Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Teveel koolzuur tijdens bottelen  (gelezen 4068 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Gepost op: 20-06-2006 09:44 u »
Hoi,

Gister heb ik getracht 10 ltr bier te bottelen. Deze stond twee weken te lageren in een 10l mandfles in de kamer.

Nou zeg, was dat even afzien! De hevelslang zat constant vol met koolzuur waardoor het bier niet doorstroomde in mijn flesjes. Ook kreeg ik in mijn flesjes een onwijze schuimvorming (wel mooi schuim overigens  ;) ). Uiteindelijk heb ik alles in flesjes gekregen, maar vraag niet hoe.

Nu was het de afgelopen dagen wel warm. Heeft dat ertoe geleid dat het koolzuur zo enthousiast uit het bier steeg?

Het is echt zonde als het in dit stadium nog zulke tegenslagen moet doorstaan.

Wat zou ik in het vervolg kunnen doen om dit te voorkomen?

gr.

Arjan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 20-06-2006 09:56 u »
Hoi Hoi,

Ik zou de flesjes goed schuin hoeden... en misschien wat minder water in het waterslot doen zodat het koolzuurgas tijdens het lageren kan ontsnappen. Het weer heeft hier niet veel mee te maken denk ik.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 20-06-2006 10:02 u »
Schuimvorming wijst op oververzadiging. Dat kan je voorkomen door minstens een dag voor het bottelen de temperatuur van het bier te laten zakken. In kouder bier lost gas gemakkelijker op, en zal er dus minder 'graag' uit ontsnappen.

De hoeveelheid water in het waterslot heeft erg weinig invloed (enkele centimeters waterdruk is maar een zeer geringe overdruk).

Het weer kan inderdaad invloed hebben, als het op de dag van bottelen wat warmer is dan de dagen ervoor.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 20-06-2006 10:07 u »
Het helpt ook als je flesjes dezelfde temperatuur hebben als je te bottelen bier. Zijn de flessen veel warmer, dan komt er meteen behoorlijk wat koolzuur vrij waardoor je bier flink gaat schuimen.

Was je slang ook goed uit met afwasmiddel. Ik heb gemerkt dat er blijkbaar soms nog wat onzichtbare rommel in de slang zit waardoor er veel koolzuur kan vrijkomen. In mijn geval was wassen met afwasmiddel (en goed spoelen daarna) de oplossing om overmatige schuimvorming te voorkomen.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 20-06-2006 11:08 u »
De flesjes waren ook gewoon op kamertemperatuur. Het probleem zat echt in de hevelslang: daar hoopte het koolzuur zich al op, je zag de belletjes opstijgen.

Ik zal mijn slangetje ook met afwasmiddel schoonmaken.

Zou er nog iets aan te doen zijn tijdens het bottelen? Toen kwam ik er namelijk achter. Zou het geholpen hebben als ik het bier eerst in een andere mandfles zou hebben overgeheveld en daarna zou hebben gebotteld?




Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.240
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 20-06-2006 11:17 u »
Ik zal mijn slangetje ook met afwasmiddel schoonmaken.

Zou er nog iets aan te doen zijn tijdens het bottelen? Toen kwam ik er namelijk achter.

Redelijk simplel...de reeds geboden oplossing direkt uitvoeren zodra je het merkt, dus even het bottelen onderbreken, hevel uit je bier halen. En na het schoon maken wel even ontsmetten...en daarna vrolijk verder gaan met bottelen... ;)

Groeten en gezondheid
Oscar  :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 20-06-2006 12:46 u »

Zou er nog iets aan te doen zijn tijdens het bottelen? Toen kwam ik er namelijk achter. Zou het geholpen hebben als ik het bier eerst in een andere mandfles zou hebben overgeheveld en daarna zou hebben gebotteld?


Mijn tips en gewoontes slaan de plank een beetje mis geloof ik  :-X hahaha, maar ik hevel het bier altijd over naar een emmer waarin ik de bottelsuiker-oplossing meng. Van uit deze emmer vul ik de flesjes... Misschien ontsnapt er dan al wat koolzuur, hetgeen het bottelen makkelijker maakt  :-\

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 20-06-2006 13:42 u »
@casper:

is dat geen risico? Oxidatie en zo? Gebruik je dan een open emmer ( \_/ ) of een mandfles?

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 20-06-2006 16:25 u »
Ik heb nog nooit last gehad van oxidatie, het is natuurlijk wel belangrijk dat je alles voorzichtig en rustig overhevelt... Ik gebruik inderdaad een emmer van 35 liter, die ik ook gebruik voor de primaire vergisting (alleen zit er dan een deksel met waterslot op, tijdens het bottelen leg ik de deksel er half op).

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 20-06-2006 16:54 u »
Stom eigenlijk dat ik daar niet aan gedacht heb... Ik heb emmers en flessen genoeg..

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.121
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 20-06-2006 20:53 u »
Pas op met van dat geparfumeerde afwasmiddel hoor...
En van oxidatie zal je normaal gesproken tijdens het bottelen geen last hebben. Het beetje zuurstof dat oplost, wordt al snel door de gist opgepeuzeld.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 04-07-2006 09:57 u »
Precies, ik ben het met EBC eens. Ik bottel ook altijd vanuit een apart bottelvat waarbij ik de suikeroplossing op grove wijze erdoor heen roer. Zuurstof is in dit stadium geen probleem.

Offline Arjan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Ahhhh
    • GitHub
Re: Teveel koolzuur tijdens bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 04-07-2006 10:21 u »
Ik ga het zeker proberen de volgende keer. Voor zondag staat wederom een blonde op het programma (ik krijg nog steeds kraamvisite en die waarderen het erg).

gr.

Arjan

Tags: