Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Boekweit en historisch dropbier  (gelezen 5991 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Splinter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: gr
Boekweit en historisch dropbier
« Gepost op: 02-12-2012 22:38 u »
Hoi!

Aangezien ik graag eens zou brouwen met boekweit kwam ik weer eens hier op het forum terecht.
Ik kom veel artikelen tegen over het mouten van boekweit.
Dat wil best eens proberen.
Ik heb er twee vragen over:
- hoeveel procent zelfgemaakte boekweit zou ik kunnen gebruiken om te brouwen?
- boekweitvlokken is een goede optie als het mouten niet lukt, maar hoeveel kan ik daarvan gebruiken?


Ik leest ook over historisch dropbier met boekweit, maar de context daarvan is me niet duidelijk.
Komt het uit een bepaalde streek, zit er een specifiek verhaal achter?

Groetjes!
Marieke


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.097
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #1 Gepost op: 02-12-2012 22:55 u »
Het dropbier werd schijnbaar veel in Haarlem gebrouwen. Wanneer het precies populair was weet ik niet. Mijn vermoeden is zo rond 1800 of iets later.

De hoeveelheid zou ik niet boven de 40% laten komen. Boekweit heeft geen kaf en kan daardoor filterproblemen geven.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 343
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2012 23:34 u »
Dit is iets waar ik me ook in wil verdiepen. Een pak grutten, het grof gemalen boekweit, is overal makkelijk verkrijgbaar, maar probeer het maar eens 10 minuten te verwarmen in vloeistof en wordt een ongelooflijk dikke brei. Het smaakt wel authentiek. Let wel, het is geen graansoort. De precieze eigenschappen moet ik ook nog uitzoeken.  Misschien kan je hier alvast wat mee

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2012 23:44 u »
Wat blijft er van het visceuze over na een grondige beta-glucanase rust met mout?

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 343
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2012 23:48 u »
Verklap het maar.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #5 Gepost op: 03-12-2012 07:42 u »
Eh, zo was de vraag niet bedoeld, maar gewoon echt een vraag naar ervaring. :)
Ik verwacht dat het visceuze verdwijnt, zeker wanneer in een later stadium ook alle zetmeel is afgebroken.

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #6 Gepost op: 03-12-2012 11:13 u »
The Mad Fermentationist http://www.themadfermentationist.com/2011/05/buckwheat-sour-amber-ale-recipe.html kocht hele boekweit vanwege de versheid. Ik heb wel eens geinformeerd bij een molen of het daar was te krijgen. En dat is het. Ik ga binnenkort ook een zak halen.

Groetjes,
Addo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #7 Gepost op: 03-12-2012 11:43 u »
Is toch zelfs wel in de betere supermarkt verkrijgbaar?
De Holm heeft diverse granen en "graanachtigen". :)

Offline Splinter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: gr
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #8 Gepost op: 04-12-2012 09:53 u »
De mad fermentist lijkt zich niet druk te maken over mouten.
Dat zou inderdaad betekenen dat ik iets in de supermarkt of natuurwinkel kan halen.
Volgens mij heeft dat niet zoveel kiemkracht meer.

Mijn conclusie vooralsnog zijn drie opties:
1. Bij een molen of zadenwinkel boekweit kopen die ik kan laten kiemen dus mouten.
2. Zo vers mogelijke zaden uit de supermarkt gewoon ongemout meeschroten.
3. Boekweitvlokken halen.

Hoewel het me wel leuk lijkt om eens te mouten ben ik daar misschien nog wat onervaren voor en lijkt optie 2 me de beste. Ligt er ook even aan hoeveel tijd ik heb. Nieuwe vragen:
Kan ik tot 40% ongemout toevoegen?
Heeft dat dan vooral invloed op mijn rendement of zijn er nog andere effecten?

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #9 Gepost op: 04-12-2012 11:30 u »
Ik zou me ook niet druk maken over mouten en het gewoon ongemout gebruiken. Hier is een topic met ervaringen van iemand die zich er wel druk over maakte: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13038.0/all.html. Doe er je voordeel mee.

Groetjes,
Addo

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.878
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #10 Gepost op: 04-12-2012 11:47 u »
In een bier kan je gerust 40% ongemout gebruiken. Hiervoor zou ik wel nog minstens 20 minuten op 50 graden gaan maischen om eea goed af te breken. Heb je al een idee hoe je dit gaat schroten? De Saison d'Epeautre gebruikt ook boekweit en ik was niet dolenthousiast over dit bier. Het had een wat muffig, notige smaak.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #11 Gepost op: 04-12-2012 12:20 u »
Het schijnt inderdaad een notige smaak te geven.
http://www.strangebrew.ca/Drew/buckwheat.html
Mocht je toch willen mouten:
http://tamlinsey.wordpress.com/2011/09/09/how-to-malt-buckwheat-for-beer/

Lijkt me een leuk experiment ;-)

Offline Splinter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: gr
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #12 Gepost op: 11-12-2012 19:09 u »
Ik zou me ook niet druk maken over mouten en het gewoon ongemout gebruiken. Hier is een topic met ervaringen van iemand die zich er wel druk over maakte: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,13038.0/all.html.

Die had ik inderdaad al gelezen. De foto's erbij dagen wel uit om het eens te proberen, maar waarschijnlijk ga ik donderdag al een poging doen, dus het mouten blijft even een project voor later.

Heb je al een idee hoe je dit gaat schroten?

Schroten... met de schrootmolen?
Ik heb een schijvenmolen, dus ik ga gewoon maar wat proberen.
Of denk je dat er alleen meel van overblijft en dat dat dan een klef en onfilterbaar papje wordt?

Ik heb overigens gewoon hele boekweit gevonden in de biologische winkel.

Offline Splinter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: gr
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #13 Gepost op: 11-12-2012 19:40 u »
Dit is wat ik er nu in BrouwVisie van heb gebrouwen.
Daarbij moet gezegd dat ik even niet weet welke hop ik op voorraad heb, dat kan een andere worden, maar de hop vind ik niet zo heel belangrijk.
Verder moet boekweitvlokken dus gewoon boekweit zijn.
En tarwemout wordt speltmout, dat heb ik nog liggen.

Wellicht besluit ik nog om wat koriander toe te voegen.

Ergens valkuilen?

Nog niet zo'n hele grote batch, eerst maar eens kijken of ik de smaak kan waarderen.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBoek
Kenmerk
Brouwdatum11-12-2012
BiertypeWitbier
Aantal liters15
Gewenst begin SG1067 (7,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24,5 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater18,4 liter
Spoelwater6,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC50,0 %2300 gr3 EBC
Boekweitvlokken32,6 %1500 gr4 EBC
Tarwemout17,4 %800 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %9 gr90 minuten14 EBU
Northern Brewer (D)10,0 %16 gr5 minuten5 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew WB-06
Gist toegevoegd als


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152C20 minuten4,0 l/kg
262C45 minuten4,0 l/kg
372C30 minuten4,0 l/kg
478C5 minuten4,0 l/kg



Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.814
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #14 Gepost op: 11-12-2012 20:17 u »
Misschien nog ergens een beetje boekweit honing naar binnen smokkelen?

s7.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.841
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #15 Gepost op: 11-12-2012 23:52 u »
Marieke,

Ga je de boekweit nog verstijfselen? Je hebt een redelijke stort boekweit. Alternatief is om de maischtemperaturen wat langer aan te houden. Zetmeeltest is hier voor de verandering wel van toepassing.


Offline Splinter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: gr
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #16 Gepost op: 12-12-2012 12:52 u »
In het hoe en wat van verstijfselen had ik me nog niet echt verdiept, dank je Herman.

Brouw-bier.nl, 'verander water in bier' en dit topic zijn het hierin niet helemaal met elkaar eens.
Om echt veilig te zijn zou ik inderdaad moeten voorbehandelen. Maar ik ga even uit van de ervaring van Jacques, om mezelf tijd en aangebrande prut te besparen. Gezien het feit dat boekweit verstijfselfd bij 68,4 C denk ik wel dat ik er nog een kwartier bij zet op 69 C, om dan na een half uur 72 C met jodium in de weer te gaan.

Offline Addopaddo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #17 Gepost op: 13-12-2012 21:46 u »
Misschien een rust op 40 graden om de gom bestanddelen af te breken? Ik doe dat altijd wanneer ik tarwebloem gebruik. Voor het geval het echt zo visceus wordt als jpt bedoelt.
Ik zou er niet nog iets anders bij doen. Je wilt toch het effect van de boekweit weten? Ik ben wel benieuwd naar je bevindingen.

Succes met je brouwsel.

Groetjes,
Addo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Boekweit en historisch dropbier
« Reactie #18 Gepost op: 13-12-2012 22:14 u »
Voor tarwebloem is dat niet nodig.
Tarwe verstijfseld bij maischtemperaturen, dat is een ander verschijnsel dan gom-viscositeit. Dat heeft tarwebloem niet zo.

Tags: