Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SMG  (gelezen 26099 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
SMG
« Gepost op: 03-02-2005 22:10 u »
SMG,

SuperMarkt Gruit.

Hop is lekker, maar kent ook vreselijke nadelen.
Het barst van de vrouwlijke hormonen, of opwekkers daarvan.

Gruitbier is de oplossing !
Maar velen van ons komen uit de stad !
Wat is gruit !
OK, Gagel was het belangrijkste bestanddeel van gruit (Kruidenmengsel).
Ook niet zo goed voor de hersenen.
Zelf plukken is niet de oplossing voor ons stadsmensen.
De meeste bier-leveranciers hebben het ook niet.

Vandaar deze uitdaging : Gruit uit de supermarkt !

Engelse marmelade : Zo bitter als gal.
Koreander: Ook bacterie dodend, net als rosemarijn.
Thijm: heerlijk zoet.

OK, colega's

Schieten maar ! ( Supermarket only )

Groetjes,

Hoppie



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: SMGB
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2005 07:25 u »
Ik moest even 3 x lezen om te volgen waar je het hier nu over hebt, maar als ik het goed begrijp, heb je het over supermarkt-alternatieven voor gruit. Vandaar dat ik het verplaats naar 'Grondstoffen'. Als we een recept gaan bespreken, zwieren we het wel weer terug.

Misschien doe je er goed aan om, als je een nieuw topic plaatst, erop te letten dat het een beetje duidelijker is voor de argeloze lezer. Ik denk dat dat de reden is voor de 2 sterretjes die iemand (iemanden?) eraan toekende. En eigenlijk valt dit onderwerp niet zo ver buiten een recent eerder onderwerp.

Na verplaatsing dan maar gelijk commentaar.

Marmelade is sinaasappel met suiker, dus dat is geen probleem in bier. Zelfde effect als sinaasappelschil. Ik denk wel, dat voordat je er bitterheid van in je bier krijgt, je er vooral veel zoete sinaasappelgeur aan overhoudt. Misschien niet je bedoeling.

Koreander(blad?): Mja, waarom niet. Bedoel je nu de zaadjes of het kruid?

Thijm... Daar moet je denk ik mee oppassen. Ik denk dat dat heel snel een nare medicinale smaak geeft.

In de supermarkt kan je natuurlijk ook specerijen vinden. Wat dacht je van: Kaneel, drop, peper, nootmuskaat, laurier(dat is dan weer een kruid), gember, kardemom natuurlijk, koreanderzaad, komijn, en dan nog thee, magere cacao, buisman koffiekaramel, en ga zo maar door.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMGB
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2005 09:25 u »
Hoi Edgar,

Het had eigenlijk een recept van een gruitbier moeten worden op een later stadium.
Maar in 2 delen splitsen kan natuurlijk ook.
De andere topic gaat over ingredienten naast hop.
Dit is een onderzoekje of er hop-alternatieven zijn in de supermarkt.
Ik vond het eigenlijk een stomme vraag achteraf gezien, maar nu noem je dingen op waar ik zelf niet aan gedacht heb.

Is grapefruit schilletjes ook geschikt?

Nog meer suggesties?

Groetjes,

Hoppie

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: SMG
« Reactie #3 Gepost op: 04-02-2005 09:31 u »
Witloofharten voor de bitterheid?

Ik ben niet zo dol op citrusschil van supermarktfruit, tenzij biologisch. Allemaal behandeld met fungiciden, kleurstof, antibacteriŽle middelen etc.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #4 Gepost op: 04-02-2005 09:34 u »
Hey, Slim.

Witlof harten. Daar zou ik nooit aan gedacht hebben.

Nu begint het wat te worden.

