Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2012 B1 - Mild Ale (dark) - William Kloek  (gelezen 3315 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
OBBK 2012 B1 - Mild Ale (dark) - William Kloek
« Gepost op: 16-09-2012 15:36 u »
Met onderstaand recept voor een Brown Mild Ale heb ik de eerste prijs in de klasse B gehaald met 91 punten.
Discussie over dit bier kun je lezen in dit topic en hier staat ook het recept.

Dit was het bier waarbij tijdens de vergisting zo'n 2 3 liter water (met roestaanslag) vanuit de bellenteller in het gistvat was geheveld. Het heeft blijkbaar geen negatief effect gehad op de beoordeling. Er is geen metaal opgemerkt. Ik denk dat de Brown malt goed heeft bijgedragen aan de smaak van dit bier.
Met de slurrie van dit bier heb ik de andere prijswinnaar, de IPA - UK gebrouwen.

Opmerking keurmeester: Dit lijkt goed op een mild ale, droge, wat gebrande bitterheid.

visueel: 14 van 15 punten
geur: 24 van 25 punten
smaak: 22 van 25 punten
basissmaak: 9 van 10 punten
body:5 van 5 punten
mondgevoel: 5 van 5 punten
nasmaak: 12 van 15 punten


Brown Mild Ale

Recipe Specifics
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         2.75
Anticipated EBC:          52.1
Anticipated IBU:          22.1
Brewhouse Efficiency:       77 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.038   Plato:  9.90
Actual FG:  1.014   Plato:  2.31

Alc by Weight:  3.15      by Volume:  4.01  From Measured Gravities.
ADF:            76.7      RDF         63.6  Apparent & Real Degree of Fermentation.

Actual Mash System Efficiency: 77 %

Formulas Used
Color Formula Used:   Mosher
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.25

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 72.7     2.00 kg.  Palemout 7                                   1.037      7
  9.1     0.25 kg.  Brown Malt                    Thom.Fawc.     1.032    200
  9.1     0.25 kg.  Cara Crystal 120              Weyerm.        1.034    120
  5.5     0.15 kg.  Pale Chocolate Malt           Thom.Fawc.     1.034    600
  3.6     0.10 kg.  Chocolate (ontbitterd)        Weyerm.        1.030    900

Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 18.00 g.     Fuggle                            Whole    6.75  22.1  90 min.


Yeast
Wyeast 1318 London Ale III


Mash Schedule
Saccharification Rest Temp:  68  Time:  60
Sparge Temp:                 78  Time:  60

Vergisting
19 C, daarna diacetyl rust bij 12 C en klaren bij 5 C

Tags: