Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Lage vergistingsgraad  (gelezen 8101 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Lage vergistingsgraad
« Gepost op: 21-10-2012 22:17 u »
Mijn laatste twee bieren zijn uitvergist maar wel erg hoog uitgekomen. De blond is van 1068 naar 1028 gegaan en de dubbel van 1062 naar 1040! Duidelijk te weinig vergistbare suikers. Waar kan dit aan liggen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2012 22:18 u »
Hier de recepten:

 Naam recept    verjaardagsbier 37
 Kenmerk   
 Biertype    Blond(e)
 Aantal liters    16
 Gewenst begin SG    1065(7,1 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement    75,0 %
Algemeen
 Omschrijving    Waarde
 Totaal water    27,15 liter
 Maischdikte    4,50 l/kg
 Maischwater    17,15 liter
 Spoelwater    10,00 liter
 Kooktijd    90 Min.
 Berekende kleur    8 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid    25 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
 Moutnaam    % Stort    Massa    Kleur
 Pilsmout 3 EBC    89,29%    3895 gr    3 EBC
 Kristalsuiker    10,71%    467 gr    0 EBC
Hop
 Hopnaam    % Alfazuur    Massa    Kooktijd    Bitterheidsaandeel
 Brewers Gold (D)    7,10%    12 gr    90 Min.    12 EBU
 Cascade    7,00%    24 gr    15 Min.    11 EBU

 Opmerkingen    -
Gist
 Omschrijving    Waarde
 Gistsoort    Safale US-05
 Gist toegevoegd als    Giststarter
 Volume starter    0 ml
 Beluchtingstijd    0 uur
 Temperatuur giststarter    0C

 Opmerkingen    -
maischschema
 Stap nr.    Temperatuur    Rusttijd    Maischdikte
 1    65C    75 Min.    4,5 l/kg

en de dubbel:


Naam recept    Schele Rene
 Kenmerk   
 Biertype    Dubbel
 Aantal liters    17
 Gewenst begin SG    1062(6,8 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement    75,0 %
Algemeen
 Omschrijving    Waarde
 Totaal water    29,44 liter
 Maischdikte    3,76 l/kg
 Maischwater    19,24 liter
 Spoelwater    10,20 liter
 Kooktijd    90 Min.
 Berekende kleur    88 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid    29 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
 Moutnaam    % Stort    Massa    Kleur
 Pilsmout 3 EBC    96,00%    4618 gr    3 EBC
 Chocolademout    4,00%    192 gr    900 EBC
Hop
 Hopnaam    % Alfazuur    Massa    Kooktijd    Bitterheidsaandeel
 Brewers Gold (D)    7,10%    10 gr    90 Min.    12 EBU
 Cascade    7,00%    20 gr    20 Min.    13 EBU

 Opmerkingen    -
Gist
 Omschrijving    Waarde
 Gistsoort    Safbrew T-58
 Gist toegevoegd als   

 Opmerkingen    -
maischschema
 Stap nr.    Temperatuur    Rusttijd    Maischdikte
 1    45C    15 Min.    3,8 l/kg
 2    52C    20 Min.    3,8 l/kg
 3    67C    45 Min.    3,8 l/kg
 4    72C    10 Min.    3,8 l/kg
 5    78C    5 Min.    3,8 l/kg

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2012 22:43 u »
Dit probleem kom vaker voor. Bijna altijd is het een vergistingsprobleem. Dat wil zeggen dat te weinig actieve gist gebruikt is. Dan wel een tekort aan voedingstoffen (mineralen, vitamines en opgeloste eiwitten).

Hoeveel gist heb je toegevoegd?
Hoe oud was de gist?
Heb je gistvoeding gebruikt?
Vond de vergisting plaats bij een constante temperatuur?

Tip: om ervaringen van anderen te vinden op dit forum kun je de zoekwoorden "gestokte vergisting" gebruiken.

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2012 22:55 u »
De blonde is vergist op een zakje us-05, op de gistkoek van de hoofdvergisting heb ik nogmaals hetzelfde bier vergist. Dit is bijna uitvergist en gaat ook rond de 1028 terechtkomen. De dubbel is met een zakje t-58 vergist. Ik gebruik mrmalty's calculator de hoeveelheid zou moeten kloppen.
Verder zijn beide bieren op 19 graden vergist en na 4 dagen met een graad per dag omhoog tot 23 graden.

Ook de vorige 2 batches bleven hoog hangen maar die heb ik met wat suiker toch in de drinkbare alcoholzone kunnen krijgen. Is dat allemaal gestokte vergisting?

Zou gistvoeding nodig zijn bij deze bieren?

Als na het maischen het SG klopt heb je dan ook genoeg vergistbare suikers? Ik vermoed dat er hier iets misgaat.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #4 Gepost op: 21-10-2012 23:00 u »
Duidelijk te weinig vergistbare suikers.

Nou, ik zou eerder zeggen: duidelijk te weinig vergiste suikers.
Kan me, vooral in dat tweede geval, niet voorstellen dat er zo weinig vergistbare suikers waren. :)

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #5 Gepost op: 21-10-2012 23:05 u »
Dus 2 graden overshoot tijdens het maischen of te grof schroten kan het niet zijn als ik zo hoor.
Waarom ging het vergisten van mijn eerste 2 bieren van extractpoeder prima en sinds ik volmout brouw niet meer?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #6 Gepost op: 21-10-2012 23:05 u »
Zou gistvoeding nodig zijn bij deze bieren?

Als na het maischen het SG klopt heb je dan ook genoeg vergistbare suikers? Ik vermoed dat er hier iets misgaat.

Je maischschema's zouden meer dan voldoende vergistbare suikers moeten opleveren.

Gistvoeding gaat bij mij bij elke bier. Bij vloeibare gist gebruik ik meer bij het aanmaken van een starter. Bij gedroogde gist maar een derde van de aanbevolen hoeveelheid om een beperkt smaakeffect te hebben.

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #7 Gepost op: 21-10-2012 23:25 u »
Dan ga ik ook maar eens aan de gistvoeding.
1g per 10 liter voor de gist toevoegen lees ik. (en daar dan een derde van?)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #8 Gepost op: 22-10-2012 06:12 u »
Ik gebruik bijna nooit gistvoeding en ik heb altijd prima vergistingen. Maar het ligt duidelijk wel aan de vergisting, aangezien je wort hebt verkregen met een goede hoge dichtheid. Die heb je gemeten neem ik aan? Hoe lang heb je gewacht tussen brouwen en bottelen? Heb je al gebotteld en/of een paar flesjes geopend?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.335
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #9 Gepost op: 22-10-2012 07:48 u »
Dan ga ik ook maar eens aan de gistvoeding.
1 g per 10 liter voor de gist toevoegen lees ik. (En daar dan een derde van?)

In dit geval zou ik op 1 g per 10 l gaan zitten. Door mij wordt minder gistvoeding gebruikt om zo min mogelijk smaakinvloed te hebben. Bij een gestokte vergisting moet je een nadere afweging maken. Door de voorschreven hoeveelheid te gebruiken heb je eerder kans dat de vergisting weer op gang gaat.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #10 Gepost op: 22-10-2012 08:10 u »
Mijn laatste twee bieren zijn uitvergist maar wel erg hoog uitgekomen. De blond is van 1068 naar 1028 gegaan en de dubbel van 1062 naar 1040! Duidelijk te weinig vergistbare suikers. Waar kan dit aan liggen?
Ik mag hopen dat je ze (vooral die laatste) nog niet gebotteld hebt, dat kan nog wel eens gevaarlijke situaties opleveren.

Misschien kan je nog iets zeggen over de vergisting; temperatuur, hoe lang duurde het tot ze "uitgegist" waren, etc?


Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #11 Gepost op: 22-10-2012 08:15 u »
De bieren zijn nog niet gebotteld.
Mijn vrienden een dubbel van 3.5% voorzetten zou inderdaad tot gevaarlijke situaties leiden. :neenee:
De blond is van 5 october en na 7 dagen gelagerd op 1028. Alle gist is uitgezakt het bier is nagenoeg helder.
De dubbel is van 15 okober, de hoofdvergisting is nu afgelopen en ik meet dus 1040, dat gaat in de lagering niet nog 25 punten zakken.

Misschien dat gistvoeding nog helpt. Wordt wel volgende maand ivm gestokte financien.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #12 Gepost op: 22-10-2012 09:07 u »
T=?

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #13 Gepost op: 22-10-2012 09:10 u »
Gestart op 19 graden en na 4 dagen elke dag een graad omhoog tot 23 graden

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #14 Gepost op: 22-10-2012 09:57 u »
Dat zou het probleem niet moeten zijn.

Wat versta je onder "lageren"?
En, misschien een stomme vraag, hoe meet je SG? Hydrometer/refractometer? Ontgast of niet?




Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.134
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #15 Gepost op: 22-10-2012 10:31 u »
Even een heel andere vraag. Hoe heb je de korrelgist bewaard? Misschien is de conditie van de gist achteruit gegaan door een sub-optimale bewaring.


En hoe is deze toegevoegd aan het wort?

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #16 Gepost op: 22-10-2012 10:32 u »
Als de bliksem zien dat je een pakje nieuwe gist scoort en gewoon opnieuw het traject in.

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #17 Gepost op: 22-10-2012 11:18 u »
Citaat
Wat versta je onder "lageren"?
Als de hoofdvergisting klaar is (schuim is verdwenen maar de gist is nog in suspensie en de bluppen komen minder dan 1x per 2 minuten.
Dan hevel ik over van een 20l mandfles naar een andere en zet ik het jongbier op kamertemperatuur weg.

Citaat
Hoe heb je de korrelgist bewaard?
Aangeschaft begin september, sindsdien bewaard in de koelkast bij 4 graden.
De T-58 heeft 4 dagen staan blazen als een gek, dus de vergisitng kwam goed op gang maar is helaas bij 1040 gestopt.
De gist heb ik op het wort gestrooid na terugkoelen naar 25 graden.

Citaat
Hydrometer/refractometer? Ontgast of niet?
Refractometer

Citaat
Als de bliksem zien dat je een pakje nieuwe gist scoort en gewoon opnieuw het traject in.
Ik heb nog een zakje us-05 misschien kan ik daarmee de dubbel nog in het gareel krijgen?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #18 Gepost op: 22-10-2012 12:46 u »
Refractometer
Stop de tijd!

Ben je er van bewust dat je SG niet direct kan aflezen van een refractometer omdat er alcohol gevormd is? Daarvoor moet je omrekenen!

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #19 Gepost op: 22-10-2012 12:55 u »
We zijn er uit! Komt het toch nog goed. Gebruik de rekentool van HansHalberstadt (dacht ik)

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #20 Gepost op: 22-10-2012 13:13 u »
Citaat
Ben je er van bewust dat je SG niet direct kan aflezen van een refractometer omdat er alcohol gevormd is?
Eeh nee dus  :weetniet:

Volgens welke formule moet ik omrekenen? Kan dat ook in BrouwVisie? Of is het makkelijker om gewoon mijn hydrometer te gebruiken?

PS. Wat een geweldig forum is dit toch, na een paar vragen heen en weer gewoon de koe bij de horens!

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #21 Gepost op: 22-10-2012 13:16 u »
Kijk, er moest een logische verklaring voor zjn!
Goed gedaan Sherlock Holmesen... ;D

Offline Pizzabakker

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: nl
  • Wie brouwt heeft vrienden.
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #22 Gepost op: 22-10-2012 13:24 u »
Ik heb intussen het rekentooltje gevonden op de homepage en het blijkt dat mijn blond 1007 is en de dubbel 1025.
Ik heb zojuist een rondedans gedaan  :proost:

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #23 Gepost op: 22-10-2012 13:43 u »
Ik heb intussen het rekentooltje gevonden op de homepage en het blijkt dat mijn blond 1007 is en de dubbel 1025.
Ik heb zojuist een rondedans gedaan  :proost:
Gefeliciteerd. :groots:

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Lage vergistingsgraad
« Reactie #24 Gepost op: 22-10-2012 14:09 u »
Ik heb zojuist een rondedans gedaan  :proost:
Dat lijkt me een goed idee  :brouwen:

Tags: refractometer