Als het gisten beëindigd is plaats ik de kannen na overhevelen in de koelkast.
Stel deze in op 7 °C, maar als er meer dan 20 liter instaat haal ik dit niet.
is het mogelijk dat het bier tijdens het lageren nog zoveel nagist dat het de warmte in de ijskast hoog houd?
Is wel een simpel oud tafelmodel koelkastje, maar leeg haalt hij gemakkelijk 5 °C.
Dat is inderdaad een vreemd verhaal. Als hij leeg 5 ºC haalt, dan zou hij theoretisch de warmte uit je bier afvoeren en ook op 5 ºC moeten uitkomen. Het volgende kan het geval zijn:
- je veroorzaakt op de een of andere manier een thermisch lek als er bier in zit, bijvoorbeeld. door een dikke draad in te voeren die de afsluitrubber teveel laat opbollen.
- je koelkast heeft een dermate klein vermogen dat hij de warmte in je bier nooit af kan voeren want hij moet tegelijkertijd opboksen tegen alle onvermijdelijke verliezen. Met alleen lucht erin lukt dat wel maar als hij tegelijkertijd veel warmte moet afvoeren, niet. De koelkast zou dan heel de tijd 'aan' staan en het niet 'redden'. Tijd voor een betere koelkast?