Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: "Aanzetten" met eikenbast?  (gelezen 2418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
"Aanzetten" met eikenbast?
« Gepost op: 03-11-2012 19:12 u »
Ik was wat aan het googelen naar Germanen en bier en kwam dit werkstuk tegen:

http://www.scholieren.com/werkstuk/849

Het regeltje van de eikenbast sprak me aan. Iemand enig idee hoe dit het bier zou kunnen conserveren en of het veilig is om te gebruiken?
Niet dat ik plannen heb om het te gaan gebruiken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: "aanzetten" met eikenbast???
« Reactie #1 Gepost op: 03-11-2012 19:25 u »
En blijkbaar werd het daar ook donker van.

http://cas.haayman.nl/index.php?section=55&SESSID=5a175777e7f3d9b0643c5f47ec96e842

En deze dan:

http://www.annabee.net/his028.html
Om troebel Bier weder helder te maken

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: "aanzetten" met eikenbast???
« Reactie #2 Gepost op: 03-11-2012 19:30 u »
Hahaha, allemaal duidelijk gekopieerd van elkaar... werkstukken van tegenwoordig. :neenee:
Ook een grappige spelfout: werksuk ;D

Eikenbast ken ik niks van, ik weet wel dat de voorloper van aspirine uit wilgenbast kwam.
In het algemeen zal het tannines bevatten, mogelijk dat die bescherming geven?

Ik zou sowieso adviseren wat degelijkere bronnen te raadplegen!

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: "aanzetten" met eikenbast???
« Reactie #3 Gepost op: 03-11-2012 19:53 u »
Ja ik zou ook niet direct naar het bos gaan om materiaal te "scoren" :-)

De Germanen waren wel de eersten, die de tussenstap van het broodbakken oversloegen en ontdekten dat uit ontkiemde en gedroogde graankorrels (meestal gerst) ook bier gebrouwen kon worden.

uit
http://home.scarlet.be/pedroalco/Grondbeginselen/Geschiedenis/geschiedenis.html

is ook wel een leuk weetje.

Hier wederom die eikenbast.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: "aanzetten" met eikenbast???
« Reactie #4 Gepost op: 03-11-2012 21:14 u »
Wat ook veel gebruikt werd is het kauwen op graan en dit in een vat spugen.
De enzymen in speeksel en de ingebouwde starter van mondmicroorganismen, zorgt voor de omzetting in suikers en daaropvolgende vergisting.
Sommige stammen doen dit nog steeds!

Het is wel de simpelste manier, je hoeft immers niet eens te mouten noch broodbakken. :)

Tags: