Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bock 1234  (gelezen 4948 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Bock 1234
« Gepost op: 27-09-2012 21:40 u »
Bock

Hoeveelheid:           25 L
Berekend start SG:       1064

Berekende kleur:         50,4 EBC
Berekende bitterheid:      29 EBU

Brouwzaalrendement :       78 %
Waterverliesfactor      1,55 (Confomash)

Geschat alcohol:         6,8 %
 
Water:
Kraanwater:     38,75 L
Maischwater :    23,5 L      
Spoelwater :    15,25 L               

Mout :
65%   4600 gr    Pilsmout       3 EBC
19%    1350 gr    Mnchenermout       22 EBC
14%   1000gr   Karamelmout      150 EBC                         is geworden: Cara-Kristal  120 EBC
1%   70 gr   Chocolademout (ontbitterd)   800 EBC
1%   70 gr   Zwartemout (ontbitterd)      1200 EBC           is geworden: mout type Black 1400  EBC

Maisschschema :
30 minuten       62 graden *
40 minuten       71/72 graden
2 minuten         78 graden

Hop:
33 g   Magnum    11 %   60 min (toevoegen als kookketel volstroomd) **
45 g    Hersbrcker   2%   0 min   (vlam uit)

Gist:
Wyeast 2206 Bavarian Lager als starter 9 l bij vitaliteit 85%/ getrapt/ bijvoeden

Vergisting:
10 C ondergistend
Beluchten 3 x 10 minuten met 1 uur tussenpozen

*Deze tijden heb ik omgekeerd: 30 min bij 62 C en 40 min bij 72 C ipv  40min bij 62 C en 30 min bij 72 C
want ik wil een wat zoeter bier.


**Herbereken de hoeveelheden al naar gelang het feitelijke percentage.





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #1 Gepost op: 27-09-2012 22:14 u »
Vitaliteit 80%...
Gebruik je methyleenblauw?

Verder ben ik van de hardliners wat bo(c)k betreft, dus naar mijn mening is een bovengistende bok: :neenee: ... ;) ;D

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #2 Gepost op: 27-09-2012 22:22 u »
Vitaliteit 80%...
Gebruik je methyleenblauw?

Verder ben ik van de hardliners wat bo(c)k betreft, dus naar mijn mening is een bovengistende bok: :neenee: ... ;) ;D

Nee, maar deze gist lijkt me typisch weer eens iets dat niet hard loopt en (dus) (ver) over de datum is. Ik schat de vitaliteit altijd nav de snelheid van opbollen. Dat is natuurlijk natte-duimwerk maar het lijkt me beter dan niets doen en overal (braaf) 100% laten staan. Ben je dan beter bezig?

Wat bovengistende bock betreft, vind ik dat je gelijk hebt. Ik zou zeggen: stel een betere gist voor, een ondergister.
Wat vind je van Wyeast 2308 Munich Lager?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2012 22:34 u »
Ik vind de 2206 erg mooi in een Bock. 2308 heb ik nog geen ervaring mee. :)


Ps. Kan een beheerder hier een eigen topic van maken?
Een recept discussie is misschien niet zo gepast in een "bewezen recept" topic... ;)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2012 23:20 u »
Ps. Kan een beheerder hier een eigen topic van maken?
Een recept discussie is misschien niet zo gepast in een "bewezen recept" topic... ;)

Klopt helemaal! Bijna vergeten!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2012 23:23 u »
Ik vind de 2206 erg mooi in een Bock. 2308 heb ik nog geen ervaring mee. :)

Eens ...

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #6 Gepost op: 27-09-2012 23:28 u »
Ik wil dit recept gaan maken. Wordt met caramout bedoeld: Karamelmout 150 EBC?
Het bier zou dan zo'n 50 EBC worden.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #7 Gepost op: 27-09-2012 23:50 u »
Denk inderdaad een continentale caramout van ca. 120-150.
45-50 EBC is wel mooi voor een Bock.
Ik zou 1van de gebrande mouten eruit laten, hoewel dat ook best ok kan zijn.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.051
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Bock 1234
« Reactie #8 Gepost op: 28-09-2012 07:43 u »
Voor wat het waard is: ik gebruik altijd Wyeast 1007 voor mijn Bock :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #9 Gepost op: 28-09-2012 08:46 u »
Voor wat het waard is: ik gebruik altijd Wyeast 1007 voor mijn Bock :)

Zie:
een bovengistende bok: :neenee: ... ;) ;D

;D


De 1007 kan indien koel vergist best in de buurt komen, maar als je dan toch al gaat koelen... ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bock 1234
« Reactie #10 Gepost op: 28-09-2012 08:53 u »
Zie:
;D


De 1007 kan indien koel vergist best in de buurt komen, maar als je dan toch al gaat koelen... ;)

Als ik in de Biertypengids kijk dan wordt daar als eerste voorbeeld voor de dubbelbockstijl de Salvator genoemd.

Daarna komt er een recept met 80% munich, 11% pilsmout, 8% cara150 en 15 choco1100 en als gist de Bavarian Lager (2206) bij 10C. In geval van een bovengister wordt de German Ale gist (1007) aanbevolen bij 18-20C.


Voor de German Ale yeast die van 13 - 20 C goed werkt is dit best warm. :P

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #11 Gepost op: 28-09-2012 08:56 u »
Klopt, maar dan vind ik em (alleen ervaren in Alt) al gauw te fruitig worden. Extrapolerend naar een Bock, die door het hogere SG toch al meer esters zal hebben, verwacht ik dat dan ook. :)

Kan best lekker zijn in verschillende bieren, maar dat is niet wat ik voor ogen heb bij een Bock. :)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.927
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Bock 1234
« Reactie #12 Gepost op: 28-09-2012 09:02 u »
Op zich is de Wyeast 1007 wel een mooie oplossing voor mensen die geen koelkast tot hun beschikking hebben.
Ik ken deze gist ook alleen van ons Altfestijn maar zie wel mogelijkheden voor een duobrouwsel Alt  -  Dubbelbock

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #13 Gepost op: 28-09-2012 11:34 u »
Voor de volledigheid wil ik toevoegen:

Bovenstaand recept is niet van mij maar van Ren olde Hanhof en Erik van der Knaap
en staat hier in "bewezen recepten":

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,20504.msg316584.html#msg316584

Alleen de soort gist heb ik gewijzigd nav de discussie hier (was 1084 Irish Ale en is nu 2206 Bavarian lager) en van de caramout heb ik aangenomen dat het karamelmout 120 is.

Verder ga ik mogelijk de 1% chocolademout en de 1% zwarte mout vervangen door 2% chocolademout.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.436
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bock 1234
« Reactie #14 Gepost op: 28-09-2012 15:42 u »
Op zich is de Wyeast 1007 wel een mooie oplossing voor mensen die geen koelkast tot hun beschikking hebben.

Voor degenen die geen koelkast tot hun beschikking hebben is de Mauribrew Lager ook een heel aardig alternatief. Ondanks de hoge vergistingstemperatuur die deze gist nodig heeft. Minimaal 17 C is mijn ervaring.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #15 Gepost op: 07-10-2012 21:26 u »
Sorry, de starter moet 9 l groot zijn, mits op de roerder. Zonder roerder maar met beluchting: 11 liter.
Dat wordt dus een getrapte starter (Zie BrouwHulp bijv) bijv 0,5 - 1 - 1,7 liter

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: Bock 1234
« Reactie #16 Gepost op: 07-10-2012 21:55 u »
11 liter starter voor 25 liter bier? ???

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #17 Gepost op: 07-10-2012 22:39 u »
Ondergister h, kan best kloppen. In dat geval beter ofwel een getrapte starter maken of een klein bier brouwen waarvan je de slurry gebruikt. :)

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #18 Gepost op: 07-10-2012 23:02 u »
Ondergister h, kan best kloppen. In dat geval beter ofwel een getrapte starter maken of een klein bier brouwen waarvan je de slurry gebruikt. :)

Ik weet het. Zucht. Of een paar zakjes korrelgist kopen.

Ik heb nu nog eens de methode van bijvoeden gebruikt, maar ik denk dat het de laatste keer was.

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #19 Gepost op: 07-10-2012 23:08 u »
11 liter starter voor 25 liter bier? ???



2 pakjes activator benodigen 5,7 liter. Dus 1 pakje 11 liter. Op de roerder krijg je zoiets niet (anders zou het 9 liter zijn). Continu beluchten lukt de meesten nog wel.

Voor een niet-geroerde en niet beluchte starter wordt het 22 liter!  :weetniet:
 
Klinkt toch ergens een beetje hopeloos, vind ik nog steeds ...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #20 Gepost op: 08-10-2012 10:21 u »
2 pakjes activator benodigen 5,7 liter. Dus 1 pakje 11 liter.
Ah, zie hier de eigen interpretatie.
Ik denk niet dat je dat zo moet/mag verdubbelen?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #21 Gepost op: 08-10-2012 11:54 u »
Ah, zie hier de eigen interpretatie.
Ik denk niet dat je dat zo moet/mag verdubbelen?

Hahaha! Ik wist het, Robin!  ;D  Daarom had ik een kaart achter de hand gehouden. BrouwHulp:
Onder mout ingevuld 25 liter en SG=1064



-Links zie je staan bij eentraps, belucht, 10,1 liter
rechts bij meertraps, geroerd en hier kun je ook bijv 85% invullen (dat gaat bij eentraps niet): 11,6 liter.

Dus helemaal eigen interpretatie was het niet. Ik zou niet durven!!!  :proost:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #22 Gepost op: 08-10-2012 12:04 u »
Ah, ok. Dat is dus uit BrouwHulp. ;)
De juiste referenties aanhouden is best belangrijk.

Vraag me af waar het verschil in zit?
Het enten scheelt je een verdubbeling van de eerste stap, niet van de laatste?

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: Bock 1234
« Reactie #23 Gepost op: 08-10-2012 12:07 u »
Ah, ok. Dat is dus uit BrouwHulp. ;)
De juiste referenties aanhouden is best belangrijk.

Vraag me af waar het verschil in zit?
Het enten scheelt je een verdubbeling van de eerste stap, niet van de laatste?

Sorry, ik kan je niet meer volgen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bock 1234
« Reactie #24 Gepost op: 08-10-2012 12:53 u »
Het enten met 2 pakken activator tov 1 pak, scheelt een verdubbeling van dat ene pak.
1+1=2
Maar ook:
1x2=2
En 21=2 :)

Die eerste verdubbeling moet je compenseren in het formaat van je starter, niet de laatste.

Tags: