Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Karmelietgist  (gelezen 5725 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Karmelietgist
« Gepost op: 11-09-2009 09:58 u »
Beste brewmates,

Ik heb een biertje gebrouwen met Karmelietgist (geen kloon).
De vergisting gaat ongelovelijk traag, maar gaat nog steeds na 3 weken door.
Het lijkt wel een saisongist.

Het aftappen van de CCT is de moeite nog niet eens; alle gist is nog in suspencie.
wanneer zakt dat nu eens?

Hebben andere brouwers ook problemen met deze gist?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Karmelietgist
« Reactie #1 Gepost op: 11-09-2009 10:29 u »
Ik heb er in 2003 mee gebrouwen en de gist gedroeg zich normaal. Volgens mij heb je niet genoeg gist en/of gist in niet de goede conditie toegevoegd. Meestal worden dit bieren niet lekker (Saisons daargelaten).

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Karmelietgist
« Reactie #2 Gepost op: 25-04-2012 22:31 u »
Ik heb net mijn tweede biertje ingeschonken. :proost:
Eerst een Karmeliet achtige, en nu een kwak achtige gebrouwen met opgekweekte gist uit de tripel karmeliet.
Wat mij nu opvalt is de sterk aanwezige citrusachtige smaak.
Hebben meer mensen deze ervaring die met deze gist hebben gebrouwen?  :weetniet:

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karmelietgist
« Reactie #3 Gepost op: 18-10-2012 07:22 u »
Is de Karmelietgist de hoofdgist of een bottelgist?

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Karmelietgist
« Reactie #4 Gepost op: 18-10-2012 07:39 u »
Ik heb de karmelietgist een paar keer gebruikt.
Zelf opkweken duurt vrij lang.
Dit duurt zeker 1,5 week

Wat erg belangrijk is, is dat je veel gist gebruikt bij aanvang van de gisting.
Hierdoor verloop de gisting voorspoediger.
Eigenlijk is dit vrij logisch.

Inderdaad heeft deze gist een kleine citrussmaak.

Als je vaker met deze gist wilt brouwen, dan zou je de gistkoek moeten bewaren zodat je deze later snel kunt activeren.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #5 Gepost op: 18-10-2012 07:47 u »
Maar de vraag was:
Is de gist in de fles dezelfde als de hoofdgist, of is het een (andere) bottelgist? :)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karmelietgist
« Reactie #6 Gepost op: 18-10-2012 07:51 u »
Ja dat klopt. Ik wil een soort kloon maken van de karmeliet en heb dus een gist nodig en liefst de hoofdgist natuurlijk.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #7 Gepost op: 18-10-2012 08:18 u »
Ach, daar kom je nooit achter tenzij je daadwerkelijk ook de echte hoofdgist kan bemachtigen.
Wat wel kan is ermee brouwen en kijken of het profiel in de buurt komt.

Dat laatste lijkt wel (een beetje?) zo te zijn.
Heb er zelf geen ervaring mee...

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karmelietgist
« Reactie #8 Gepost op: 18-10-2012 08:30 u »
Ik zal het dus moeten uittesten. ;)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Karmelietgist
« Reactie #9 Gepost op: 19-10-2012 10:38 u »
De gist in de fles is de hoofdgist

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #10 Gepost op: 19-10-2012 11:26 u »
De gist in de fles is de hoofdgist

Onderbouwing aub. :)

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Karmelietgist
« Reactie #11 Gepost op: 19-10-2012 11:30 u »
De hoofdsmaak zit toch ook in de fles, is toch logisch?  >:D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #12 Gepost op: 19-10-2012 12:22 u »
Minder logisch, de hoofdsmaak hoeft immers niet door de gist die het depot veroorzaakt te zijn gemaakt. :)

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Karmelietgist
« Reactie #13 Gepost op: 19-10-2012 13:03 u »
Weet ik natuurlijk. Maar bedankt, kan de boeken in!  ;)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karmelietgist
« Reactie #14 Gepost op: 19-10-2012 18:56 u »
Ik zal gewoon de gist van de fles maar eens proberen zeker? Of iemand anders nog een betere suggestie?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Karmelietgist
« Reactie #15 Gepost op: 19-10-2012 19:12 u »
Zoals ik al eerder zei, vond ik er wel een behoorlijk overheersende citrussmaak en geur uit komen.
Maar dat is mss te regelen met een lagere vergisting temperatuur. :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #16 Gepost op: 19-10-2012 20:17 u »
Wie niet waagt, wie niet wint! :brouwen:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Karmelietgist
« Reactie #17 Gepost op: 20-10-2012 10:32 u »
Nooit geschroten is altijd mis.  :nut:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #18 Gepost op: 20-10-2012 11:17 u »
Juist! ;D :duimop:

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Karmelietgist
« Reactie #19 Gepost op: 21-10-2012 11:23 u »
Mijn gistopkweek uit de Karmelietfles is gelukt.
Ben nu een tripel Karmeliet aan het brouwen.
 :proost:

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karmelietgist
« Reactie #20 Gepost op: 21-10-2012 11:24 u »
Ah ik ben benieuwd goom. Mijn kloon gaat zijn met 6 granen ( 3 gemout en 3 ongemout).

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Karmelietgist
« Reactie #21 Gepost op: 21-10-2012 11:39 u »
Mijn gistopkweek uit de Karmelietfles is gelukt.
Ben nu een tripel Karmeliet aan het brouwen.
 :proost:

Ik verwacht dat ie niet van het origineel te onderscheiden wordt! ;D ;)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Karmelietgist
« Reactie #22 Gepost op: 22-10-2012 07:43 u »
Ik verwacht dat ie niet van het origineel te onderscheiden wordt! ;D ;)

Bedankt, de vorige keer was mijn begin dichtheid te laag, maar het bier dat er uit kwam was echt een goede (weliswaar met te weining alcohol) Karmeliet.
Mijn begin dichtheid was gisteren 1076.
De bedoeling is met een einddichtheid van 1017 te eindigen.

Vanochtend was die al aan het bubbelen.

Wat mij opviel bij het opkweken is dat die onder de 20 graden niet erg veel activiteit toonde.
Rond de 21 graden was die wel erg actief.

Tags: