Karmelietgist

Gestart door Hopmans, 11-09-2009 09:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Beste brewmates,

Ik heb een biertje gebrouwen met Karmelietgist (geen kloon).
De vergisting gaat ongelovelijk traag, maar gaat nog steeds na 3 weken door.
Het lijkt wel een saisongist.

Het aftappen van de CCT is de moeite nog niet eens; alle gist is nog in suspencie.
wanneer zakt dat nu eens?

Hebben andere brouwers ook problemen met deze gist?


MO

Ik heb er in 2003 mee gebrouwen en de gist gedroeg zich normaal. Volgens mij heb je niet genoeg gist en/of gist in niet de goede conditie toegevoegd. Meestal worden dit bieren niet lekker (Saisons daargelaten).

orangeloo

Ik heb net mijn tweede biertje ingeschonken. :proost:
Eerst een Karmeliet achtige, en nu een kwak achtige gebrouwen met opgekweekte gist uit de tripel karmeliet.
Wat mij nu opvalt is de sterk aanwezige citrusachtige smaak.
Hebben meer mensen deze ervaring die met deze gist hebben gebrouwen?  :weetniet:

segtom

Is de Karmelietgist de hoofdgist of een bottelgist?

goom

Ik heb de karmelietgist een paar keer gebruikt.
Zelf opkweken duurt vrij lang.
Dit duurt zeker 1,5 week

Wat erg belangrijk is, is dat je veel gist gebruikt bij aanvang van de gisting.
Hierdoor verloop de gisting voorspoediger.
Eigenlijk is dit vrij logisch.

Inderdaad heeft deze gist een kleine citrussmaak.

Als je vaker met deze gist wilt brouwen, dan zou je de gistkoek moeten bewaren zodat je deze later snel kunt activeren.

RobinB

Maar de vraag was:
Is de gist in de fles dezelfde als de hoofdgist, of is het een (andere) bottelgist? :)

segtom

Ja dat klopt. Ik wil een soort kloon maken van de karmeliet en heb dus een gist nodig en liefst de hoofdgist natuurlijk.

RobinB

Ach, daar kom je nooit achter tenzij je daadwerkelijk ook de echte hoofdgist kan bemachtigen.
Wat wel kan is ermee brouwen en kijken of het profiel in de buurt komt.

Dat laatste lijkt wel (een beetje?) zo te zijn.
Heb er zelf geen ervaring mee...

segtom

Ik zal het dus moeten uittesten. ;)

goom

De gist in de fles is de hoofdgist

RobinB

Citaat van: goom op 19-10-2012  10:38 uDe gist in de fles is de hoofdgist

Onderbouwing aub. :)

Ronald_

De hoofdsmaak zit toch ook in de fles, is toch logisch?  >:D

RobinB

Minder logisch, de hoofdsmaak hoeft immers niet door de gist die het depot veroorzaakt te zijn gemaakt. :)

Ronald_

Weet ik natuurlijk. Maar bedankt, kan de boeken in!  ;)

segtom

Ik zal gewoon de gist van de fles maar eens proberen zeker? Of iemand anders nog een betere suggestie?

orangeloo

Zoals ik al eerder zei, vond ik er wel een behoorlijk overheersende citrussmaak en geur uit komen.
Maar dat is mss te regelen met een lagere vergisting temperatuur. :brouwen:

RobinB

Wie niet waagt, wie niet wint! :brouwen:

orangeloo

Nooit geschroten is altijd mis.  :nut:

RobinB


goom

Mijn gistopkweek uit de Karmelietfles is gelukt.
Ben nu een tripel Karmeliet aan het brouwen.
 :proost:

segtom

Ah ik ben benieuwd goom. Mijn kloon gaat zijn met 6 granen ( 3 gemout en 3 ongemout).

RobinB

Citaat van: goom op 21-10-2012  11:23 uMijn gistopkweek uit de Karmelietfles is gelukt.
Ben nu een tripel Karmeliet aan het brouwen.
 :proost:

Ik verwacht dat ie niet van het origineel te onderscheiden wordt! ;D ;)

goom

Citaat van: RobinB op 21-10-2012  11:39 uIk verwacht dat ie niet van het origineel te onderscheiden wordt! ;D ;)

Bedankt, de vorige keer was mijn begin dichtheid te laag, maar het bier dat er uit kwam was echt een goede (weliswaar met te weining alcohol) Karmeliet.
Mijn begin dichtheid was gisteren 1076.
De bedoeling is met een einddichtheid van 1017 te eindigen.

Vanochtend was die al aan het bubbelen.

Wat mij opviel bij het opkweken is dat die onder de 20 graden niet erg veel activiteit toonde.
Rond de 21 graden was die wel erg actief.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.