Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tarwemout en specialB en zurigbier  (gelezen 4059 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Tarwemout en specialB en zurigbier
« Gepost op: 12-12-2012 21:30 u »
Na eerste paniek en balen dat ik een infectie had in mijn bier kom ik tot de conclusie dat er misschien iets anders aan de hand is.
Na 6 x brouwen in dezelfde installatie met dezelfde gistvaten, slangen, kranen en hevelfilters heb ik 3 prima bieren en 3 bieren die een zure smaak hebben.  1e was goed 2e zuur 3e weer goed 4e weer zuur 5e weer zuur en 6e weer goed
Meten is weten dus pH gemeten met gekalibreerde meter. 3 bieren zijn rond de 4 en de ander zijn 4,4 tot 4,7.
De 3 zure bieren hebben gemeen dat er 10 % tarwemout en 5 % SpecialB is gebruikt.
Heeft iemand hiervoor een verklaring of iets dergelijks meegemaakt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #1 Gepost op: 12-12-2012 21:35 u »
De 3 zure bieren hebben gemeen dat er 10 % Tarwe mout en 5 % SpecialB is gebruikt.
Heeft iemand hiervoor een verklaring of iets dergelijks meegemaakt.

Geen idee hoe de mate van zuur in de smaak is. Witbieren zijn ook altijd wat zuurder in de smaak, maar dat heeft ook met de gist te maken... Dus zonder te proeven kun je hier denk ik weinig van zeggen...

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #2 Gepost op: 12-12-2012 21:50 u »
maar dat heeft ook met de gist te maken...Dus zonder te proeven kun je hier denk ik weinig van zeggen...

De zurige bieren zijn vergist met Danstar Nothingham en de ander 3 met 2X S04 en 1X S05
Trouwens bij de zurige bieren is er ook een beetje chocomout gebruikt.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.174
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #3 Gepost op: 12-12-2012 22:49 u »
Had je in de "niet zure" bieren geen tarwe gebruikt?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #4 Gepost op: 12-12-2012 22:51 u »
Trouwens bij de zurige bieren is er ook een beetje chocomout gebruikt.

Hoeveel is een beetje?  :weetniet:  Een beetje chocolade mout maakt je bier niet zurig... :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #5 Gepost op: 12-12-2012 23:28 u »
Eens met Jacques, wat was de stort van de andere bieren?
Zet ze alle zes eens (beknopt) op een rij qua volledig recept, vergisting en gist?

Een meer gedetailleerde omschrijving van het type zuur lijkt me ook wel aardig. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #6 Gepost op: 12-12-2012 23:56 u »
Zet ze alle zes eens (beknopt) op een rij qua volledig recept, vergisting en gist?

Daar bereik je niet veel mee. In dit geval moet ie gewoon met een geoefende proever (keurmeester) met het bier erbij in discussie gaan....
Ik heb het vaak genoeg gehad dat vrienden van mij (geen bierkenners) zeiden dat ze een zuurtje proefde... Ik kon dan prima verklaren waar dat van kwam of wat ze daadwerkelijk proefde (soms komt hopbitter ook over als zuur bij mensen)  :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #7 Gepost op: 13-12-2012 09:15 u »
Daar bereik je niet veel mee.
Ligt eraan wat je wil bereiken. ;)
Als verklaring van zuurheid verwacht ik er ook niet veel van, althans niet in de zin van "infectie-zuur", want dat komt niet door de gangbare ingrediŽnten.
Smaakassociaties kan je wel leggen, maar daar moet je vooral heeel voorzichtig mee zijn.
Nu wordt er bijvoorbeeld al gewezen naar de tarwe en specialB, terwijl dat in een groter overzicht misschien niet terecht is.


Citaat
Ik heb het vaak genoeg gehad dat vrienden van mij (geen bierkenners) zeiden dat ze een zuurtje proefde... Ik kon dan prima verklaren waar dat van kwam of wat ze daadwerkelijk proefde (soms komt hopbitter ook over als zuur bij mensen)  :)
Vandaar ook mijn tweede vraag mbt de smaakomschrijving; niet iedereen heeft een keurmeester in de buurt. ;)
Laten proeven door derden (ervaren proevers), is sowieso een goed idee.

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #8 Gepost op: 13-12-2012 09:15 u »
Het probleem is begonnen met een Dubbel dat vergist is met een slurry van een Bockbier. Daarna ben ik over gestapt op het gebruik van korrel gisten om infectie via gist uit te sluiten.
Deze grafiek laat de vergisting zien per tijds eenheid en de gebruikte gist.





Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #9 Gepost op: 13-12-2012 09:51 u »
Donkere mouten verlagen de pH.
pH is overigens geen correcte meetwaarde voor een zurige smaak. Cola heeft een pH van rond de 2 en smaakt niet zuur.

Het kan natuurlijk zijn dat je een paar keer een infectie hebt gehad. Welk soort zuur proef je in de bieren? Meest voorkomend zijn melkzuur of azijnzuur. Kan je die twee onderscheiden? Zo niet, dan proef je misschien niet eens zuur, maar iets anders?

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #10 Gepost op: 13-12-2012 10:37 u »
Donkere mouten verlagen de pH.
pH is overigens geen correcte meetwaarde voor een zurige smaak. Cola heeft een pH van rond de 2 en smaakt niet zuur.

Het kan natuurlijk zijn dat je een paar keer een infectie hebt gehad. Welk soort zuur proef je in de bieren? Meest voorkomend zijn melkzuur of azijnzuur. Kan je die twee onderscheiden? Zo niet, dan proef je misschien niet eens zuur, maar iets anders?

Ik kan dat niet onderscheiden dus misschien moet ik het wel in ander zaken zoeken dus. Het komt mij ook al vreemd over dat ik alleen soort gebonden infectie zou hebben. Soort gebonden smaakafwijking ligt meer voor de hand als ik jullie goed begrijp.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Tarwemout en specialB en zurigbier
« Reactie #11 Gepost op: 13-12-2012 12:38 u »
Ik kan dat niet onderscheiden dus misschien moet ik het wel in ander zaken zoeken dus. Het komt mij ook al vreemd over dat ik alleen soort gebonden infectie zou hebben. Soort gebonden smaakafwijking ligt meer voor de hand als ik jullie goed begrijp.

Wellicht geeft de gebrande smaak van Special B je die zurige indruk. Dat zou me niks verbazen. Het is in mijn beleving een zwaar overgewaardeerde moutsoort. Een verfijnde brouwer doet beter zonder.

Tags: