Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Likkebaard (American Barley wine)  (gelezen 7128 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Likkebaard (American Barley wine)
« Gepost op: 15-10-2012 11:01 u »
Terwijl mijn Black IPA lekker staat te borrelen  :gistsmile: ben ik al weer bezig het volgende brouwsel te plannen. Ditmaal is het tijd voor een American Barleywine.

Graag weer jullie op- en aanmerkingen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLikkebaard
Kenmerk12
Brouwdatum10/22/2012
BiertypeBarley wine
Aantal liters24
Gewenst begin SG1079 (8.5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.1%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.4 liter
Maischdikte3.0 l/kg
Maischwater27.0 liter
Spoelwater11.2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur48 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid61 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC88.9 %8000 gr3 EBC
Cara-1205.6 %500 gr120 EBC
Special B5.6 %500 gr391 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (USA)14.0 %30 grFWH28 EBU
Magnum (USA)14.0 %30 gr60 minuten27 EBU
Amarillo9.5 %20 gr15 minuten2 EBU
Amarillo9.5 %20 gr10 minuten0 EBU
Amarillo9.5 %20 gr5 minuten0 EBU
Amarillo9.5 %40 gr0 minuten0 EBU


OpmerkingenMagnum: 60 gr.
Amarillo: 100 gr.



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18įC
Opmerkingen- Gistkoek van Black IPA. Na afhevelen van BIPA naar mandfles, kan de Barleywine op de achtergebleven gistkoek in het gistvat geheveld worden.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168įC90 minuten3.0 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #1 Gepost op: 15-10-2012 11:45 u »
reactie receptuur

Persoonlijk zou ik bij een dergelijk zwaar bier 10-15% suiker i.p.v. mout toevoegen zodat de body van het bier niet te zwaar wordt.

Succes met het brouwsel, groet Paul

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.441
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #2 Gepost op: 15-10-2012 14:32 u »
Origineel, zo donker. De meeste amerikaanse barley wines zijn rood/amber. En ik zou het bier nu juist wel weer volmout brouwen. 60 IBU kan wel wat mout als tegengewicht hebben.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.912
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #3 Gepost op: 15-10-2012 14:33 u »
Zoveel brouwers, zoveel smaken heb ik iemand wel eens horen zeggen. Ik zou niet zoveel Special-B gebruiken, maar ongeveer 4%. Wat is precies het doel van dit bier? Moet het een volle moutige worden of een wat meer doordrinkbare licht gebrande, caramelmoutige? Deze bierstijl is niet zo strak gedefinieerd, dus je kunt er van alles van maken.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #4 Gepost op: 15-10-2012 15:39 u »
Wat is precies het doel van dit bier? Moet het een volle moutige worden of een wat meer doordrinkbare licht gebrande, caramelmoutige?

Mijn voorkeur gaat uit naar een wat meer doordrinkbare. Zoals ook in de laatste BYO staat, moet de balans tussen moutzoetigheid en de hopbitter meer richting de bitterheid gaan. Dus wellicht een deel suikergift is nog geen slecht idee. Special B, een beetje verminderen. Misschien ook wat Chocolademalt toevoegen voor een de gebrande toets (1 a 2%)?

Wat denken jullie?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #5 Gepost op: 15-10-2012 15:49 u »
Origineel, zo donker.

Ja?
De Sierra Nevada Bigfoot-ale is ook aardig donker en zie ik nog altijd wel als dŤ originele Amerikaans Barley-wine. :)
Die is overigens 85 IBU (gemeten) en er zijn wel een paar recepten van op het forum.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #6 Gepost op: 21-10-2012 14:18 u »
Vandaag weer een beetje gesleuteld aan de receptuur.

Hij is nu ietjes lichter van kleur, en heeft iets meer nadruk op het bittere.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLikkebaard
Kenmerk12
Brouwdatum10/22/2012
BiertypeBarley wine
Aantal liters24
Gewenst begin SG1079 (8.5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71.1%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater38.4 liter
Maischdikte3.0 l/kg
Maischwater27.0 liter
Spoelwater11.2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur43 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid66 EBU (Mark Garetz)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC88.9 %8000 gr3 EBC
Cara-1207.2 %650 gr120 EBC
Special B3.9 %350 gr391 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (USA)14.0 %30 grFWH31 EBU
Magnum (USA)14.0 %30 gr60 minuten30 EBU
Amarillo9.5 %20 gr15 minuten2 EBU
Amarillo9.5 %20 gr10 minuten0 EBU
Amarillo9.5 %20 gr5 minuten0 EBU
Amarillo9.5 %40 gr0 minuten0 EBU


OpmerkingenMagnum: 60 gr.
Amarillo: 100 gr.



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18įC
Opmerkingen- Gistkoek van Black IPA. Na afhevelen van BIPA naar mandfles, kan de Barleywine op de achtergebleven gistkoek in het gistvat geheveld worden.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167įC90 minuten3.0 l/kg



Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #7 Gepost op: 23-10-2012 14:59 u »
Om een beetje bekend te raken met BrouwHulp, ben ik weer verder gegaan met sleutelen aan het recept. Heb me nu op de hopstort gericht, beetje Citra voor een frisse punch toegevoegd. Verder ga ik me nu ook eens wagen aan waterbehandeling, het werkt namelijk heel overzichtelijk in BrouwHulp.

Graag weer jullie op- en aanmerkingen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk012
Naam receptLikkebaard B
Brouwdatum25-10-2012
BiertypeBarley Wine
Volume24.0 l
Begin SG1.096 SG
Berekende kleur (Morey)42 EBC
Berekende bitterheid (Garetz)59 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24.00 lWater uit Rotterdam
19.30 gCaCO3
1.30 gCaSO4
12.75spoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
382 mg/l8 mg/l47 mg/l612 mg/l65 mg/l97 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8.500 kgPilsmoutDingemans3 EBC89.5 %
0.650 kgCara 120Dingemans120 EBC6.8 %
0.350 kgSpecial BDingemans350 EBC3.7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67.0 įC2 min.90 min.2.5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30.0 gMagnum (V.S.)14.0 %90 min.30.1 IBU
30.0 gMagnum (V.S.)14.0 %60 min.26.5 IBU
20.0 gAmarillo9.5 %15 min.1.3 IBU
10.0 gCitra15.0 %15 min.1.0 IBU
20.0 gAmarillo9.5 %5 min.0.0 IBU
10.0 gAmarillo9.5 %0 min.0.0 IBU
15.0 gCitra15.0 %0 min.0.0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamtypeGebruik
5.00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamtype
350.0 mlIrish Alebovengist


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.447
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #8 Gepost op: 23-10-2012 21:18 u »
Graag weer jullie op- en aanmerkingen.

Waarom Iers mos?  :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.935
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #9 Gepost op: 23-10-2012 22:39 u »
Waarom Iers mos?

Waarom niet?

Sinds een tijdje gebruik ik het ook weer. Geeft toch een iets helderder bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.447
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #10 Gepost op: 24-10-2012 00:14 u »
Sinds een tijdje gebruik ik het ook weer. Geeft toch een iets helderder bier.

En verbetert het de smaak?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.935
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #11 Gepost op: 24-10-2012 07:25 u »
En verbetert het de smaak?

Op basis van een statistisch onderzoek heel veel jaren terug denk ik van van wel. Destijds werd aan alle deelnemers van het ONK hun recepten gevraagd. Ook alle juryformulieren werden in een programma gestopt. Degenen die Iers mos gebruikten hadden gemiddeld gezien een iets betere score.

Na het debacle met een partij Iers mos dat een smaakafwijking gaf heb ik het lang niet meer gebruikt. Sinds kort dus weer wel.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #12 Gepost op: 25-10-2012 19:47 u »
Hij is vandaag gebrouwen. De kleur is heel mooi koperrood geworden.

Helaas wel wat lager uitgekomen (1091 ipv 1096), maar dat is niet zo heel erg. Hoppig zal het wel worden.


Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #13 Gepost op: 26-10-2012 18:31 u »
Hij is vandaag gebrouwen. De kleur is heel mooi koperrood geworden.

Helaas wel wat lager uitgekomen (1091 ipv 1096), maar dat is niet zo heel erg. Hoppig zal het wel worden.
Ziet er goed uit, kan ik een flesje reserveren?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #14 Gepost op: 27-10-2012 02:14 u »
Ziet er goed uit, kan ik een flesje reserveren?

Zeer zeker, deze week is niet meer gelukt. Maar binnenkort kom ik wat biertjes langsbrengen!

Je pilsje heeft me trouwens goed gesmaakt  :biersmile:

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #15 Gepost op: 12-11-2012 18:47 u »
Gisteren overgeheveld vanuit het vergistingsfles naar de mandfles. Het monster om SG te meten had ik in een potje gedaan en koud gezet, en was ik gisteren vergeten. Dus vandaag een prettige verrassing  ^-^

De kleur is echt heel erg mooi roodkoper en doordat het een dag in de koelkast heeft gestaan superhelder.
Je ruikt de Amarillo erg goed. In de smaak komt het frisbittere van de Citra terug. Hij is lekker bitter geworden, maar de moutbasis biedt een stevig tegenwicht.

Al bij al ben ik zeer content, ben benieuwd hoe deze straks met een lekker koolzuurtintel en een mooie schuimkraag smaakt  :biersmile: Vrees dat ik moeite zal hebben met deze te bewaren.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.936
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #16 Gepost op: 12-11-2012 19:50 u »
Even een zijstapje,

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24.00 lWater uit Rotterdam
19.30 gCaCO3
1.30 gCaSO4
12.75spoelwater

In mijn draad over 't Duuster maakte Robin een opmerking over de grote hoeveelheid kalk. Nu zie ik hier ook een groot getal voor kalk staan. Is dit ook veel? Zo ja, is dit iets voor Adrie om naar te kijken?

s7.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Likkebaard (American Barleywine)
« Reactie #17 Gepost op: 12-11-2012 20:13 u »
Ik heb ooit de fout gemaakt door zo veel brouwzouten toe te voegen en geloof me, het kan je bier behoorlijk verpesten. Ik heb ooit 25 g Calciumsulfaat toegevoegd in 20 liter bier en het leek net alsof ik vloeibaar schuurpapier zat te drinken :o .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #18 Gepost op: 12-11-2012 21:38 u »

BrouwHulp Recept uitdraai


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24.00 lWater uit Rotterdam
19.30 gCaCO3
1.30 gCaSO4
12.75spoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
382 mg/l8 mg/l47 mg/l612 mg/l65 mg/l97 mg/l

Als de berekeningen kloppen, is het resultaat hier nog steed een stuk milder dan die van Seed7
Let vooral op het profiel van het behandelde water:

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
9,55 lWater uit Enschede
10,40 gCaCO3
0,30 gCaCl2
8,18spoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
1178 mg/l17 mg/l160 mg/l1585 mg/l97 mg/l198 mg/l

:)

Maar ook het gecreŽerde water van Etn is aardig hard... ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #19 Gepost op: 12-11-2012 21:55 u »
Naar aanleiding van jullie opmerkingen heb ik mijn brouwlogboek er nog even op nageslagen.

Daaruit blijkt dat ik alleen maar 1.4 gram CaSO4 heb toegevoegd en niet de 19.3 gram CaCO3.

Dit om de simpele reden dat ik alleen CaSO4 in huis had. :-)

De waardes van het behandelde water kloppen dus ook niet.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #20 Gepost op: 12-11-2012 22:29 u »
Ik denk dat dat een geluk bij een ongeluk is. Ik snap dat je in een stout eventuel wat CaCO3 toe zou willen voegen om de pH te verhogen, maar in de meeste boeken lees ik dat je niet echt boven de 300 mg/l moet gaan zitten omdat je anders rare smaakafwijkingen krijgt.

Ik probeer meestal op zo'n 75 - 100 mg/l Calcium uit te komen (voor o.a. de gist en de uiteindelijke helderheid van het bier) en speel wat met Sulfaat of Chloride afhankelijk van of ik een hoppig of moutig wil. Meer dan 3 gr CaS04 per 18 liter bier zou ik echter per definitie niet meer toevoegen.. ik heb in het verleden te veel droge, wrange en mineraalachtige bieren gebrouwen met te veel Sulfaat.

Ik ken de smaak van kalk niet, maar ik kan me niet voorstellen dat 600 mg/l en meer positief bijdraagt. 

   

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #21 Gepost op: 13-11-2012 09:03 u »
Nee, de waarden uit de tabellen zijn extreem hoge waarden. Dat ga je echt proeven. Waarom wilde je in hemelsnaam zoveel toevoegen?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #22 Gepost op: 26-11-2012 20:51 u »
Nee, de waarden uit de tabellen zijn extreem hoge waarden. Dat ga je echt proeven. Waarom wilde je in hemelsnaam zoveel toevoegen?

Naar aanleiding van jullie opmerkingen heb ik mijn brouwlogboek er nog even op nageslagen.

Daaruit blijkt dat ik alleen maar 1.4 gram CaSO4 heb toegevoegd en niet de 19.3 gram CaCO3.
(...)
De waardes van het behandelde water kloppen dus ook niet.

Voor de duidelijkheid, dit is wat ik heb toegevoegd aan het water

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
24,00 lWater uit Rotterdam
1,40 gCaSO4
7,21 mlMelkzuur
12,48spoelwater


Dan zijn volgens BrouwHulp dit de waarden van het water:

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l8 mg/l47 mg/l133 mg/l65 mg/l100 mg/l


Vandaag gebotteld. Ben erg tevreden met de kleur, mooi koperrood. De geur en smaak beloven nog wat.

Het bleken wel wat minder liters te zijn dan ik dacht. Heb mijn verliezen nog niet helder vrees ik.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.198
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Likkebaard (American Barley wine)
« Reactie #23 Gepost op: 29-12-2012 00:34 u »
Na wat navergistingsproblemen, die zo opgelost waren met een weekje lang elke dag de flesjes schudden, is de Likkebaard nu navergist en klaar voor consumptie.

Uiteindelijk kwam ik op een paar liter minder uit, waardoor ie zwaarder is uitgevallen (10.9%). Maar mede door de frisse punch van de citra smaakt het niet te zwaar vol een volmout (geen suikergift).

Hij smaakt al erg lekker, maar ik vermoed dat rijping de smaak nog meer in balans zal brengen. Dus over een maand of drie een update.

Tags: brouwzouten