Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs  (gelezen 3677 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ThijsW

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
    • Coffee Break Brewing
Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Gepost op: 05-12-2012 12:57 u »
Wordt tijd dat ik me ook maar eens voorstel. Nee ik begin niet meteen met een taalgrap, gewoon met dt :)

Ruim een maand geleden begonnen met brouwen. Ondertussen ben ik drie brouwsels verder, dus hoog tijd om me maar eens voor te stellen. Ik brouw thuis in Delft. Ik gebruik in een elektrische weck-ketel van ruim 25 l (geleend van Kruimeltje, waarvoor veel dank!) en koel met een platenkoeler in combinatie met een zelfgemaakt hevelfilter. Het filter werkt fantastisch. mijn eerste en tweede brouwsels zijn mooi helder. En bij het filteren van een double IPA is ie niet verstopt.

mijn brouwsels tot nu toe:

De eerste is een Amerikaanse Brown Ale naar een recept van Sam Calagione uit het boek Homebrew Beers. Die zit nu twee weken in fles. Hij is ok, maar er mankeert ook wel wat aan. Maar voor een eerste brouwsel mag (moet?) dat ook wel :) Ik vermoed dat er bij het koelen wat veel lucht bij is gekomen (slangen zaten niet helemaal lekker vast en zogen belletjes aan), want hij smaakt ietsjes papier-achtig. Verder is'ie wat te bitter uitgevallen. Iets te nonchalant geweest met een vervangende hop voor Cluster uitzoeken en onvoldoende gelet op het alfazuurgehalte en cohumulone waarde, vermoed ik.

Het tweede brouwsel is een soort ESB, alleen dan met medium vloeibaar moutextract gemaakt ipv een lichte. Ruikt en smaakt goed en zit sinds een paar dagen in de fles. Hop: Fuggles, East Kent Goldings en Styrian Goldings.

De derde is van twee dagen geleden: een kleine proefbatch double IPA. Grotendeels met poeder moutextract en een deel uit pilsmout en caramout. Magnum en Columbus als bitterhop, Columbus en Willamette en straks Columbus, Chinook en Amarillo voor het dryhoppen.

Langzamerhand ga ik van moutextract naar volledig brouwen met zelf geschroot mout. Daarvoor gebruik ik de welbekende schijvenmolen. Voorlopig met behulp van een maischzak, kijken hoe dat bevalt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #1 Gepost op: 05-12-2012 13:10 u »
Welkom Thijs. Zo te lezen ben je al een eind op weg. Ga zo door en het komt allemaal goed.  :brouwen:
Heb je al plannen voor gecontroleerde vergisting?

Offline ThijsW

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
    • Coffee Break Brewing
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #2 Gepost op: 05-12-2012 13:47 u »
Heb je al plannen voor gecontroleerde vergisting?

Nee voorlopig nog niet. Ik hou het nu even bij vergisting rond kamertemperatuur. Mijn thermostaat hangt in de ruimte waar ik brouw en het bier vergist, dus ik kan het wat dat betreft wel redelijk goed in de hand houden (als het niet te warm weer is). Heb nog geen plannen om een koelkast om te bouwen of zoiets :)
Ben wel aan het kijken om met Arduino een aansturing te maken voor mijn ketel voor het volgen en regelen van het maischen.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #3 Gepost op: 05-12-2012 14:04 u »
Nee voorlopig nog niet. Ik hou het nu even bij vergisting rond kamertemperatuur. Mijn thermostaat hangt in de ruimte waar ik brouw en het bier vergist, dus ik kan het wat dat betreft wel redelijk goed in de hand houden (als het niet te warm weer is). Heb nog geen plannen om een koelkast om te bouwen of zoiets :)
Ben wel aan het kijken om met Arduino een aansturing te maken voor mijn ketel voor het volgen en regelen van het maischen.
Als je iets gaat regelen zou ik het vergisten regelen. Dat geeft een grote kwaliteitsverbetering tov ongecontroleerde vergisting.

Maar dat moet je zelf beslissen  :brouwen:

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #4 Gepost op: 05-12-2012 14:15 u »
Welkom Thijs!

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #5 Gepost op: 05-12-2012 14:27 u »
Nee voorlopig nog niet. Ik hou het nu even bij vergisting rond kamertemperatuur. Mijn thermostaat hangt in de ruimte waar ik brouw en het bier vergist, dus ik kan het wat dat betreft wel redelijk goed in de hand houden (als het niet te warm weer is). Heb nog geen plannen om een koelkast om te bouwen of zoiets :)
Ben wel aan het kijken om met Arduino een aansturing te maken voor mijn ketel voor het volgen en regelen van het maischen.

Welkom Thijs. Zo te lezen ben je al goed bezig.

Mocht je geautomatiseerd willen vergisten en of maischen kan je eens kijken naar Tcontrol. Je vind er meer over via de Tcontrol link in mijn onderschrift.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #6 Gepost op: 05-12-2012 15:32 u »
Of zoeken op STC-1000 op ebay, voor minder dan 20 aan de voordeur geleverd:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17829.0.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.846
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #7 Gepost op: 05-12-2012 21:02 u »
Langzamerhand ga ik van moutextract naar volledig brouwen met zelf geschroot mout. Daarvoor gebruik ik de welbekende schijvenmolen. Voorlopig met behulp van een maischzak, kijken hoe dat bevalt.

Welkom Thijs,

Waarom ga je een maischzak gebruiken als je al een hevelfilter hebt?

Offline ThijsW

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
    • Coffee Break Brewing
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #8 Gepost op: 05-12-2012 21:32 u »
Jacques> Ik maisch en kook nu in dezelfde ketel, dus dat scheelt me een keer overhevelen en weer teruggieten. Leek me handig. Komt misschien ook omdat ik tot nu toe alleen een deel (speciaal)mout gebruikt heb en dat ook in netjes heb gedaan. Wat zou het voordeel zijn om geen maischzak te gebruiken en een keer extra over te hevelen en weer terug?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.846
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #9 Gepost op: 05-12-2012 22:18 u »
Jacques> Ik maisch en kook nu in dezelfde ketel, dus dat scheelt me een keer overhevelen en weer teruggieten. Leek me handig. Komt misschien ook omdat ik tot nu toe alleen een deel (speciaal)mout gebruikt heb en dat ook in netjes heb gedaan. Wat zou het voordeel zijn om geen maischzak te gebruiken en een keer extra over te hevelen en weer terug?

Het voordeel is dat je veel heldere wort hebt. En dat is gunstig voor de helderheid van het uiteindelijke bier maar ook voor de smaak. Troebele wort bevat in verhouding meer vetten. Die vetten kunnen een zeepachtige smaak aan het bier geven en een verminderde schuimhoudbaarheid.

Om de snelheid tijdens het brouwen er in te houden zou je een elektrische dompelaar kunnen gebruiken voor het opwarmen van het opgevangen wort terwijl je aan het spoelen bent. Ook dat is nog een voordeel van een hevelfilter ten opzichte van een maischzak. Door te spoelen heb je een hoger rendement.

Offline ThijsW

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
    • Coffee Break Brewing
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #10 Gepost op: 05-12-2012 22:21 u »
Dank. Ik ga het denk ik maar gewoon uitvinden. Een keer met maischzak en een keer zonder, zodat ik zelf kan zien wat het beste bevalt. Dank voor de tip en uitleg!

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.251
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #11 Gepost op: 06-12-2012 07:28 u »
Welkom  :proost:

Offline Kruimeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: nl
    • Amelander bierbrouwerij
Re: Sinds kort ook aan het brouwen - Thijs
« Reactie #12 Gepost op: 06-12-2012 21:51 u »
Je hebt de smaak al goed te pakken met bierbrouwen. Ik ben zeer benieuwd en hoop ze binnenkort een keer te kunnen proeven.

Tags: