Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jodium  (gelezen 8043 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Jodium
« Gepost op: 05-11-2012 09:41 u »
Kan iemand me vertellen hoe/waar ik aan jodiumtinctuur (als reagens voor zetmeel)  2% kan komen; mijn apotheek zegt het niet (meer) zelf te maken...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.623
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Jodium
« Reactie #1 Gepost op: 05-11-2012 10:06 u »
Gewoon bij Brouwland, bestelnr 059.010.9

Bert

Offline fwouters

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Opener over bier
    • Opener bier

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
Re: Jodium
« Reactie #3 Gepost op: 05-11-2012 11:47 u »
Ik gebruik gewoon een flesje betadine jodium van het Kruidvat. Werkt ook uitstekend.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Jodium
« Reactie #4 Gepost op: 05-11-2012 12:32 u »
Wat een dure jongens.. EUR 175 per liter.. Het lef!

Deze is beter, kun je meteen een poosje vooruit. (of delen natuurlijk, idee voor een gezamenlijke inkoop?)

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Jodium
« Reactie #5 Gepost op: 05-11-2012 12:53 u »
Waarom per se een percentage van 2% ?

Betadine voldoet niet voldoende?

Mijn laatste 20 brouwsels heb ik overigens helemaal geen jodiumproef meer gedaan...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jodium
« Reactie #6 Gepost op: 05-11-2012 13:39 u »
Mijn laatste 20 brouwsel heb ik overigens helemaal geen jodiumproef meer gedaan...

Nee daar hebben we toch een refractometer voor tegenwoordig... ;)

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Jodium
« Reactie #7 Gepost op: 05-11-2012 16:08 u »
Nee daar hebben we toch een refractometer voor tegenwoordig... ;)
Met een refractometer kun je toch geen zetmeel "zien"?

Betadine heb ik ook in huis; die is van zichzelf zo donker dat ik de verkleuring naar blauw niet kan zien. Maar dank voor tips; ik heb enkele apotheken gevraagd; die hadden het niet (leek mij niet zo'n heel moeilijke vraag), helemaal niet gedacht aan Brouwzaken...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jodium
« Reactie #8 Gepost op: 05-11-2012 16:30 u »
Met een refractometer kun je toch geen zetmeel "zien"?

Dat klopt. Maar je kunt wel regelmatig een monster bekijken. Bijvoorbeeld na een uur maischen elke 5 minuten. Als het aantal graden brix constant blijft, is alle zetmeel omgezet.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Jodium
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2012 16:39 u »
Ben ik niet helemaal mee eens: kan toch ook iets anders zijn waardoor Brix waarde niet toeneemt. Kan goed zijn dat zetmeel in korrel blijft. Er zal in dat geval ook geen zetmeel omgezet worden. En jodium zal dat dan laten zien.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 270
  • Land: nl
Re: Jodium
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2012 16:46 u »
Met een refractometer kun je toch geen zetmeel "zien"?

Betadine heb ik ook in huis; die is van zichzelf zo donker dat ik de verkleuring naar blauw niet kan zien. Maar dank voor tips; ik heb enkele apotheken gevraagd; die hadden het niet (leek mij niet zo'n heel moeileijke vraag), helemaal niet gedacht aan Brouwzaken...

Ik doe met een lepeltje wat wort met bostel op een wit schoteltje en daar doe ik een druppel betadine bij. De verkleuring is dan heel duidelijk te zien. Probeer maar eens net na het inmaischen en aan het eind van het maischen dan zie je duidelijk het verschil.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jodium
« Reactie #11 Gepost op: 05-11-2012 16:48 u »
Ben ik niet helemaal mee eens:kan toch ook iets anders zijn waardoor brix waarde niet toeneemt. Kan goed zijn dat zetmeel in korrel blijft. Er zal in dat geval ook geen zetmeel omgezet worden. En jodium zal dat dan laten zien.

Als dat zetmeel niet omgezet kan worden heb je ook niks aan de zetmeeltest. Je weet dan dat er nog wat zit, maar wat doe je dan met die info?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jodium
« Reactie #12 Gepost op: 05-11-2012 17:12 u »
Dat klopt. Maar je kunt wel regelmatig een monster bekijken. Bijvoorbeeld na een uur maischen elke 5 minuten. Als het aantal graden brix constant blijft, is alle zetmeel omgezet.

Eigenlijk is het veel simpeler. Vandaag heb ik 25 liter bier gebrouwen met gewenst SG 1075. 25 maischwater gebruikt . Dus dan weet je dat je einde maischen boven die 1075 (19 brix) moet zitten, dus zo rond de 20 brix. Als je dat behaalt heb weet je dat zo'n beetje alles is omgezet. En bij een bepaalde maischdikte kun je berekenen (redelijk goed inschatten) wat je maximale brix waade van je maisch is.  :brouwen: 

En uiteindelijk weet je ook wel dat bij een bepaald schema je zetmeel is omgezet  aan het einde.

Zo'n zetmeel test kan alleen handig zijn als je tijd wilt winnen en dus na 5 min op 72░C al weet dat je klaar bent met maischen en kunt doorstoken  :)  :brouwen:

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Jodium
« Reactie #13 Gepost op: 05-11-2012 17:20 u »
@Adrie: mijn sproeikop van mijn herms werkt nog niet optimaal, laatst bleek dat na normale ma´schschema alle zetmeel nog niet was omgezet. Flink roeren (en 30 min geduld) heeft toen voor een keer geholpen. Was voor een keer toch een oplossing dus.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Jodium
« Reactie #14 Gepost op: 05-11-2012 21:32 u »
Maar dat zie je zoals gezegd ook aan het SG.
Als er een substantieel deel niet is omgezet, merk je dat aan een lager SG (of brix) dan verwacht.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.143
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Jodium
« Reactie #15 Gepost op: 06-11-2012 13:24 u »
@Adrie: mijn sproeikop van mijn herms werkt nog niet optimaal, laatst bleek dat na normale ma´schschema alle zetmeel nog niet was omgezet. Flink roeren (en 30 min geduld) heeft toen voor een keer geholpen. Was voor een keer toch een oplossing dus.

Ik heb eens een dubbelbok gebrouwen waar ik ook steeds maar verkleuring bleef houden bij de zetmeelproef.
Ik heb geloof ik wel 8 of 9 keer de proef gedaan en na de 10e keer de zetmeel maar voor lief genomen.
Waarom het zetmeel niet meer werd omgezet is tot op heden voor mij nog steeds een raadsel.

Het bier haalde overigens de 4e prijs tijdens het BONK op het OBBK.
Het recept gebruik ik nog steeds en geen last meer gehad van het niet meer omzetten van zetmeel.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.192
  • Land: nl
Re: Jodium
« Reactie #16 Gepost op: 06-11-2012 15:54 u »
Eigenlijk is het veel simpeler. Vandaag heb ik 25 liter bier gebrouwen met gewenst SG 1075. 25 maischwater gebruikt . Dus dan weet je dat je einde maischen boven die 1075 (19 brix) moet zitten, dus zo rond de 20 brix. Als je dat behaalt heb weet je dat zo'n beetje alles is omgezet. En bij een bepaalde maischdikte kun je berekenen (redelijk goed inschatten) wat je maximale brix waarde van je maisch is.

En uiteindelijk weet je ook wel dat bij een bepaald schema je zetmeel is omgezet  aan het einde.

Als je zo professioneel ook werkt...

Hopbier

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Jodium
« Reactie #17 Gepost op: 06-11-2012 16:47 u »
Ja, wat dan?

Als je te kort zou maischen wordt je bier niet slechter..

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.192
  • Land: nl
Re: Jodium
« Reactie #18 Gepost op: 06-11-2012 17:24 u »
Ja, wat dan?

Als je te kort zou maischen wordt je bier niet slechter..

Als je met 'zo rond de' en 'zo'n beetje' en 'redelijk goed'  werkt, werk je niet professioneel. En je bier wordt misschien niet slechter, maar waarschijnlijk wel anders dan je bedoelde.

Hopbier

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.780
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Jodium
« Reactie #19 Gepost op: 06-11-2012 21:45 u »
En je bier wordt misschien niet slechter, maar waarschijnlijk wel anders dan je bedoelde.

Nee hoor, komt over het algemeen heel goed uit... :) Zetmeelproef doe ik alleen nog als ik bij een brouwerij brouw waar tijd een serieuze factor is... :)

Tags: maischen