Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistemmer tot uitdrinken, is er iets dat beter kan  (gelezen 1630 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gistemmer tot uitdrinken, is er iets dat beter kan
« Gepost op: 08-10-2012 12:28 u »
Ik start steeds met een blik, en ga er zeker nog een ganse tijd mee doorgaan, maar heeft er iemand tips om het proces te verbeteren.
- de gistemmer staat in een ruimte waar de temp. schommelt tussen de 22 en 23c (aquariumkamer)
   kan eventueel lager gaan in mijn kleine koelkast
- na 10 dagen gisten hevel ik over in een ontsmette jerrycan.
- ik koel 10 dagen op een temp. van 7c (heb mij een andere 2de hands koelkast aangeschaft)
- ik hevel over in emmer, voeg suiker toe en bottel.
- zet de flesjes 10 dagen in de aquariumkamer 22 a 23c
- daarna worden ze gestockeerd op de overloop met een temp. die de weersomstandigheden volgt, maar nooit lager dan 10c
- Voor consumptie gaan ze 14 dagen de ijskast in waarin ik lager.
Laat de suggesties maar komen. 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.488
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gistemmer tot uitdrinken, is er iets dat beter kan
« Reactie #1 Gepost op: 08-10-2012 21:09 u »
Niet zo veel opmerkingen.

De hoofdgisting kan in een koelere ruimte. Als de omgevingstemperatuur 22 tot 23 C is, is het in het gistvat een paar graden hoger. Je krijgt hierdoor snel aan overdaad aan esters en hogere alcoholen. Vergisten bij 18 tot 20 C in een koelkast zodat het te veel aan warmte wordt afgevoerd verdient de voorkeur.
Ik zou geen vast aantal dagen aanhouden voor het overhevelen. In plaats daarvan kijken naar de vergisting. Na de hoofdgisting minimaal 7 dagen tot 14 dagen aanhouden voor een 'warme' lagering bij kamertemperatuur (18 tot 20 C). Daarna pas koud gaan lageren.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gistemmer tot uitdrinken, is er iets dat beter kan
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2012 07:35 u »
Bedankt voor de tips, had er al aan gedacht om een dag of 2 warm te lageren zodat er een CO2 deken boven komt, maar was het niet zeker. Ga het in het vervolg zeker doen.

Tags: