Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Leffe blond kloon  (gelezen 4010 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Leffe blond kloon
« Gepost op: 02-01-2018 16:43 u »
Welke Wyeast gist kan ik het beste gebruiken voor deze kloonpoging en welke vergistingstemp. hou ik aan?

Ik heb een paar ( Engelstalige) recepten op internet gevonden.
Heeft iemand een goed recept hiervoor?
Ik kon hier niks vinden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.643
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #1 Gepost op: 02-01-2018 17:27 u »
Ik kon hier niks vinden.

Heb je gezocht op het forum dan?

topic Leffe blond kloon   :-\

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #2 Gepost op: 02-01-2018 19:01 u »
Heb je gezocht op het forum dan?

topic Leffe blond kloon   :-\

Inderdaad gezocht maar er overheen gekeken, sorry!

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #3 Gepost op: 02-01-2018 19:22 u »
Van heel veel bieren staat er als topic-naam: ..... -kloon

Maar wat is de waarde hiervan?!
Heel vaak is het zo dat een "beginner" dit topic start, er komt van allerlei kanten advies (voor wat dat waard is),
ooit zie je dan een aangepast recept, maar vaak zie het uiteindelijke recept niet.
Meestal zie je aan het einde van het topic geen reactie van de brouwer met een oordeel over het eindresultaat en
wat is de waarde van dat oordeel. Velen vinden van zichzelf dat ze een goed bier gebrouwen hebben,
maar komt het wel echt dichtbij het gekloonde origineel? ???

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #4 Gepost op: 03-01-2018 13:16 u »
Velen vinden van zichzelf dat ze een goed bier gebrouwen hebben,
Maar komt het wel echt dichtbij het gekloonde origineel? ???
Helemaal mee eens. ik lees zelden dat iemand zijn eindprodukt nou ook echt (met een aantal mensen) heeft vergeleken met het origineel.  Dus Kokkebil, bij deze de oproep om dit even op je actielijstje te zetten  :) :)

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #5 Gepost op: 04-01-2018 14:03 u »
Helemaal mee eens. ik lees zelden dat iemand zijn eindprodukt nou ook echt (met een aantal mensen) heeft vergeleken met het origineel.  Dus Kokkebil, bij deze de oproep om dit even op je actielijstje te zetten  :) :)

Hee Marcel,

Kloonbrouwsels pakken bij mij eigenlijk altijd anders uit als gehoopt, ondanks de vele kloonrecepten welke ik van internet heb afgeplukt in de afgelopen jaren.
Maar soms heb je mazzel!
Enige jaren geleden heb ik een kloon gebrouwen van La Chouffe. Deze heb ikzelf en ook aan " derden" blind laten proeven, met de mededeling dat het een originele La Chouffe was en een kloon. Beide in een origineel La Chouffe glas om het visueel echt te laten lijken.

Men kon geen verschil proeven en wist niet welke de echte was.
Mijn gist had ik destijds van de Zeeuwse gistbank.
Helaas is het recept verloren gegaan bij een PC crash!

Nu heb ik deze week een Jopen Mooie Nel gebotteld, wat een heeeeeerlijk bier is deze Mooie Nel ( origineel dan natuurlijk)!
Bij het bottelen zat er een hele mooie grapefruit smaak aan, dus ik ben reuze benieuwd.

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #6 Gepost op: 04-01-2018 15:01 u »
Hee Marcel,

Kloonbrouwsels pakken bij mij eigenlijk altijd anders uit als gehoopt, ondanks de vele kloonrecepten welke ik van internet heb afgeplukt in de afgelopen jaren.
Maar soms heb je mazzel!
.....

Bij het bottelen zat er een hele mooie grapefruit smaak aan, dus ik ben reuze benieuwd.
Heej Kokkebil,
Bedankt, leuk om te lezen.
Ik heb zelf onlangs een Westmalle Tripel gekloond, en aan 2 personen blind laten proeven: we konden geen verschil in smaak vinden :-)  wel een beetje in het aroma, en het origineel is (uiteraard) veel beter gefilterd.

Hopelijk krijgen we veel navolging, en wordt het 'laten weten wat het geworden is' een standaard gewoonte van iedereen hier. :)

grt

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2018 16:38 u »
Heej Kokkebil,
Bedankt, leuk om te lezen.
Ik heb zelf onlangs een Westmalle Tripel gekloond, en aan 2 personen blind laten proeven: we konden geen verschil in smaak vinden :-)  wel een beetje in het aroma, en het origineel is (uiteraard) veel beter gefilterd.

Hopelijk krijgen we veel navolging, en wordt het 'laten weten wat het geworden is' een standaard gewoonte van iedereen hier. :)

grt

Waar blijft dat recept? :proost: :proost: :proost: ;D ;D ;D

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2018 16:41 u »
Ik heb een paar recepten van internet geplukt en nu valt mij een ding op!

Vergistingstemereatuur is zo hoog!
Een recept geeft aan om te starten bij 25  C  en dan verhogen naar 28!
Ik wil de Wyeast 1214 gebruiken en die loopt van 20-25!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.186
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #9 Gepost op: 04-01-2018 22:55 u »
Ik heb een paar recepten van internet geplukt en nu valt mij een ding op!

Vergistingstemereatuur is zo hoog!
Een recept geeft aan om te starten bij 25  C  en dan verhogen naar 28!
Ik wil de Wyeast 1214 gebruiken en die loopt van 20-25!

Leffe Blond heeft veel esters. Enten met weinig gist en bij een hogere temperatuur vergisten bevorderen dat.

De gist zal het bij 28 C nog steeds doen. Zelf zou ik een dergelijke temperatuur niet snel aanhouden. Je kunt ook te veel esters hebben. In zou eerder wat minder gist enten (en het wort beluchten).

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #10 Gepost op: 04-01-2018 23:19 u »
Maar Kokkebil en Marcel_K, bijna iedere brouwer vindt dat zijn kloon heel erg op het origineel lijkt!
Wat heb ik aan zo'n oordeel?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #11 Gepost op: 04-01-2018 23:26 u »
Maar Kokkebil en Marcel_K, bijna iedere brouwer vindt dat zijn kloon heel erg op het origineel lijkt!

Dan heb je mijn kloon nog niet geproefd  :nut:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.404
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #12 Gepost op: 04-01-2018 23:28 u »
Leffe Blond heeft veel esters. Enten met weinig gist en bij een hogere temperatuur vergisten bevorderen dat.

Enten met zeer veel gist en roeren tijdens de gisting ook, bij een "normale" temperatuur.

@Kokkebil, ergens op dit forum wordt Leffe blond vergeleken met Weihenstphan Weizen Kristall  en ik denk geheel terecht. Die Weihenstphan wordt niet bij hele hoge temperaturen vergist, eerder het tegendeel zoals eigenlijk alle bij Weizen.

Ingo

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 354
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #13 Gepost op: 04-01-2018 23:37 u »
Fermon, ik denk dat je commercieel moet gaan.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #14 Gepost op: 05-01-2018 09:56 u »
Heej Kokkebil,
Bedankt, leuk om te lezen.
Ik heb zelf onlangs een Westmalle Tripel gekloond, en aan 2 personen blind laten proeven: we konden geen verschil in smaak vinden :-)  wel een beetje in het aroma, en het origineel is (uiteraard) veel beter gefilterd.

Hopelijk krijgen we veel navolging, en wordt het 'laten weten wat het geworden is' een standaard gewoonte van iedereen hier. :)

grt

Marcel dus jij hebt je bevindingen in het Westmalle Kloon topic gepost? Met recept?

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #15 Gepost op: 05-01-2018 09:58 u »
Marcel dus jij hebt je bevindingen in het Westmalle Kloon topic gepost? Met recept?
Haha, gewetensvraag. :-)
Ik doelde eigenlijk meer op de eerste poster van een topic, dat ie ook even netjes laat weten wat het geworden is.
Maar je hebt een punt, dus zal ik doen!

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #16 Gepost op: 05-01-2018 10:09 u »
Maar Kokkebil en Marcel_K, bijna iedere brouwer vindt dat zijn kloon heel erg op het origineel lijkt!!!
nou, in mijn geval, ik laat het altijd weten hoor, als het nergens op lijkt! maar je hebt gelijkt, de slager die zijn eigen vlees keurt, Wij van WC-Eend , moet je dat allemaal geloven?
daarom vind ik ook dat je minstens met 2 andere personen de 'kloon'  moet vergelijken, en dat moet melden in je eigen topic.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #17 Gepost op: 05-01-2018 12:51 u »
Maar Kokkebil en Marcel_K, bijna iedere brouwer vindt dat zijn kloon heel erg op het origineel lijkt!!!
Wat heb ik aan zo'n oordeel???

Dan behoor ik waarschijnlijk tot de uitzonderingen, zie mijn eerdere posting hier, waarin ik aangeef dat het meestal niet lukt en je heeeeel soms mazzel hebt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.186
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #18 Gepost op: 05-01-2018 20:16 u »
Enten met zeer veel gist en roeren tijdens de gisting ook, bij een "normale" temperatuur.

Ik heb bij mijn tests regelmatig een flinke overmaat aan gist gegeven. De bieren hadden niet veel esters, eerder minder. Wel proef je eerder een autolysesmaak. Nog meer gist geven zou kunnen maar dat is niet aan te bevelen vanwege de negatieve kant van zo'n grote gistgifte.

Online Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 706
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #19 Gepost op: 06-01-2018 15:05 u »
Ik heb bij mijn tests regelmatig een flinke overmaat aan gist gegeven. De bieren hadden niet veel esters, eerder minder. Wel proef je eerder een autolysesmaak. Nog meer gist geven zou kunnen maar dat is niet aan te bevelen vanwege de negatieve kant van zo'n grote gistgifte.

Wat is het nadeel van een grote gistgifte.
Als ik het goed begrijp, geeft ik dus eigenlijk altijd teveel gist.
Bij ca.30 ltr. ent ik altijd met een flinke conservenpot ( 1 ltr.) slurry.

Na een paar dagen is de hoofdvergisting dan voltooid!
Niet meer doen dus? Hoeveel slurry gebruiken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.186
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Leffe blond kloon
« Reactie #20 Gepost op: 06-01-2018 17:21 u »
Wat is het nadeel van een grote gistgifte.
Als ik het goed begrijp, geeft ik dus eigenlijk altijd teveel gist.
Bij ca.30 ltr. ent ik altijd met een flinke conservenpot ( 1 ltr.) slurry.

Na een paar dagen is de hoofdvergisting dan voltooid!
Niet meer doen dus? Hoeveel slurry gebruiken?

Aan de hand van de gegevens die jij geeft kan ik niet beoordelen of je te veel gist ent. De hoeveelheid benodigde gist is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid wort maar ook van de zwaarte.
Bij het gebruik van slurry heb je veel gistcellen met een lage vitaliteit. Beter is het je gist in conditie te brengen door met een gedeelte van de slurry een giststarter te maken.

Overigens is het niet ongebruikelijk dat je hoofdgisting in een paar dagen is voltooid.

Het grote nadeel van een overmaat aan gist is dat je bier minder body heeft en dat je eerder autolysesmaakjes krijgt.

Tags: