Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eerste brouwsel  (gelezen 11747 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #25 Gepost op: 26-09-2012 09:30 u »
Zo, na ongeveer een week begint de gisting te minderen. Vanavond begin ik het SG te meten. Als dat op het eind van de week stabiel is hevel ik over naar 2 andere mandflessen van 10 l.
Mijn vraag is nu; voeg ik na het overhevelen de 1e keer suiker toe?
In de wiki stond er dat ik suiker1 best toevoeg na de hoofdgisting, juist?
Dan laat ik nog een week of 2 (?) lageren bij 20 (zelfde temp als hoofdgisting?)
Als dan het SG terug stabiel is kan ik bottelen met suiker 2, de bottelsuiker, 7 g/L ongeveer?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #26 Gepost op: 26-09-2012 09:47 u »
Je had je suiker 1 eigenlijk al na een paar dagen hoofdgisting moeten toevoegen, bedoeling is dat vergisting zich terug op gang trekt in hoofdgistingsvat. Verdere vergisting geeft ook weer afvalproducten die gaan bezinken op bodem vat.
Die wil je net kwijt door over te hevelen naar het lagervat.
Dus geen suiker in lagervat.

Na het lageren overhevelen in bottelvat (kan dus je schoongemaakte en gedesinfecteerde gistingvat zijn) bovenop de opgeloste bottelsuiker (suiker in 2 x gewicht water warm oplossen) zodat alles mooi mengt voor het bottelen.

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #27 Gepost op: 26-09-2012 10:14 u »
Dus als ik het goed heb voeg ik de suiker1 toe als de hoofdgisting ongeveer gedaan is (na 3 dagen of zo?), nu dus ...?
Dus dan begint de gisting terug, en wacht ik nog een paar dagen tot het SG stabiel is?
Dan lageren in 2x 10 l mandflessen (een week of zo?).
Daarna voeg ik suiker 2 wel rechtstreeks toe in de flessen, anders moet ik nog eens overhevelen...


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #28 Gepost op: 26-09-2012 10:21 u »
Dus als ik het goed heb voeg ik de suiker1 toe als de hoofdgisting ongeveer gedaan is (na 3d of zo?), nu dus ...?

Inderdaad, check of het waterslot terug actief wordt, zeker toch 3-tal dagen geduld.

Dus dan begint de gisting terug, en wacht ik nog een paar dagen tot het SG stabiel is?

Jep, 10/10 ;-)

Dan lageren in 2x 10L mandflessen (een week of zo?).

Ik zou een weekje warm lageren (15 20) en dan nog weekje koud (onder 15, kelder als je kan, ik laat in gistkast temp. tot 5 graden zakken, dan klaart alles netjes uit)

Daarna voeg ik suiker 2 wel rechstreeks toe in de flessen, anders moet ik nog eens overhevelen ....

ik zou toch nog eens overhevelen, zo is er overal evenveel suiker in elke fles, tijdsbesparing n de eventuele rommel op bodem van de mandflessen blijft achter.

Geduld dus, maar dat verkopen ze niet bij Brouwland  >:D, en ondertussen al eens nadenken over het chte brouwwerk  :brouwen:

Trouwens, met deze herfsttemperatuur is het volgens mij perfect doenbaar om het buiten te zetten (afgedekt weliswaar).

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #29 Gepost op: 26-09-2012 10:57 u »
Citaat
Ik zou een weekje warm lageren (15 20) en dan nog weekje koud (onder 15, kelder als je kan, ik laat in gistkast temp. tot 5 graden zakken, dan klaart alles netjes uit)
Dat doen we dan zo! merci voor de info!

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #30 Gepost op: 26-09-2012 19:19 u »
Hallo Thomas,

Ja Cies heeft daar gelijk in. Inderdaad is het 't beste de suiker toe te voegen vrdat de hoofdgisting gaat teruglopen. Is meestal op dag drie of vier. Afhankelijk hoeveel je toevoegt, maar liever niet teveel in n keer. Je kunt het dan in twee of drie keer doen bv 1x per dag of twee keer per dag.
Verder is het op de dag van bottelen gebruikelijk dat je tijdens het afhevelen van je bier je opgeloste bottelsuiker toevoegt.
Je moet dan heel secuur hevelen, dus niet gewoon met een slang, maar met een slang met een buisje eraan. Probeer zo weing mogelijk gist/bezinksel mee te trekken. Dat is een ervaringskwestie en zal je steeds beter afgaan. (bij eerste brouwsels zie je vaak een enorme hoeveelheid gist/bezinksel in de flesjes).

Succes en groetjes, Toon.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #31 Gepost op: 26-09-2012 21:01 u »
Je had je suiker 1 eigenlijk al na een paar dagen hoofdgisting moeten toevoegen, bedoeling is dat vergisting zich terug op gang trekt in hoofdgistingsvat.

Klopt. Ik heb de tekst van de cursus verder verduidelijkt.

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #32 Gepost op: 01-10-2012 07:28 u »
Nog eens bedankt voor de antwoorden van iedereen, hier leer ik veel van.
Ondertussen is, na toeveoging van 250 g suiker/mandfles (5.5 l jongbier) de hergisting al weer aan het minderen.
Deze week zal ik dus af en toe het SG bepalen om te zien of de hoofdgisting nu echt gedaan is.

We zitten niet stil, want ondertussen ben ik bezig met 23 l MUNTONS export pilsner (I know, het is weer een blik  :-\).
Het blik heb ik gekregen van iemand die het al een tijd in z'n kelder staan had. Houdbaarheidsdatum: oktober 2012.
Daarbij heb ik nog 2 pakken van 50 0g Spraymalt Light. Houdbaarheidsdatum: juni 2012  :o
Goed, toch maar proberen, wie weet lukt het wel.
Het gistvat staat sinds gisteren 17 uur rond 18-20 omdat het zo in de handleiding stond. Nu lees ik echter op de wiki dat, als je eens bier brouwt van lage gisting, dat het vat beter rond de 13-14 moet staan?
Het is misschien wat vroeg, maar er is nog geen activiteit, ik wacht nog tot vanavond.
Vermits de houdbaarheidsdatum van het blik kan het natuurlijk ook zijn dat het gist ook helemaal niks meer zal doen.
Kan je dan een ander pakje gist toevoegen of doe ik dat beter niet?
En wat als die spraymalt echt overtijd is, voeg ik dan gewoon 1 kg suiker toe of is het weggieten?
Ik heb dus 1 kg spraymalt gebruikt ipv 1 kg suiker.
SG zit op 1040, dus dat zit wel goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #33 Gepost op: 01-10-2012 20:06 u »
Een ondergistend bier zoals een pils vergisten bij 13 C hoor je te doen als je ook ondergist tot je beschikking hebt. Het is de vraag of dit ook bij die blikken gevoegd wordt. Indien dat niet het geval is heb je technisch gesproken geen pils maar een blonde.
Een ondergist werkt altijd veel langzamer dan een bovengist. Als je bovengist te koud vergist doet hij niet veel. Wanneer de vergisting niet op gang wilt komen kun je het beste het bier wat warmer zetten. Grote kans dat je een bovengist te pakken hebt.

Wat betreft de houdbaarheid zou ik mij niet zo druk maken. Wel is het belangrijk dat je beschikt over gist die niet over de datum is. Zo nodig kun je nieuwe gist kopen.

Spraymalt noemen wij moutextractpoeder. Dat kun je inderdaad gebruiken in plaats van suiker. Het bier zal daardoor meer body krijgen. Afhankelijk van het biertype is dat al dan niet gewenst.


Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #34 Gepost op: 04-10-2012 09:05 u »
Met de premium pils gaat alles goed, het waterslot is heel actief.
De andere 2 mandflessen zijn, na de suikertoevoeging ook gestopt met gisten.
Vermits mijn hoofdgisting reeds in een mandfles was, moet ik de nagisting nu in een andere mandfles laten gebeuren of mag ik die gewoon in dezelfde mandfles laten?
Als ik ze nu overhevel naar een andere, en er is niet veel vergisting, da vermoed ik dat ik teveel lucht zal krijgen in de fles? (5.5 l bier op 10 l mandlfes)
Als ik het bier nu laat nagisten in dezelfde mandfles dan kan ik na een 2-tal weken overhevelen en de bottelsuiker toevoegen (en zo ook het restgist laten zitten).
Wat is volgens jullie de beste methode?

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #35 Gepost op: 04-10-2012 09:18 u »
Voor wat ik hier al gelezen heb is het best het bier niet te lang op de gist te laten

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #36 Gepost op: 04-10-2012 13:08 u »
Citaat
Voor wat ik hier al gelezen heb is het best het bier niet te lang op de gist te laten

Waarom niet in feite? Dat 'dood' gist ligt toch maar op de bodem?
Als ik nu overhevel trek ik weer veel lucht in de nieuwe mandfles, en vermits er geen vergisting meer is (of toch veel minder), is er dan geen kans tot oxidatie?
Ben ik dan niet beter dat ik nu de gist er in laat op de bodem en dat ik pas overhevel als ik wil bottelen?
Of ik neem 2 mandflessen van 5L die ik helemaal kan vullen?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #37 Gepost op: 04-10-2012 15:20 u »
Die dode gist gaat - eens op de bodem- afbreken, vormt allerlei afbraakproducten die je bier bijsmaken kunnen geven.

Als je toch 2x5 l flessen hebt zou ik:
- overhevelen in 2 flessen
- in 1 fles dryhoppen (niet teveel, 2-tal gr/liter), Saaz is d pilshop bij uitstek. Wel zien dat je fles niet overloopt. Pellet nemen minder plaats dan bellen.

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #38 Gepost op: 04-10-2012 18:26 u »
Zo, ik heb overgeheveld naar 2x 5 l flessen zodanig dat ik geen last heb van oxidatie.
Nu nog een week warm en dan een week koud zoals mij verteld  ;)
Daarna nog eens overhevelen en de bottelsuiker toevoegen, dan bottelen... komt goed!
Bedankt voor de dryhopping tip Francis, dat zal ik toepassen op de premium pils. Die is nu nog aan z'n hoofdgisting bezig, nagisting op 2 x 10 l mandflessen met dryhopping, eens zien wat dat geeft!

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #39 Gepost op: 04-10-2012 19:43 u »
Hallo Thomas,

Je bent aardig fanatiek bezig lees ik steeds op het forum! Mooi.

Je bent er nu nog niet aan toe, maar als je gaat bottelen kan je het best de opgeloste bottelsuiker mengen met het eerste jongbier wat je afhevelt. Dus als er een halve tot 1 l overgeheveld is de bottelgist bijgieten. Zo krijg je een veel makkelijkere menging; hoewel in porties van 5 l zal het mengen wel goed gaan.
Groetjes, Toon.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #40 Gepost op: 04-10-2012 21:49 u »
Met de premium pils gaat alles goed, het waterslot is heel actief.
De andere 2 mandflessen zijn, na de suikertoevoeging ook gestopt met gisten.
Vermits mijn hoofdgisting reeds in een mandfles was, moet ik de nagisting nu in een andere mandfles laten gebeuren of mag ik die gewoon in dezelfde mandfles laten?
Als ik ze nu overhevel naar een andere, en er is niet veel vergisting, dan vermoed ik dat ik teveel lucht zal krijgen in de fles? (5.5 l bier op 10 l mandlfes)
Als ik het bier nu laat nagisten in dezelfde mandfles dan kan ik na een 2-tal weken overhevelen en de bottelsuiker toevoegen (en zo ook het restgist laten zitten).
Wat is volgens jullie de beste methode?

Als je de nagisting niet langer laat duren dan 2 weken hoef je niet over te hevelen. Het duurt een tijdje voordat de gist uiteen gaat vallen. Veel langer dan 2 weken op de gist laten zitten raad ik niet aan tenzij je het bier koud wegzet.

Overhevelen vlak voor het bottelen is een goed idee. Je hebt maar heel weinig gist nodig voor de hergisting. Meestal zweeft er nog genoeg gist in het bier. Als je met weinig gist bottelt kan het wel wat langer duren voordat er voldoende druk is op de flessen.

Offline t-quest

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: be
    • De lambik blenders
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #41 Gepost op: 05-10-2012 09:32 u »
Citaat
Als je de nagisting niet langer laat duren dan 2 weken hoef je niet over te hevelen. Het duurt een tijdje voordat de gist uiteen gaat vallen. Veel langer dan 2 weken op de gist laten zitten raad ik niet aan tenzij je het bier koud wegzet.

Overhevelen vlak voor het bottelen is een goed idee. Je hebt maar heel weinig gist nodig voor de hergisting. Meestal zweeft er nog genoeg gist in het bier. Als je met weinig gist bottelt kan het wel wat langer duren voordat er voldoende druk is op de flessen.

Jacques, ik heb vernomen dat ik de nagisting best 2 weken kan laten duren; 1 week op 18-20 en 1 week in mijn kelder, 12 of zo.
Dus ja, het zal niet lager duren dan 2 weken, maar heb toch overgeheveld zodat het bodemgist niet voor bepaalde bijsmaken kan zorgen.
Na die 2 weken ga ik inderdaad terug overhevelen, met de bottelsuikers. Ik vermoed dat ik dan bottel met heel weinig gist? (Na al dat overhevelen en nagisting?) Ik doe er dan wel weer suiker bij...

Citaat
Je bent er nu nog niet aan toe, maar als je gaat bottelen kan je het best de opgeloste bottelsuiker mengen met het eerste jongbier wat je afhevelt. Dus als er een halve tot 1 l overgeheveld is de bottelgist bijgieten. Zo krijg je een veel makkelijkere menging; hoewel in porties van 5 l zal het mengen wel goed gaan.

Dat doen we zo Toon, bedankt!

Zo, gisteren al eens een proeftest gedaan, het ziet er goed uit!
Een duidelijk verschil tussen de 2 gistsoorten!, de SAFALE US-05(56) geniet mijn voorkeur tov de 'standaard' gist van Brewferm.
De US ruikt naar honing, maar smaakt er niet echt naar. Smaakt ook minder fruitig.
Er zit wel nog zo'n soort van 'gistsmaak' in, waarschijnlijk omdat het nog veel te jong is. (Wat smaak ik in feite? Is dat diacetyl?)

Man man, wat een verslavende hobby... dit weekend beginnen we aan het 3e brouwsel!
Alvast bedankt voor alle tips mensen!

Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 730
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #42 Gepost op: 05-10-2012 11:26 u »
Man man, wat een verslavende hobby... dit weekend beginnen we aan het 3e brouwsel!
Alvast bedankt voor alle tips mensen!

 :)  :) Zeer zeker. Er wordt hier regelmatig gewaarschuwd voor deze verslaving. Volgens mij met weinig succes  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #43 Gepost op: 05-10-2012 20:28 u »
Ik vermoed dat ik dan bottel met heel weinig gist? (Na al dat overhevelen en nagisting?) Ik doe er dan wel weer suiker bij...

Je hebt dan niet zo veel gist. Het toevoegen van suiker na het overhevelen is noodzakelijk om een hergisting in de fles te krijgen. Op die manier verzadigt het bier zich met koolzuur.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #44 Gepost op: 06-10-2012 10:20 u »
Je hebt dan niet zo veel gist. Het toevoegen van suiker na het overhevelen is noodzakelijk om een hergisting in de fles te krijgen. Op die manier verzadigt het bier zich met koolzuur.

Moest je nu lang genoeg wachten, zou er dan geen koolzuur inkomen zonder suiker toevoegen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #45 Gepost op: 06-10-2012 21:20 u »
Moest je nu lang genoeg wachten, zou er dan geen koolzuur in komen zonder suiker toevoegen?

Als er in je bier nog vergistbare suikers zitten zullen die omgezet worden door de gist. Wanneer er geen vergistbare suiker in je bier zit zal er geen koolzuur meer gevormd worden als je geen suiker toevoegt. Dat betekent niet dat het bier altijd helemaal plat zal zijn. Als je koel vergist hebt is er in het bier koolzuur opgelost tijdens de vergisting. Wanneer je het bier wat warmer drinkt kan er minder koolzuur in oplossing  zijn. Het koolzuur zal vrijkomen. Maar dat zal niet zo veel zijn.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #46 Gepost op: 07-10-2012 11:17 u »
Als er in je bier nog vergistbare suikers zitten zullen die omgezet worden door de gist. Wanneer er geen vergistbare suiker in je bier zit zal er geen koolzuur meer gevormd worden als je geen suiker toevoegt. Dat betekent niet dat het bier altijd helemaal plat zal zijn. Als je koel vergist hebt is er in het bier koolzuur opgelost tijdens de vergisting. Wanneer je het bier wat warmer drinkt kan er minder koolzuur in oplossing  zijn. Het koolzuur zal vrijkomen. Maar dat zal niet zo veel zijn.

En iets helemaal anders, ik heb een bier, een tripel vergist met T58, 27 dagen gelagerd en 10 g suiker per liter voor hergisting op fles, nu na 1 week nog zo goed als geen koolzuur.
Is dit kwestie van te lang lageren of gewoon geduld hebben?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #47 Gepost op: 07-10-2012 11:46 u »
Op welke temperatuur heb je het bier nu staan? Bij de hergisting op fles moet je denken aan 21 .. 23 C. Onder de 20 C duurt het erg lang. 

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #48 Gepost op: 07-10-2012 12:23 u »
Op welke temperatuur heb je het bier nu staan? Bij de hergisting op fles moet je denken aan 21 .. 23 C. Onder de 20 C duurt het erg lang.

1 flesje 4 dagen op 20 graden, stond toen al 3 dagen op ongeveer 15, gisteren open gedaan en bijna niks van koolzuur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eerste brouwsel
« Reactie #49 Gepost op: 07-10-2012 13:27 u »
Moest je nu lang genoeg wachten, zou er dan geen koolzuur in komen zonder suiker toevoegen?

En iets helemaal anders, ik heb een bier, een tripel vergist met T58, 27 dagen gelagerd en 10 g suiker per liter voor hergisting op fles, nu na 1 week nog zo goed als geen koolzuur.

Hmm, ik heb je dus niet zo goed begrepen. Je had al 10 g suiker per liter toegevoegd, dat is behoorlijk veel! Dan moet je geen extra suiker meer toevoegen.


Citaat
Is dit kwestie van te lang lageren of gewoon geduld hebben?
Beide. 4 weken lageren bij vermoedelijk kamertemperatuur is lang. En met geduld zal het allemaal wel goed komen.

Zoals Henielma ook al schrijft gaat het wat sneller als je het bier wat warmer zet. En de flessen regelmatig op hun kop schudden helpt ook. Maar vooral geduld hebben zal de oplossing zijn. Het is namelijk gebruikelijk dat het langer dan een week duurt voordat je voldoende koolzuurdruk hebt. Zeker als je vooraf 4 weken gelagerd hebt, er zweven dan wat minder gistcellen in je bier voor een vlotte hergisting.

Tags: beginner