Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kapittel Abt  (gelezen 4637 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Kapittel Abt
« Gepost op: 28-01-2005 23:05 u »
Heren,

Iemand enig idee wat er in een Kapittel Abt gaat? Lekker biertje, qua smaak verraad 'ie z'n alcoholpercentage van 10% niet. Mooie hopsmaken, kruidig en lekker doordrinkbaar Tarwe? klein beetje caramunich voor de kleur? Iemand suggesties???

 :proost:

Johannes

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.388
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kapittel Abt
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2005 21:15 u »
Dit is geen hele bekende. Heb je al gezocht op internet bronnen? Heb je het al aangedurft de brouwer te bellen? Ik kan je in ieder geval niet verder helpen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kapittel Abt
« Reactie #2 Gepost op: 01-02-2005 19:51 u »
Hoi Johannes,

Ik heb dit bier zelf nooit gedronken, dus ik kan over de smaak niet oordelen.
Dit is het enige wat ik heb kunnen vinden op het internet:

Brewed by: Van Eecke, Popperinge
 
Orange coloured, cloudy with average head.
Aroma of melon and toffee.
Sweet and malty with sugary karamel flavout
and clean malt profile. Salty, syrupy finish
with some late harsh bitterness.
 
***********************************************

As with most Belgian triples, the color tends to be paler,
in this case amber, with good head retention. Of course you
taste the alcohol, but this is well complimented with a very
complex aroma and mouth feel. Round, malty, not very bitter (hoppy),
slightly sweet (depending on age) balanced with fruity (Lemon ? Orange ?)
hints on the tongue. Lasting taste.

Conclusie 1 :

1.>Blijkbaar zit er fruit in. Dat maakt een bier snel complex.
† † †Sinaasappel en of lemmon of zelfs meloen† ??? .

2.>Het komt uit popperinge† †Popperingehop ?

3.>Mouterig en rond. Pale alemout? Munich ?

4.>Ambermout ? Cara aroma 150/300 ?

5.>Goed schuim : tarwe

6.>Hoge alcohol 10% : Een echte kei van een doorhalende gist : Champagnegist ! / Westmalle

Nu wachten tot iemand conclusie 2 maakt, en 3, en 4 en 5.
Daaruit het gemiddelde berekenen. Dat heb je volgens statistische wetten het juiste recept.
Of zit ik nu weer te simpel te redeneren Ha Ha....† :D

Maar....................
Als ik jou was zou ik dit gaan brouwen. Lijkt het niet, dan zal het wel een hele lekkere stevige pot bier worden† :dansen:† †:beersmiley:

Groetjes,

Hoppie


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.777
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Kapittel Abt
« Reactie #3 Gepost op: 01-02-2005 20:14 u »
Het zou me niet verbazen als de hommelgist dezelfde is als de Kapittel abt. Poperingse hop heeft Johannes voldoende in voorraad ;-) Vraag is echter: welke variant.

Fruitige nuances hoeven niet van fruit afkomstig te zijn Hoppie. Ik geloof ook niet dat er fruit in zit. En voor goed schuim heb je geen tarwe nodig.

Herman

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kapittel Abt
« Reactie #4 Gepost op: 01-02-2005 21:40 u »
Hoi Herman,

Orange coloured : Duidt dit niet op sinaasappel ? Immers is dit geen vreemd ingredient in Belgische bieren. Meestal in combinatie met koreander.

Ja inderdaad het tarwe maakt niet veel uit schoot mij later pas te binnen.
Adrie heeft daar vrij recent nog een item over geschreven.

Groetjes,

Hoppie

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kapittel Abt
« Reactie #5 Gepost op: 01-02-2005 22:06 u »
Heren,

Ik heb geen contact gehad met de brouwer en kon praktisch niks vinden op internet, niet eens zozeer dat ik dit bier na wil brouwen maar ik vind het zo'n geweldig goed gebrouwen bier (lees: lekker bier) dat ik graag wil weten wat er in zit.
Tarwe zit er in als je het mij vraagt, ik herken de peperige hoppigheid van Westmalle, lichte metaalsmaak (bij oudere versies) ik dacht in eerste instantie aan Westmalle gist maar hommel is natuurlijk voor de hand liggender (ook brij v. Eecke) schijnt ook nog een goede doorgister te zijn.

Of er echt fruit inzit betwijfel ik alhoewel het bier wel erg fruitig is, dan zou dat evt. sinaasappelschil moeten zijn. Moutstorting denk ik niet aan munich of pale maar gewoon pils aangevuld met een caramout. Het bier heeft wel een volle smaak zonder echt moutig te zijn.

Goh, wat wordt een mens dorstig als je zo aan het schrijven bent zeker als je weet dat er nog zo'n jongen in de kast staat, perfect op temperatuur..... plop! †:proost:

Al proevende een wilde gok: 70 pils, 20% tarwe 10% caravienna 50. Hop: Brewers Gold en Styrian Goldings een ietwat hard aanzettende bitterheid gecombineerd met veel fruitigheid.

 :brouwen:

Johannes

ps mag ik nog even opmerken dat dit een zeeeer doordrinkbaar bier is ondanks de 10%? Al kritisch proevende is mijn glas inmiddels zo goed als leeg † ::)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kapittel Abt
« Reactie #6 Gepost op: 01-02-2005 22:11 u »
Hoi Herman,

Orange coloured : Duidt dit niet op sinaasappel ? Immers is dit geen vreemd ingredient in Belgische bieren. Meestal in combinatie met koreander.

Ja inderdaad het tarwe maakt niet veel uit schoot mij later pas te binnen.
Adrie heeft daar vrij recent nog een item over geschreven.

Groetjes,

Hoppie

Hoppie,

Als een bier de kleur aan moet nemen van sinaasappel dan denk ik dat je wel heel veel moet gebruiken, bij dit bier komt het door het gebruik van caramout. Ik schat de kleur van het bier op zo'n 20 ebc (zelfde als mijn Lentebok ongeveer) Tarwe zit er in, daar durf ik mijn hand voor in het bier te steken. Je ziet en ruikt het: romige fijne schuimkraag i.c.m. een lichtzurige geur (niet zuur als in Lowbach-zuur) die je bij elk tarwebier kunt waarnemen.

:degroeten:

Johannes

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kapittel Abt
« Reactie #7 Gepost op: 01-02-2005 22:32 u »
Hier een recept voorstel in Promash; schiet maar!

ProMash Recipe Printout

Recipe : Kapittel Abt

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        15.00    Wort Size (LTR):   15.00
Total Grain (kg):         5.59
Anticipated OG:          1.086    Plato:             20.75
Anticipated EBC:          20.7
Anticipated IBU:          29.7
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 73.2     4.09 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiŽ         1.037      3
 19.5     1.09 kg.  Tarwemout (licht) - Weyermann Duitsland      1.039      4
  7.3     0.41 kg.  CaraVienne mout (Cara 50) - D BelgiŽ         1.032     50

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.     Styrian Goldings                  Whole    5.25   1.8  10 min.
 13.64 g.     Brewer's Gold                     Whole    7.00  15.9  First WH
 13.64 g.     Styrian Goldings                  Whole    5.25  11.9  First WH


Yeast
-----

 

Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Ltr Water Per kg Grain: 2.22    Total Ltr: 12.39

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :           55  Time:   5
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  40
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Notes
-----

Gist waarschijnlijk hommel of opkweek Kapittel wrs is hommel beter ivm lage
re alchol%


:degroeten:

Johannes

Offline Huub Krekels

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Brasserie le Grillon
Re: Kapittel Abt
« Reactie #8 Gepost op: 02-02-2005 09:03 u »
Hoi brouwers.

Kunnen jullie mij vertellen of de originele gist in de flesjes Kapittelabt zit. Dan kan ik er weer een aan mijn lijstje toevoegen.

 :duimop:

 :degroeten:

Huub.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Kapittel Abt
« Reactie #9 Gepost op: 02-02-2005 09:07 u »
Beste Johannes,

Ik ken dit bier wel en ben in 2002 in de brouwerij geweest (zie De Vier Broeders site --> De Broeders --> Excursies --> 2002). Dit bier is vrijwel zeker geen volmoutbier. Gezien de hoeveelheid alcohol en de doordrinkbaarheid zit er zeker 10% (maar waarschijnlijk meer) suiker in. Gezien de complexiteit denk ik dat er meer moutsoorten in gaan en tarwe, daar twijfel ik sterk aan. De licht zurige geur die jij beschrijft komt niet door de tarwe, maar door de gist (dat is zeker bij tarwebieren het geval). Fruit zit er niet in.

Groeten,

A3

SiriS

  • Gast
Re: Kapittel Abt
« Reactie #10 Gepost op: 02-02-2005 09:20 u »
Kapittel Abt:

Een amberkleurig bier, type tripel. Een zeer rijk bier met een prachtig evenwicht tussen de volle,licht prikkelende smaak en het alcoholgehalte van 10vol%. Een bier voor echte kenners. Site van de brouwerij (http://www.brouwerijvaneecke.tk) even opbellen en gelijk Philip Leroy aan de telefoon. IngrediŽnten voor het bier zijn pilsmout en aromamout (munchenermout 15ebc), aromahop Hallertauer MittelfrŁher (http://www.hopsteiner.com/pdf/germany/HallertauerMittelfruher.PDF), en eigen gistcultuur. Gist uit de hoofdgisting wordt ook gebruikt voor bottelen. Het werd bij bij hoog en laag ontkend dat er tarwe in het bier zit, met als opmerking:" Nee, dit is nog een bier van voor de tarwe bieren." Uitspraken over het gebruik van kruiden (sinaasappel etc) en/of suiker heb ik niet kunnen forceren.

Groet, SiriS

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kapittel Abt
« Reactie #11 Gepost op: 02-02-2005 10:26 u »
Joepie,
 had ik Munich in ieder geval wel goed! :hoera:

Groetjes,

Hoppie

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kapittel Abt
« Reactie #12 Gepost op: 02-02-2005 10:41 u »
 :-[ hmm zat ik er even flink naast.....

Heren,

Bedankt voor jullie meedenkwerk! Het begint nu toch wel te kriebelen eens een kloonpoging te wagen.

Adrie, je hebt helemaal gelijk wat die suiker betreft, dit is absoluut geen volmoutbier die tarwe ging ik vanuit dat die er echt in zou zitten niet dus.

Peter,

De 'eigen gistcultuur' als in eigen gist specifiek voor dit bier of van de brouwerij dus hetzelfde als hommelgist?

:degroeten:

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Kapittel Abt
« Reactie #13 Gepost op: 02-02-2005 11:30 u »
Hoi Johannes,

Er wordt ontkend dat er tarwe inzit.
Dat wil niet zeggen dat het er ook niet echt in zit.† ;)


Groetjes,

Hoppie† † † † † † † †

PS.† :gistsmile:† † † †Blowoff† †werkt perfect trouwens met die Westmalle.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.388
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Kapittel Abt
« Reactie #14 Gepost op: 02-02-2005 13:03 u »
Johannes,
Kijk eens wat het Siris heeft opgeleverd door de brouwer te bellen. Goed werk, Peter! Zeg niet dat het je niet geadviseerd is. Ik ga snel eens kijken hoe dit bier ook alweer smaakte, misschien volgende week tijdens mijn weekje Ardennen. Het water loopt me deze middag inderdaad in de mond als ik dit onderwerp lees.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Kapittel Abt
« Reactie #15 Gepost op: 02-02-2005 14:09 u »
Johannes,
kijk eens wat het Siris heeft opgeleverd door de brouwer te bellen. Goed werk, Peter! Zeg niet dat het je niet geadviseerd is. Ik ga snel eens kijken hoe dit bier ook alweer smaakte, misschien volgende week tijdens mijn weekje ardennen. Het water loopt me deze middag inderdaad in de mond als ik dit onderwerp lees.

Ha Martin,

Je hebt helemaal gelijk, dat ik niet meteen de brouwer heb gebeld, is voor mij meer het spel en de knikkers verhaal, 't is maar net wat je het leukst vind. Achteraf blijkt dus ook dat ik ook goed mis zat met mijn inschatting voor het recept desalniettemen een leerzame ervaring! Ik zal binnenkort eens naar mijn slijter om te vragen of ze nieuwe willen bestellen de vier flessen die ik had gekocht waren de laatste.

:degroeten:

Johannes

Tags: tripel