Hobbybrouwen > Grondstoffen

De gemeten kleur van bekende commerciėle bieren

(1/6) > >>

RobinB:
Naar aanleiding van deze post:

--- Citaat van: De-Geert op 03-12-2012  21:03 u ---Palm geeft van al hun bieren analyse-waardes incl. kleur en bitterheid.
Zie hier:
http://www.palm.be/nl/rasbierOverzicht.php
--- Einde van citaat ---

En het topic over kleurberekening en kleurmeting, heb ik gepoogd om de opgegeven EBC-waarden van bekende bieren te verzamelen.
Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan "de Koninck" van wikipedia, de Flyer van Heineken (incl info over de concurrentie) en de hierboven genoemde site van Palm...

Dit is de opbrengst:

Steenbrugge wit: 6
Estaminet: 6
Heineken, pils: 7
Brand, pils: 7
Jupiler, pils: 7,5
Bavaria, pils: 7,5
Amstel, pils: 9
Dommelsch, pils: 9
Grolsch, pils: 9
Steenbrugge blond: 11
Steenbrugge tripel: 12
Geuze Boon: 15
Palm royale: 17
Palm: 21
Koninck: 30
Dobbelpalm: 31
Kriek Boon: 40
Rodenbach grand cru: 60
Steenbrugge dubbel: 60
Rodenbach: 61

Wie vult het aan?
Moet wel echt gemeten info zijn, liefst van de brouwer zelf, geen inschattingen aub.
 :biersmile:

Albertus:
In het boekwerkje "Belgische Bieren; 210 bieren getest en geproefd" worden 210 bieren besproken en daarbij worden van elk bier ook de analyse resultaten vermeld (% alc; EBC; pH; IBU; troebelheid; schijnbaar, werkelijk en oorspronkelijk extract).

In het boekje wordt de Steenbrugge Tripel vermeld met 12,5 EBC (klopt met de 12 in jouw lijst), echter de Steenbrugge Blond staat vermeld met 17 EBC (in jouw lijst 11 EBC).
De Rodenbachs staan met een hoger EBC (>80) vermeld. Steenbrugge Dubbel klopt aardig. Palm en Palm Royale precies.
Hoe kleiner een brouwerij, hoe groter de deviatie.

Het boekje kan een aardige aanvulling op jouw lijst zijn.

Bert

fwouters:
Bij de StiBON opleiding hebben we een aantal bieren mogen proeven, die door Dereck Walsh naar een laboratorium zijn gestuurd voor analyse. Daarbij zijn de volgende waarden gemeten:

•  Jopen Extra Stout
5,5 vol. % alc. / 12,5 ° Plato / 145 EBC / 45 EBU / 82,4% SVG / 0,54 gew % CO2 / 4,6 pH
•  Guinness
4,36 vol. % alc. / 10,2° Plato / 155 EBC / 35 EBU / 82,1 % SVG / ? gew % CO2 / 4,5 pH
•  Texels Dubbel
5,90 vol. % alc. / 15,4° Plato / 53 EBC / 16,6 EBU / 70% SVG / ? gew % CO2 / 4,5 pH
•  Westmalle Dubbel
7,30 vol. % alc. / 15,5° Plato / 74 EBC / 24 EBU / 87% SVG / ? gew % CO2 / 4,3 pH
•  Weihenstephan Korbinian
6,87 vol. % alc. / 18,0° Plato / 90,6 EBC / 21,2 EBU / 68,43 % SVG / 0,5 gew % CO2 / 4,7 pH
•  Rochefort 10
11,3 vol. % alc. / 23,0° Plato / 90 EBC / 27 EBU / 84,6 % SVG / 0,735 gew % CO2 / 4,3 pH
•  De Leckere Willibrord
5 vol. % alc. / 11.5 Plato / 35 EBC / 27 EBU / 83% SVG / 5 gew % CO2 / 4.4 pH
•  De Koninck
5,42 vol. % alc. / 12,1° Plato / 27 EBC / 18,7 EBU / 84% SVG / ? gew % CO2 / 4,3 pH
•  Amstel Bock
7,24 vol. % alc. / 16,5° Plato / 68 EBC / 22 EBU / 80% SVG / 0,5 gew % CO2 / 4,6 pH
•  Einbecker Ur Bock 
7,00 vol. % alc. / 16,4° Plato / 37 EBC / 43 EBU / 78 % SVG / 0,4 gew % CO2 / 4,6 pH
•  Bellevue Kriek
4,71 vol. % alc. / 12,6° Plato / 15 EBC / 11,5 EBU / 71% SVG / ? gew % CO2 / 3,7 pH
•  Leffe Blond 
6,64 vol. % alc. / 15,7° Plato / 15 EBC / 20 EBU / 79% SVG / ? gew % CO2 / 4,4 pH
•  La Trappe Tripel
8,26 vol. % alc. / 18,5° Plato / 40 EBC / 14 EBU / 81% SVG / ? gew % CO2 / 4,5 pH
•  Westmalle Tripel
9,63 vol. % alc. / 19,6° Plato / 13 EBC / 39 EBU / 88% SVG / ? gew % CO2 / 4,3 pH
•  Brigand
9,6 vol. % alc. / 18,4° Plato / 14 EBC /2 1 EBU / 95% SVG / ? gew % CO2 / 4,3 pH
•  Duvel
8,15 vol. % alc. / 16,2° Plato / 7 EBC / 30 EBU / 93% SVG / ? gew % CO2 / 4,1 pH
•  Gulpener Korenwolf
4,9 vol. % alc. / 11,6° Plato / 7,5 EBC / 14 EBU / 80% SVG / 0,57 gew. % CO2 / 4,3 pH
•  Orval
6,56 vol. % alc. / 13,1° Plato / 22 EBC / 33 EBU / 94% SVG / 1,0 gew. % CO2 / 4,0 pH
•  Meantime Londen Porter
6,95 vol. % alc. / 17,2° Plato / 92,2 EBC / 22,5 EBU / 73% SVG / ? gew. % CO2 / 4,4 pH
•  Schlenkerla Rauchbier
4,95 vol. % alc. / 13,4° Plato / 53 EBC / 33,5 EBU / 69% SVG / ? gew. % CO2 / ? pH
•  Iki
4,47 vol. % alc. / 12,6° Plato / 12 EBC / 10 EBU / 66% SVG / 0,5 gew. % CO2 / 4,4 pH

Hopelijk hebben jullie iets aan deze aanvulling.

Drents Hopbier:

--- Citaat van: fwouters op 04-12-2012  10:50 u ---Bij de StiBON opleiding hebben we een aantal bieren mogen proeven, die door Dereck Walsh naar een laboratorium zijn gestuurd voor analyse. Daarbij zijn de volgende waarden gemeten:
--- Einde van citaat ---

Enig idee van wanneer (datum) deze cijfers zijn?

Hopbier

Uyleman:

--- Citaat van: fwouters op 04-12-2012  10:50 u ---Bij de StiBON opleiding hebben we een aantal bieren mogen proeven, die door Dereck Walsh naar een laboratorium zijn gestuurd voor analyse. Daarbij zijn de volgende waarden gemeten:

Hopelijk hebben jullie iets aan deze aanvulling.

--- Einde van citaat ---

Ha, dacht al wat een bekende lijst! herkende hem al van de Stibon bieren!

Maar de lijst is wel vrij verouderd en klopt niet helemaal meer. (Dit vertelde Dereck een paar weken geleden op de stibon cursus.)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie