Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2012 V1 - Rauch Dunkel Weizen - Patrick Adriaans & Vincent Werner  (gelezen 3730 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cuillin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Met onderstaand recept hebben Patrick Adriaans en Vincent Werner de eerste prijs
behaald in de vrije klasse OBBK 2012 met 93 punten.

Recept ontwikkeld door: Vincent Werner


Commentaar keurmeester:
"Mooi schuim / subtiele rooksmaak waarneembaar, niet overheersend /
smaak complex, maar in balans / interessant 'hybride' type /
Goed bier, doordrinkbaar, uitnodigend / Uitstekend experiment!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 23 van 25 punten
Smaak: 14 van 15 punten
Vrije klasse: 23 (9 + 14) van 25 (10 + 15) punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten


Voor 21 l:

OG: 1051
FG: 1010
EBC: 30,6 (berekend met Beersmith)
IBU: 15,5 (berekend met Beersmith, vandaar geen EBU)

Kooktijd: 120 minuten

De gerookte tarwemouten heb ik zelf gemaakt door licht tarwemout (3 EBC) op een BBQ met (voor iedere soort apart)
appel-, kersen- en pecan-aromahout te roken gedurende (ieder) 30 minuten. EBC's van deze mouten zijn geschat.


Ingredinten:
1,00 kg       Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)                          21,51 %       
0,90 kg       Munich Malt (15,0 EBC)                                   19,35 %       
0,87 kg       Wheat Malt, Bel (3,0 EBC)                               18,71 %       
0,60 kg       Cherry Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)           12,90 %       
0,50 kg       Wheat Malt, Dark (15,0 EBC)                           10,75 %       
0,28 kg       Apple Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)               6,02 %       
0,20 kg       Cara-Kristal (120,0 EBC)                                   4,30 %       
0,15 kg       Crystal Wheat Malt (150,0 EBC)                        3,23 %       
0,10 kg       Pecan Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)              2,15 %       
0,05 kg       Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBCG) 1,08 %       
22,50 gm    Tettnang [3,80 %]  (120 min)                        10,2 IBU     
10,00 gm    Tettnang [3,80 %]  (60 min)                            4,2 IBU       
  5,00 gm    Tettnang [3,80 %]  (15 min)                            1,1 IBU       
2,00 tsp      Yeast Nutrient (Boil 10,0 min)                                 
1 Pkgs         Wyeast #3638 Bavarian Wheat (Activator); starter 0,75 l                 


Maischschema: dubbele decoctie
Voor beide decocties is 1/3 dikke deel van de maisch genomen.

- Inmaischen met 16 L water op 39 C  (foutje; had eigenlijk 37 C  moeten zijn).
- Verwarmen met 1,0 C /min naar 45 C , 10 min. rusten.
- Verwarmen met 0,5 C /min naar 50 C , 15 min rusten.
- Verwarmen met 0,5 C /min naar 53 C

- 1e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch rust bij 53 C .
    - Verwarmen met 1,0 C /min tot 70 C , 10 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 C /min aan de kook brengen, 40 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 61 C, bijverwarmd tot
  64 C, 15 min. rusten

- 2e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch blijft rusten bij 64 C.
    - Verwarmen met 1,0 C /min tot 70 C, 20 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 C /min aan de kook brengen, 30 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 67 C , bijverwarmd tot
  70 C , 30 min. rusten, jod. test: negatief.

- Afmaischen 10 min. bij 78 C.

- Gespoeld met 23 L water 78 C.


Het wort is na koelen en vr toevoeging van de giststarter belucht met pure zuurstof uit een blik via
een beluchtingsteentje gedurende 30 sec.

Vergist op 20 C.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.033
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Jammer dat Beersmith altijd van die onduidelijke print-outs maakt...
Verder een interessant recept!
Volgende keer de 45 grc stap op 40 grc uitvoeren voor maximaal kruidnagel effect. :) :duimop:

Tags: