Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen  (gelezen 7765 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Gepost op: 10-10-2012 22:34 u »
Wim Vossen heeft mij bericht dat het bier waarmee hij de eerste prijs in de klasse D heeft gewonnen bij het OBBK 2012 ook een eerste prijs heeft gewonnen in de klasse D bij het ONK 2012.

In verband daarmee wordt verwezen naar dat recept.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.748
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #1 Gepost op: 11-10-2012 00:37 u »
Is er ook een mogelijkheid om dit te brouwen volgens "reinheitsgebot"?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #2 Gepost op: 11-10-2012 07:50 u »
Is er ook een mogelijkheid om dit te brouwen volgens "reinheitsgebot"?

Waarom zou je dat in godsnaam willen? Dit biertype is geen Duits biertype maar een Belgisch!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #3 Gepost op: 11-10-2012 08:18 u »
Waarom zou je dat in godsnaam willen?
Dat is geen antwoord op de vraag... ;)

Er zit 1,6 kg suiker in het recept, dat zal je op een of andere manier moeten opvangen met zeer vergistbare suiker. Volgens het reinheitsgebot mag dat alleen uit mout komen (gerst- of tarwe-), wat geheid ook onvergistbare suikers oplevert.

Misschien is er met extra enzymrijke mout en evt een decoctie achtig schema iets te bereiken?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #4 Gepost op: 11-10-2012 08:20 u »
Ik ben ook wel benieuwd waarom iemand dit zou willen. En dan nog: zo moeilijk zijn de regels van het Gebot ook weer niet.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.748
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #5 Gepost op: 11-10-2012 10:23 u »
Dat is geen antwoord op de vraag... ;)

Er zit 1,6 kg suiker in het recept, dat zal je op een of andere manier moeten opvangen met zeer vergistbare suiker. Volgens het reinheitsgebot mag dat alleen uit mout komen (gerst- of tarwe-), wat geheid ook onvergistbare suikers oplevert.

Misschien is er met extra enzymrijke mout en evt een decoctie achtig schema iets te bereiken?
Dit is wel een prima antwoord :duimop:
Bedankt.

Ik zou het juist de kunst vinden om alles uit je 4 ingredienten te halen ipv er toevoegingen aan moeten doen om daar te komen.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #6 Gepost op: 11-10-2012 11:01 u »
Back ontopic: Dit is wel een erg goede Quadrupel dan als die 2x de 1e prijs heeft gehaald.
Ik ben benieuwd hoe lang die op de fles heeft gerijpt, bij Quadrupels moet je hier echt de tijd voor nemen.

Maar Wim zit niet op het forum dus we zullen het nooit weten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #7 Gepost op: 11-10-2012 14:13 u »
Ik zou het juist de kunst vinden om alles uit je 4 ingredinten te halen ipv er toevoegingen aan moeten doen om daar te komen.

Mja, maak van de 4 een 5 en je bent al klaar. Suiker zie ik niet als een vreemde of onnatuurlijke toevoeging.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #8 Gepost op: 11-10-2012 20:46 u »
Back ontopic: Dit is wel een erg goede Quadrupel dan als die 2x de 1e prijs heeft gehaald.

Precies! Bij dit biertype moet je gewoon suiker gebruiken. Dit recept heeft zich bewezen tijdens de twee grootste wedstrijden die dit jaar in Nederland zijn gehouden. Dat kan geen toeval meer zijn. Als je dit bier volmout gaat brouwen is het geen quadrupel meer maar een barley wine. Een biertype dat Wim ook goed kan brouwen!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #9 Gepost op: 11-10-2012 23:33 u »
Was de reactie van George toch een stuk meer on-topic dan die van jou, Jacques! ;D


Om verder offtopic te gaan: d uitdaging van het Reinheitsgebot volgen, is natuurlijk om k een echte doordrinkbare quadrupel (en dus geen barley wine) te krijgen met een volmout brouwsel. :)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #10 Gepost op: 11-10-2012 23:39 u »
Was de reactie van George toch een stuk meer om-topic dan die van jou, Jacques! ;D


Om verder offtopic te gaan: d uitdaging van het RHGB volgen, is natuurlijk om k een echte doordrinkbare quadrupel (en dus geen barley wine) te krijgen met een volmout brouwsel. :)
Reinheitsgebot? En hoezo meer on-topic, ik vond Jacques' reactie niet off-topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.748
  • Land: nl
  • bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #11 Gepost op: 11-10-2012 23:40 u »
Om verder offtopic te gaan: d uitdaging van het Reinheitsgebot volgen, is natuurlijk om k een echte doordrinkbare quadrupel (en dus geen barley wine) te krijgen met een volmout brouwsel. :)
Lijkt me ieder geval leuk om een keer te proberen. :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2012 D1 - Quadrupel - Wim van Vossen
« Reactie #12 Gepost op: 12-10-2012 07:39 u »
Reinheitsgebot? En hoezo meer on-topic, ik vond Jacques' reactie niet off-topic.
De biertype statements zaten er inderdaad netjes doorheen gevlochten. :)

Tags: