Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hobgoblin  (gelezen 157878 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Kloonproject 2012 - Recept discussie Hobgoblin
« Gepost op: 19-09-2012 19:32 u »
En de winnaar is .... roffel roffel... De Hobgoblin!

Nu proberen om een basis recept op te stellen waarin we kunnen varieren met een paar parameters?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #2 Gepost op: 19-09-2012 19:39 u »
Ik moet het bier even in huis halen van de week, om te bepalen welke parameters ik zou willen testen..

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #3 Gepost op: 19-09-2012 19:49 u »
Zal er ook eens naar opzoek gaan.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #4 Gepost op: 19-09-2012 19:51 u »
Ik moet het bier even in huis halen van de week, om te bepalen welke parameters ik zou willen testen..

Uitgaande van het recept dat Adrie heeft gemaakt, ga ik een "Niet"- Engelse versie maken Qua mouten (dus Belgische pale mout..enz..). Weten we meteen of Engelse mouten essentieel zijn voor dit bier.... :)

Offline Lorejas

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #5 Gepost op: 19-09-2012 19:52 u »
Iemand tips waar het te krijgen is in de omgeving van Breda?

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #6 Gepost op: 19-09-2012 19:54 u »
Ik ga het ook doen met de mouten die ik heb liggen. Ik heb wat Engelse en verder Belgische om aan te vullen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #7 Gepost op: 19-09-2012 19:56 u »
Ik heb wel een paar suggesties:
- giststam
- kooktijd & hoeveelheid late hopgifit
- Britse vs continentale mout


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #8 Gepost op: 19-09-2012 19:57 u »
Gaat nu iedereen z'n eigen gang en maar iets brouwen of gaan we proberen iets systematisch op te zetten?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #9 Gepost op: 19-09-2012 19:57 u »
Iemand tips waar het te krijgen is in de omgeving van Breda?
Mitra van Bergen in Eindhoven (valt dat onder "omgeving"?)

Gaat nu iedereen z'n eigen gang en maar iets brouwen of gaan we proberen iets systematisch op te zetten?
Goede vraag; ik ben voor systematiek :)

Ik ben ook van plan om ten minste een batch te splitsen of 2 brouwsels te maken, afhankelijk van de variabelen die we hopelijk gaan vastleggen.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #10 Gepost op: 19-09-2012 20:00 u »
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18522.msg273176.html#msg273176

hier staat al een recept

Brew Labs heeft drie verschillende gisten onder de naam Thames Valley

Morgen ga ik serieus kijken of de Wychwood brouwerij in ons Engeland rondritje te plannen is, wie weet is er iets te bemachtigen.

s7.

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2012 20:08 u »
Ik zojuist even op de ONK tag geklikt maar werd daar helaas niet direkt wijzer:
Ik heb als nOOb wat vragen over ONK, zoals

- Wanneer is deze ONK te verwachten? Kan ik meerdere brouwsels aanleveren? Hoe lever ik aan? 
Kortom: wat zijn de "spelregels"?

Heeft iemand een verhelderende link?

Meer specifiek over de Hobgoblin: ik heb hem 2x gebrouwen met een recept dat op hoofdlijnen gelijk was.
De ene keer met Pils- de andere keer met Pale-Ale als basismout.
Ik was beide keren tevreden met het resultaat. Ze leken heel erg op elkaar en op de Hobgoblin.
Nu ik voor een echte "kloon" ga, zie ik als grootste uitdaging het verkrijgen van het "droge" karakter van het origineel, dus daar ga ik het maischschema wat op aanpassen.

Meteen nog maar een vraag: zijn toevoegingen als "Brewers Clarex" toegestaan op zo'n ONK?
Ja toch?



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #12 Gepost op: 19-09-2012 20:09 u »
Brew Labs heeft drie verschillende gisten onder de naam Thames Valley

Maar Wyeast heeft maar één 1275... ;)

@jan; dit staat geheel los van het ONK, die vragen zijn hier dus redelijk off-topic. :)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.348
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #13 Gepost op: 19-09-2012 20:39 u »
ik ben voor systematiek :)

Ik ook dus wat suggesties in de groep gooien en er een paar uit pakken..

Ik heb wel een paar suggesties:
- giststam
- kooktijd & hoeveelheid late hopgifit
- Britse vs continentale mout

Dit lijkt mij een goede opzet in de te nemen variabelen. Veel meer moet je er niet nemen denk ik, anders wordt het eind oordeel weer zo lastig en is het aantal brouwsels per variabele weer kleiner. We hebben sowieso de variabele van de brouwer en zijn installatie...

Offline janjansen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 537
  • Land: nl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #14 Gepost op: 19-09-2012 20:42 u »
Maar Wyeast heeft maar één 1275... ;)

@jan; dit staat geheel los van het ONK, die vragen zijn huer dus redelijk off-topic. :)

Ah, ja.
Hmmm.
Foutje bedankt...

Maarre, gaan we de gebrouwen Hobgoblins ooit nog ergens vergelijken of zo?
Of brouwen we er lekker op los en dan, ja, dan eh...

drinken we ze gewoon op  :weetniet:

(ook niks mee mee hoor)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.832
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #15 Gepost op: 19-09-2012 20:42 u »
Persoonlijk houd ik niet zo van Hobgoblin, heb nog een paar flesjes staan (over datum inmiddels). Maar ik zal toch es kijken of ik er een minibrouwsel van kan maken, sommige klonen smaken immers lekkerder dan het origineel (en zijn in dat opzicht als kloon niet zo geslaagd) ;)

Mijn grootste uitdaging is het vinden van een gaatje in de agenda, de bierkeurmeesterscursus snoept ook maandelijks een zaterdag op.

Offline BBA

  • WHO Wageningen
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Ik brouw al mijn bieren in de Franse stijl
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #16 Gepost op: 19-09-2012 20:52 u »
Wat mij betreft moet er zeker een proeverij komen om de bieren te vergelijken! Qua opzet vergelijkbaar met de ALBV proeverij lijkt me prima. Verder inderdaad wat systematiek en waarschijnlijk gooit iedereen ook zijn eigen dosis eigenwijsheid in de strijd (ik wel in ieder geval  ;) ). Heb er zin in.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #17 Gepost op: 19-09-2012 21:22 u »
Ik zojuist even op de ONK tag geklikt maar werd daar helaas niet direkt wijzer:
Ik heb als nOOb wat vragen over ONK, zoals

- Wanneer is deze ONK te verwachten? Kan ik meerdere brouwsels aanleveren? Hoe lever ik aan? 
Kortom: wat zijn de "spelregels"?

Meteen nog maar een vraag: zijn toevoegingen als "Brewers Clarex" toegestaan op zo'n ONK?
Ja toch?

Dit heeft niets met het ONK te maken!  :degroeten:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #18 Gepost op: 19-09-2012 21:27 u »
Wehhhh, de ondergisters hebben verloren snif snif :'( . Ik vind de Hobgoblin ook niet echt bijzonder, maar ik ga zeker mee doen. Qua opzet moeten we dit zeker gestructureerd opppakken vind ik: Continentaal versus Brits vind ik een hele goede (uitgaande van het recept van CYBI). Ik wil net als Oscar de Continentale proberen omdat ik niet helemaal overtuigd ben van MO mout.

Gist lijkt me ook zeker een goede!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #19 Gepost op: 19-09-2012 21:34 u »
- giststam
- (hoeveelheid late) hopgifiten
- Britse versus continentale mout

Dit lijkt mij ook wel aardig.
Hopelijk kunnen dan meerdere componenten in meervoud uit gevoerd worden?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #20 Gepost op: 19-09-2012 21:57 u »
We zouden ook eens even moeten kijken of er iets te vinden is over de brouwwijze van Wychwood Brewery.

Bij de ESB kloon van Fullers zijn we naast de mout van de verkeerde producent ook de boot ingegaan doordat Fullers twee verschillende brouwsels (een hoog sg partygyle brouwsel en een laag sg brouwsel die elke verschillend werden gehopt) met elkaar werden gecombineerd tot het juiste sg.

Het zou daarom goed zijn wat meer over de brouwerij en hun werkwijze te weten.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.778
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #21 Gepost op: 19-09-2012 22:03 u »
We zouden ook eens even moeten kijken of er iets te vinden is over de brouwwijze van Wychwood Brewery.

in de filmpjes die ze online hebben staan wordt als ik het me goed herinner wel e.a. aan informatie gegeven.

s7.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #22 Gepost op: 19-09-2012 22:12 u »
in de filmpjes die ze online hebben staan wordt als ik het me goed herinner wel e.a. aan informatie gegeven.

s7.

Erg informatief en mooi!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.397
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #23 Gepost op: 19-09-2012 23:23 u »
OK mout en hoppen staan op het lijstje.

Gist de Wyeast?

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Kloonproject 2012 - Recept discussie Hopgoblin
« Reactie #24 Gepost op: 20-09-2012 06:45 u »
Ik heb wel een paar suggesties:
- giststam
- kooktijd & hoeveelheid late hopgifit
- Britse vs continentale mout
Mooi. Dan kan een inventarisatie van de variabelen gedaan worden.
  • Mout: brits of continentaal
  • Gist: Wyeast 1275 of Brittish Ale of Ringwood Ale
  • Vergistingstemperatuur
  • Kooktijd: is deze belangrijk?
  • Aromahop gift: type hop + tijd

Als de bovenstaande dingen variabel zijn, wat wordt dan de basis van het recept? Wat doen we met maischschema, IBU's, EBU's, start SG's, vergeet ik nog iets. Proberen we dat op elkaar af te stemmen?

Tags: