317 Gepost op: 28-02-2013 18:24 u »
Ik denk dat ik deze ga brouwen,

 ConfoMash recept-rapport                 
----------------------------------------------------------

Basis-----------------------------------------------------
Naam recept--------- : Brand Blonde
Brouwdatum---------- : dit weekend
Biertype------------ : C Sterke Blonde           
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1080
Brouwzaalrendement-- : 75 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 31.4 liter
Spoelwater---------- : 11.4 liter
Maischwater--------- : 20 liter
Kooktijd------------ : 90 minuten
Berekende kleur----- : 11.4 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 23 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
0080% 005619 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
0020% 001404 g Pale alemout                      5.5  EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00050 g  03.0 %az  090 min B Styrian Golding               
Bloemen---00035 g  02.8 %az  090 min B Saaz (CZ)                     
Bloemen---00015 g  02.8 %az  000 min B Saaz (CZ)                     

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : Fermentis Safbrew S-33               
Gist toegevoegd als- : korrel
Volume-------------- : 0 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0 uur
Temperatuur--------- : 18°C

Maischschema----------------------------------------------
40m/63°C Maischdikte is: 2.84 L/kg
45m/68°C Maischdikte is: 2.84 L/kg
25m/72°C Maischdikte is: 2.84 L/kg

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #318 Gepost op: 28-02-2013 19:35 u »
Aansluitend op de bijdrage van Jacques:

Voordat ik het zwaar blond ben gaan brouwen heb ik de huidige bieren van Brand op een aantal kenmerken geanalyseerd.

Hoe zijn die analyses verricht?
Kan je het excel bestandje misschien aanhechten?

Offline PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #319 Gepost op: 28-02-2013 23:56 u »
Hoe zijn die analyses verricht?
Kan je het excel bestandje misschien aanhechten?

ik heb gegevens verzameld via internet / boeken.
Daarna de gegevens geanalyseerd om een beter beeld te krijgen van het palet aan Brand bieren en 2 referentiebieren.

Groet, Paul

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #320 Gepost op: 01-03-2013 00:11 u »
De info staat grotendeels ook al op wikipedia. Daar vermelden ze er zelfs de moutstort bij. Of dat overigens betrouwbaar is... :weetniet:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.465
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #321 Gepost op: 01-03-2013 08:39 u »
Bob, ik zou niet de S33 gebruiken, dat is DE korrelgist met de allerallerlaagste schijnbare vergistingsgraad. Dan word je Brand Blond bier dus veel te zoet!

Offline krek zat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #322 Gepost op: 01-03-2013 09:09 u »
Ik las zojuist dat de inschrijftermijn van de brandwedstrijd verlengd is tot eind april.
Ook blijkt dat via de website van Pint je je kan inschrijven voor de bus van en naar het ONK.
Zie onderstaande tekst op Pint site

Speciale busreis voor ONK deelnemers
 
Speciaal voor hobbybrouwers die ook aan het ONK (Open Nederlands Kampioenschap) mee doen op zondag 2 juni, heeft Brand met PINT een busreis ter beschikking gesteld. Met een bus wordt je zaterdagochtend bij de camping van het pre-ONK opgehaald. De bus brengt je naar Wijlre voor de finale dat van de wedstrijd. aan het eind van de finale zal de bus je weer naar de camping van de pre-ONK brengen, waar na aankomst nog voldoende tijd is voor het proeven en bediscussiëren van de bieren van de overige hobbybrouwers.
 

Stand van zaken is nu dat er inmiddels 70 brouwers ingeschreven staan.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.196
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #323 Gepost op: 01-03-2013 09:40 u »
Stand van zaken is nu dat er inmiddels 70 brouwers ingeschreven staan.

Ik kom via het forum maar op zo'n 18 deelnemers.

Hopbier

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #324 Gepost op: 01-03-2013 09:41 u »
Ik las zojuist dat de inschrijftermijn van de brandwedstrijd verlengd is tot eind april.
Inschrijftermijn is tot 1 maart.
Voor eind april moeten de bieren worden ingeleverd.

Wie gaat er naar de pre-ONK en met de bus mee?

Tags: