Als je overvloedig spoelwater neemt en spoelt tot een vast volume heb je dit soort problemen niet.
Zo spoel ik altijd tot 23,5 l voor een 20 l batch. Ik heb zelden een afwijking van meer dan 1 SG punt.
Bedankt De Geert (en Oscar), zo ga ik het doen.
-Ik heb batches van 25 liter.
-Ik verdamp ergens tussen de 4 en 4,5 liter (dat heb ik in één keer brouwen uitgezocht)
-De vloeistof krimpt 0,4 l van 100 ºC - 21 ºC
-Verder heb ik ca 1 liter verlies qua aanhangvocht aan de hopbloemen.
-(en de dompelkoeler is slechts 0,1 l).
Dus graveer ik streepjes op de pan en spoel elke keer door tot er tussen de 30,5 en 31 liter hete vloeistof (ik verwarm al tijdens het vullen van de kookketel) in de pan staat.
Bedankt voor de tip.