Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013  (gelezen 211301 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.005
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #275 Gepost op: 26-02-2013 07:19 u »
N.a.v. mijn twijfels of suiker nu wel/niet aan het wort mag worden toegevoegd en of je meerdere brouwsels mag insturen heb ik enkele weken geleden Pint hierover een vraag gestuurd.

Ik kreeg nu pas onderstaande reactie.

Hoi Robert,
  a.. In principe is het 1 brouwsel per deelnemer
  b.. Ja suiker mag, bij het wort en het bottelen
Sorry voor de verlate reactie.

Nico Lammers


Wel vreemd dat dit tot nu toe onduidelijk bleef. En mag meerdere brouwsels indienen nu wel of niet. "In principe niet", vager kan het niet.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #276 Gepost op: 26-02-2013 07:32 u »
  b.. Ja suiker mag, bij het wort en het bottelen
Sorry voor de verlate reactie.

Bedankt voor het delen van de info Robert

Een volmout bier interpreteer ik toch anders dan dat jij behalve bij het bottelen suiker mag toevoegen. Degene die nu al volmout gebrouwd hebben lijken me sterk in het nadeel.

Ook had iemand van Pint zich dan wel eens met de discussie mogen bemoeien (als het waar is)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #277 Gepost op: 26-02-2013 07:43 u »
Bedankt voor het delen van de info Robert

Een volmout bier interpreteer ik toch anders dan dat jij behalve bij het bottelen suiker mag toevoegen. Degene die nu al volmout gebrouwd hebben lijken me sterk in het nadeel.

Ook had iemand van Pint zich dan wel eens met de discussie mogen bemoeien (als het waar is)

Als het bier nu nog gebrouwen moet worden dan heeft het weinig tijd om te rijpen...

Maar ik ben wel met je eens dat het voor de receptontwikkeling uitmaakt of je nu wel of geen suiker mag toevoegen. Zelf heb ik veel langer gemaischt bij 64 ºC dan ik gewend ben. Ook omdat ik een gist gebruikt heb die bekend staat voor zijn lage vergistingsgraad.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #278 Gepost op: 26-02-2013 07:51 u »
Dit is echt bijzonder verwarrend. Dus suiker mag WEL? Ik wil het echt zeker weten, want ik wil m dit weekend brouwen en gebruik liever wat suiker.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #279 Gepost op: 26-02-2013 08:12 u »
Volmout met suiker  >:D  :nut: :weetniet:

Als dat klopt is het een mooi geval van competitievervalsing.

Doe je veel moeite om een volmout sterke blonde doordrinkbaar te krijgen, zou er wel suiker in mogen...  :echtboos: :echtboos: :echtboos:

Nog even afwachten waar dit heen gaat. Mocht het kloppen dan ben ik eruit wat Brand en ONK betreft. Het wordt dan zeker geen Brand...

Offline Twentse Schapekop

  • Twents Bierbrouwers Gilde HAB
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #280 Gepost op: 26-02-2013 08:56 u »
Gisteren nog even een mail gestuurd naar de organisatie over welke moutsoorten of andere natuurlijke ingrediënten zijn toegestaan. Niet dus. Het antwoord:

Nico Lammers van Pint
Het gebruik van andere moutsoorten is inderdaad niet toegestaan. Dus haver, rogge, spelt, mais.
De jury houdt vast aan een volmout bier van gerst- en tarwemout.


Weten we dat ook ;)

Moet dan wel weer mijn recept aanpassen...

Beetje verwarrend of niet die antwoorden van Pint!  :nut:

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #281 Gepost op: 26-02-2013 10:14 u »

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #282 Gepost op: 26-02-2013 10:18 u »
Ik zou maar even voorzichtig zijn. Brand was heel duidelijk in de opdracht: alleen gerstemout en tarwemout zijn in de stort toegestaan. In het wedstrijdreglement staat:

Citaat
het wort is voor 100% afkomstig van gerste- en/of tarwemout.

Daar is geen woord Chinees bij, lijkt me. De meneer van Pint heeft het gewoon niet goed begrepen.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #283 Gepost op: 26-02-2013 10:37 u »
Ik zou maar even voorzichtig zijn. Brand was heel duidelijk in de opdracht: alleen gerstemout en tarwemout zijn in de stort toegestaan. In het wedstrijdreglement staat:

Daar is geen woord Chinees bij, lijkt me. De meneer van Pint heeft het gewoon niet goed begrepen.
Dat eerste had ik ook heel duidelijk begrepen.

De communicatie gaat ook dit jaar weer top  ;D

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #284 Gepost op: 26-02-2013 12:17 u »
Bedankt voor het delen van de info Robert

Een volmout bier interpreteer ik toch anders dan dat jij behalve bij het bottelen suiker mag toevoegen. Degene die nu al volmout gebrouwd hebben lijken me sterk in het nadeel.

Ook had iemand van Pint zich dan wel eens met de discussie mogen bemoeien (als het waar is)
Ik hoop dat PINT nog wel iets van zich laat horen want ik had volmout ook begrepen als werkelijk VOLmout. Daar hoort m.i. geen suiker in thuis. Zeker als de reden is dat Brand zijn productintegriteit hoog in het vaandel heeft staan zoals ze zelf zeggen.

Ben benieuwd naar de reactie.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #285 Gepost op: 26-02-2013 14:47 u »
De communicatie gaat ook dit jaar weer top  ;D

Nou, als Robert nou gewoon de reglementen had gelezen, had hij die vraag helemaal niet aan Pint hoeven stellen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #286 Gepost op: 26-02-2013 17:19 u »
Nou, als Robert nou gewoon de reglementen had gelezen, had hij die vraag helemaal niet aan Pint hoeven stellen.
Nee dat klopt, voor mij was het ook heel duidelijk. Des te meer verbaas ik me nu dan ook over de reactie van PINT.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #287 Gepost op: 26-02-2013 17:29 u »
Laten we de suiker gewoon vergeten :) dat lijkt me gemakkelijker en eerlijker.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #288 Gepost op: 26-02-2013 18:26 u »
Laten we de suiker gewoon vergeten :) dat lijkt me gemakkelijker en eerlijker.

Maar toch op z'n minst even een reactie van de meneer van Pint (of de andere meneer van Pint  ;))

Als er toch suiker in mag en veel mensen hebben dat gedaan, dan heroverweeg ik mijn deelname. Dan vind ik 10 flessen afstaan voor iets wat veel minder kans maakt iets teveel van het goede.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #289 Gepost op: 26-02-2013 18:33 u »
Toch wel handig die biertypen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent  :D
(Sorry, ik kon het even niet laten  ;))

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #290 Gepost op: 26-02-2013 18:39 u »
Toch wel handig die biertypen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent  :D
(Sorry, ik kon het even niet laten  ;))

Yup!
Helemaal mee eens.
Goed gedefinieerde biertypen zijn goed voor de communicatie. Afwijken hiervan geeft verwarring (in de communicatie), waarvan akte! :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #291 Gepost op: 26-02-2013 19:08 u »
Is volmout een biertype? Klasse C dit keer, want dat kan wisselen  ;D.

Volmoutbier is enkel gemaakt van mout als suikerbron. Geen suiker, ook niet voor hergisting. Zo is het gedefinieerd. Da's duidelijk.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #292 Gepost op: 26-02-2013 19:20 u »
Maar toch op z'n minst even een reactie van de meneer van Pint (of de andere meneer van Pint  ;))

Als er toch suiker in mag en veel mensen hebben dat gedaan, dan heroverweeg ik mijn deelname. Dan vind ik 10 flessen afstaan voor iets wat veel minder kans maakt iets teveel van het goede.
Hier sluit ik me volledig bij aan.
Ik heb de suikervraag en onduidelijkheid daarover vanmorgen al naar meneer Pint en Brand getweet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #293 Gepost op: 26-02-2013 19:21 u »
Is volmout een biertype? Klasse C dit keer, want dat kan wisselen  ;D.
Nope, maar blond is dat wel.
Hier wordt afgeweken van de types blond en sterke blonde, dat geeft verwarring. :)
Zowel blond als sterke blonde zijn overigens klasse C ;)

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #294 Gepost op: 26-02-2013 21:42 u »
Maar toch op z'n minst even een reactie van de meneer van Pint (of de andere meneer van Pint  ;))


Als ik mee mocht doen zou ik gewoon het reglement volgen en de suiker achterwege laten. (Volmout is toch lekkerder)

Hier sluit ik me volledig bij aan.
Ik heb de suikervraag en onduidelijkheid daarover vanmorgen al naar meneer Pint en Brand getweet.
En dat is gezien. ;D

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #295 Gepost op: 26-02-2013 21:44 u »
Een volmout sterke Blonde met veel hop maakt weinig kans in de de c klasse van het ONK? Toch?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.836
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #296 Gepost op: 26-02-2013 22:43 u »
Toch wel handig die biertypen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent  :D
(Sorry, ik kon het even niet laten  ;))

Hoe zo? De biertypendefinities zeggen toch niet dat een bier per se volmout moet zijn of niet.

Overigens brouwen we geen van allen een echt volmout bier. Bijna zonder uitzondering gebruiken we suiker voor de hergisting op de fles. Degenen die moutextract of wort gebruiken voor de hergisting zijn op één hand te tellen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #297 Gepost op: 26-02-2013 22:51 u »
Overigens brouwen we geen van allen een echt volmout bier. Bijna zonder uitzondering gebruiken we suiker voor de hergisting op de fles. Degenen die moutextract of wort gebruiken voor de hergisting zijn op één hand te tellen.

Dan moeten die allemaal gediskwalificeerd worden!

Carboniseren op vat en dan afvullen op fles?

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #298 Gepost op: 27-02-2013 06:32 u »

Carboniseren op vat en dan afvullen op fles?

Dat is een uitdaging om daar geen schuimfeest van te maken..
Net voor het einde van de vergisting bottelen en hopen dat er precies genoeg druk op de flesjes komt.... ook een (gevaarlijke) opties :D

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #299 Gepost op: 27-02-2013 07:14 u »
Gewoon in redelijkheid de spelregels toepassen:
Geen suiker in de stort en gewoon afvullen met bottelsuiker. Dat is een volmout hobbybier.

Tags: