Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Juiste manier maischtemperatuur meten?  (gelezen 5987 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Gepost op: 02-10-2012 07:46 u »
Ik zit met een praktisch vraagje, omdat ik eerdaags met mout wil gaan brouwen; waar hang je de thermometer "staafje/probe" in de maisch?
Heb gemerkt dat er wel een paar graden verschil in zit wanneer je boven, en/of onderin vloeistof meet... Wat is de beste stabiele manier?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #1 Gepost op: 02-10-2012 08:28 u »
Een beetje flauw antwoord misschien, maar wel helemaal waar. De beste oplossing is continu roeren (of rondpompen in geval van een RIMS/HERMS-installatie).

Als je niet continu kan roeren, is de temperatuur opnemen tijdens het roeren het best.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2012 08:34 u »
Sowieso alleen tijdens het roeren. En dan meet ik in het midden.

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #3 Gepost op: 02-10-2012 08:34 u »
Een beetje flauw antwoord misschien, maar wel helemaal waar. De beste oplossing is continu roeren (of rondpompen in geval van een RIMS/HERMS-installatie).

Als je niet continu kan roeren, is de temperatuur opnemen tijdens het roeren het best.

Ja, dat idee had ik al... Beslist niet flauw hoor! Maar goed dat 't nu bevestigd is.. :brouwen:

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #4 Gepost op: 02-10-2012 08:36 u »
Sowieso alleen tijdens het roeren inderdaad. En dan meet ik in het midden.

Hoi Robin,

Ja, bedankt, dat verwachtte ik al...

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2012 09:26 u »
Ik gebruik een Ikea fantast, en de voeler hangt bij mij over de rand.
Kwestie van goed roeren dus :)

Offline kleine Minstreel

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 751
  • Land: nl
  • Gedenk gisteren, droom van morgen en leef vandaag
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #6 Gepost op: 02-10-2012 09:35 u »
En als je een rvs ketel/pan gebruikt de voeler niet tegen de wand laten hangen. RVS geeft de warmte moeilijk af en dan meet je de wand temperatuur en niet de temperatuur van je beslag.
Roeren en de massa van onder ook naar boven roeren geeft bij mij een goed resultaat.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #7 Gepost op: 02-10-2012 13:07 u »
Ik heb laatst met William gebrouwen en hij had zijn voeler net over de rand in het wort gehangen en ik heb mijn (klassieke) thermometer op de roerstok gemonteerd.
Voor de duidelijkheid: we hadden dus 1 pan waar we samen in brouwde.
Het verschil in meting was minimaal.
Bij stilstaan van de vloeistof wilde het verschil, zover ik het nog kan herinneren, tot maximaal 2 graden verschil oplopen.

Het luistert dus niet zo nauw waar je meet, maar roeren is wel belangrijk, sowieso roeren als je aan het verwarmen bent.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 976
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #8 Gepost op: 02-10-2012 14:42 u »
Het luistert dus niet zo nauw waar je meet, maar roeren is wel belangrijk, sowieso roeren als je aan het verwarmen bent.

Naar mijn ervaring is het verschil in een pan met wort niet zo groot maar wanneer je in een pan met (dik) beslag meet, kun je verschillen zien van >5 graden en tijdens verwarmen zelfs nog groter! De initiŽle vraag ging ook over het meten van de temperatuur tijdens het maischen en niet tijdens het koken van het wort.
 
Mijn advies: goed roeren en zo veel mogelijk in het midden van je beslag meten.     :brouwen:

Offline Markenrick

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • Bier brouwen is moelijker dan ik dacht...
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #9 Gepost op: 02-10-2012 14:51 u »
OK! Duidelijk! Gaan de armspiertjes weer eens hun werk doen....

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #10 Gepost op: 01-11-2012 05:14 u »
Ik gebruik een Ikea fantast, en de voeler hangt bij mij over de rand.

Laatst zo'n fantast meegenomen voor $5, ja precies vijf dollar. Dat ding was na 1 keer koken al stuk, hij geeft bij kamertemperatuur nu 50 graden aan. Pech of logisch voor zo'n prijs?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #11 Gepost op: 01-11-2012 06:38 u »
Heb je 'm in de hete wort laten vallen?
Leg de voeler eens voor 10 minuten in een oven van 150 graden (de voeler, niet de koptelefoonaansluiting :P )

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 976
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2012 10:48 u »
Of je overweegt een chinees alternatief... digitaal en zeer nauwkeurig... en voor ene zeer lage prijs.
zie  http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20723.msg312953.html#msg312953 hoe je de sensor kunt verlengen dmv een rvs-buisje.
De link naar eBay werkt inmiddels niet meer maar wanneer je zoekt op "Thermometer F/C Digital Blue LED w DS18B20 Sensor" dan kom je er diverse tegen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #13 Gepost op: 01-11-2012 11:02 u »
Die is niet duur, maar toch een factor 3-4 duurder... ;D
Dat komt natuurlijk door de aanvullende functionaliteit, echter heb je dat bij een handmatig maischproces niet nodig. Hogere precisie evenmin.

De mate van digitaalheid en waarde hiervan is al elders besproken.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 976
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #14 Gepost op: 01-11-2012 11:38 u »
Die is niet duur, maar toch een factor 3-4 duurder... ;D
13 dollar is wel wat duurder dan die genoemde 5 dollar voor de Fantast. Maar je hoeft 'm niet zelf te gaan halen want ze brengen 'm voor dat geld bij je thuis. Hoe dat kan?  :weetniet:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.793
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #15 Gepost op: 01-11-2012 13:42 u »
Laatst zo'n fantast meegenomen voor $5, ja precies vijf dollar. Dat ding was na 1 keer koken al stuk, hij geeft bij kamertemperatuur nu 50 graden aan. Pech of logisch voor zo'n prijs?
Toevallig heb ik dat deze week ook gehad. Daar hebben we het hier over gehad. Blijkbaar is de sensor nat geworden en daardoor niet meer accuraat. Na lang drogen is die dat bij mij nog steeds niet. Kan gebeuren.

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #16 Gepost op: 01-11-2012 14:54 u »
In de prullebak ermee, via de link naar die andere draad dat ebay ding gevonden voor $3.60, gratis verzenden
http://www.ebay.nl/itm/Kitchen-BBQ-Digital-Cooking-Food-Meat-Probe-Thermometer-/280496488274?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item414ee4bf52#ht_3384wt_977
Daar denk ik niet heel lang over na.

Offline Pim

  • De Roerstok
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 976
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Juiste manier maischtemperatuur meten?
« Reactie #17 Gepost op: 01-11-2012 15:50 u »
In de prullebak ermee, via de link naar die andere draad dat ebay ding gevonden voor $3.60, gratis verzenden
http://www.ebay.nl/itm/Kitchen-BBQ-Digital-Cooking-Food-Meat-Probe-Thermometer-/280496488274?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item414ee4bf52#ht_3384wt_977
Daar denk ik niet heel lang over na.
Is inderdaad  ook een thermometer maar niet degene die ik bedoelde. Maar goed. Succes er mee. :biersmile: