verschil s.g. in gistingsvat

Gestart door roco, 17-03-2005 10:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

roco

hoi allemaal,

Ik vraag mijn af of er verschil van s.g. is ,boven of onder in het gistingsvat.kan dat? :denken:

stel je neemt een monster boven in het gistingsvat kan je er dan vanuit  gaan dat heel je dichtheid hetzelfde is? :weetniet:

groeten

roco

Adrie

Beste Roco,

Ik heb het nooit gecontroleerd, maar er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat dat niet het geval is.

1. Tijdens de vergisting produceert de gist koolzuurgas dat uit het jongbier ontsnapt. Deze koolzuurstroom zorgt voor een goede mening in het vat.
2. Het grootste deel van de vergisting gebeurt door in het jongbier zwevende gistcellen. Overal in het jongbier wordt dus suiker omgezet in alcohol en koolzuurgas. Hierdoor wordt de dichtheid gelijkmatig in je gistingsvat verlaagd.

MO

Ik vergist in een glazen gistfles en kan dus zien wat er gebeurt. Er zijn inderdaad grote wervelingen gaande tijdens de primaire vergisting: je ziet de gistjes echt (vrolijk) door het bier zwemmen. Homogeen dus. Verder is alcohol volledig mengbaar met water en volgens de wetten van de entropie levert dat ook een homogene oplossing op.

Ik zeg dus hetzelfde als A3 maar voor de fun gebruik ik er wat moeilijke woorden bij.

norbertus

Zoals hiervoor gezegd is er voldoende beweging in de vloeistof zolang er gisting bestaat.

Ik herinner mij wel van een tijdje geleden dat wij na het afvullen van wijn constateerden dat de eerst afgevulde flessen zoeter waren dan de laatste. Wat was er gebeurd. We bottelden een grote hoeveelheid wijn uit een vertikaal opgestelde tank. Weken voordien werd er sorbietsuiker toegevoegd ( niet vergistbare suiker ) om een te droog gegiste wijn aan te zoeten. De suiker werd via een pomp gemengd. Bleek wel dat deze suiker niet direct volledig oploste en naar de bodem was gezakt. Op deze tank staat een staalkraan ongeveer in het midden van de totale hoogte. Bij staalname en meting was er geen probleem.

Bij de volgende botteling werd hier aandacht aan geschonken en werd inderdaad vastgesteld dat de suiker deels was gezakt met een hogere concentratie in de onderkant van het vat en een lagere helemaal bovenaan. Door de positie van de staalname op het vat werd dit door ons eerst niet ontdekt.

Besluit in een stille vloeistof kan inderdaad verschil aan densiteit bestaan. Maar gezien wij bier brouwen en de gisting tot op het einde van het proces doorgaat neem ik aan dat er voldoende beweging bestaat om een homogene vloeistof te behouden.

Ik heb wel de gewoonte de bierflessen enkele keren te schudden tijdens de tweede gisting en dit om de naar de bodem gezakte suikers op te roeren.

groeten,
norbertus

roco


bedankt voor deze informatie.Weer wat geleerd ! :weetbeter:

groeten

roco

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.