Goedkoop wortfilter

Gestart door Erwin, 31-10-2012 19:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erwin

Ha Rabin ik las je topic over clarity ferm gisteren al. Ik vond ze bij mijn favo webshop voor $10 (5-pak) in de aanbieding, normale prijs ~= $15, dus hiermee wordt iedere batch $2 duurder, maarja, dat moet dan weer verstuurd worden, dus tel er $8 bij op. Een eiwitrust is gratis. En dan is er nog gelatine, dat lijkt me ook vrij goodkoop, ook nog geen ervaring mee.

Citaat van: RobinB op 08-11-2012  08:12 uOver de overige invloeden van maischschema is al heeeel veel geschreven.

Dat kan ik me voorstellen. Advies waar ik kan beginnen met lezen?

RobinB

Citaat van: Erwin op 08-11-2012  13:26 uHa Robin ik las je topic over clarity ferm gisteren al. Ik vond ze bij mijn favo webshop voor $10 (5-pak) in de aanbieding, normale prijs ~= $15, dus hiermee wordt iedere batch $2 duurder

Hoe is dat dan verpakt?
Ik heb ooit een sample van DSM gekregen via Geert, de dosering is 0,5 g/hL... Dus 0,05 g per brouwsel van 10 l.
Lijkt me sterk dat je dan $2 per brouwsel kwijt bent?

Voor het maischen en de stappen verwijs ik naar:

Maischstap/rust-functie:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14753.msg211804.html#msg211804

Tag maischen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=59

Tag maischschema:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=137


* gaat wel wat off-topic zo... ;) *

Erwin

Citaat van: RobinB op 08-11-2012  13:45 uHoe is dat dan verpakt?
Ik heb ooit een sample van DSM gekregen via Geert, de dosering is 0,5 g/hL..... Dus 0,05g per brouwsel van 10L.
Lijkt me sterk dat je dan $2 per brouwsel kwijt bent?

http://beergrains.com/store/#!/~/product/category=2201286&id=13720298
of
http://www.homebrew-supplies.ca/viartshop/product_details.php?item_id=1303
of


Blijkbaar van DSM inderdaad

RobinB

Oké, dus 5 ml per batch (5gall) dan zit daar (volgens de specs van DSM) 0,1 mL Brewers Clarex in.
Dat is dan 50x verdund? ??? :o

Goeie business voor White labs! ;D ;D ;D

Of er wordt schromelijk ge-overdoseerd...? :weetniet:

Ronald_

Leuk feitje; Als je het 1,5 jaar over datum laat worden en dan in je bier gooit, krijg je het niet helder en blijft het troebel!

RobinB

Dat lijkt me niet meer dan logisch? :)

Erwin

Citaat van: RobinB op 08-11-2012  15:03 uOké, dus 5 ml per batch (5 gall) dan zit daar (volgens de specs van DSM) 0,1 ml Brewers Clarex in.
Dat is dan 50x verdund? ??? :o
Goeie business voor White labs! ;D ;D ;D

Hmm ik ga eens even kijken of ik mijn connecties bij DSM kan benaderen voor de onverdunde versie. Dit is schandalig.

Zojuist dit artikel gelezen. Interessante materie
http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=8:maischen&catid=5:artikelen&Itemid=6

Jacques

Citaat van: Erwin op 08-11-2012  02:54 uNieuwe slang besteld, silicone is wel wat duurder inderdaad.

Iets anders, waar het in eerste instantie allemaal om te doen was, is helder bier. Vandaar de vraag over het filter. Nu probeer ik de kennis van deze twee URLs samen te brengen tot een recept:
http://www.byo.com/stories/techniques/article/indices/23-clarity/490-conquer-chill-haze
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html
 (hoofdstuk "Beslag maken en maischen")

De eerste link suggereert een protein rest in het maischschema op te nemen. In mijn brouwsoftware (hopville) kan ik dat selecteren en komt er mooi een standaard proces stap van 20 minuten op 50 °C. Maar dan wat? De tweede link zegt iets generieks over temperatuurstappen maar noemt het beoogde nut niet, en begint ook niet zo laag. Is deze 20 minuten eiwitrust een optionele stap voor het reguliere maischen, of beïnvloed deze stap de rest van het schema?
Ik heb ook een oude draad van Adrie (dacht ik) gelezen over zijn hard-water experiment waarin hij concludeerde dat aanzuren in zijn geval geen gunstig effect had (dus ik ga niet prutsen met zuur of buffers), EN dat langer dan 60 minuten maischen aan te raden is. Dus ik heb hetvolgende schema bedacht voor mijn volgende brouwsel (zie http://hopville.com/recipe/1655094 - klik op tabje "brewing proces")

Eitwitrust 20 min 50 °C
Conversie 70 min 69 °C
Mashout 15 min 75 °C

De 69 graden is omdat quote link 2 "Als je meer zoeter bier wilt brouwen met meer body dan kun je beter 68 à 69 ºC aanhouden"

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Sorry, geen basiskennis, ik probeer de eindjes aan elkaar te knopen...



Maischschema's hebben natuurlijk niets van doen met maischfilters. Voor klaringsmiddelen geldt dat in sterkere mate. Beter is het om voor een nieuw onderwerp een nieuw topic te starten.

Desondanks geef ik hier een kort antwoord.

20 minuten 50 ºC zou ik niet doen. Eerder 10 minuten 56 à 57 ºC.
En ik zou niet zo snel 70 minuten 69 ºC aanhouden. In plaats daarvan 30 minuten 67 ºC, daarna 30 minuten 69 ºC en tenslotte 20 minuten 73 à 74 ºC. 

Erwin

Vandaag voor het eerst gebrouwen met de coolbox en gefilterd met kaasdoek.
Het is een herfstbok geworden, meer daarover in mijn herfstbok topic
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21258.0.html

Maischschema was
60 graden 30 minuten
66 graden 30 minuten
70 graden 10 minuten

Rendement was 72% - is dat naar verwachting?
Filteren over de kaasdoek ging prima, totdat ik op de laatste liter kwam, en de neerslag meegeheveld werd.
De kaasdoek slipte dicht dus gestopt met hevelen.
De laatste liter in een 2 liter fles geheveld, die vergist ik er naast om het verschil in helderheid in het uiteindelijke bier te zien.



Jacques

Citaat van: Erwin op 12-11-2012  21:28 uRendement was 72% - is dat naar verwachting?
Filteren over de kaasdoek ging prima, totdat ik op de laatste liter kwam, en de neerslag meegeheveld werd.
De kaasdoek slipte dicht dus gestopt met hevelen.
De laatste liter in een 2 liter fles geheveld, die vergist ik er naast om het verschil in helderheid in het uiteindelijke bier te zien.

Een rendement van 72% is heel redelijk. Zelf zit ik met mijn javal-filter meestal zo rond de 80%.

Erwin

Citaat van: Jacques op 13-11-2012  07:37 uEen rendement van 72% is heel redelijk. Zelf zit ik met mijn javal-filter meestal zo rond de 80%.

Het verschil tussen een beginner en een expert denk ik. Denk niet dat het materiaal (javal versus coolbox) het verschil maakt, het principe is gelijk. Het zal eerder liggen aan het maischschema en de lauter methode? Ik ben beperkt tot batch-sparge. Zou die 80% eerder gehaald worden met fly-sparge? (sorry ik ken de Nederlandse termen niet)
En wellicht pH optimalisatie en watersamenstelling?


RobinB

Lauter=klaren/filteren, sparge = spoelen. :)

De grootste slag ligt in het spoelen, de omzetting is doorgaans toch volledig.

Jacques

Citaat van: Erwin op 13-11-2012  14:54 uIk ben beperkt tot batch-sparge. Zou die 80% eerder gehaald worden met fly-sparge? (sorry ik ken de Nederlandse termen niet)
En wellicht pH optimalisatie en watersamenstelling?

Ook ik voeg mijn spoelwater batch gewijs toe. Het spoelwater is bij mij wel 93 ºC. Dat zorgt voor een betere uitspoeling van de suikers. De temperatuur in de bostel komt bij mij niet boven de 80 ºC heb ik gemeten. Het gebruik van deze hoge temperatuur leidt niet tot smaakeffecten is mijn ervaring. 

Erwin

Citaat van: Jacques op 13-11-2012  20:11 uOok ik voeg mijn spoelwater batch gewijs toe. Het spoelwater is bij mij wel 93 ºC. Dat zorgt voor een betere uitspoeling van de suikers. De temperatuur in de bostel komt bij mij niet boven de 80 ºC heb ik gemeten. Het gebruik van deze hoge temperatuur leidt niet tot smaakeffecten is mijn ervaring. 

Goede tip voor de volgende keer. Voeg je ook zuur toe?

Jacques

Citaat van: Erwin op 13-11-2012  20:26 uGoede tip voor de volgende keer. Voeg je ook zuur toe?

Ja. Ik zorg er voor dat de pH van het spoelwater zo rond de 5,2 is (plus of min 0,3).

Erwin

Citaat van: Jacques op 13-11-2012  22:49 uJa. Ik zorg er voor dat de pH van het spoelwater zo rond de 5,2 is (plus of min 0,3).

Ook maar eens fosforzuur of melkzuur kopen dan. Welke is beter?

Jacques

Citaat van: Erwin op 14-11-2012  00:05 uOok maar eens fosforzuur of melkzuur kopen dan. Welke is beter?

Zowel melkzuur als fosforzuur zijn zuren die van nature voorkomen in bier.
Melkzuur is een zwakker zuur. Voor het aanzuren is dat wel handig.

John

Veel verder Off-Topic kan haast niet...

Jacques

Citaat van: John op 14-11-2012  08:52 uVeel verder Off-Topic kan haast niet...

Klopt. Door eerdere afzwaaiende berichten en de steeds verder gaande vragen is dit topic behoorlijk ver van het startbericht gekomen. De laatste berichten hebben zelfs niet meer van doen met een maischfilter. Het gaat nu meer over filteren en spoelen in zijn algemeen.
Omdat dit topic alle kanten opgaat rond filteren en spoelen is het lastig te splitsen. Eerder ingrijpen was beter geweest.

Erwin


Jacques

Citaat van: Erwin op 14-11-2012  23:03 uSorry :)

Het zij je vergeven. Er zijn ook zo veel vragen waarmee je kunt worstelen. Maar op tijd een nieuw topic aanmaken is wel handig.

Erwin

Dank je, ik zal eraan denken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.