Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste tripel  (gelezen 10881 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Mijn eerste tripel
« Gepost op: 14-10-2012 14:14 u »
Volgende maand willen wij onze eerste tripel gaan maken. Dit recept wordt een variatie op een 'amber blond' bier dat we 6 maanden geleden gemaakt hebben:

Dat was een recept met 2,5 kg pilsmout en 0,5 kg amber50 op 10 liter. De bitterheid van de ambermout (nemen we aan?) vonden we een beetje te veel. Nu gaan we met een kleiner percentage ambermout en een aandeel suiker het recept naar een tripel brengen.

We willen een best wel droge tripel maken zonder kruiden. Welke korrelgist kunnen we hier het beste voor gebruiken?

Tot nu toe hebben we vooral de S33 gebruikt maar dat was voor blond en dubbel. Moeten we beter een gist gebruiken die tot een lager eind-SG vergist?

Kan de suikertoevoeging het best na de hoofdgisting of gewoon tijdens het hopkoken?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAmber Tripel #11
Kenmerk
Brouwdatum11/7/2012
BiertypeTripel
Aantal liters40
Gewenst begin SG1075 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater54.4 liter
Maischdikte4.0 l/kg
Maischwater40.0 liter
Spoelwater14.4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur16 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid37 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC73.0 %8683 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC12.0 %1427 gr49 EBC
Kristalsuiker15.0 %1784 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle9.8 %60 gr60 minuten31 EBU
Saaz (CZ)6.0 %30 gr15 minuten5 EBU


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
142C20 minuten4.0 l/kg
263C30 minuten4.0 l/kg
373C30 minuten4.0 l/kg


Opmerkingen-




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #1 Gepost op: 14-10-2012 16:25 u »
Ik zou het percentage ambermout verlagen naar onder de 10%. Ik ben bang dat de suiker de smaak van de ambermout nog verder naar voren zal brengen.

De suiker zou ik toevoegen na dat de vergisitingsactiviteit minder aan het worden is, dus aan het einde van hoofdvergisting. Het recept ziet er goed uit.

Je kan de S33 gewoon gebruiken, met een hogere suikerstort. Je kan ook de T58 gist gebruiken, deze vergist beter uit. De smaak zal iets kruidiger worden.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #2 Gepost op: 15-10-2012 01:39 u »
Ik zou het percentage ambermout verlagen naar onder de 10%. Ik ben bang dat de suiker de smaak van de ambermout nog verder naar voren zal brengen.

De suiker zou ik toevoegen na dat de vergisitingsactiviteit minder aan het worden is, dus aan het einde van hoofdvergisting. Het recept ziet er goed uit.

Je kan de S33 gewoon gebruiken, met een hogere suikerstort. Je kan ook de T58 gist gebruiken, deze vergist beter uit. De smaak zal iets kruidiger worden.
Welk eind SG kan ik ongeveer verwachten als ik de S33 gebruik en de suiker na de eerste dagen vergisting toevoeg? Ik wil niet dat ie erg vol wordt; het moet geen lichtgekleurde dubbel worden :)

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #3 Gepost op: 15-10-2012 09:28 u »
Met een korrelgist hoef je niet de suiker toe te voegen na hoofdpiek vergisting. Ik zou de suiker gewoon meekoken. Dan weet je ook wat preciezer je start SG.

15% suiker is veel, maar kan wel. Met de S33 zul je rond de 1015 uit komen (fruitig bier), met de T58 rond de 1012 (kruidig bier, licht peper), met de Nottingham rond de 1006 (lekkere moutige tripel).
De keuze is dus reuze.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #4 Gepost op: 15-10-2012 09:54 u »
Met een korrelgist hoef je niet de suiker toe te voegen na hoofdpiek vergisting. Ik zou de suiker gewoon meekoken.

Heeft een korrelgist dan geen voorkeur voor de kristalsuiker ipv de moutsuikers?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #5 Gepost op: 15-10-2012 12:19 u »
Citaat
Met een korrelgist hoef je niet de suiker toe te voegen na hoofdpiek vergisting. Ik zou de suiker gewoon meekoken. Dan weet je ook wat preciezer je start SG.
OK dat hoeft alleen met vloeibare gisten?

Citaat
15% suiker is veel, maar kan wel.
In het magazine Brew Your Own wordt zeer stellig beweerd dat je 20% suiker nodig hebt voor een tripel. En in het boek van Adrie wordt 15% of 20% gegeven in de twee tripel recepten.

Citaat
Met de S33 zul je rond de 1015 uit komen (fruitig bier), met de T58 rond de 1012 (kruidig bier, licht peper), met de Nottingham rond de 1006 (lekkere moutige tripel).
De keuze is dus reuze.
OK dank voor de opties. Ik vraag me af of een fruitig gistprofiel goed zal passen bij de specifieke smaak van de ambermout.
Over T58 veel slechte verhalen gelezen hier op het forum. Maar dat kruidige karakter lijkt me wel goed passen voor dit bier... lastige keuze.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.300
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #6 Gepost op: 15-10-2012 13:53 u »
Heb net een tripel op fles staan met de T58 en kan eigenlijk niets slechts bedenken.

Banaan?? ik proef/ruik um niet
Kruidig - Jazeker
Schuim - voldoende

Kwam op een vergistingsgraad van 86%

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #7 Gepost op: 15-10-2012 14:21 u »
Dus eigenlijk vind je de ambermout helemaal niet lekker? In mijn optiek geeft het een moutige smaak met een wat honingachtige, dextrineuze smaak. Laat het anders gewoon weg en gebruik 85% pilsmout en 15% suiker. Met de T-58 wordt dit wel een goede tripel. De slechte verhalen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de bepaalde smaak die deze gist geeft en niet op schuim of vergisting. Ik ben er zelf geen voorstander van, maar heel veel mensen wel. Je weet dat mensen die iets te zeuren hebben, altijd harder schreeuwen dan mensen die iets positiefs te melden hebben?  :D

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #8 Gepost op: 15-10-2012 14:28 u »
In mijn optiek is de suiker toevoegtruc alleen nodig als je niet genoeg gist toevoegt. En dat probleem heb je met korrelgist meestal niet. Natuurlijk heeft elke biergist minder moeite met kristalsuiker dan met moutsuikers.
Naar mijn mening is 10% suiker genoeg voor een tripel. Ik zou nooit 20% suiker gebruiken. Maar, zoveel brouwers, zoveel meningen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #9 Gepost op: 15-10-2012 15:43 u »
In mijn optiek is de suiker toevoegtruc alleen nodig als je niet genoeg gist toevoegt. En dat probleem heb je met korrelgist meestal niet. Natuurlijk heeft elke biergist minder moeite met kristalsuiker dan met moutsuikers.

Het effect was juist erg groot bij de T58, meen ik me te herinneren uit de resultaten van Anton (?)?
Mijn idee is dat het, naast een inoculum effect, ook de gisten zijn de meer moeite hebben met maltotriose.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #10 Gepost op: 15-10-2012 16:54 u »
Dus eigenlijk vind je de ambermout helemaal niet lekker? In mijn optiek geeft het een moutige smaak met een wat honingachtige, dextrineuze smaak. Laat het anders gewoon weg en gebruik 85% pilsmout en 15% suiker.
Nee dat heb ik niet geschreven. Ik schreef dat bij een eerder brouwsel met een amber-stort van 17% we het bier niet goed in balans vonden. Vandaar nu een recept met een kleiner aandeel ambermout.

Citaat
Je weet dat mensen die iets te zeuren hebben, altijd harder schreeuwen dan mensen die iets positiefs te melden hebben?  :D
Ja klopt  :)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #11 Gepost op: 15-10-2012 17:09 u »
Ik zou ambermout nooit meer dan 8-10% van gebruiken. Zoals ik het van jou begreep vind je de smaak niet lekker, maar dat klopt dus niet. Een tripel met ambermout kan prima. En met T58. En met suiker. Doen!

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #12 Gepost op: 15-10-2012 17:12 u »
Ik zou ambermout nooit meer dan 8-10% van gebruiken.
Ja misschien wordt ie dan 10%

Citaat
Een tripel met ambermout kan prima. En met T58. En met suiker. Doen!
OK. Eerst een weekje op vakantie en dan brouwen!

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #13 Gepost op: 30-11-2012 10:53 u »
Op 7 november hebben we deze Amber Tripel gebrouwen met deze stort: 70% pilsmout, 10% ambermout, 5% donker tarwemout en 15% kristalsuiker.
Het begin SG was (voor het eerst) een stuk hoger dan de bedoeling was: 1082 ipv 1075. Hiervoor hebben we nog niet echt een verklaring gevonden... foutje bij het afwegen van de mout? of een brouwzaalrendement van opeens 90% ???

Met de S33 gegist tot eind SG 1020. Gister geproefd en gebotteld met 8 gr/l suiker.

Het jongbier smaakte al best goed! Mooie moutsmaak en de kleur was precies zoals bedoeld:

Maar over twee weken weten we meer over de smaak; ik ben benieuwd!

Met een (geschat) alcohol volume van totaal 9% is dit wel een stevige jongen!  :nut:

We hadden voor het eerst 40 liter gebrouwen wat een 'oogst' opleverde van ruim 4 kratjes en 12 0,75L flessen:


En de flesjes met labels:

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.300
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #14 Gepost op: 30-11-2012 11:35 u »
Na 2 weken op fles heb je nog geen "eindresultaat" .
Maak daar eens 2 maanden van dan kom je meer in de richting van het "eindresultaat"

Ik weet het is moeilijk wachten het lukt mij ook nooit heb nu een Duvel-LookALike 3 weken op fles en ik vind um al heerlijk maar hij wordt iedere dag nog beter :P

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #15 Gepost op: 30-11-2012 12:11 u »
Na 2 weken op fles heb je nog geen "eindresultaat" .
Maak daar eens 2 maanden van dan kom je meer in de richting van het "eindresultaat"

Ik weet het is moeilijk wachten het lukt mij ook nooit heb nu een Duvel-LookALike 3 weken op fles en ik vind um al heerlijk maar hij wordt iedere dag nog beter :P

Wat ik schreef:
Citaat
Maar over twee weken weten we meer over de smaak; ik ben benieuwd!
Hij zal inderdaad nog langer nodig hebben om helemaal op smaak te zijn, maar over 2 weken ga ik 'm zeker proeven  :proost:

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #16 Gepost op: 12-01-2013 19:56 u »
Wat ik schreef:Hij zal inderdaad nog langer nodig hebben om helemaal op smaak te zijn, maar over 2 weken ga ik 'm zeker proeven  :proost:
En, hoe is ie geworden?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel. Welke gist?
« Reactie #17 Gepost op: 12-01-2013 22:04 u »
En, hoe is ie geworden?
Ja hij is wel geslaagd hoor :) Al aan veel mensen laten proeven met goede reacties. Het is een gevaarlijk bier  :nut:

Maar ik zou 'm niet direct op deze manier nog een keer maken. Hij is toch best wel moutig en zoet; misschien is het wel meer een soort quadrupel dan een tripel  :)

Volgende tripel die ik brouw wordt denk ik lichter in kleur (minder donkere mout) en droger; misschien eens combi S-33 en US-05 gebruiken (om op een lager eind SG uit te komen), of een trappistgist.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #18 Gepost op: 13-01-2013 00:32 u »

En de flesjes met labels:

Oei! Je hebt wel wat veel kopruimte gelaten, dat zijn potentiele knallers! Probeer wat hoger af te vullen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #19 Gepost op: 13-01-2013 12:23 u »
Oei! Je hebt wel wat veel kopruimte gelaten, dat zijn potentiele knallers! Probeer wat hoger af te vullen.

Valt wel mee. Op de site van het BKG:
Afstand dop < 1 cm      1 punt in mindering
Afstand dop 4 6 cm    1 punt in mindering
Afstand dop tot bier > 6 cm   4 punt in mindering

Hopbier

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #20 Gepost op: 13-01-2013 14:18 u »
Oei! Je hebt wel wat veel kopruimte gelaten, dat zijn potentiele knallers! Probeer wat hoger af te vullen.
Hoezo gaan flesjes knallen als je wat meer kopruimte laat?

Valt wel mee. Op de site van het BKG:
Afstand dop < 1 cm      1 punt in mindering
Afstand dop 4 6 cm    1 punt in mindering
Afstand dop tot bier > 6 cm   4 punt in mindering

Hopbier
Wordt dit gemeten vanaf de bovenkant dop, onderkant dop of de rand onder de dop?

De flesjes die we voor ONK bottelen met zilveren dop vullen we wat preciezer af, ivm deze criteria.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #21 Gepost op: 13-01-2013 15:40 u »
Hoezo gaan flesjes knallen als je wat meer kopruimte laat?

Als je een fles openmaak dan gaat het gas dat in de kopruimte zit door de verhoogde druk naar buiten toe. Maak je een fles open met een grotere kopruimte dan zal er veel meer gas in een fractie van een seconde vrijkomen wat een hardere knal geeft. Deze drukgolf kan ook leiden tot sneller schuimen.

Je zou misschien denken dat de druk in de kopruimte hoger is bij een kleinere kopruimte maar dat is niet het geval. De druk in de kopruimte is onafhankelijk van de hoogte van de kopruimte.


Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #22 Gepost op: 13-01-2013 16:00 u »
Als je een fles openmaak dan gaat het gas dat in de kopruimte zit door de verhoogde druk naar buiten toe. Maak je een fles open met een grotere kopruimte dan zal er veel meer gas in een fractie van een seconde vrijkomen wat een hardere knal geeft. Deze drukgolf kan ook leiden tot sneller schuimen.

Je zou misschien denken dat de druk in de kopruimte hoger is bij een kleinere kopruimte maar dat is niet het geval. De druk in de kopruimte is onafhankelijk van de hoogte van de kopruimte.
OK geen risico op exploderende flesjes maar op gushers?

Nog geen last van gehad gelukkig.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #23 Gepost op: 13-01-2013 16:25 u »
OK geen risico op exploderende flesjes maar op gushers?

Nog geen last van gehad gelukkig.

Dat denk ik. Ik kan niet zo snel bedenken dat minder gevulde flesjes eerder exploderen, behalve dat door de schokgolf tijdens het openen de bodem van de fles er uit zou kunnen gaan. Hier zijn wel wat filmpjes over op maar dan via drukgolf op de kopruimte door erop te slaan.

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Mijn eerste tripel
« Reactie #24 Gepost op: 13-01-2013 16:30 u »
minder gevulde flesjes eerder exploderen
Ergens hier op het forum heb ik gelezen dat minder gevuld niet eerder explodeert, maar als ie gaat dan is de schade wel veel groter, door de grotere gasinhoud vliegt je glas verder weg.

Om die reden worden drukproeven (o.a. autobanden, gasflessen) altijd met water gedaan en nooit met lucht.

Tags: