Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK & biertypen  (gelezen 3198 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 684
  • Land: nl
ONK & biertypen
« Gepost op: 09-11-2012 00:43 u »
Omdat het me leerzaam lijkt om mee te doen aan het ONK van 2013 kijk ik naar de omschrijving van biertypen: http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen#biertypen_omschrijvingen
Dit is de indeling die voor het ONK gebruikt wordt toch?

Werkt het zo dat je een bier instuurt en daarbij aangeeft welk biertype het is?

Nu zie ik dat biertype Blond in klasse C staat terwijl ik vaak een blond brouw met start SG 1058 wat neerkomt op 5,8% vol.alc. Met dit bier kan ik niet meedoen in klasse A?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.741
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK & biertypen
« Reactie #1 Gepost op: 09-11-2012 01:09 u »
Nu zie ik dat biertype Blond in klasse C staat terwijl ik vaak een blond brouw met start SG 1058 wat neerkomt op 5,8% vol.alc. Met dit bier kan ik niet meedoen in klasse A?

Gewoon inzenden in Klasse C. De keurmeester proeft echt dat er net geen 6% alc in zit... ;) en zo strak zijn die grenzen niet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK & biertypen
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2012 07:39 u »
Nu zie ik dat biertype Blond in klasse C staat terwijl ik vaak een blond brouw met start SG 1058 wat neerkomt op 5,8% vol.alc. Met dit bier kan ik niet meedoen in klasse A?

Een begin SG van 1058 geeft vaak meer dan 6% vol. Stel dat je een eind SG hebt van 1012. De vergistingsgraad is dan 79,3%, hetgeen niet ongebruikelijk is. Het bier heeft dan 6,5% vol. alc. En dat is weer een heel gebruikelijk alcoholgehalte voor een blond. Zoals Oscar ook al schrijft gewoon inzenden in klasse C.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: ONK & biertypen
« Reactie #3 Gepost op: 09-11-2012 09:08 u »
Omdat het me leerzaam lijkt om mee te doen aan het ONK van 2013 kijk ik naar de omschrijving van biertypen: http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=biertypen:biertypen_omschrijvingen#biertypen_omschrijvingen
Dit is de indeling die voor het ONK gebruikt wordt toch?

Werkt het zo dat je een bier instuurt en daarbij aangeeft welk biertype het is?

Nu zie ik dat biertype Blond in klasse C staat terwijl ik vaak een blond brouw met start SG 1058 wat neerkomt op 5,8% vol.alc. Met dit bier kan ik niet meedoen in klasse A?

De biertypentypenindeling kan je vinden op de BKG-site en de LABO-site (maar die laatste doet het nu even niet zie ik  :( )

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK & biertypen
« Reactie #4 Gepost op: 09-11-2012 09:20 u »
De labo-site was gisteren ook al down... :(

Een klasse A blond is/was al jaren een wens van meerderen op dit forum en er zijn commerciŽle voorbeelden. Hier zijn al vele discussie over geweest, maar het BKG/LABO wil er gewoon niet aan (= persoonlijke voorkeur BKG/LABO)
Waarom deze dan ook niet ingevoerd wordt, maar de obscure, niet verkrijgbare "bittere blond" wel blijft mij altijd nog een raadsel.
Voor mij is het geen issue meer, omdat ik toch niet meer instuur. :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 684
  • Land: nl
Re: ONK & biertypen
« Reactie #5 Gepost op: 09-11-2012 11:41 u »
Dank voor alle reacties!

Gewoon inzenden in Klasse C. De keurmeester proeft echt dat er net geen 6% alc in zit... ;) en zo strak zijn die grenzen niet.
OK goed om te horen.

Een begin SG van 1058 geeft vaak meer dan 6% vol. Stel dat je een eind SG hebt van 1012. De vergistingsgraad is dan 79,3%, hetgeen niet ongebruikelijk is. Het bier heeft dan 6,5% vol. alc.
Met de S-33 komen we bij dit bier meestal op een eind SG van 1018-1020. Met bottelsuiker erbij komt ie dan volgens onze berekeningen tussen de 5,5 en 5,8%.

De biertypentypenindeling kan je vinden op de BKG-site en de LABO-site (maar die laatste doet het nu even niet zie ik  :( )
Is daar de indeling anders dan de indeling/omschrijving van de wiki?

Een klasse A blond is/was al jaren een wens van meerderen op dit forum en er zijn commerciŽle voorbeelden. Hier zijn al vele discussie over geweest, maar het BKG/LABO wil er gewoon niet aan (= persoonlijke voorkeur BKG/LABO)
Waarom deze dan ook niet ingevoerd wordt, maar de obscure, niet verkrijgbare "bittere blond" wel blijft mij altijd nog een raadsel.
Voor mij is het geen issue meer, omdat ik toch niet meer instuur. :)
Ja het verbaast mij ook dat er geen klasse A blond is. Ook omdat er in klasse C al de sterke blond is. Maar goed, ik kom net kijken dus ga me er niet mee bemoeien  :)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: ONK & biertypen
« Reactie #6 Gepost op: 09-11-2012 12:51 u »
Is daar de indeling anders dan de indeling/omschrijving van de wiki?

Dat zou kunnen. Dat ligt er maar aan in hoeverre de Wiki gelijkloopt met de laatste aanpassingen bij het BKG en het LABO.
Bij wedstrijden is de LABO-indeling leidend. Maar op dit moment loopt de Wiki niet achter, dacht ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.470
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK & biertypen
« Reactie #7 Gepost op: 10-11-2012 22:53 u »
Met de S-33 komen we bij dit bier meestal op een eind SG van 1018-1020. Met bottelsuiker erbij komt ie dan volgens onze berekeningen tussen de 5,5 en 5,8%.

Dan heb je een vergistingsgraad die onder het gemiddelde van deze gist zit.
Met de gebruikelijke vergistingsgraad van de S-33 (72%) en bottelsuiker kom ik uit op 6%.
Meestal gebruik je wat suiker bij een dubbel en heb je een grotere vergistingsgraad. 6,5% is dan ook goed haalbaar.

Tags: