Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Abt 12 kloon  (gelezen 12244 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Abt 12 kloon
« Gepost op: 10-12-2011 22:08 u »
Hoi. Ik zou graag een kloon willen maken van St Bernardus Abt 12.

Ik heb de zoekfunctie gebruikt maar slechts één verwijzing gevonden:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17730.msg259229.html#msg259229

Het recept dat ik daaruit heb gehaald zou er ongeveer zo uit moeten zien:
(berekeningen met ConfoMash):

Abt 12 kloon

25 liter
Kleur 56,5 EBC
Bitter 29 EBU

Maischwater 26 l
spoelwater 13 l

SG 1.103, eind SG 1.017
Geschat alcohol % voor bottelen 10,1%

54% 5,4 kg pilsner
16% 1,6 kg munich
6% 600 gr aromatic = amber 50
2,5% 250 gr ontbitterde zwarte mout
16% 1,6 kg donkere kandijsiroop
5,5% 550 gr kristalsuiker

60 gr Challenger 7% 60 min
30 gr Styrian Goldings 5% 20 min

Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

Is er misschien nog iets meer bekend? Zijn er anderen die pogingen hebben ondernomen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.482
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #1 Gepost op: 11-12-2011 09:34 u »
Ik zou er zeker een klein aandeel caramout in stoppen. De moutstort in het recept zal een moutige smaak geven. Een klein beetje zoetigheid ter aanvulling lijkt mij niet verkeerd. Ik denk aan 3 tot 5 % cara 120.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #2 Gepost op: 11-12-2011 10:50 u »
Ik zou er zeker een klein aandeel caramout in stoppen. De moutstort in het recept zal een moutige smaak geven. Een klein beetje zoetigheid ter aanvulling lijkt mij niet verkeerd. Ik denk aan 3 tot 5 % cara 120.

Wat vind je ervan als ik de Amber vervang door Cara Amber 60 of Cara Kristal 120 ?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #3 Gepost op: 11-12-2011 10:52 u »
Ik vraag me af of die 2,5% zwarte mout wel klopt. Er zit geen geroosterde smaak aan dat bier en dat ga je wel een beetje krijgen met zoveel zwarte mout. Je zou dit kunnen ondervangen door die mout eerst in koud water een nachtje te laten weken en dan eruit filteren via een koffiefilter o.i.d. Aan het eind van het koken voeg je het extract dan toe.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #4 Gepost op: 11-12-2011 11:17 u »
Is het mogelijk dat Abt 12 een paar jaar geleden een ander recept heeft gekregen?

Ik proef inderdaad ook geen geroosterde smaak maar vreemd genoeg verwacht ik die wel als ik het bier zie. Het is eerder nogal zoet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.482
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #5 Gepost op: 11-12-2011 13:34 u »
Is het mogelijk dat Abt 12 een paar jaar geleden een ander recept heeft gekregen?

Ik proef inderdaad ook geen geroosterde smaak maar vreemd genoeg verwacht ik die wel als ik het bier zie. Het is eerder nogal zoet.

Nee, de smaak is niet echt gewijzigd. Dat zoetige was voor mij aanleiding om cara 120 te adviseren.

De donkere kleur komt denk ik uit bierkeurstof. Dat gebeurt meer commercieel. Deze brouwers willen vaak wel een donkere kleur maar niet de smaak van gebrande mout in hun bier. Het laten vervallen van van de zwarte mout is darom een goed idee. Om toch de kleur te krijgen zul je op zoek moeten naar bierkleurstof. Veel van de middelen die commercieel worden gebruikt zijn voor ons niet beschikbaar.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #6 Gepost op: 11-12-2011 14:26 u »
Probeer ik het eens zo:

(berekeningen met ConfoMash):

Abt 12 kloon

25 liter
Kleur 94  EBC
Bitter 30 EBU

Maischwater 26,5 l  pH = 5,2
spoelwater 13,5 l   pH = 6-

SG 1.103, eind SG 1.017
Geschat alcohol % voor bottelen 10,1%

55%  6,25 kg  pilsmout 3
16%  1,8 kg    munchnermout 12
6%    680 gr   ambermout 50
3%    340 gr   Caramunich 123
20%  2,3 kg   kandijsiroop 'donker Amber' volgens Adrie, uit 2,3 kg suiker, geschatte kleur 300 ???  *

65 gr  Challenger 7%           60 min
40 gr  Styrian Goldings 5%  10 min

Wyeast 3787 Trappist High Gravity.

* Op deze manier wordt het ook lekker donker, ook zonder zwarte mout. De kandijsiroop volgens Adrie, in de vorm donker Amber, heb ik maar gegokt op 300 EBC. Ik geef toe dat dit een slag in de lucht was. Ik heb het zo voorlopig ingevuld in ConfoMash maar ik kan daar elk getal invullen. Ik zou overigens niet 1750 gr kandijsiroop nemen maar de kandijsiroop die ik kan maken van 1750 gr suiker.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #7 Gepost op: 11-12-2011 14:51 u »
Om toch de kleur te krijgen zul je op zoek moeten naar bierkleurstof. Veel van de middelen die commercieel worden gebruikt zijn voor ons niet beschikbaar.

Misschien is dit wat, verkrijgbaar bij Brouwmarkt karamel (natuurlijke kleurstof voor bier):



Bert

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #8 Gepost op: 11-12-2011 14:51 u »
Hier overigens het recept van de kandijsiroop zoals elders door Adrie beschreven. Misschien iets voor de Wiki?


Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #9 Gepost op: 11-12-2011 15:00 u »
Misschien is dit wat, verkrijgbaar bij Brouwmarkt karamel (natuurlijke kleurstof voor bier):



Bert

Dank je, Albertus, die kende ik al, maar ik maak liever zelf naar behoefte Kandijsiroop. Het is eigenlijk hetzelfde proces, alleen zit er nog wat water bij. Is volgens mij alleen maar handig bij het verwerken.  :degroeten:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #10 Gepost op: 11-12-2011 15:14 u »
Ik denk dat dit wat beter werkt? Als je daar heen gaat en het scherm op vol zet is het goed te lezen.

http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-4887TNEU.jpg

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.482
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #11 Gepost op: 11-12-2011 15:30 u »
Hier overigens het recept van de kandijsiroop zoals elders door Adrie beschreven. Misschien iets voor de Wiki?



Goed idee. Zelf ben ik bezig met pagina's over biertypen. Misschien dat jij iets kunt schrijven.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #12 Gepost op: 11-12-2011 15:58 u »
Misschien dat jij iets kunt schrijven.

Nee Jacques, sorry. Ik heb mezelf een dure eed gezworen om nooit meer iets bij te dragen aan welke wiki dan ook. Daarmee wil ik noch jou noch de wiki van Hobbybrouwen bekritiseren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.482
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #13 Gepost op: 11-12-2011 16:42 u »
Nee Jacques, sorry. Ik heb mezelf een dure eed gezworen om nooit meer iets bij te dragen aan welke wiki dan ook. Daarmee wil ik noch jou noch de wiki van Hobbybrouwen bekritiseren.

Jammer...

Offline Wamser

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: br
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2012 18:48 u »
Hoi. Ik zou graag een kloon willen maken van St Bernardus Abt 12.

Hi BrewFriend... :degroeten:

Have you news about the clone?

Good look!!
 :brouwen:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.261
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #15 Gepost op: 07-01-2013 20:51 u »
Ja 12345

Hoe was ie nu uiteindelijk? ( ff oud topic uit het stof halen gezien de abt12 hier op plaats 1 staat )

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #16 Gepost op: 15-01-2013 16:12 u »
Ja 12345

Hoe was ie nu uiteindelijk? ( ff oud topic uit het stof halen gezien de abt12 hier op plaats 1 staat )

Sorry, mijn notificatie deed het een tijd niet dus ik heb dit niet gezien. Nee, het was knudde.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #17 Gepost op: 15-01-2013 18:51 u »
Sorry, mijn notificatie deed het een tijd niet dus ik heb dit niet gezien. Nee, het was knudde.
Het brouwsel was niet lekker? Was het recept niet goed denk je?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Abt 12 kloon
« Reactie #18 Gepost op: 15-01-2013 19:03 u »
Het brouwsel was niet lekker? Was het recept niet goed denk je?

Nou dat weet ik niet precies. In die tijd was ik mijn installatie aan het opbouwen en elke keer dat ik brouwde, zag die er anders uit en elke keer dat ik brouwde had ik dus problemen. Dat is nu voorbij en ik denk erover om de abt 12 nog eens te proberen. Ik heb het recept wat aangepast... een echte kloon hoeft het nou ook weer niet te worden.

Tags: