Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Molasse suiker  (gelezen 8156 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jaspergronert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Molasse suiker
« Gepost op: 17-12-2012 11:21 u »
Beste mensen,

Ik wil binnenkort een dubbel brouwen met molassesuiker, weet iemand of deze suiker net zo vergistbaar is als gewone suiker. Molasse is een ongeraffineerde rietsuiker en heeft een mooie beetje dropachtig aroma.

Jasper

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #1 Gepost op: 17-12-2012 11:38 u »
Ik denk dat je melasse bedoelt, een restproduct bij het maken van rietsuiker. Ik gebruik altijd rietsuiker uit de supermarkt dat vermengt is met melasse in mijn IPA's en voor zover ik weet vergist dat bijna helemaal. De samenstelling van de melasse is volgens mij ook nog wel goed 'gistvoer' :-)

Edit: ik zie dat het allebei goed is melasse of molasse.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Molasse suiker
« Reactie #2 Gepost op: 17-12-2012 12:59 u »
Zoutgehaltes zijn in melasse nogal aan de hoge kant. Ik denk dat er dan ook een bovengrens zit wat je aan melasse kunt toevoegen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Molasse suiker
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2012 13:47 u »
Is misschien ook product afhankelijk?
Ik ken wel Oerzoet van de Natuurwinkel. Dat is ook een melasse-achtige suiker in poedervorm dacht ik. Zou op de verpakking wel moeten staan hoeveel zout erin zit?
Heb het een keer gebruikt, maar gaf inderdaad een ziltige bijsmaak.
Was wel nagenoeg geheel vergistbaar.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Molasse suiker
« Reactie #4 Gepost op: 17-12-2012 15:03 u »
Ik ken wel Oerzoet van de Natuurwinkel. Dat is ook een melasse-achtige suiker in poedervorm dacht ik.

Is ingedikt ongeraffineerd suikerrietsap (Panela).

s7.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #5 Gepost op: 11-12-2018 07:17 u »
Even een oud postje reanimeren. Doordat ik in de kandij geschiedenis ben gedoken kwam ik op den duur weer uit bij Melasse. Ik heb nu een mooi product gevonden met 32 mg natrium per 100 gram. Zou deze hoeveelheid zout een probleem kunnen opleveren bij de vergisting? Ik ga dan uit van een procent of 5 van de storting.

"Unlike highly refined sugars, it contains significant amounts of vitamin B6 and minerals, including calcium, magnesium, iron, and manganese; one tablespoon provides up to 20% of the recommended daily value of each of those nutrients. Blackstrap is also a good source of potassium. Blackstrap molasses has long been sold as a dietary supplement."

Tijd voor een "gezond" biertje  samenvol :proost2: :lol:

(Grapje natuurlijk, maar klinkt zeker als goede gistvoeding.)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Molasse suiker
« Reactie #6 Gepost op: 11-12-2018 07:51 u »
Daar heeft de gist nog geen last van. Het voornaamste probleem met melasse is de smaak die je overhoudt als je alle suiker er uit haalt. Gewoon proberen.
Bij het maken van 'zware rum' wordt alleen maar verdunde melasse vergist en daar heeft gist geen probleem mee.

Ingo

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #7 Gepost op: 11-12-2018 08:19 u »
Bedankt. Die van het merk Meridian, met als basis dus rietsuiker, ziet er in ieder geval verantwoord uit. Er zijn er ook die met nare stoffen behandeld zijn namelijk.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #8 Gepost op: 11-12-2018 11:10 u »



Ik heb deze "Brown Sugar" gevonden bij een toko op Katendrecht. Twee soorten bruine rietsuiker als plakken. Volgens de verpakking ook iets met molasse. Ik heb een deel ervan als siroop opgelost en check nu hoe vergistbaar dat is. Bedoeling is dat het meegist in mijn kopie St. Bernardus Abt12.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #9 Gepost op: 11-12-2018 11:13 u »
Wat een geweldig experiment. Hopelijk laat je later horen hoe het allemaal bevallen is.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #10 Gepost op: 11-12-2018 11:31 u »
Dat is wel de bedoeling. Het valt deels samen met een proefje wat ik beschreef onder de topic: "De smaak van(wege) suiker" elders in dit onderdeel. Alleen is die bruine rietsuikersiroop daar niet voor bedoeld: die wil ik alleen meenemen in de hoofdbatch van ruim 20l. Zien hoe het loopt.

Offline Wil1

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: 00
Re: Molasse suiker
« Reactie #11 Gepost op: 11-12-2018 11:33 u »
Je kunt ook Buisman gebruiken, Buisman is gebrande suiker met molasse. Laatst meegebrouwen voor een Burton dark ale. Erg lekker. Wel even van te voren de hoeveelheid bepalen door een hoeveelheid op te lossen in warm water tbv de smaak. Ik heb 50 gram toegevoegd aan 30 liter wort, laatste 10 min meekoken.
Ook kun je bij de toko een potje melasse stroop kopen voor 1,5 euro. Hier heb ik nog niet mee gebrouwen, staat in de planning voor een dubbel.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #12 Gepost op: 11-12-2018 11:44 u »
Bestaat dat nog, Buisman? Grappig. Deden we vroeger altijd een klein beetje bij de koffie. Ik vond die rietsuiker toevallig; was eigenlijk van plan om Kandijsiroop te maken van witte kristalsuiker volgens de door Adrie beschreven methode. Opdat ik iets lekker donkerbruins kon toevoegen aan mijn wort. Heb nu dus die methode op bruine rietsuiker toegepast. Het resultaat is iets heel donkers, wat bitter. Voordat ik het toevoeg aan de al gistende wort (staat nu een kleine week te gisten) check ik toch eerst maar even op de roerder, in dezelfde verhouding toegevoegd aan gistend wort in een 2l Erlenmeier, of mijn gist ook nog met dit spul aan de gang gaat (was al van 1065 naar 1030 gedaald).

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #13 Gepost op: 11-12-2018 11:46 u »
Buisman is er zeker nog en heeft ook wat meer producten. Glucosestroop en melasse = Buisman. Allemaal leuke experimenten. Nog voor jaren ideeŽn in ieder geval.

Offline Blokkie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Molasse suiker
« Reactie #14 Gepost op: 11-12-2018 13:39 u »
Er is een groot verschil in melasse. De bietsuiker melasse is vaak redelijk bitter van smaak. De rietsuiker (cane) melasse is fijner van smaak. Maar ook waar deze vandaan komt maakt verschil. Is dat de CaraÔben of MauritaniŽ ? Proeven en oordelen.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #15 Gepost op: 11-12-2018 16:28 u »
De mijne, uit China zo te zien, is vrij bitter, maar dat is geproefd nŠ versiroping (of zoiets). Gesierveroopt. Mijn gist heeft er zo te zien wat moeite mee. Ik zal er eens een andere gist op zetten, in een batch waar nog geen alcohol is gevormd. Vreemd. geeft het omzetten naar siroop onvergistbare ketens?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #16 Gepost op: 11-12-2018 17:02 u »
Grofweg 5 tot 10 % is geen suiker van brown sugar. Staat er bij de ingrediŽnten wat er allemaal nog in zit? Waarschijnlijk niet natuurlijk :)
"The Codex Alimentarius requires brown sugar to contain at least 88% of sucrose plus invert sugar."

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Molasse suiker
« Reactie #17 Gepost op: 11-12-2018 18:32 u »
Toevallig zondag ook met molasse gebrouwen. Een RIS met 10% molasse.
Ik heb Horizon rietsuiker melasse gebruikt. Deze smaakte heerlijk droppig en niet bitter of zout.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.004
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Molasse suiker
« Reactie #18 Gepost op: 11-12-2018 18:33 u »
Grofweg 5 tot 10 % is geen suiker van brown sugar. Staat er bij de ingrediŽnten wat er allemaal nog in zit? Waarschijnlijk niet natuurlijk :)
"The Codex Alimentarius requires brown sugar to contain at least 88% of sucrose plus invert sugar."
Doorgaans is het restdeel melasse.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #19 Gepost op: 11-12-2018 20:00 u »
Grofweg 5 tot 10 % is geen suiker van brown sugar. Staat er bij de ingrediŽnten wat er allemaal nog in zit? Waarschijnlijk niet natuurlijk :)
"The Codex Alimentarius requires brown sugar to contain at least 88% of sucrose plus invert sugar."

Het is (deels) te zien op de foto's die ik plaatste. De lichtbruine (rechter) van de twee per 100g voedingswaarde:
- 93,8 g koolhydraten, waarvan 93,6 g suikers
- vetten/eiwitten 0g
- 17,5 mg zout
Er mist dus zo'n 6g .

De donkere per 100g voedingswaarde:
- 94,7g koolhydraten, alles suikers
- Na 9mg (als NaCl neem ik aan)
IngrediŽnten: suiker, melasse E150D
Bevat SO2 staat er op. Neem aan dat dat bij het drie keer verhitten wel grotendeels verdwenen zal zijn, anders zou dat de vergisting remmen.
Er zit uiteraard ook water in.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 139
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Molasse suiker
« Reactie #20 Gepost op: 11-12-2018 20:35 u »
Ontbreekt er een komma tussen melasse en E150D? Want E150D is karamel.

Online Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Molasse suiker
« Reactie #21 Gepost op: 11-12-2018 20:39 u »
Je kunt ook Buisman gebruiken, Buisman is gebrande suiker met molasse. Laatst meegebrouwen voor een Burton dark ale.
De kleur die Buisman aan het bier geeft zakt na verloop van tijd uit. Oftewel is niet stabiel in bier.
Donkere basterdsuiker/cassonadesuiker trouwens ook niet.
Na pakweg een half jaar vormt zich een bruin depot en is het bier lichter van kleur.

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #22 Gepost op: 11-12-2018 21:27 u »
Ontbreekt er een komma tussen melasse en E150D? Want E150D is karamel.

Het staat er als volgt:<< Ingredients: Sugar, Molasses, (E150D)>>

Dus of er dan ook nog karamel in zit....??? Mij niet duidelijk zo. Maar ja, komt van Luk Hop Street Galaxy, dus al een tijdje onderweg....

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Vis ook eens vůůr het net
Re: Molasse suiker
« Reactie #23 Gepost op: 11-12-2018 21:31 u »
.....Donkere basterdsuiker/cassonadesuiker trouwens ook niet.
Na pakweg een half jaar vormt zich een bruin depot en is het bier lichter van kleur.

Gebeurt dat altijd? Ongeacht hoeveel je toedient? Is dat het gevolg van een onvolledige vergisting, of wordt de kleurbepalende component Łberhaupt niet vergist? Zou jammer zijn, omdat aan de eerder genoemde onderweg zijnde Abt12-kloon inmiddels ook al 600g donkere basterd is toegevoegd, die nu fijn staat te pruttelen.
En hoe gaat dat dan met de beroemde donkere kandijsiroop? Ook uitzakkende kleuren?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Molasse suiker
« Reactie #24 Gepost op: 11-12-2018 23:02 u »
Karamel is suiker die wordt verhit en daardoor bruin wordt. Bij echte kandij en dan doel ik op de oudste eerst manier gefabriceerd van rietsuiker is het ook wel door verhitting, alleen zijn dit de 'vervuilingen' die ook verkleuren. Maillard reactie neem ik aan. Of er dus verschil zit in met behulp van chemicaliŽn verkregen karamel E150d en melasse die de kleur bepaald en of de laatste niet 'uitzakt' na een tijd is iets waar ik wel benieuwd naar ben. Of zou het zo kunnen zijn dat als je maar lang genoeg wacht alle deeltjes altijd naar de bodem zakken?

Tags: suikers