Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?  (gelezen 6762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Gepost op: 24-11-2012 10:17 u »
Ik las in de cursus moutbrouwen (op deze site) dat er wanneer je een éénstapsmaisch wilt doen deze op:

Zeg voor het gemak: gemiddeld 68 graden 60 min., en dan staat er tevens:

78 ºC    1 min.

Dan is het toch geen éénstapsmaisch meer??, en kun je wanneer je een geïsoleerd vat (zoals ik) heb dat halen om er kokend water bijvoegen tot je die 78 graden gehaald hebt???

Is het spoelen dan wel hetzelfde als een meerstapsmaisch?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temp.?
« Reactie #1 Gepost op: 24-11-2012 10:25 u »
Dan is het toch geen éénstapsmaisch meer??,
Dank u!

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temp.?
« Reactie #2 Gepost op: 24-11-2012 10:46 u »
Eénstapsmaisch is het gehele proces één temperatuur aanhouden, bijvoorbeeld 68 graden.
Vervolgens overhevelen naar een kookvat en eventueel spoelen met water van x graden.

Dus niet verhogen van de temperatuur, anders wordt het een meerstapsmaich (wat ook prima is) :)

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temp.?
« Reactie #3 Gepost op: 24-11-2012 10:54 u »
Eénstapsmaisch is het gehele proces één temperatuur aanhouden, bijvoorbeeld 68 graden.
Vervolgens overhevelen naar een kookvat en eventueel spoelen met water van x graden.

Dus niet verhogen van de temperatuur, anders wordt het een meerstapsmaich (wat ook prima is) :)

Maar; ...wat wordt bedoeld dan met die "78 graden" ????

Offline PP

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 277
  • Land: nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temp.?
« Reactie #4 Gepost op: 24-11-2012 11:25 u »
Maar; ...wat wordt bedoeld dan met die "78 graden" ? ???

Suikers worden (uit zetmeel) tijdens het maischen gemaakt door enzymen.
Door de temperatuur te verhogen naar 78 °C worden de enzymen (= eiwitten) onbruikbaar gemaakt en stopt de suikervorming.
Je kunt dit vergelijken met het koken van een ei. Het "wit" van een ei verandert van samenstelling door de temperatuurverhoging.
Dit gebeurt ook bij brouwenzymen; ze veranderen van vorm en werken niet meer.
Dat is wat je juist wilt bereiken.

Succes met het brouwen, groet, Paul

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #5 Gepost op: 24-11-2012 11:27 u »
OK, dan is dat duidelijk...

Bedankt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #6 Gepost op: 24-11-2012 11:32 u »
Maar; ...wat wordt bedoeld dan met die "78 graden" ????

Dat is uitmaischen. Bij deze temperatuur stopt de enzymactiviteit. Het is geen echte stap. Dat wil zeggen een temperatuur die je lang aanhoudt. Zodra je de temperatuur bereikt hebt kun je gaan filteren.

Strikt genomen is het niet een éénstapsmethode. Maar er worden geen verschillende versuikeringstemperaturen aangehouden. Vandaar dat het toch te scharen valt onder een éénstapsmethode.
Als alternatief kun de temperatuur van het beslag niet verhogen en spoelwater gebruiken van 93 tot 95 ºC. Het beslag komt dan uiteindelijk ook uit op zo'n 80 ºC. De brouwtijd verkort je dan een beetje terwijl het qua rendement niet uitmaakt. Het verhogen van de temperatuur doe je namelijk ook om een betere uitspoeling van de suikers te krijgen. 

[edit]
Ik zie dat terwijl ik mijn reactie schreef PP ook al een goede uitleg heeft gegeven.
[/edit]

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #7 Gepost op: 24-11-2012 11:35 u »
Het is de eeuwige discussie of je het uitmaischen als stap in je schema wilt meetellen. Zijn al vele discussies over geweest, zie de reactie van Geert. ;)

In principe is de 78+ rust geen omzettingsrust, daarom tellen sommigen hem niet mee en anderen wel (die-hard stappentellers). Kwestie van benadering.

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #8 Gepost op: 24-11-2012 11:50 u »
Als alternatief kun de temperatuur van het beslag niet verhogen en spoelwater gebruiken van 93 tot 95 ºC.

Dan is dit een stuk makkelijker! :D

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temp.?
« Reactie #9 Gepost op: 24-11-2012 11:51 u »
Dank u!

Nu snap ik deze reactie ook... ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #10 Gepost op: 24-11-2012 12:02 u »
Nu snap ik deze reactie ook.... ;)

Yep! :)
Dan is dit een stuk makkelijker....! :D

Klopt met voorwaarden.
Als je wilt dat je wort na het spoelen 78+ is, moet je daarvoor wel voldoende spoelen met 95 ºC water.
Is te berekenen natuurlijk, maar ik vraag me af of je daar altijd aan komt?
Daarnaast kunnen filter/spoelen variëren in duur en snelheid, terwijl opstoken naar een uitmaischtemperatuur dat minder doet.
Ook zal je ervoor moeten zorgen dat je geen kafsmaak uitloogt. (aanzuren)

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #11 Gepost op: 24-11-2012 12:07 u »
Yep! :)
Klopt met voorwaarden.
Als je wilt dat je wort na het spoelen 78+ is, moet je daarvoor wel voldoende spoelen met 95 ºC water.
Is te berekenen natuurlijk, maar ik vraag me af of je daar altijd aan komt?
Ook zal je ervoor moeten zorgen dat je geen kafsmaak uitloogt. (aanzuren)

Eigenlijk zeg je; beter dus even naar die bewuste 78 graden? En kan ik dat halen door heter water erbij te doen zodat ik die temperatuur haal?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #12 Gepost op: 24-11-2012 12:29 u »
Eea hangt af van wat je wilt bereiken.

Als je uitmaischen niet belangrijk vindt, kan je de spoelmethode gebruiken.
Niet uitmaischen geeft een verder vergistbaar wort, waarschijnlijk door de langere enzymwerking.

Als je structureel al je brouwsels wilt uitmaischen, dan lijkt me het daadwerkelijk uitmaischen betrouwbaarder of op z'n minst beter reproduceerbaar.

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #13 Gepost op: 24-11-2012 12:32 u »
Eea hangt af van wat je wilt bereiken.

Als je uitmaischen niet belangrijk vind, kan je de spoelmethode gebruiken.
Niet uitmaischen geeft een verder vergistbaar wort, waarschijnlijk door de langere enzymwerking.

Als je structureel al je brouwsels wilt uitmaischen, dan lijkt me het daadwerkelijk uitmaischen betrouwbaarder of op z'n minst beter reproduceerbaar.

Oeps, weer wat om te overpeinzen....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #14 Gepost op: 24-11-2012 13:13 u »
Yep! :)
Klopt met voorwaarden.
Als je wilt dat je wort na het spoelen 78+ is, moet je daarvoor wel voldoende spoelen met 95 ºC water.
Is te berekenen natuurlijk, maar ik vraag me af of je daar altijd aan komt?
Daarnaast kunnen filter/spoelen variëren in duur en snelheid, terwijl opstoken naar een uitmaischtemperatuur dat minder doet.
Ook zal je ervoor moeten zorgen dat je geen kafsmaak uitloogt. (aanzuren)

Met een half litertje zal het inderdaad niet lukken om het beslag op 78 ºC uit te laten komen.
Maar ook als je niet zo veel spoelwater gebruikt kun je toch een hogere temperatuur (90+) voor het spoelwater aanhouden.
Veel last van extra polyfenolen in mijn bier heb ik niet, maar ik houd de pH wel goed in de gaten.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #15 Gepost op: 24-11-2012 13:41 u »
Ik ben inderdaad van de stappentellenpolitie  :police:. Het hele idee van die 1-staps was dat de maischketel niet verwarmd kon worden. Uitmaischen is dan ook lastig.
Maar het is inderdaad geneuzel in de marge.


Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 358
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #16 Gepost op: 27-11-2012 13:29 u »
Uitmaischen zou ik gewoon al doen voor de viscositeit te verlagen van het brouwsel, dan filtert het makkelijker! Het help misschien niet veel maar toch zeker een beetje.
Ook heb ik gezien dat je tijdens het uitmaischen best niet boven de 80°C komt het kan namelijk troebelheid veroorzaken...


Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #17 Gepost op: 27-11-2012 20:45 u »
Als alternatief kun de temperatuur van het beslag niet verhogen en spoelwater gebruiken van 93 tot 95 ºC.
Is niet heel handig voor mensen met een Iwaki pomp...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #18 Gepost op: 27-11-2012 22:59 u »
Kan best hoor!
Gevaar voor weekmakers is er niet en mechanisch is mijn ervaring dat ze het probleemloos kunnen hebben. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenstapsmaisch met 2 temperaturen?
« Reactie #19 Gepost op: 27-11-2012 23:10 u »
Is niet heel handig voor mensen met een Iwaki pomp...

Ik heb een dergelijk pomp. Werkt zonder problemen. En zoals Robin opmerkt hoef je niet bang te zijn voor weekmakers.

Tags: maischen