Groetjes,

Hoppie

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #5 Gepost op: 04-02-2005 11:17 u »
Ik heb toevallig wat verstand van estrogenen. De bekendste werkingen van estrogenen zijn minder zin in sex en borstvorming. Komt dus ook bij mannen voor als ze teveel estrogenen hebben (mannen hebben namelijk ook estrogenen, net als vrouwen androgenen, bv testosteron).
Wat ik wil zeggen: ik geloof niet veel in de estrogene werking van hop. Het is mooi dat de hopvelden van Poperingen kunnen blijven bestaan omdat een of andere professor een middel tegen overgangsklachten op basis van hopextract (geisomeriseerd?) heeft ontwikkeld. Maar het zou best eens een kwestie van concentratie kunnen zijn, en zoveel hop zit er nu ook weer niet in bier (vergeleken met het pilletje dan, vermoed ik).
Ik heb namelijk geen last van de bijwerkingen, en ik drink nogal wat (hoppig) bier.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #6 Gepost op: 04-02-2005 12:31 u »
Hop is inderdaad pas vrij recent (als je het ziet in gehele biergeschiedenis dan)  een belangrijk onderdeel van bier geworden. Zo belangrijk dat het absoluut deel uitmaakt van de bierbeleving.
Jopen brouwt zijn Koyt met ggel en ik houd erg van dit bier.

Maar al je eens kijkt wat er vroeger aan kruiden ingingen, dan staan daar planten bij die mij blij maken dat het "onschuldige" hop tegenwordig gebruikt word, want esommige zijn ronduit giftig.

Leuk initiatief Hoppie, Ik ben er ook wel eens op zoek naar geweest, hopvervanger, maar keek toen vooral naar de oude kruiden, dit is natuurlijk veel zinvoller.
Grapefruitschil (bitter)  witlofharten biter) mooi hoor, koriander en beetje kaneel (en misschien zelfs Laos) voor aroma's en er moet een mooi bier inzitten, maar geeft die witlof niet veel ongewenste smaakstof af?

:degroeten:

Wim 

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: SMG
« Reactie #7 Gepost op: 04-02-2005 16:09 u »
O God... Hoppie gaat weer experimenteren  :D

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: SMG
« Reactie #8 Gepost op: 04-02-2005 17:18 u »
Hoppie,

Als je echt op zoek gaat naar een alternatief voor hop, dan denk ik niet dat je dat in de supermarkt zult vinden. Koriander werkt inderdaad ook aseptisch (infectiewerend) maar lang niet zo sterk als hop althans, ervanuitgaande dat je een drinkbaar bier als resultaat wilt.

Maar goed, ik zal je er zeker niet van weerhouden om te experimenteren, je bent in elk geval niet bezig het wiel voor de 2e keer uit te vinden. Als jij witlofscheuten in je bier wilt, ga je gang en houd ons op de hoogte!

:degroeten:

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2005 18:58 u »
Tja, Witlofscheuten zullen wel een groentesmaak hebben ( Gek he Hoppie ?† :laugh: ).
Maar ik geloof wel heilig in grapefruit-schillen ( Goed schoongemaakt ).

Hierbij de site van de belangrijkste gruit-leverancier:

http://www.silvo.nl/default.asp

Wauw ! Dat moet wel lukken denk ik. :dansen:

Koreander† † † † (aseptisch)
Salie
Anijs
Kardemom
Kruitnagel
Zoethout
Rozemarijn† † † (aseptisch)
Tijm
Venkel
Foelie
Dragon
Citroengras
Gemberwortel
Jeneverbessen
Kaneel
Karwijzaad
Kervel
Komijn
Kruizemunt.

Bovengenoemde kruiden zijn geschikt als aroma.

Witlofhart
Sinaasappelschil
Grappefruitschil

Voor de bitterheid.

Mmm, ik zou niets meer weten.† :-\

Nog suggesties?† ???

Nu nog een recept maken, en volgende week aan de slag.† 8)

Lang leve het gruitbier !  :brouwen:

Groetjes,

Hoppie





Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #10 Gepost op: 04-02-2005 19:19 u »
Even  kijkend bij Silvo:

Wat is Saffraan :
Saffraan is de gedroogde stempels van de saffraankrokus. De beste saffraan komt uit Valencia (Spanje) en wordt met de hand geplukt, vlak nadat de bloemen zijn opengegaan. Saffraan heeft een pittige, iets zoete maar ook wat bittere smaak en een karakteristieke aromatische geur.

Super hoor, ga zo door.

Als je bepaalde groente theeŽn langer laat trekken wordt het ook bitter. Ik denk dan aan jasmijn en de standaard groene thee (niet de zakjes maar gewoon gedroogd in een 00gr zakje te halen bij de natuurwinkel.
Ik weet echter niet of dit niet looistoffen zijn die je niet wel hebben, of misschien weer wel voor het neerslaan der eiwitten.

:degroeten:

Wim


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #11 Gepost op: 04-02-2005 19:28 u »
Hoi Wim,

Groene thee zit meen ik geen looizuur in. Dat in tegenstelling tot gewone thee.
Maar voor eiwitten uitvlokken heb ik ook nog iers mos. Geen probleem.

Ah...... Dus Safraan kan ook als bittergruit fungeren.

We komen er wel.† ;)

Zo nu even uitloggen, want mijn 3e bachje gaat de lagerfles in.

Groetjes,

Hoppie


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: SMG
« Reactie #12 Gepost op: 04-02-2005 20:18 u »
Hoppie,

Uit bieren zelf brouwen Jac. Lambregts:

"Gruit is meer dan waarschijnlijk bedoeld als een verzamelnaam voor allerhande kruiden die voor het brouwen van bier in aanmerking kwamen (.........) Meer dan waarschijnlijk waren dat de volgende kruiden: lavendel, kaneel, alsem, salie, jeneverbes, nagelbolletjes, koriander, laurierzaadjes en -blaadjes en andere(....) Gagel was er stellig altijd bij."


Deze werden dus als kruidenmengsel voor aroma gebruikt. Nadeel van het gebruik van kruiden is dat ze de ene keer sterker of anders van smaak zijn dan een andere keer. En je krijgt er niet als bij hop een alfazuurpercentage o.i.d. bijgeleverd. Zelfs bij gewone zwarte peper zit er vaak een wereld van verschil in de hoeveelheid die je dient te gebruiken om hetzelfde smaakeffect te bereiken.

Waarom ben je eigenlijk op zoek naar een goedje met bitterende eigenschappen? Bier is pas bitter geworden nadat men de conserverende werking van de hop had ontdekt.
Let wel dat iets wat normaal gesproken een bittere smaak heeft, wellicht niet de bitterende eigenschappen bezit zoals jij ze graag wilt hebben.  Safraan is overigens peperduur, en wordt dan ook in kleine hoeveelheden gebruikt.

:degroeten:

Johannes

ps Volgens mij gebruikt Jopen in hun Koyt enkel gagel en geen andere kruiden.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #13 Gepost op: 04-02-2005 21:33 u »
Hoi Johannes,

Gruitbier is wel een beetje bitter.
Ach, het is ook een beetje de lol van het experimenteren natuurlijk.
misschien brouw ik wel per ongeluk een topper :brouwen:

Groetjes,

Hoppie

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #14 Gepost op: 04-02-2005 22:03 u »
Lavendel lijkt me ook een heel mooie toevoeging.

De prijs van safraan is inderdaad een struikelblok, maar ik denk dat je gewoon een mengsel gaat maken met veel van de kruiden. Je zou het eigenlijk beter op een markt kunnen proberen te scoren (wij halen onze kruiden vaak bij de Albert Cuyp markt, de Peperbol) dan bij een groot gru(i)tter :l)
eet je wat die looizuur betreft heb je inderdaad gelijk, dat is zwarte thee.

Knal er nog wat gingseng bij en je krijgt een biertje waar je rijvaardigheid van toeneemt ;)

:degroeten:

Wim

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMG
« Reactie #15 Gepost op: 04-02-2005 23:04 u »
Waarom ben je eigenlijk op zoek naar een goedje met bitterende eigenschappen? Bier is pas bitter geworden nadat men de conserverende werking van de hop had ontdekt.

Hoi Johannes,

De kruiden die in gruitbier gebruikt werden hadden wel degelijk voor het merendeel een bittere smaak. Sommige van deze kruiden waren zeer bitter maar ook giftig. Door plaatselijke overheden is diverse keren een verbod afgekondigd ten aanzien van het gebruik van bepaalde kruiden.

Over het gebruik van gruit staan heel aardige wetenswaardigheden in het boek van G. Doorman, 'De Middeleeuwse Brouwerij en de Gruit', Martinus Nijhoff, 's-Gravenhage, 1955.
Ook het boek van A. Hallema en ir. J.A. Emmens, 'Het bier en zijn brouwers, De geschiedenis van onze oudste volksdrank', J.H. de Bussy, Amsterdam, 1968 , kan ik van harte aanbevelen.
Bedoelde boeken kun je lenen via de openbare bibiotheken (moet wel aangevraagd worden bij een andere bibiotheek).

Verder verwijs ik naar dit artikel.

 :degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: SMG
« Reactie #16 Gepost op: 05-02-2005 10:55 u »
Hoi Jacques,

Ik dacht dat ik alle artikelen inmiddels al had gelezen maar nee dus. Interessant artikel! Ik ben er altijd vanuit gegaan dat kruiden enkel aroma gaven, nou hoeft Hoppie in elk geval geen witlof toe te voegen om een bittertje te krijgen :laugh:

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #17 Gepost op: 06-02-2005 13:30 u »
Hoi, brouwvrienden,

Ik mis eigenlijk alleen nog grapefruit (Schillen) , in het artikel.

Is dat bewust of ?† :weetniet:

Groetjes,

Hoppie die net bijkomt van een buikgriep.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMG
« Reactie #18 Gepost op: 06-02-2005 13:50 u »
Hoi Hoppie,

Het simpele antwoord hierop is dat het (tot nu toe) niet gebruikelijk is grapefruitschillen te gebruiken bij het brouwen van bier. Waarom dat is weer ik zo niet. Misschien het oliegehalte of smaakstoffen die niet gewenst zijn of gewoon omdat grapefruit een vrij nieuwe citrussoort is (zie hier).
Daarnaast ben ik niet zo'n liefhebber van grapefruit en heb ik er ook daarom niet aan gedacht daar ooit mee te experimenteren. Sommige dingen zijn zeer triviaal.

Probeer en leer is mijn advies.

 :degroeten: Jacques

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #19 Gepost op: 06-02-2005 14:04 u »
Hoi Jacques,

Proberen dus.
Ik ga binnenkort wel even een proefbrouwseltje maken met moutextract.

Bedankt voor de link !

Groetjes,

Hoppie

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: SMG
« Reactie #20 Gepost op: 14-02-2005 22:39 u »
Hoppie,

T.a.v. je eerste topic.
IK denk niet dat het gebruik van gruit onze vrouwelijke eigenschappen kan onderdrukken.

We roeren altijd nog in pannen en potten,
we creeeren zoetigheden en zijn ontzettende lekkerbekken
we ontwikkelen buikjes en soms zelfs borstjes
en zijn altijd weer trots op ons geworpen teerling.
...
 
;D
Gio


of om in jou termen te spreken, bier is net als een vrouw...

 



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #21 Gepost op: 15-02-2005 18:02 u »
Daar is geen spelt tussen te krijgen Gio  :proost2:

Groetjes,

Hoppie

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #22 Gepost op: 16-02-2005 08:53 u »
Hoi Jacques,

Ik heb gisteren grapefruitschillen gekookt in water.
Heel lekker en bitter, maar een ander soort bitterheid.
Pas bij de afdronk wordt het bitter.
Net als London Bitter Tonic.
Het is bij de eerste slok zoet, en pas wanneer je het doorslikt bitter.
En het blijft heel lang in de mond hangen.
Hopbitterheid proef je sneller.

Conclusie:
Het kan uitstekend in bier, maar is geen 100% hopvervanger naar mijn inziens.† :huilen:

Groetjes,

Hoppie

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.209
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SMG
« Reactie #23 Gepost op: 21-02-2005 20:25 u »
Hopbitterheid is een bijzonder soort bitterheid heb ik nu na al die jaren brouwen ontdekt.

Donkere mout geeft ook een bitterheid die je niet altijd in je bier wilt hebben. (Bij een stout hoort het er bij.)
Ook chocolade geeft een bepaalde bitterheid die je niet te veel moet hebben.

Maar smaken kunnen verschillen.

Feit is dat je minder hop moet/hoeft te gebruiken als je ook andere bittere toevoegingen gebruikt.

 :degroeten: Jacques

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #24 Gepost op: 21-02-2005 20:46 u »
Hoi Jacques,

Inderdaad, hopbitterheid is heel geraffineerd.
Er is echt een combinatie van kruiden nodig om dit te evenaren.

 :degroeten:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #25 Gepost op: 22-02-2005 09:21 u »
De vraag is natuurlijk of het te evenaren is.
hop verving het gruit natuurlijk niet alleen maar wegens de remmende werking op organismen.
Maar blijg het vooral probern hoor, want in de Koyt mis ik niets.

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #26 Gepost op: 23-02-2005 07:36 u »
Hoi Wim,

Wordt het toch Gagel denk ik.
Maar dat is weer niet supermarktgruit.
misschien groene thee in combi met grapefruit voor de grove bitterheid.
Alhoewel er duizend wegen naar Rome zijn in dit geval.
Jeneverbes lijkt me ook lekker.  :idea:

 :degroeten:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #27 Gepost op: 23-02-2005 07:57 u »
Kook anders eens wat kruidenmengeltjes en proef. (desnoods neem je qua hop een zeer neuraal bier en mik je daar wat verschillende mengels bij)

Waar haal je Gagel vandaan trouwens?
Want als je het daadwerkelijk gaat plukken, een NG (natuur gruit) is natuurlijk beter dan een SMG

:degroeten:

Wim

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #28 Gepost op: 23-02-2005 09:04 u »
Kijk eens wat een vreemde ingredienten ik vond op http://www.xs4all.nl/~ocam44/hopspecial/eenrank.htm (een vertaald artikel uit  Zymurgy 4, 1997 )

"Gedurende de laatste tienduizend jaar is een waar heksenbrouwsel aan ingrediŽnten gebruikt om moutdranken smaak te geven: berk, spar en eik, gember, muurbloem, zwarte peper, alsem, Spaanse peper, jeneverbessen, hei, veenbes, klimop, sinaasappel- en citroenschillen, cardamon, foelie, salie, dadelsap, honing, ginseng, gentiaanwortel, brandnetel, paardebloem, polei, wintergroen en mint, mosterd en mierikswortel, om er een aantal te noemen"

"Maar de aanvoer van hop in de 17e eeuw was onregelmatig en gedurende lange tijd moesten de Amerikaanse brouwers vertrouwen op import en eigen vindingrijkheid. De gebruikelijke vervangers van hop bevatten gember, saffraan, walnootbast, berk en spar. Sparrenbier (met sparappels gekruid bier), rijk aan vitamine C, werd op zeereizen meegenomen ter voorkoming van scheurbuik. Een recept voor sparrenbier werd oorspronkelijk gepubliceerd in The American Economical Housekeeper in 1850 en herdrukt in Early American Beverages ( Bonanza Books, 1966) en luidt als volgt:
 ďNeem drie gallons (1 US gallon = 3,79 liter) handwarm water, drie halve pinten (1 US pint = 0,473 liter) melasse siroop, een eetlepel sparren essence, en dezelfde hoeveelheid suiker; meng alles goed door elkaar en voeg dan een gill (ľ pint) gist toe, laat het een nacht staan en bottel het de volgende morgen. Binnen 24 uur is het gereed voor gebruik.Ē

Boombier, dat lijkt me toch wel wat.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #29 Gepost op: 23-02-2005 12:10 u »
Daar zeg je wat MO jammer genoeg weet ik geen mooie berken hier in Amsterdam anders had ik al veel langer geleden al eens berkenbier gebrouwen.

En Hoppie, n het toch even over bomen gaat, zijn kastanjes niet ook bitter?
(en dit schrijvend denk ik ook aan amandelen die wel ens erg bitter kunnen zijn.)

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #30 Gepost op: 23-02-2005 12:29 u »
Hey Wim,

Of de Wilde of de Tamme-kastanje is niet eetbaar.
Ik meen de tamme.

Amandelen is "tricky" : Cyanides, met name HCN (blauwzuur).  <<<< Van Martin geleerd.

Staat ook in likeurboek

 :degroeten:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #31 Gepost op: 23-02-2005 14:38 u »
tamme is eetbaar

Tja  blauwzuur.
Bitter wordt dus niet voor niets door orgnismen her/gekend als zijnde niet eetbaar.

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #32 Gepost op: 23-02-2005 16:47 u »
Oh Ja† :idea:

Zo zat het : De tamme is eetbaar, en groeit in het wild, terwijl de wilde zowel in het wild als in de stad groeit (Hier althans).De kans om een tamme tegen te komen is kleiner volgens mij. ::)

 :D Flippe dus..................

 :degroeten:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #33 Gepost op: 23-02-2005 18:00 u »
Het wordt tijd voor een zomerse Hobbybrouwen.nl wandel en pluk dag in een mooi natuurgebied.
Lekker wat berken melken, zuring voor de nieuwe lowbach plukken, gagel opsnorren, en met veel geluk willicht nog wat wilde hop :) ;)

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #34 Gepost op: 23-02-2005 20:39 u »
Hey Wim,

Strak plan !† :proost2:

Ik woon net toevallig op loopafstand van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

http://home.planet.nl/~marcel.tettero/ZuidKennemerland.html


 :degroeten:


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #35 Gepost op: 24-02-2005 11:26 u »
Nog een gek idee: gooi een liter tonic bij je bier. De hoeveelheid suiker is nog wel te overzien, en ik weet dit niet zeker, maar volgens mij is tonic water, koolzuur, suiker en kinine. Dat is nog eens een mooie bitterstof!

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #36 Gepost op: 24-02-2005 12:43 u »
Ehmm Mo er was onlang de discussie over drugs in bier.
Deze wil je toch niet aanzwengelen met Kinine?
(al is de waarde natuurlijk erg laag in Toni, ze weten wel wat ze doen.
In ieder geval zijn we weer terug bij de supermarkt ;)

He eigenlijk helemaal geen slecht idee.
Wat doet kinine mbt warmte, (ivm eerst een groot deel tonic wegkoken om zo een hogere bitterheid te verkrijgen zonder het bier te veel te verdunnen?)

:degroeten:

Wim

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #37 Gepost op: 24-02-2005 13:05 u »
Ik ben dol op het aanzwengelen van discussies, en 1 L tonic op 20 L bier geeft natuurlijk geen rare effecten. Denk ik.

Mijn chemisch gevoel zegt dat kinine heel stabiel is. Een idee is inderdaad om bv 3 L tonic te nemen en dit in te dampen tot bv 500 ml.

Voor de fun heb ik de chemische structuur bijgevoegd. Kinine is voor mij zeer interessant omdat het een katalysator is voor asymmetrische organische C-C vormende reacties, bv Michael reacties. Interessant he?

Offline Cisdevťsser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: SMG
« Reactie #38 Gepost op: 24-02-2005 16:52 u »
wat als we buiten kinine ook nog enkele paracetamollletjes toevoegen................
Hoezo hoofdpijn, neem nog een biertje    :proost2:

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: SMG
« Reactie #39 Gepost op: 24-02-2005 19:05 u »
Zeg MO er vinden toch veel racties plaats bij het vergisten vn bier. Zou een katalysator toevoegen de boel niet uit balans kunnen brengen. (en werkt Kinine niet gistnegatief?)

:degroeten:

Wim

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #40 Gepost op: 25-02-2005 08:51 u »
Wim,
nee, maak je daar maar geen zorgen over.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #41 Gepost op: 25-02-2005 09:23 u »
Hey brouwtoppers,

Kinine kan niet als hopalternatief voor de volle 100%.
Kinine proeft alleen bitter bij de afdronk.

Bij de eerste slok proef je dit niet.

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: SMG
« Reactie #42 Gepost op: 25-02-2005 14:45 u »

Kinine proeft alleen bitter bij de afdronk.

Datzelfde geldt voor hopbitterheid, bitter kun je alleen waarnemen achterop je tong.

:degroeten:

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: SMG
« Reactie #43 Gepost op: 25-02-2005 18:28 u »
Hoi Johannes,

Dat weet ik, maar hop bestrijkt toch een groter gedeelte van de tong.
Als ik het vergelijk met geluid heeft hop een groter frequentiebereik.
Kinine bestijkt niet het volledige bitterheidsspectrum, of deze moleculen worden op een kleiner gedeelte van de tong opgenomen. Dit is ook het geval met sommige zuren.
Daarbij heeft hop meer smaak, waardoor het op meerdere plaatsen van de tong gedetecteerd wordt, waardoor de hersenen dit asocieren met bitterheid. Daarom ervaart men bier met nahoppen toch wat bitterder.

Hoe dan ook, het is toch anders. Ik heb grapefruitschillen gekookt. Echt heel anders dan hop.
Probeer het maar eens met een tonic. Dan weet je wat ik bedoel.

Ik denk dat grapefruit of tonic voor 60% gebruikt kan worden als hop alternatief.

Groetjes,

Hoppie




Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: SMG
« Reactie #44 Gepost op: 25-02-2005 22:24 u »
Hoppie,

Ok, ik begrijp wat je bedoelt, ik zal het eens proberen.

:degroeten:

Johannes

Offline Job

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SMG
« Reactie #45 Gepost op: 12-03-2005 08:27 u »
Wat zijn er toch veel ontzettend leuke onderwerpem op dit forum !
Saillant detail : om de mogelijk negatieve gezondheidseffecten van kinine als bitterstof in tonic te beperken, is er een vervangingsmiddel gemaakt uit een extract van ....... witlof ! :)

Alsem ( absintalsem ) zal ook een duidelijk merkbare bitterheid toevoegen, maar het bevat Thujon, en dat heeft bij langdurig gebruik geen fijne eigenschappen - het tast de hersenen aan en er wordt wel gezegd dat de "krankzinnigheid" die Vincent van Goch ertoe dreef om zijn eigen oor af te snijden veroorzaakt werd door het overmatig gebruik van "Absinth", een likeur die overdadig met dit kruid op smaak gebracht is. Niet voor niets is het in veel landen verboden..... Overigens bevat ook salie deze stof, zij het in mindere mate, net zoals o.a. bijvoet en boerenwormkruid.

Ik denk dat er met de gewone paardebloem wellicht best wat te bereiken is ?

Naast berkenbast is wellicht ook wilgenbast interessant, het bevat salicylzuur ( het werkzame bestanddeel van aspirine dus eigenlijk ) en dat is ook een vrij sterke bitterstof. Maar veel van deze stoffen zijn schadelijk bij wat hogere doseringen, bij hop is dat volgens mij niet echt een gevaar.

Toch hele leuke experimenten ! Maar wel maat houden alsjeblieft...

vr. gr.

Job

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #46 Gepost op: 12-03-2005 20:29 u »
Heb laatst een Frans bier gedronken van Jenlain die gearomatiseerd was met Absinth. Smaakte niet eens zo heel gek, maar (natuurlijk) wel heel kruidig.
Heb mijn beide oren nog. Ben dan ook geen kunstenaar.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: SMG
« Reactie #47 Gepost op: 26-03-2005 09:49 u »
Zojuist las ik in het Duitse forum een thread waarin vervangers van hop werden besproken. Behalve hennep en wiet was er ook een overzicht met producten die aan bier toe te voegen zijn:

http://www.hobbybrauer.de/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=8

De producten zijn hier kort omschreven en ook de latijnse namen ervan zijn voorhanden.

Een paar voorbeelden:

Acacia, anijs, bonenkruid, brandnetel, chilipeper, peterselie, radijs, etc. etc. Ik zou zeggen: Hoppie, ren naar de winkel en leef je uit! :D

Groet uit zonnig Oslo!

Eduard samenvol

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: SMG
« Reactie #48 Gepost op: 16-01-2006 10:47 u »
even afstoffen en we maken dit onderwerp weer actueel. Een collega begon over bittere kruiden. In dit stuk staat dat bijvoet werd gebruikt om bier aan te bitteren, zo het een onderdeel van gruit zijn geweest? Ik zag dat bijvoet nog niet was genoemd in dit onderwerp. Op een andere plek staan deze kruiden nog vernoemd: Typische bitterstofplanten zijn: Gentiaan, Duizendguldenkruid, Waterdrieblad, Gezegende Distel. Dus Hoppie: nix supermarkt, gewoon de paden op, de lanen in!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: SMG
« Reactie #49 Gepost op: 16-01-2006 10:51 u »
Bekijk wel eerst even de lijst van beschermde plantensoorten in Nederland, want gentianen (welke zou goed zijn, er zijn vele soorten?) en waterdrieblad zijn beschermd en mag je dus niet plukken.

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: SMG
« Reactie #50 Gepost op: 16-01-2006 12:22 u »
Aha, nu kom je in mijn vakgebied, Flora en faunawet !

t.a.v. de onderstaande link,
veel plantensoorten zijn in de nieuwe AMvB vrijgesteld, dat wil niet zeggen dat je ze zomaar mag plukken maar voor het onopzettelijk vernietigen hoef je geen ontheffing aan te vragen. De planten zijn verdeeld in tabel 1,2 en 3. Tabel 1 is vrijgesteld, tabel 2 en 3 ontheffingsplichtig.

Gentianen (spec?) staan in tabel 2
Duizendguldenkruid staat niet op de lijst
Waterdrieblad tabel 2
Gagel tabel 2
Gezegende distel, niet inheems
 
als de AID je betrapt met een kofferbak vol beschermde planten staat je een fikse boete te wachten.
Het is mogelijk voor div. activiteiten een FFwet ontheffing te krijgen, bijv. educatie en onderzoek, waar ik brouwen ook onderschaar.
Maar een bezoekje aan een reformwinkel is makkelijker.

gioo


 

Offline Job

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SMG
« Reactie #51 Gepost op: 17-01-2006 14:43 u »
Hoi MO,

Bijvoet is wel degelijk al eerder langs gekomen: je hebt 'm zelf al eens in dit onderwerp genoemd zelfs† :) .
Bijvoet† ( ook: gewone bijvoet ) wordt over het algemeen gebruikt als de benaming van Artemisia vulgaris, en een groot gedeelte van het† geslacht Artemisia wordt gemeenlijk aangeduid met de naam alsem ... Dus ook† absinth ( Artemisia absinthium ), citroenkruid ( Artemisia abrotanum ) en zelfs dragon ( Artemisia dracunculus ) . Meestal wordt absinth bedoeld, overigens.
In de gewone bijvoet is het aandeel thujon een stuk minder dan in absinth, maar het blijft oppassen - niet alle inhoudsstoffen zijn even onschuldig. Op zich goed, want er gaat ook een antibacteriŽle werking van uit ( uiteindelijk zijn al dit soort stoffen uiteindelijk bedoeld als weerstoffen ) maar het is goed om je ervan bewust te zijn.


vr. gr.

Job

EDIT:
Mijn excuses als mijn reacties zo nu en dan per ongeluk een beetje betweterig of wijsneuzerig overkomen - dat sluipt er in mijn enthousiasme soms een beetje in heb ik gemerkt. 't Is zeker niet zo bedoeld, en ik hoop dat ik er niemand mee irriteer, dat zou ik vervelend vinden. De balans tussen compleet willen zijn en helemaal niet reageren is soms lastig te vinden.

Tags: gruit kruiden