Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SMG

Gestart door Hoppie, 03-02-2005 22:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

SMG,

SuperMarkt Gruit.

Hop is lekker, maar kent ook vreselijke nadelen.
Het barst van de vrouwlijke hormonen, of opwekkers daarvan.

Gruitbier is de oplossing !
Maar velen van ons komen uit de stad !
Wat is gruit !
OK, Gagel was het belangrijkste bestanddeel van gruit (Kruidenmengsel).
Ook niet zo goed voor de hersenen.
Zelf plukken is niet de oplossing voor ons stadsmensen.
De meeste bier-leveranciers hebben het ook niet.

Vandaar deze uitdaging : Gruit uit de supermarkt !

Engelse marmelade : Zo bitter als gal.
Koreander: Ook bacterie dodend, net als rosemarijn.
Thijm: heerlijk zoet.

OK, colega's

Schieten maar ! ( Supermarket only )

Groetjes,

Hoppie


Edgar

Ik moest even 3 x lezen om te volgen waar je het hier nu over hebt, maar als ik het goed begrijp, heb je het over supermarkt-alternatieven voor gruit. Vandaar dat ik het verplaats naar 'Grondstoffen'. Als we een recept gaan bespreken, zwieren we het wel weer terug.

Misschien doe je er goed aan om, als je een nieuw topic plaatst, erop te letten dat het een beetje duidelijker is voor de argeloze lezer. Ik denk dat dat de reden is voor de 2 sterretjes die iemand (iemanden?) eraan toekende. En eigenlijk valt dit onderwerp niet zo ver buiten een recent eerder onderwerp.

Na verplaatsing dan maar gelijk commentaar.

Marmelade is sinaasappel met suiker, dus dat is geen probleem in bier. Zelfde effect als sinaasappelschil. Ik denk wel, dat voordat je er bitterheid van in je bier krijgt, je er vooral veel zoete sinaasappelgeur aan overhoudt. Misschien niet je bedoeling.

Koreander(blad?): Mja, waarom niet. Bedoel je nu de zaadjes of het kruid?

Thijm... Daar moet je denk ik mee oppassen. Ik denk dat dat heel snel een nare medicinale smaak geeft.

In de supermarkt kan je natuurlijk ook specerijen vinden. Wat dacht je van: Kaneel, drop, peper, nootmuskaat, laurier(dat is dan weer een kruid), gember, kardemom natuurlijk, koreanderzaad, komijn, en dan nog thee, magere cacao, buisman koffiekaramel, en ga zo maar door.

Hopmans

Hoi Edgar,

Het had eigenlijk een recept van een gruitbier moeten worden op een later stadium.
Maar in 2 delen splitsen kan natuurlijk ook.
De andere topic gaat over ingredienten naast hop.
Dit is een onderzoekje of er hop-alternatieven zijn in de supermarkt.
Ik vond het eigenlijk een stomme vraag achteraf gezien, maar nu noem je dingen op waar ik zelf niet aan gedacht heb.

Is grapefruit schilletjes ook geschikt?

Nog meer suggesties?

Groetjes,

Hoppie

Edgar

Witloofharten voor de bitterheid?

Ik ben niet zo dol op citrusschil van supermarktfruit, tenzij biologisch. Allemaal behandeld met fungiciden, kleurstof, antibacteriële middelen etc.

 :degroeten:

Hopmans

Hey, Slim.

Witlof harten. Daar zou ik nooit aan gedacht hebben.

Nu begint het wat te worden.

