Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rijstsuiker en Oligosacharide  (gelezen 5163 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Rijstsuiker en Oligosacharide
« Gepost op: 23-12-2012 17:18 u »
Iets voor de voedingsdeskundigen:

Rijstsiroop van het merk Naturkörn Mühle bevat per 100 g 77 g suikers, waarvan:
Glucose              17 g
Maltose              39 g
Oligosacharide   21 g

Kent iemand de Oligosacharide?

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oligosacharide  ze zeggen: opgebouwd uit een klein aantal (3-9) monosacharide-eenheden
Zou dat vergistbaar zijn?

Het bevat per 100 g ook bijna 30 mg Magnesium= goed voor de gisting en bruikbaar voor starters.

Het merk LIMA heeft dit ook, de oplossing is een ajuinschil dunner: 76,3 g suikers per 100 g, waarvan 59,2 g suikers.
Over de rest wordt niks vermeld, vermoedelijk ook die oligosacharide?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #1 Gepost op: 23-12-2012 17:23 u »
Oligosacchariden langer dan 3 gelden doorgaans als onvergistbaar.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #2 Gepost op: 23-12-2012 17:36 u »
Bedankt!
Het is vanaf 3 dus allicht maltotriose voor deze keten van 3.
Die mag dus als vergistbaar worden gerekend, mits goede gist.
Vermoedelijk als bij wort vermoed ik, aangezien de rijststroop een concentraat is van een gelijkaardig maisch proces denk ik:
in dat geval  zo een 5 tot 8% van de suikers zijn maltotriose (bron Baetslé)
Zal gemiddelde nemen: 6,5 % meer vergistbaar dan die som van maltose en glucose.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #3 Gepost op: 23-12-2012 17:38 u »
Iets voor de voedingsdeskundigen:

Rijstsiroop van het merk Naturkörn Mühle bevat per 100 g 77 g suikers, waarvan:
Glucose              17 g
Maltose              39 g
Oligosacharide   21 g

Kent iemand de Oligosacharide?

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oligosacharide  ze zeggen: opgebouwd uit een klein aantal (3-9) monosacharide-eenheden
Zou dat vergistbaar zijn?

Het bevat per 100 g ook bijna 30 mg Magnesium= goed voor de gisting en bruikbaar voor starters.

Het merk LIMA heeft dit ook, de oplossing is een ajuinschil dunner: 76,3 g suikers per 100 g, waarvan 59,2 g suikers.
Over de rest wordt niks vermeld, vermoedelijk ook die oligosacharide?

Oligo betekent in de regel "meer" (dan een paar). Onder olichosacharide zou ik dus verstaan: aan aantal elkaar gekoppelde sachariden. Om dat te kunnen vergisten zouden de sachariden eerst gesplitst moeten worden. Daarvoor zijn enzymen nodig. Volgens mij heeft biergist die enzymen niet. Onvergistbaar dus :-\

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #4 Gepost op: 23-12-2012 17:49 u »
Oligo: Ach juist, denk aan de russische rijken :D

Maar denk niet dat je nog kleinere ketens zou krijgen via meemaischen, het heeft immers al zo een bewerking ondergaan en dat zou ook weinig zin hebben en heel inefficient zijn.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #5 Gepost op: 23-12-2012 18:09 u »
Meemaischen zou het meer vergistbaar kunnen maken inderdaad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.193
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #6 Gepost op: 23-12-2012 20:39 u »
Net zoals Dethmers glucosesiroop zou je dit spul kunnen gebruiken om wat meer body te krijgen.

Is dit spul ook heel licht en doorzichtig?
Zou het misschien in wezen om hetzelfde gaan?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #7 Gepost op: 24-12-2012 09:53 u »
Het is gelige stroop, bleker dan de bierconcentraten (blikken) maar veel donkerder dan die stroop die ik op de foto van die link zie die je geeft, Jacques.
Plastic flacons van 250 tot 400 g volgens merk. Kost € 3 tot € 4 in de bioshop winkel.
Denk niet dat het om dezelfde grondstof gaat.

Adrie heeft het ook reeds gebruikt om giststarters mee te maken.
Ga het ook daarvoor gebruiken omdat ik momenteel geen Brouwland moutextract heb en ook geen zelf bewaarde gesteriliseerde wort meer heb.

Het moutextract van BMS in Kuurne heb ik nog staan, dat is goedkoper, maar is rommel.
Het bevat zeer veel eiwit en dextrines, eind SG van het sopke van een giststarter met begin SG 1040  blijft op 1026 hangen! Dat is nog slechter dan wat uit die rijstsuiker te verwachten is.
Waarschijnlijk is dit een soort moutextract dienstig voor productie van snoep zoals Mars repen.  :degroeten:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Rijstsuiker en Oligosacharide
« Reactie #8 Gepost op: 24-12-2012 10:05 u »
Nog even over bovenstaande:
In de bioshop waar ik vaak kom, kennen ze mij.

Ze zegden dat het geschikt was voor diabetici!  :nut: :neenee:

Niks is minder waar natuurlijk, het is een bom van suikers!
Heb hun eens goed het etiket laten lezen en in hun oren geknoopt wat maltose, glucose en hogere suikers zijn..
zo zie je maar hoe men mensen kan misleiden, gewoon omdat het een speciale of andere zoetmaker is!

Tags: suikers