Hoi Caspar,
Als de vergisting zo snel gaat dat het waterslot leeggeblazen wordt heb je inderdaad niet zo veel te vrezen. Er is dan een grote uitwaartse stroom aan koolzuurgas dat micro-organismen gewoon worden weggeblazen bij de relatief kleine vrije uitgang van het waterslot. Het risico op infecties heb je vooral voor de vergisting stevig aan de gang is. Ook als de vergisting bijna ten einde is kunnen er infecties zich in het bier nestelen dat het gist vat niet met een waterslot (met water) is afgesloten. De kans hierop is geringer dan bij het begin van de vergisting maar als het bier zo een aantal uren staat wordt het infectiegevaar groter.
Wort is dus veel infectiegevoeliger dan bier. De redenen daarvoor zijn:
- door de vergisting ontstaat er alcohol en koolzuur die het bier beschermen;
- door de daling van de pH tijdens de vergisting ontstaat er een milieu waarin minder micro-organismen zich thuis voelen;
- door het het verbruik van aminozuren is er minder materiaal voorhanden voor het opbouwen van nieuwe cellen.
Desondanks kan bier geïnfecteerd worden door bepaalde mico-organiemen waaronder melkzuurbacteriën.
O ja, een bier dat enkel geïnfecteerd is met melkzuurbacteriën vind ik in de regel niet vies, maar smaken verschillen...

Jacques