Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: (Korrel)gistmanagement en temperatuur  (gelezen 4843 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
(Korrel)gistmanagement en temperatuur
« Gepost op: 09-11-2012 16:15 u »
Gisteren, via Braukaiser kwam ik bij Brewers Friend's blog over de updates aan hun "Pitching Rate Calculator".

Na daar een beetje me gespeeld te hebben vroeg ik me af, waarom zit daar geen temperatuur variabele in? MrMalty blijkt dat ook niet te hebben. Volgens de specificaties van b.v. US-05 is deze over een zeer breed temperatuur bereik in te zetten, vanaf 15°C. Gevoelsmatig zou ik bij en dergelijk lage temperatuur voor een Ale toch wat meer gist willen toe voegen. Terecht?

s7.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2012 16:17 u »
Dat denk ik wel. Voor bijvoorbeeld een Alt ga ik altijd halverwege de hoeveelheden voor een bovengist en een  ondergist zitten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2012 17:10 u »
Fermentis geeft een dergelijke relatie wel voor hun ondergisters en verschillende enttemperaturen.
Geen van de calculators is alles omvattend noch perfect.

Het zijn hooguit richtlijnen waarbij je altijd je verstand moet blijven gebruiken. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #3 Gepost op: 10-11-2012 00:07 u »
Citaat
Yeast is 220 days old, the viability is estimated at 0%.

 ;D ;D ;D ;D ;D

En dit is de grens :   Yeast is 143 days old, the viability is estimated at 0%.    ;D ;D ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #4 Gepost op: 10-11-2012 09:17 u »
Wat weer de beperkingen van de calculators aangeeft.
Vaak is er na een jaar nog wel iets op te kweken, sporadisch wordt ook na 2 jaar genoemd.

Die vitaliteits schatting is iets waar ik liever niks mee doe.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #5 Gepost op: 10-11-2012 16:36 u »
Wat weer de beperkingen van de calculators aangeeft.
Vaak is er na een jaar nog wel iets op te kweken, sporadisch wordt ook na 2 jaar genoemd.

Die vitaliteits schatting is iets waar ik liever niks mee doe.
Als de vitaliteit daalt, heeft dat ook effect op de kwaliteit van de gist? Stel je heb meer dan genoeg tijd om een goede starter te maken, kun je dan met gist met een zogenaamde vitaliteit van 0% nog steeds een kwalitatief goede starter maken? Of zijn de cellen daar te uitgeput/uitgemergeld voor?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #6 Gepost op: 10-11-2012 20:26 u »
Op zich is het theoretisch mogelijk om uit één gistcel een vitale starter te maken waarmee je je bier vergist.
Dus ook dat kleine aantal cellen uit een "0%" zakje is op te kweken tot een goede starter (behalve bij ècht 0% ;) ).

Er zijn erchter wel valkuilen:
- het duurt erg lang voor de starter aanslaat: risico op besmetting/infectie
- alle dode cellen lijken op aanwezige gist, dit vertroebelt (letterlijk) je schatting van de hoeveelheid gist

Om dat te omzeilen zou je de gist kunnen uitplaten en dan vanaf de kolonie klein beginnen en opschalen, zodat er steeds een goede gist/wort ratio is.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #7 Gepost op: 10-11-2012 20:35 u »
Om dat te omzeilen zou je de gist kunnen uitplaten en dan vanaf de kolonie klein beginnen en opschalen, zodat er steeds een goede gist/wort ratio is.
Hoe gaat uitplaten in zijn werk en is deze methode aan te raden?
Ik heb er al op gezocht maar geen goed resultaat gevonden

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #8 Gepost op: 10-11-2012 20:38 u »
Agarplaten gieten en daarop enten + reinstrijken.
Je hebt dus petri schaaltjes nodig, agar, een entnaald en bij voorkeur een bunsenbrander.

Verder netjes aseptisch werken, kolonies leren herkennen (romig wit) en je kan los! :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #9 Gepost op: 10-11-2012 20:47 u »
Ik heb er al op gezocht maar geen goed resultaat gevonden

Eureka Brewing Blog: Agar Plates helpt je misschien verder.

s7.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #10 Gepost op: 10-11-2012 20:56 u »
Eureka Brewing Blog: Agar Plates helpt je misschien verder.

s7.
Oke... wow. Zijn er echt mensen hier ndie op deze manier banken aanleggen? Ziet er wel profi uit allemaal.
Wellicht een idee voor later.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #11 Gepost op: 10-11-2012 21:00 u »
Ja, globaal wel, alleen vries ik mijn gisten in ipv op agar bewaren. Makkelijker omdat het minder bewerkelijk is.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.496
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: (korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #12 Gepost op: 10-11-2012 21:15 u »
in de serie posts door Eureka worden vier verschillende methoden (kopje Yeast banking) beschreven, waaronder invriezen.

s7.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: (Korrel)gistmanagement en temperatuur
« Reactie #13 Gepost op: 11-11-2012 14:57 u »
Hier op het forum is er ook al veel over invriezen geschreven:
Tags:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=571
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags;tagid=12

(Recente) topics:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,19787.0.html
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20485.0.html

Het komt er uiteindelijk op neer dat je een eindconcentratie van 10-20% glycerol in je invriesmedium wilt hebben. Das het belangrijkste, de rest is niet significant.

Tags: