OBBK 2012 C2 - Double India Pale Ale USA

Gestart door JeroenF, 17-09-2012 23:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

OBBK 2012  C2  Imperial IPA American

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens
Brouwdatum:  29 december 2011
Botteldatum:  11 februari 2012

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Double IPA USA
Begin SG: 1088
Eind SG: 1020
Berekende kleur:  23 EBC
Berekende bitterheid:  80 EBU
Aantal liters wort:  34.5  (gerekend na koken)
Aantal liter bier: 30

Mout / Graan
7700  gram  Pale Ale 7 EBC
3850  gram  Pilsmout  3 EBC
300  gram Cara Amber  60 EBC

Suikers
768 gram Witte Kandij

Kruiden
Citroenschillen (1 citroen)
sinaasappelschillen (1 sinaasappel)
Limoenschillen (2 limoenen)

Opm.:  Waslaagje eerst afgespoeld en de vruchten drooggewreven met schone theedoek, daarna met een dunschiller alleen het dunne buitenste van de schil zonder het bittere witte, laatste minuten meekoken.

Water
Brouwwater:  35.5 liter
Spoelwater:  16.5 liter
Totaal:  52 liter
Beslagverhouding:  1 : 3

Watersamenstelling Bergs kraanwater:
Chloride: 23 mg/L
Sulfaat: 21 mg/L
Calcium: 23 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  8.7 ml. (33.3% oplossing) voor totaal 52 ltr. water
Calciumsulfaat:  16.7 gram voor totaal 52 liter water
Melkzuur :   0 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:   66 / 78
Tijd in minuten :       75 / 5

Hop:
Centennial  bloemen  5.9%, 248 gram (73 IBE), FWH
Amarillo  bloemen  9.2%, 17 gram (7 IBE), laatste 10 minuten meekoken.
Amarillo  bloemen  9.2%, 15 gram (0 IBE), Flame out.

Kooktijd:
Totale kooktijd wort: 90 min
Kookpaninhoud: 50 Liter
Hoeveelheid wort voor koken:  42 liter.
Verdamping tijdens koken:  ca. 7,5 liter.

Gist
Lesaffre:  US-05  Korrelgist; ca. 30 gram (~ 2.5 zakje a 11.5 gr)
Giststarter:  Geen (los op wort gestrooid)
Niet belucht

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting  6 dagen bij 20 °C
Nagisting 38 dagen bij 21 °C
Drooghop:  90 gram (3gr/liter); 5 dagen max.

Bijzonderheden over dit bier:
Opmerking:  2e prijs C- klasse – 90 punten.
44  inzendingen in deze klasse.
Keurmeester:  Bert Meassen
Opmerking keurmeester:  Zeer mooi bier,  goede balans.
Mooie bitterheid in de nasmaak.

Aantal punten:
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  23 van 25
Nasmaak:  13 van 15

Mijn opmerking
Dit bier heeft wat tijd nodig gehad om mooi te rijpen en in balans te komen (het zoete vs de zachte bitterheid),  het was het wachten meer dan waard............
Dit bier is van het type "buitencategorie" ;  niet voor watjes dus......  :)

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free  :degroeten:

citrasimcoe

Wow complex recept! Zou ik graag proeven :) of maken in de toekomst.

BierHenk

Niet zozeer een complex recept, maar wel goed omschreven wat je gedaan hebt.
Lijkt me inderdaad een heerlijk bier.
Hij gaat mijn BrouwVisie database in!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.