Groetjes,

Hoppie

MO

Ik heb toevallig wat verstand van estrogenen. De bekendste werkingen van estrogenen zijn minder zin in sex en borstvorming. Komt dus ook bij mannen voor als ze teveel estrogenen hebben (mannen hebben namelijk ook estrogenen, net als vrouwen androgenen, bv testosteron).
Wat ik wil zeggen: ik geloof niet veel in de estrogene werking van hop. Het is mooi dat de hopvelden van Poperingen kunnen blijven bestaan omdat een of andere professor een middel tegen overgangsklachten op basis van hopextract (geisomeriseerd?) heeft ontwikkeld. Maar het zou best eens een kwestie van concentratie kunnen zijn, en zoveel hop zit er nu ook weer niet in bier (vergeleken met het pilletje dan, vermoed ik).
Ik heb namelijk geen last van de bijwerkingen, en ik drink nogal wat (hoppig) bier.

wim

Hop is inderdaad pas vrij recent (als je het ziet in gehele biergeschiedenis dan)  een belangrijk onderdeel van bier geworden. Zo belangrijk dat het absoluut deel uitmaakt van de bierbeleving.
Jopen brouwt zijn Koyt met ggel en ik houd erg van dit bier.

Maar al je eens kijkt wat er vroeger aan kruiden ingingen, dan staan daar planten bij die mij blij maken dat het "onschuldige" hop tegenwordig gebruikt word, want esommige zijn ronduit giftig.

Leuk initiatief Hoppie, Ik ben er ook wel eens op zoek naar geweest, hopvervanger, maar keek toen vooral naar de oude kruiden, dit is natuurlijk veel zinvoller.
Grapefruitschil (bitter)  witlofharten biter) mooi hoor, koriander en beetje kaneel (en misschien zelfs Laos) voor aroma's en er moet een mooi bier inzitten, maar geeft die witlof niet veel ongewenste smaakstof af?

:degroeten:

Wim 

Caspar

O God... Hoppie gaat weer experimenteren  :D

Johannes

Hoppie,

Als je echt op zoek gaat naar een alternatief voor hop, dan denk ik niet dat je dat in de supermarkt zult vinden. Koriander werkt inderdaad ook aseptisch (infectiewerend) maar lang niet zo sterk als hop althans, ervanuitgaande dat je een drinkbaar bier als resultaat wilt.

Maar goed, ik zal je er zeker niet van weerhouden om te experimenteren, je bent in elk geval niet bezig het wiel voor de 2e keer uit te vinden. Als jij witlofscheuten in je bier wilt, ga je gang en houd ons op de hoogte!

:degroeten:

Johannes

Hopmans

Tja, Witlofscheuten zullen wel een groentesmaak hebben ( Gek he Hoppie ?  :laugh: ).
Maar ik geloof wel heilig in grapefruit-schillen ( Goed schoongemaakt ).

Hierbij de site van de belangrijkste gruit-leverancier:

http://www.silvo.nl/default.asp

Wauw ! Dat moet wel lukken denk ik. :dansen:

Koreander        (aseptisch)
Salie
Anijs
Kardemom
Kruitnagel
Zoethout
Rozemarijn      (aseptisch)
Tijm
Venkel
Foelie
Dragon
Citroengras
Gemberwortel
Jeneverbessen
Kaneel
Karwijzaad
Kervel
Komijn
Kruizemunt.

Bovengenoemde kruiden zijn geschikt als aroma.

Witlofhart
Sinaasappelschil
Grappefruitschil

Voor de bitterheid.

Mmm, ik zou niets meer weten.  :-\

Nog suggesties?  ???

Nu nog een recept maken, en volgende week aan de slag.  8)

Lang leve het gruitbier !  :brouwen:

Groetjes,

Hoppie

wim

Even  kijkend bij Silvo:

Wat is Saffraan :
Saffraan is de gedroogde stempels van de saffraankrokus. De beste saffraan komt uit Valencia (Spanje) en wordt met de hand geplukt, vlak nadat de bloemen zijn opengegaan. Saffraan heeft een pittige, iets zoete maar ook wat bittere smaak en een karakteristieke aromatische geur.

Super hoor, ga zo door.

Als je bepaalde groente theeën langer laat trekken wordt het ook bitter. Ik denk dan aan jasmijn en de standaard groene thee (niet de zakjes maar gewoon gedroogd in een 00gr zakje te halen bij de natuurwinkel.
Ik weet echter niet of dit niet looistoffen zijn die je niet wel hebben, of misschien weer wel voor het neerslaan der eiwitten.

:degroeten:

Wim


Hopmans

Hoi Wim,

Groene thee zit meen ik geen looizuur in. Dat in tegenstelling tot gewone thee.
Maar voor eiwitten uitvlokken heb ik ook nog iers mos. Geen probleem.

Ah...... Dus Safraan kan ook als bittergruit fungeren.

We komen er wel.  ;)

Zo nu even uitloggen, want mijn 3e bachje gaat de lagerfles in.

Groetjes,

Hoppie


Johannes

Hoppie,

Uit bieren zelf brouwen Jac. Lambregts:

"Gruit is meer dan waarschijnlijk bedoeld als een verzamelnaam voor allerhande kruiden die voor het brouwen van bier in aanmerking kwamen (.........) Meer dan waarschijnlijk waren dat de volgende kruiden: lavendel, kaneel, alsem, salie, jeneverbes, nagelbolletjes, koriander, laurierzaadjes en -blaadjes en andere(....) Gagel was er stellig altijd bij."


Deze werden dus als kruidenmengsel voor aroma gebruikt. Nadeel van het gebruik van kruiden is dat ze de ene keer sterker of anders van smaak zijn dan een andere keer. En je krijgt er niet als bij hop een alfazuurpercentage o.i.d. bijgeleverd. Zelfs bij gewone zwarte peper zit er vaak een wereld van verschil in de hoeveelheid die je dient te gebruiken om hetzelfde smaakeffect te bereiken.

Waarom ben je eigenlijk op zoek naar een goedje met bitterende eigenschappen? Bier is pas bitter geworden nadat men de conserverende werking van de hop had ontdekt.
Let wel dat iets wat normaal gesproken een bittere smaak heeft, wellicht niet de bitterende eigenschappen bezit zoals jij ze graag wilt hebben.  Safraan is overigens peperduur, en wordt dan ook in kleine hoeveelheden gebruikt.

:degroeten:

Johannes

ps Volgens mij gebruikt Jopen in hun Koyt enkel gagel en geen andere kruiden.

Hopmans

Hoi Johannes,

Gruitbier is wel een beetje bitter.
Ach, het is ook een beetje de lol van het experimenteren natuurlijk.
misschien brouw ik wel per ongeluk een topper :brouwen:

Groetjes,

Hoppie

wim

Lavendel lijkt me ook een heel mooie toevoeging.

De prijs van safraan is inderdaad een struikelblok, maar ik denk dat je gewoon een mengsel gaat maken met veel van de kruiden. Je zou het eigenlijk beter op een markt kunnen proberen te scoren (wij halen onze kruiden vaak bij de Albert Cuyp markt, de Peperbol) dan bij een groot gru(i)tter :l)
eet je wat die looizuur betreft heb je inderdaad gelijk, dat is zwarte thee.

Knal er nog wat gingseng bij en je krijgt een biertje waar je rijvaardigheid van toeneemt ;)

:degroeten:

Wim

Jacques

Citaat van: Johannes op 04-02-2005  20:18 uWaarom ben je eigenlijk op zoek naar een goedje met bitterende eigenschappen? Bier is pas bitter geworden nadat men de conserverende werking van de hop had ontdekt.

Hoi Johannes,

De kruiden die in gruitbier gebruikt werden hadden wel degelijk voor het merendeel een bittere smaak. Sommige van deze kruiden waren zeer bitter maar ook giftig. Door plaatselijke overheden is diverse keren een verbod afgekondigd ten aanzien van het gebruik van bepaalde kruiden.

Over het gebruik van gruit staan heel aardige wetenswaardigheden in het boek van G. Doorman, 'De Middeleeuwse Brouwerij en de Gruit', Martinus Nijhoff, 's-Gravenhage, 1955.
Ook het boek van A. Hallema en ir. J.A. Emmens, 'Het bier en zijn brouwers, De geschiedenis van onze oudste volksdrank', J.H. de Bussy, Amsterdam, 1968 , kan ik van harte aanbevelen.
Bedoelde boeken kun je lenen via de openbare bibiotheken (moet wel aangevraagd worden bij een andere bibiotheek).

Verder verwijs ik naar dit artikel.

 :degroeten: Jacques

Johannes

Hoi Jacques,

Ik dacht dat ik alle artikelen inmiddels al had gelezen maar nee dus. Interessant artikel! Ik ben er altijd vanuit gegaan dat kruiden enkel aroma gaven, nou hoeft Hoppie in elk geval geen witlof toe te voegen om een bittertje te krijgen :laugh:

Johannes

Hopmans

Hoi, brouwvrienden,

Ik mis eigenlijk alleen nog grapefruit (Schillen) , in het artikel.

Is dat bewust of ?  :weetniet:

Groetjes,

Hoppie die net bijkomt van een buikgriep.

Jacques

Hoi Hoppie,

Het simpele antwoord hierop is dat het (tot nu toe) niet gebruikelijk is grapefruitschillen te gebruiken bij het brouwen van bier. Waarom dat is weer ik zo niet. Misschien het oliegehalte of smaakstoffen die niet gewenst zijn of gewoon omdat grapefruit een vrij nieuwe citrussoort is (zie hier).
Daarnaast ben ik niet zo'n liefhebber van grapefruit en heb ik er ook daarom niet aan gedacht daar ooit mee te experimenteren. Sommige dingen zijn zeer triviaal.

Probeer en leer is mijn advies.

 :degroeten: Jacques

Hopmans

Hoi Jacques,

Proberen dus.
Ik ga binnenkort wel even een proefbrouwseltje maken met moutextract.

Bedankt voor de link !

Groetjes,

Hoppie

Gio

Hoppie,

T.a.v. je eerste topic.
IK denk niet dat het gebruik van gruit onze vrouwelijke eigenschappen kan onderdrukken.

We roeren altijd nog in pannen en potten,
we creeeren zoetigheden en zijn ontzettende lekkerbekken
we ontwikkelen buikjes en soms zelfs borstjes
en zijn altijd weer trots op ons geworpen teerling.
...
 
;D
Gio


of om in jou termen te spreken, bier is net als een vrouw...

 Hopmans

Daar is geen spelt tussen te krijgen Gio  :proost2:

Groetjes,

Hoppie

Hopmans

Hoi Jacques,

Ik heb gisteren grapefruitschillen gekookt in water.
Heel lekker en bitter, maar een ander soort bitterheid.
Pas bij de afdronk wordt het bitter.
Net als London Bitter Tonic.
Het is bij de eerste slok zoet, en pas wanneer je het doorslikt bitter.
En het blijft heel lang in de mond hangen.
Hopbitterheid proef je sneller.

Conclusie:
Het kan uitstekend in bier, maar is geen 100% hopvervanger naar mijn inziens.  :huilen:

Groetjes,

Hoppie

 :degroeten:

Jacques

Hopbitterheid is een bijzonder soort bitterheid heb ik nu na al die jaren brouwen ontdekt.

Donkere mout geeft ook een bitterheid die je niet altijd in je bier wilt hebben. (Bij een stout hoort het er bij.)
Ook chocolade geeft een bepaalde bitterheid die je niet te veel moet hebben.

Maar smaken kunnen verschillen.

Feit is dat je minder hop moet/hoeft te gebruiken als je ook andere bittere toevoegingen gebruikt.

 :degroeten: Jacques

Hopmans

Hoi Jacques,

Inderdaad, hopbitterheid is heel geraffineerd.
Er is echt een combinatie van kruiden nodig om dit te evenaren.

 :degroeten:


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.