Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Probleem: weizen wordt grauw  (gelezen 2409 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Probleem: weizen wordt grauw
« Gepost op: 01-10-2012 22:49 u »
Begin deze zomer heb ik een weizen gebrouwen, ons 7e brouwsel. 50% pilsmout, 50% tarmemout en Mittelfruh hop. Munton's korrelgist.

Het bier was mooi geel en als je 'm volledig uitschonk werd ie troebel zoals het hoort. Iedereen vond dit bier heerlijk dus het werd gretig gedronken in de zomermaanden.

Nu zijn we een paar maanden verder en valt ons op dat het bier minder geel is en een beetje grijs/grauw is geworden. De schuimlaag is nog steeds goed. Hij heeft een beetje een bijsmaakje gekregen die wij omschrijven als metaal of karton. We hadden hem dus beter meteen op kunnen drinken toen ie nog zo lekker was :)

Wat kunnen we hiervan leren? Is dit oxidatie of zo?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #1 Gepost op: 01-10-2012 23:16 u »
Wat kunnen we hiervan leren? Is dit oxidatie of zo?

Dat zou heel goed kunnen, maar dat komt dan wel erg snel... Oxidatieprodukten maken een bier donker  :nut:

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #2 Gepost op: 02-10-2012 07:59 u »
Hoeveel gist zit er in de fles? Als gist langere tijd zonder voeding moet stellen gaat de gist afsterven. Er worden dan wat bijsmaakjes gevormd die gistig of bouillonachtig kunnen zijn. Naar mijn ervaring verandert de kleur van het gistdepot dan ook.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #3 Gepost op: 02-10-2012 11:52 u »
Dat zou heel goed kunnen, maar dat komt dan wel erg snel... Oxidatieprodukten maken een bier donker  :nut:
Maar zorgt oxidatie voor een bruine kleur of een grijs / grauwe kleur?
Normaal zou dat meer maanden na bottelen duren voordat het gebeurt?

Hoeveel gist zit er in de fles? Als gist langere tijd zonder voeding moet stellen gaat de gist afsterven. Er worden dan wat bijsmaakjes gevormd die gistig of bouillonachtig kunnen zijn. Naar mijn ervaring verandert de kleur van het gistdepot dan ook.
De bijsmaak zou ik niet omschrijven als bouillon-achtig. Er zit (zoals bij al onze bieren) een laagje wit plakkerig gist op de bodem van de flessen. Maar ook bij helder uitschenken (zonder depot) is het bier minder geel dan eerst.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.748
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #4 Gepost op: 02-10-2012 17:54 u »
Kun je er dan beter voor zorgen dat je zo min mogelijk gist in het bier hebt zitten om het lang te bewaren? Of heeft dit hier niets mee te maken?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #5 Gepost op: 02-10-2012 20:57 u »
Met minder gist krijg je minder last van bijsmaakjes door gist die uit elkaar valt inderdaad. Door bijvoorbeel te hevelen kan je ervoor zorgen dat je al een stuk minder gist in de fles terecht komt.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #6 Gepost op: 02-10-2012 21:15 u »
Met minder gist krijg je minder last van bijsmaakjes door gist die uit elkaar valt inderdaad. Door bijvoorbeeld te hevelen kan je ervoor zorgen dat je al een stuk minder gist in de fles terecht komt.
We hebben overgeheveld vlak voor het bottelen, na zo'n 18 dagen vergisting. We hebben dus niet apart na de hoofdgisting overgeheveld. Zou dat de oorzaak zijn?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #7 Gepost op: 09-10-2012 14:19 u »
Nu zijn we een paar maanden verder en valt ons op dat het bier minder geel is en een beetje grijs/grauw is geworden. De schuimlaag is nog steeds goed. Hij heeft een beetje een bijsmaakje gekregen die wij omschrijven als metaal of karton. We hadden hem dus beter meteen op kunnen drinken toen ie nog zo lekker was :)
Heel vreemd, maar afgelopen week dronk ik dit zelfde bier weer met vrienden en nu was de kleur toch wel normaal. Naast een commerciele weizen zag ie er ook niet afwijkend uit. Dus die eerdere observatie lag misschien aan het licht of zo...  :weetniet:

Ook de gemelde smaakafwijking was nu er nu niet. Het is toch soms wel erg subjectief en moment-afhankelijk wat je proeft.
Maar ik was blij dat er eigenlijk geen probleem was!  :biersmile:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #8 Gepost op: 09-10-2012 22:14 u »
TL- of LED-licht?
Die hebben nl een beperkt spectrum en daarmee andere kleurweergave. :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Probleem: weizen wordt grauw
« Reactie #9 Gepost op: 09-10-2012 22:25 u »
TL- of LED-licht?
Die hebben nl een beperkt spectrum en daarmee andere kleurweergave. :)
Ja weet niet, beetje vaag zwak licht. Gecombineerd met een kritische bui  ;)

Tags: