Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wheeler & Protz. Brew your own real ale at home  (gelezen 5961 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Wheeler & Protz. Brew your own real ale at home
« Gepost op: 29-01-2005 20:24 u »
Achternaam schrijver: Wheeler & Protz
Voornaam dan wel voorletters schrijver: Graham & Roger

Titel boek: Brew your own real ale at home.

Druk: 3e
Jaar uitgifte: 1995
Naam uitgever en plaats vestiging uitgever: CAMRA.
ISBN nr.: 1.85249.113.2

Aantal paginaís: 187

Indien bekend kostprijs:

Onderwerp boek: Bierbrouwen en recepten

Beschrijving/bespreking boek:
In de tijd dat de Real Ale in het Verenigd Koninkrijk ten onder dreigden te gaan, schreven W&P dit boek om de mensen dan maar zelf aan het brouwen te zetten. Naast een algemene inleiding volgen meer dan 100 recepten van Britse (en Ierse) commercieel verkrijgbare cask-conditioned bieren.

Deel 1 geeft informatie over vergistbare ingrediŽnten, hop, gist, maischmethoden en brouwinstructies. Deze informatie is vrij basaal en hier en daar verouderd (bijvoorbeeld over de eiwitgehalten van Europese mouten en de noodzaak van een eiwitrust), maar ook een gevorderde brouwer vind hier nog wel wat nieuwe dingen in. Deel 1 is nagenoeg identiek aan het vervolg "Brew Classic European Beers at Home".
Deel 2 geeft recepten van meer dan 100 commercieel verkrijgbare Britse en Ierse bieren. De hoeveelheden staan in metrische eenheden, dus omrekenen komt er niet aan te pas. De schrijvers benadrukken dat hoewel de meeste recepten brouwsels opleveren die sterk op het origineel lijken, ze toch niet gezien moeten worden als klonen, maar dat ze een richting aangeven om verder mee te experimenteren.

Wat vind je goed aan dit boek?
Zeker voor een wat minder gevorderde brouwer een interessant deel 1. Deel 2 is voor liefhebbers van Britse biertypen leuk, omdat je een grote hoeveelheid recepten tot je beschikking hebt van bieren waar je mee aan de slag kunt. Wil je je verdiepen in Britse bieren, dan heb je aan dit boek een mooie bron van inspiratie.

Wat vind je minder goed aan dit boek?
Deel 1 is hier en daar behoorlijk verouderd. Verder besteedt het boek nauwelijks aandacht aan gistsoorten. Ten tijde van het verschijnen van dit boek waren de gisten van Wyeast nog niet verkrijgbaar in Europa. Bij geen enkel recept staat een aanbevolen gist aangegeven en dat is een grote ommissie. Gelukkig kom je met gezond verstand en de aanwijzingen van Wyeast zelf een heel eind. Engelse biertypen zijn natuurlijk prima te brouwen met bijvoorbeeld de Danstar gisten of de SafAle.
Een nadeel is het niet, gezien het doel van dit boek, maar als je niet van Britse bieren houdt, laat dit boek dan maar links liggen.

Voor wie is het boek bedoeld (beginners, gevorderden, experts)?
Beginners en gevorderden.

Eindcijfer boek (een rapportcijfer van 1 tot en met 10): 7.

Tags: