Eerste brouwsel Brewferm tripel blikken bier

Gestart door Aloys, 02-09-2012 19:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Aloys

Afgelopen weekend heb ik de laatste mandfles gebotteld. Wat een verschil is dat zeg tussen de 2 bieren die ik gebrouwen heb.
De tripel zat afgelopen weekend 3 weken op de fles en ik heb dan ook de eerste geprobeerd. De smaak noem ik zurig bitter. Bij dit bier heb ik de standaard meegeleverde gist gebruikt. Het is een volwaardig biertje maar ik proef er een zurige smaak overheen. Ik verwacht dat deze toch langer zal moeten rijpen om nog een lekkerder biertje te worden.

De EDME weisse had ik de eerste mandfles het weekend ervoor al gebotteld. Deze heb ik afgelopen weekend ook geprobeerd en wat een traktatie is dit geworden. Dit bier is precies geworden wat ik ervan gehoopt had. Ik opende de fles met een mooie SSSSIIIISSSS. Voorzichtig inschenken want het schuimt behoorlijk. Gewoon een lekkere koolzuur erop maar de schuimkraag blijft bij een leeg glas lekker vet aan het glas plakken. De kleur is een beetje oker goud kleur een heel klein beetje troebel als de gist erbij geschonken word. De smaak tja daar ben ik niet zo goed in om te omschrijven maar het is een feestje in me mond. Voor mij een goede balans tussen zoet en bitter. Een beetje droog (bananen gevoel in de mond). Ik ga deze met veel trots aan vrienden van me laten proeven. Het is een biertje waar ik op een gezellige avond wel een bakje van weg kan tikken.

Ik weet niet goed de type biersoorten. Maar ik zou graag een donkerbier type willen gaan brouwen (nog een keer blikbier voor ik met maischen aan de slag ga) Een type zoals de Brewferm abdijbier maar ik lees over dit type niet echt positieve reacties. Iemand suggesties van een dergelijk donker abdijbier waar ik wel een lekker biertje kan van maken?

heijligers

ALs je de Brewferm Abdij een half jaar laat staan, dan wordt de smaak een stuk beter. Je moet wel zoveel geduld hebben.

Jacques

Waarom pak je niet een blik tripel en voeg daarbij donkere moutextract toe in plaats van suiker? Of donkere moutextract en suiker? Je hebt dan ook wat meer bier.

Aloys

Bedankt voor de tips weer heren!
Aan moutextract zat ik ook al wel te denken maar er is hier in Nederland zo weinig informatie over te vinden vooral gecombineerd met blikbrouwen niet. Hetgeen ik wel lees is de combi mouten maischen met toevoeging moutextract maar als ik ga maischen zou ik eerder beginnen zonder extract.

Bij een blik abdijbier zou ik waarschijnlijk beter een ander type gist bestellen. Welk gist zou ik hier het best voor kunnen gebruiken?

Jacques

Moutextract kun je natuurlijk heel goed gebruiken in combinatie met een blik. Dat er niet zo veel over geschreven is maakt dat niet anders.
Als moutextract gebruikt wordt in combinatie met mout dan is dat meestal om meer bier te hebben of om zwaarder te brouwen. Dat kan met een blik ook. Door moutextract te gebruiken kun je als blikbrouwer ook de samenstelling van je wort wijzigen. Alle reden dus om deze weg in te slaan.

Een andere gist gebruiken kan altijd. Je kunt een andere gedroogde gist gebruiken zoals de SafAle S-04, SafAle S-33 of SafBrew T-58. Maar je kunt ook (dure) vloeibare gist gebruiken zoals de Wyeast 3787 Trappist High Gravity, Wyeast 1214 Belgian ale of Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.