Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kauwen/proeven mout  (gelezen 10457 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Kauwen/proeven mout
« Gepost op: 07-02-2005 01:45 u »
Beste brouwers,

Naar aanleiding van een chatsessie is dit onderwerp.
Zelf bedenk ik mijn receptuur en dan vooral de moutsamenstelling nav van wat getheoretiseer. De volgende stap is proeven.
Dit proeven doe ik door het percentage om te zetten naar een hoeveelheid dat deelbaar is door tien.
Dan steek ik voor elke tiende een korrel mout in mijn mond.
(bijvoorbeeld 90% pils mout is  9      18     36
     5%cara aroma is  0.5    1      2
     5 =% Special B is  0.5    1      2    korrels mout.
Meestal ga ik voor een hoeveelheid van plm 20 korrels.
Deze stop ik in mijn mond en rustig kauwend zonder slikken proef ik dan hoe de smaak zich ontwikkeld.
Ik merk dat deze methode een erg goed beeld geeft van de uiteindelijke moutsmaak in het te brouwen bier.

(Her)Kennen jullie dit en zo nee, hebben jullie eigen methoden om een receptuur te checken alvorens het te brouwen?

:degroeten:

Wim


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #1 Gepost op: 07-02-2005 07:06 u »
Hier heb ik nog nooit van gehoord. Ik ben wel eens in de voormalige DDR in het dorpje Weesenstein geweest. In het kasteel van dit dorpje, Schloss Weesenstein genaamd is in de kelder een kleine brouwerij gevestigd. In deze brouwerij wordt een heerlijk bier gebrouwen. Als je in de brouwerij een bier drinkt krijg je een kommetje met mout op tafel, waaruit je een paar korreltjes moet nemen en daarop dient te kauwen. Als je dit gedaan hebt komt de smaak van het bier nog meer tot zijn recht vertelde de brouwmeester.
 
:biersmile:

Gr.

Huub.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #2 Gepost op: 07-02-2005 09:49 u »
Hey Wim,

Slimme manier ! :groots:

Alleen snap ik de getallen niet. misschien beredeneer ik verkeerd :weetniet:

hieronder mijn denkwijze: :D

90% pils mout is 9 korrels
5%cara aroma is een halve korrel, kan niet, dus moeten we maal 2
5% Special B is een halve korrel, kan niet, dus moeten we maal 2

Dus

18 korrels pilsmout
1 korrel cara aroma
1 korrel Special B

Is tussen haakjes Special B niet het equavalent van Cara-aroma 300 ? ???

Groetjes,

Hoppie

 :degroeten:



Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #3 Gepost op: 07-02-2005 10:00 u »
Slimme methode! Ik ga dat zeker proberen. Moutsamenstelling vind ik toch nog n van de minst doorzichtige onderdelen van het brouwen. Op deze manier kan je misschien een heel direct verband leren ontdekken tussen de moutsmaak 'puur' en de moutsmaak in het bier. Super.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #4 Gepost op: 07-02-2005 10:56 u »
Hoppie het is veranderd je had gelijk.
Volgens mij is het inderdaad hetzelfde.

Huub, dat is grappig, ik zal eens proberen wat mout te knabbelen bij het drinken van een bier. Was het dezelfde mout als er in het bier zat of juist pilsmout om het bier voller te laten smaken in vergelijk met deknabbels?

Edgar, hoe doe je het nu dan?

:degroeten:

Wim

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 799
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #5 Gepost op: 07-02-2005 11:52 u »
Volgens de brouwer was het dezelfde mout als de mout die in het bier zat. Ik weet zeker dat het niet alleen pilsmout was, omdat er lichte en donkere korrels tussen zaten. Ik weet alleen niet of het dezelfde verhouding van moutsoorten was. In elk geval smaakte het bier uitstekend. Ik kan trouwens elke bierliefhebber adviseren om de brouwerij eens te bezoeken als je in de buurt bent. Weesenstein ligt vanuit Dresden richting Praag in de nabijheid van Pirna. Zie:

http://www.weesenstein.de/brauerei.htm                           samenvol

Gr.

Huub.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2005 13:19 u »
Edgar, hoe doe je het nu dan?

Uit het bolle hoofd. Met hulp van de neus en een heel klein beetje ervaring.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #7 Gepost op: 07-02-2005 13:20 u »
Ha Wim,

Slimme methode, dat ga ik zeker eens uitproberen!

Groeten,

A3

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #8 Gepost op: 07-02-2005 16:38 u »
Als het goed is kan Promash het ook vertellen (Ik verwacht niets anders voor 20 Euri).

" Your bier is now a litle bit malty "
" I advice you to put less Cara munich to your recipe "
" Wow !, much to hoppy " Ha Ha :laugh:

Ok, effe zonder dollen: Top idee Wim :groots:

Ik ga het vanavond gelijk proberen voor mijn nieuwe pilsje.

Groetjes,

Hoppie

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #9 Gepost op: 07-02-2005 16:48 u »
Ha Hoppie,

Ga je er dan iets anders instoppen dan pilsmout?

Groeten,

A3

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #10 Gepost op: 07-02-2005 17:03 u »
Hoi Adrie,

Ja, een klein beetje munich.
Voor de mouterigheid en de kleur ( 9 ipv 7 ).

Groetjes,

Hoppie

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #11 Gepost op: 07-02-2005 17:08 u »
Ha Hoppie,

Onze Zaneken is zeer moutig met alleen pilsmout. Ik denk dat de gebruikte gistsoort erg belangrijk is voor een mooie moutige smaak. De Bavarian Lager van Wyeast geeft een heel mooie, cleane en moutige smaak. Gebruik je een goede ondergist, dan heb je die Mnich helemaal niet nodig. Maar ja jou kennende wil je vast en zeker experimenteren.  :D

Groeten,

A3

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #12 Gepost op: 07-02-2005 17:16 u »
Hoi Adrie,

Voor de smaak zal ik het inderdaad niet hoeven doen, maar kleur 9 vind ik wel mooi presenteren.

Ik ga trouwens ook voor de Bavarian Lager ipv Saflager.

Groetjes,

Hoppie


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #13 Gepost op: 07-02-2005 17:42 u »
Hoi Wim,

Ik heb jouw methode net uitgeprobeerd voor het brouwsel dat ik morgen wil gaan brouwen. Naar mijn idee is de methode niet zo betrouwbaar. Je proeft vooral de kafsmaak en je moet wel heel lang kauwen om de zoetigheid te krijgen.
Naar mijn idee komen veel meer smaken in het wort door het langdurige maischen bij veel hogere temperaturen. De kafsmaak is minder en je krijgt ook veel meer zoetigheid.

Zelfs qua indicatie voldoet de methode volgens mij niet. En korrel zwarte mout proef je niet op 19 pilsmoutkorrels bij de kauwmethode.

Overigens is de kauwmethode wel zeer geschikt om een indruk te krijgen van de eigenschappen van een moutsoort als je n enkele moutsoort proeft bij het kauwen.

 :degroeten: Jacques

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #14 Gepost op: 09-02-2005 08:51 u »
Om de storende invloed van de kafsmaak te vermijden kan je de korrels natuurlijk pletten en ontkaffen.

 :degroeten:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #15 Gepost op: 09-02-2005 11:16 u »
Jacques je moet inderdaad lang kauwen met flink speeksel. En hoe zeg je dat "door de kaf heen proeven"
Flink laten rollen en dan proef je zelf die ene donkere korrel wel hoor.

:degroeten:

Wim

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #16 Gepost op: 09-02-2005 12:15 u »
Hoi Wim,

Ik heb de proef op de som genomen en een hele tijd gekauwd. Ik kon het mooi vergelijken met wort die ik gisteren gebrouwen heb. De korrels zijn aanmerkelijk scherper en minder afgewogen van smaak dan het wort. Tegen de tijd dat de scherpte van de korrels verminderd was had ik niets meer in mijn mond.

Toch een aardige methode om een indicatie te krijgen. De uiteindelijke smaak van het wort wijkt toch redelijk af (deze is veel zachter van smaak als je met licht gekleurde mouten werkt). Als je daar rekening mee houdt kun je methode hanteren, maar het afzonderlijk proeven (lees kauwen) van de verschillende moutsoorten en rekening houden met je waarnemingen werkt naar mijn idee net zo effectief.

 :degroeten: Jacques

Brouwer_Vlam

  • Gast
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #17 Gepost op: 04-03-2005 16:14 u »
Wim, doe je dat ook met je hop ? ;)

Groetjes
Tom

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kauwen/proeven mout
« Reactie #18 Gepost op: 05-03-2005 19:21 u »
Ha!, Een beetje kerel doet dat toch?  ::)

Mooie bierpagina hebben jullie Tom.  :duimop:
Origineel concept; het fenomeen verhuisbrouwerij , moet ik zeggen.  :proost2:
I am Impressed .

 :degroeten:

Tags: mout